Má někdo zkušenosti se špatně vyvinutými mláďaty ve vajíčku. Mám rosele lutina a již třikrát po sobě měly pět vajíček, samice sedí v pořádku, ale mladé se nikdy nevylíhnou. Když pak vajíčka rozbiju tak jsou v nich mladé tak ze dvou třetin vyvinuté.Rozbíjím až samice sama přestane sedět asi po 40 dnech.
cinosanap
napsal(a):
Má někdo zkušenosti se špatně vyvinutými mláďaty ve vajíčku. Mám rosele lutina a již třikrát po sobě měly pět vajíček, samice sedí v pořádku, ale mladé se nikdy nevylíhnou. Když pak vajíčka rozbiju tak jsou v nich mladé tak ze dvou třetin vyvinuté.Rozbíjím až samice sama přestane sedět asi po 40 dnech.
Tak rozbijejte nadále a nebo skuste jinou samici, ne všechny jsou dobre ale to je vseobecne znamo ze?
Pbfaktor

XXX.XXX.44.103
Matador
napsal(a):
Tak rozbijejte nadále a nebo skuste jinou samici, ne všechny jsou dobre ale to je vseobecne znamo ze?
Popřemýšlejte nad nevyváženou stravou.Mohu si tipnout že používáte nějakou komerčně vyráběnou směs.
cinosanap
napsal(a):
Zdravím, toto bývá způsobeno dlouhodobou příbuzenskou plemenitbou, což je v dnešním chovatelství, bohužel, velmi rozšířeno!Pokud neznáte stoprocentně původ ptáků, je klidně možné, že máte sourozence, což je v daném případě ta nejhorší kombinace!K.
cinosanap
napsal(a):
Lutino x lutino je špatně, bylo to tu XXXkrát
+ vše ostatní viz kubrt.
lupus4
napsal(a):
Lutino x lutino je špatně, bylo to tu XXXkrát
+ vše ostatní viz kubrt.
Lutino x lutino - není zde letální faktor, tedy není pravda. Při opakovaném spojení se bude potomstvo možná zmenšovat, proto se nedoporučuje, ale jednorázově není takový problém..
Příbuzný pár - není velký problém, jen by se nemělo opakovat mnoho generací. Běžně se používá, při náhodném nákupu není pravděpodobné.
Používání komerčně vyráběné směsi - to je nesmysl.
Vejce jsou evidentně vyschlá. Důvody:
Vlhko a horko (nepere na budku sluníčko - léto je moc horké?) - vejce vyschnou.
Samice nesedí pevně, vejce zastydnou, vyschnou. Může se s věkem samice upravit. Vhodné je pověsit budku jinam, vyměnit za jinou (jiný tvar).
Samice je skutečně špatná - ale vydržel bych do příští sezóny, pak uvidíte. není to zas tak běžné.
.
Jitka008

XXX.XXX.246.103
Stejný problém mám u holoubků diamantových. Vzorně sedí a když má dojít k líhnutí, tak přestanou sedět i když jsou ve vajíčkách mláďata. Už se mi to stalo 3 krák po sobě. Ještě mladé navyvedli. Také pátrám po tom co to způsobuje.
Jitka008
napsal(a):
Stejný problém mám u holoubků diamantových. Vzorně sedí a když má dojít k líhnutí, tak přestanou sedět i když jsou ve vajíčkách mláďata. Už se mi to stalo 3 krák po sobě. Ještě mladé navyvedli. Také pátrám po tom co to způsobuje.
Poznají, že jsou mláďata špatná, tak se na ně vykašlou.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
petajz
Zdravím,máte pravdu,nesměji se,nežasnu,je to smutné,že někdo napíše takové bludy,ještě čekám,že někdo napíše,že vajíčka jsou málo oplozená,také výrok znalců.
alfonzo
napsal(a):
petajz
Zdravím,máte pravdu,nesměji se,nežasnu,je to smutné,že někdo napíše takové bludy,ještě čekám,že někdo napíše,že vajíčka jsou málo oplozená,také výrok znalců.
A Vy snad nevíte, že rodiče se mláďaty ve vajíčku komunikují a že i embrya komunikují mezi sebou? No to snad ne?! Takový inteligent!
eli22
napsal(a):
A Vy snad nevíte, že rodiče se mláďaty ve vajíčku komunikují a že i embrya komunikují mezi sebou? No to snad ne?! Takový inteligent!
Kdyby jste si přečetla co napsal zadavatel že mláďata jsou uhynulá ve dvou třetinách vývoje,ale samice sedí na vejcích 40 dní.Tak kde je ta komunikace?Nějak vázne co?Takový inteligent.Víte nechci se vás dotknout,načteno dle vašich příspěvků máte ale ne vždy je pravda co se píše.Víte praxe a vlastní zkušenosti jsou důležité a to je to co vám chybí.
Nekloním se ani na jednu stranu, ale jak píše kolega výše, zkušenosti z praxe jsou takové, že pokud rodiče vejce ničí, nahrazují se podkladky a samice na nich normálně sedí. Tato praxe se běžně používá u náročnějších druhů na odchov, tudíž větších druhů papoušků, kde se předpokládá i vyšší inteligence a přesto to funguje...
Pěkně jste to rozjeli Víte že hlavní dotaz byl od Jitka 008 a týkal se holoubků diamantových a předešlá diskuse byla 4 roky stará ? Nicméně potíže podobného charakteru přetrvávají a přetrvávat budou. Někdo na příčinu přijde, jiný si myslí, že už to všechno ví, někdo se ohání vědeckými poznatky a někdo prostě má jen štěstí.
Tady to nevyřešíme, někdo zde může získat inspiraci, ale praktické řešení musí nalézt každý sám u sebe, protože ty příčiny jsou různé, nebo jich může být několik dohromady.
Bartos

XXX.XXX.181.79
JoPe
napsal(a):
Pěkně jste to rozjeli Víte že hlavní dotaz byl od Jitka 008 a týkal se holoubků diamantových a předešlá diskuse byla 4 roky stará ? Nicméně potíže podobného charakteru přetrvávají a přetrvávat budou. Někdo na příčinu přijde, jiný si myslí, že už to všechno ví, někdo se ohání vědeckými poznatky a někdo prostě má jen štěstí.
Tady to nevyřešíme, někdo zde může získat inspiraci, ale praktické řešení musí nalézt každý sám u sebe, protože ty příčiny jsou různé, nebo jich může být několik dohromady.
Hezký den. Ano, přesně tak. Co se týče ale toho rozpoznávání zárodků (dobrých - špatných), tak moje zkušenost je ta, že samice - samec opravdu poznají dobré a špatné zárodky. U mě samice sedí pár dní a pak třeba jedno vejce oddělí. Jindy zase sedí skoro do konce a opět nějaké oddělí. Při průzkumu odděleného je vidět poškození zárodku. Takže oddělila špatný zárodek. Určitě tam jistá komunikace nebo další smysl, co nám je neznámý. Ale dá se říci, že souhlasím s Eli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak u mojích koriel tá komunikacia niako viazne.Prvá pára 1 mladé,4 zasušené zárody,druhá pára 2 mladé,2 zasušené zárody,ale poctivo sedeli na všetkých vajíčkách dalej.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Bartos
napsal(a):
Hezký den. Ano, přesně tak. Co se týče ale toho rozpoznávání zárodků (dobrých - špatných), tak moje zkušenost je ta, že samice - samec opravdu poznají dobré a špatné zárodky. U mě samice sedí pár dní a pak třeba jedno vejce oddělí. Jindy zase sedí skoro do konce a opět nějaké oddělí. Při průzkumu odděleného je vidět poškození zárodku. Takže oddělila špatný zárodek. Určitě tam jistá komunikace nebo další smysl, co nám je neznámý. Ale dá se říci, že souhlasím s Eli.
Asi mám divné samice, špatné vejce musím oddělovat za ně.Třeba neoplozené vejce nechávají mezi mladými až do kroužkování,odumřelé zrovna tak.