Ahoj všem,
moc bych vás poprosila o radu, jak čistíte klec zebřičkám ( tedy kromě vynesení a vyčistění "šuplíku"). U andulek jsem zvyklá, že si lítají po místnosti, já vezmu klec do koupelny, vysprchuji jí horkou vodou, vyměním větvičky apod.... a je to. Ale nějak mě nenapadlo, že u zebřiček to asi takhle jednoduše nepůjde. Máme je pár dní a včera mi jedna při dosypávání zrníček ulétla . Žádnou síťku samozřejmě doma nemám, do ruky se chytit nedala a i bych se bála, že jí nějak ublížím...no mazec, hlavně když vlétla do klece andulkám a začala se tam klidně " nacpávat " . Asi po půl hodině marného lákání na klásek ( no nejsou to andulky, že? ) se jí povedlo najít cestu zpátky. Ale to jsem zase měla obavu, že uletí i ta druhá, když je otevřeno.
Tak jestli někdo má osvědčení "recept" - budu vám moc vděčná za radu. A děkuji předem.
Počkat a zvykat je.. Stařenka měla dva samečky léta, nejen že je pouštěla po bytě, dokonce, když přijela na chalupu, přes léto je nechala s klecí venku a za pár dnů ji otevřela a kluci létali po střechách stavení a vždy se vrátili do klece. Tedy, léta, samozřejmně že ne jedny a ty samé, ale postupně je obměňovala.
Collar

XXX.XXX.240.118
amiš
napsal(a):
Počkat a zvykat je.. Stařenka měla dva samečky léta, nejen že je pouštěla po bytě, dokonce, když přijela na chalupu, přes léto je nechala s klecí venku a za pár dnů ji otevřela a kluci létali po střechách stavení a vždy se vrátili do klece. Tedy, léta, samozřejmně že ne jedny a ty samé, ale postupně je obměňovala.
To zní zajímavě. Je pravda že mě před pár lety také ulétla zebřička, jenže z venkovní voliéry. Několik dní poletovala i poskakovala okolo voliéry, a snažila se dostat dovnitř. Nakonec mi to nedalo a po krmení jsem pootevřel jsem dvířka a okolo nasypal trochu prosa. Naštěstí mi žádná neulétla a uprchlice se vrátila.
Tak jsem je zkoušela zvykat : jen jsem otevřela dvířka na výměnu zrníček, hned toho využily a ulétly obě ( původně jsem chtěla nechat jen jednu ). Létaly pořád sem a tam, ale pak se unavily a vrátily ke kleci - tam jsem je nalákala na proso rozsypané na zemi a dokonce jedna chvíli ozobávala i klásek na mé ruce. A pobíhaly si klidně okolo mě, jako by se nechumelilo . Tak jsem jim udělala cestičku ze zrníček ke kleci a asi po hodince výletu byly zase doma. Doufám, že si tedy zvyknou a děkuji za odpovědi - hned se mi ulevilo
Majka31
napsal(a):
Tak jsem je zkoušela zvykat : jen jsem otevřela dvířka na výměnu zrníček, hned toho využily a ulétly obě ( původně jsem chtěla nechat jen jednu ). Létaly pořád sem a tam, ale pak se unavily a vrátily ke kleci - tam jsem je nalákala na proso rozsypané na zemi a dokonce jedna chvíli ozobávala i klásek na mé ruce. A pobíhaly si klidně okolo mě, jako by se nechumelilo . Tak jsem jim udělala cestičku ze zrníček ke kleci a asi po hodince výletu byly zase doma. Doufám, že si tedy zvyknou a děkuji za odpovědi - hned se mi ulevilo
Gratuluji, na žrádlo lze nalákat i člověka, pardon dnes na peníze. Zebřičky si jistě si zvyknou se vracet.