Pix

XXX.XXX.82.98
Zdravím! potrebujem pomoc ohľadom vývoja vajec u kakarikov. Samica znášala koncom júna a keďže s chovom len začínam tak som začala presvecovať až trooochu neskôr a všimla som si že tie vajíčka sú, zažilkované, len do polovice a to všetkých 6. Vôbec sa to nehýbe . Mám sa báť alebo je to normálne? je to môj prvý chov a už by sa mali malí liahnuť... Vopred dík za odpovede
Pix

XXX.XXX.82.98
Mohol by mi prosím niekto odpovedať? Je to dostť súrne
Dobrý den, kakariky nechovám, ale žilky ve vajíčkách jsou vidět v počátcích odchovu. Později, když už se mají mladí líhnout, je vejce po prosvícení tmavé, neprůhledné. To je tím, že mládě vyrostlo. Pokud tedy máte ve vejcích stále jen žilky, pak se asi mláďata přestala vyvíjet a proto se nic nevylíhne. Myslím, že kakarikové mohou sedět a vejcích cirka 20 dnů, takže by se asi teď někdy měli začít líhnout. Pokud se nevylíhnou, budete muset popřemýšlet, co je jinak či špatně než jindy.
U mě se letos nedaří, také mám dost neoplodněných vajec nebo umírajících mláďat během odchovu. A to u andulek a papoušíčků. Od každého druhu mám jeden pár.
Dobrý den
Kdy přesně vám začala snášet? Samice totiž nenasedá hned na první vajíčko ale třeba až na 2 nebo 3, mě jednou nasedla až na 4. takže nikam nespěchat, pro příště vše pečlivě zaznamenat a nechat ptákům rezervu.
Příklad: samice snese 1. vajíčko 1. den v měsíci a snese jich 6. Nasedne až na třetí, tudíž mláďata se budou líhnout né po jednom od 21. dne ale až 27. den a hned 3 najednou pokud je vše oplozeno.
Chovu zdar L.P.
Pix

XXX.XXX.82.98
supik99
napsal(a):
Dobrý den, kakariky nechovám, ale žilky ve vajíčkách jsou vidět v počátcích odchovu. Později, když už se mají mladí líhnout, je vejce po prosvícení tmavé, neprůhledné. To je tím, že mládě vyrostlo. Pokud tedy máte ve vejcích stále jen žilky, pak se asi mláďata přestala vyvíjet a proto se nic nevylíhne. Myslím, že kakarikové mohou sedět a vejcích cirka 20 dnů, takže by se asi teď někdy měli začít líhnout. Pokud se nevylíhnou, budete muset popřemýšlet, co je jinak či špatně než jindy.
U mě se letos nedaří, také mám dost neoplodněných vajec nebo umírajících mláďat během odchovu. A to u andulek a papoušíčků. Od každého druhu mám jeden pár.
Ďakujem za odpoveď, ale zabudla som dodať, že teda polovica vajíčka je zažilkovaná a dá sa povedať nepriehľadná a v druhej polovici nieje vôbec nič ako v záprdku, za pár minút pridám aj fotku.
Pix

XXX.XXX.82.98
No tak už som tu, vajíčka vyzerajú takto, a to všetky do jedného. Na poslednom obrázku je vajíčko od koreliek a tie znášali cca o týždeň neskôr.
Pix

XXX.XXX.82.98
Matador
napsal(a):
Chyba je jako vždy v chovately, tentokrat spatna vlhkost.Co jsme to za chovatele ze jsme tak blby?
Tak to mám tie vajcia akože kropiť vodou alebo čo? Vo voliére majú aj kúpatko ale samica tam nechodí
Pix

XXX.XXX.82.98
Matador
napsal(a):
Chyba je jako vždy v chovately, tentokrat spatna vlhkost.Co jsme to za chovatele ze jsme tak blby?
A nwm kto je tu blbý keď som jasne napísala vyššie že s chovom LEN ZAČÍNAM. Každý chovateľ spraví určite chybu a ja sa len učím. .
Pix

XXX.XXX.82.98
Jak chceš
napsal(a):
Dobrý den,
já bych zaprvé ty vajíčka tak moc a stále neprosvicoval a nechal to na přírodě..
Jinak není špatné když je tak velké horko občas budky hezky pokropit do mokra..
Dakujem za odpoved, hovorim, s chovom len zacinam a o kropeni som nevedela, tak s tymto uz nic nenarobim ale pre buducnost budem vediet. A tie vajicka nepresvecujem kazdy den . To asi tak 2x do tyzdna.
Pix
napsal(a):
A nwm kto je tu blbý keď som jasne napísala vyššie že s chovom LEN ZAČÍNAM. Každý chovateľ spraví určite chybu a ja sa len učím. .
Nic si z toho nedělejte, Matador je určitě nejzkušenější chovatel od narození.Stačí si přečíst jeho příspěvky v jiných vláknech.O vlhkosti jako příčině odumření zárodků se dá polemizovat pokud není budka zavěšená přímo na slunci.Kakariki jsou jedni z nejčastěji se koupajících papoušků.Příště zkontrolujte snůšku zhruba sedmý až desátý den od snesení 5 vajíčka a uvidíte jestli jsou oplozená.Ostatní nechte na rodičích a nerušte je zbytečnou kontrolou.Rodiče jsou kakarikové velice dobří a věřím že se v dalším hnízdění zadaří.
Pix
napsal(a):
No tak už som tu, vajíčka vyzerajú takto, a to všetky do jedného. Na poslednom obrázku je vajíčko od koreliek a tie znášali cca o týždeň neskôr.
Ta vajíčka můžete vyhodit s klidným svědomím. Z nich již opravdu nic nebude.
Není ani jisté, že byla oplozena.
I když jestli byly vidět žilky, oplozená by být měla.
V těchto vedrech by neměla být budka na místě, které se může sluncem hodně zahrát.
Dobře Vám tu radí, vzít rozprašovač a občas jemně pokropit. Né ale aby po vejcích stékala voda a zalepila póry ve skořápce. Stačí stěny budky.