Nejsem žádný začátečník a tak prosím názory zkušených.
Uvádí se, že hnízdí jen dominantní pár, píše se i u rýžovníků, tam to není pravda. Experimentuji. Jeden samec, dvě samice, dva páry + nějací drobní ptáci a latami. Voliéra venkovní 4 krát 2 krát 2 m.
Jde mně o to bourat léta opisované publikované poznatky.
Chovám neofemy tyrkysové. Voliera 3*2*1 meter. Pár neofem a par koriel v pohode. Na jar som mal v tejto voliere dva páry neofem + korely a samci neofem sa medzi sebou bili. Budky mali aj navyse, vsetky v jednej výške a boli rovnaké. Takze som ich musel rozdeliť. Mimo hniezdenia boli v pohode. Vasa voliera ma vsak omnoho lepší rozmer.
Držím palce.
Zdravím, já teď budu dělat voliéru na balkón k baráku.
Bude taková atypická, vzhledem k prostoru. Rozměry cca šxvxh 1,2x2x2.
Viz nákres, pokud z toho něco poznáte.
Chtěl bych tam mít páreček neofém a přemýšlím i o andulkách.
Myslíte, že to bude v pohodě i v případě hnízdění?
Kolik ptáků by tam mohlo zhruba být?
Je to dočasná voliéra na tento rok.
Stavíme dům, kde budu stavět větší voliéry pro více druhů.
Díky za radu.
MystiQ
napsal(a):
Zdravím, já teď budu dělat voliéru na balkón k baráku.
Bude taková atypická, vzhledem k prostoru. Rozměry cca šxvxh 1,2x2x2.
Viz nákres, pokud z toho něco poznáte.
Chtěl bych tam mít páreček neofém a přemýšlím i o andulkách.
Myslíte, že to bude v pohodě i v případě hnízdění?
Kolik ptáků by tam mohlo zhruba být?
Je to dočasná voliéra na tento rok.
Stavíme dům, kde budu stavět větší voliéry pro více druhů.
Díky za radu.
Andulky k neofémám ne. Dala bych tam párek neofém a párek třeba astrildu rákosních, případně ještě dolu párek křepelek čínských. K otázce pane M, chovám dva páry bourků pohromadě přes zimu bez budek a v pohodě. Jakmile jsem dala budky, rvaly se nejen samci, ale i samičky, takže v době odchovů chovám zvlášť.
Neofemy a kanariky môžete. Sam tak mam par tyrkysovych, par ryzovnikov a par kanarikov. Neofemy 4 mlade, teraz sadla na druhú znasku, ryzovniky jedno mladé a kanariky nesadli. Tie pojdu cez víkend do chovneho boxu, vo voliere mi nechcú sedieť, asi kvoli ryzovnikom.
Rozmer voliery cca 200*130 cm, výška 180 cm, zatial ziadna agresivita.
Vo väčších volierach mam neofemy aj s korelami a hniezdia bez problémov.
eli22
napsal(a):
Andulky k neofémám ne. Dala bych tam párek neofém a párek třeba astrildu rákosních, případně ještě dolu párek křepelek čínských. K otázce pane M, chovám dva páry bourků pohromadě přes zimu bez budek a v pohodě. Jakmile jsem dala budky, rvaly se nejen samci, ale i samičky, takže v době odchovů chovám zvlášť.
Dodatek: samozřejmě astrildy na zimu dovnitř.
Moudivláček
napsal(a):
Uvádí se, že hnízdí jen dominantní pár, píše se i u rýžovníků, tam to není pravda. Experimentuji. Jeden samec, dvě samice, dva páry + nějací drobní ptáci a latami. Voliéra venkovní 4 krát 2 krát 2 m.
Zdravím, nevím sice jaké poznatky chcete bourat, ale prosím, nechci vás v tomto směru ovlivňovat.
Myslím, že s neofémami nějaké zkušenosti mám, a tak cítím, že bych se k tomuto tématu mohl vyjádřit.
Dva páry pohromadě je všechno špatně. Nedoporučuji. Ostatně v předešlém příspěvku se k tomu vyjádřila paní Hodoušová a naznačila problémy s bourky.
Když už je řeč o bourcích, tak pamatuji společný chov bourků v podobných rozměrech voliéry, jak uvádíte. Pět párů bourků takto žilo a hnízdilo několik let. Vcelku bez větších problémů a vzájemné agrese.
Viděl jsem také společný chov zpěváků. Hnízdili, odchovali mláďata, bylo ve voliéře asi deset párů. Myslím ale, kdybych měl ve voliérách samostatně dva páry, měl bych asi mláďat víc.
Poměrně úspěšně jsem choval ve společné voliéře pár modrohlavých a pár bourků. Nehrozilo přepáření, samec bourek dokonce pomáhal s krmením mladých modrohlavých, pohoda. Jen se mi jednou stalo, že bourka si usmyslela, že mláďata modrohlavých adoptuje a modrohlavou málem zabila.
Měl jsem voliéru cca 7 x2 m do které jsem v létě umisťoval zimní, většinou přepeřený odchov. Létalo tam mezi dvaceti a třiceti ptáků. Měli k dispozici asi deset budek a používal jsem tento systém k vypozorování sympatií. Když jsem viděl pár, které měl u mě další perspektivu, oddělil jsem ho. Ostatní někteří hnízdili a nevídal jsem známky větší agrese. Mnohé páry i úspěšně vyhnízdily.
Do vaší voliéry bych doporučil minimálně vpustit asi dvacet kusů, lépe více samců. Umístit víc budek než bude samic. Ideálně mláďata, respektivě stejně staré ptáky. Na jaře nebo před hnízdní sezonou eliminovat "nepřízpůsobivé" jedince. Mělo by to fungovat. Samozřejmě drobné detaily jako možnosti příbuzného páření jdou zajistit.
Moudivláček
napsal(a):
Děkuji za reakce, ale jaksi tam nenacházím odpověď na otázku: Možnost hnízdění 2 i více párů neofém modrohlavých v jedné voliéře. Budu vděčný za zkušenost.
saroun
napsal(a):
Zdravím, nevím sice jaké poznatky chcete bourat, ale prosím, nechci vás v tomto směru ovlivňovat.
Myslím, že s neofémami nějaké zkušenosti mám, a tak cítím, že bych se k tomuto tématu mohl vyjádřit.
Dva páry pohromadě je všechno špatně. Nedoporučuji. Ostatně v předešlém příspěvku se k tomu vyjádřila paní Hodoušová a naznačila problémy s bourky.
Když už je řeč o bourcích, tak pamatuji společný chov bourků v podobných rozměrech voliéry, jak uvádíte. Pět párů bourků takto žilo a hnízdilo několik let. Vcelku bez větších problémů a vzájemné agrese.
Viděl jsem také společný chov zpěváků. Hnízdili, odchovali mláďata, bylo ve voliéře asi deset párů. Myslím ale, kdybych měl ve voliérách samostatně dva páry, měl bych asi mláďat víc.
Poměrně úspěšně jsem choval ve společné voliéře pár modrohlavých a pár bourků. Nehrozilo přepáření, samec bourek dokonce pomáhal s krmením mladých modrohlavých, pohoda. Jen se mi jednou stalo, že bourka si usmyslela, že mláďata modrohlavých adoptuje a modrohlavou málem zabila.
Měl jsem voliéru cca 7 x2 m do které jsem v létě umisťoval zimní, většinou přepeřený odchov. Létalo tam mezi dvaceti a třiceti ptáků. Měli k dispozici asi deset budek a používal jsem tento systém k vypozorování sympatií. Když jsem viděl pár, které měl u mě další perspektivu, oddělil jsem ho. Ostatní někteří hnízdili a nevídal jsem známky větší agrese. Mnohé páry i úspěšně vyhnízdily.
Do vaší voliéry bych doporučil minimálně vpustit asi dvacet kusů, lépe více samců. Umístit víc budek než bude samic. Ideálně mláďata, respektivě stejně staré ptáky. Na jaře nebo před hnízdní sezonou eliminovat "nepřízpůsobivé" jedince. Mělo by to fungovat. Samozřejmě drobné detaily jako možnosti příbuzného páření jdou zajistit.
Pane Šaroune,
než jsem napsal další dotaz, Vy jste reagoval. Děkuji za věcnou odpověď. Mám i Vaši knížku. Nechci šlechtit, jen se tím po létech bavím a zkouším, co funguje.
Překvaoil jste mě, že více samců, hned to udělám. Myslel jsem opačně. U zpěvavých by to bylo zlé. Mám pár zpěvavých s penanty, oba páry hnízdí spolehlivě, ale p. zpěvaví odeženou penanty od budky, penanti ustupují.
Ještě jsem nečetl text, který by uváděl v přehledu kombinace chovu 1,2 nebo 2,1 u neofém.
Zatím jen 2,1 eklekti,2,1 andulky,1,2 kanáři,.