Dokrmování drobotiny?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2017 19:46
bathory

XXX.XXX.119.32

Chci se zeptat, zda to někdo už dělal a má s tím zkušenosti. Dneska jsem na hnízdě našla mrtvou samici hýla mexického, nevím co se stalo, ale chvíli před tím ještě normálně lítala. Každopádně po ní zůstaly tři malé ochmýřené mláďatka, dvě již mají otevřené oči, jedno ještě né a já uvažuju, co teď... zda je nechat v hnízdě a čekat, jestli se role krmiče ujme samec, který však na to nevypadá, nebo je vzít a zkusit dokrmit... Přiznám se, že nevím o nikom, kdo by něco takového někdy dělal a už vůbec netuším, čím takové ptáčata krmit... Myslím, že ani žádná dokrmovací směs pro ně není... Má s tím někdo zkušenosti?

25.7.2017 20:03
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Mám hýly teprve rok a měli jedno mládě, ale myslím si že to bude fuška dokrmit takové prcky. Myslíte, že ho žadonění mladých nepřinutí krmit? U papoušků to občas funguje, že jeden rodič je odchová.

25.7.2017 20:09
bathory

XXX.XXX.119.32

To nedokážu říct, momentálně mám pocit, že otce zajímá spíše samička vedle ve volieře Sice se píše, že samec samici pomáhá, ale nikde není psané od kdy :( měli tolik hezkých odchovů a teď tohle..

25.7.2017 21:45
eli22

XXX.XXX.181.79

bathory napsal(a):
Chci se zeptat, zda to někdo už dělal a má s tím zkušenosti. Dneska jsem na hnízdě našla mrtvou samici hýla mexického, nevím co se stalo, ale chvíli před tím ještě normálně lítala. Každopádně po ní zůstaly tři malé ochmýřené mláďatka, dvě již mají otevřené oči, jedno ještě né a já uvažuju, co teď... zda je nechat v hnízdě a čekat, jestli se role krmiče ujme samec, který však na to nevypadá, nebo je vzít a zkusit dokrmit... Přiznám se, že nevím o nikom, kdo by něco takového někdy dělal a už vůbec netuším, čím takové ptáčata krmit... Myslím, že ani žádná dokrmovací směs pro ně není... Má s tím někdo zkušenosti?

Já dokrmovala astrilda rákosního od třetího dne. Každé 2 hodiny, v noci pak každé 4, chodila jsme jako mátoha, nevyspalá, zhubla tři kila, ale podařilo se. Od nějakých deseti dnů jsme krmila v noci po šesti hodinách.

26.7.2017 06:10
bathory

XXX.XXX.119.32

A můžu se zeptat, cím jste ho krmila? Normální dokrmovací směsí?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.7.2017 08:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, když jsem byl asi dvanáctiletý kluk dokrmoval jsem mládě které jsem našel po dešti na silnici, jednalo se o strnada.Uspěšně jsem ho dokrmoval několikrát denně strouhaným vajíčkem které jsem dával do skleněnné stříkačky a tím ho dokrmoval až do dospělosti.Pamatuji si jako dnes že se mi stříkačka několikrát přicpala a někdy mu do zobáčku vlítlo větší množství-vydržel!

26.7.2017 08:42
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
A můžu se zeptat, cím jste ho krmila? Normální dokrmovací směsí?

Normální dokrmovací směsí, zpočátku hodně naředěnou, postupně hustší, neměla jsem ani inkubátor, měla jsem ho na topném kabelu a ze shora žárovku.

26.7.2017 08:50
bathory

XXX.XXX.158.2

No u mě je to zatím těžká improvizace, normální směs nemám, zkrmila jsem jí, ale dneska odpoledne jí snad seženu... Tak zatím krmím koupenou rozmočenou míchanicí pro drobotinu a trochou dokrmovačky pro velké papoušky, není to asi optimální, ale v práci jinou možnost nemám . Zatím teda žerou jak urvaní, nakrmila jsem je, volata plné a za hodinu to mají strávené Jestli to dám bude to teda pěkná makačka...

26.7.2017 09:48
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
No u mě je to zatím těžká improvizace, normální směs nemám, zkrmila jsem jí, ale dneska odpoledne jí snad seženu... Tak zatím krmím koupenou rozmočenou míchanicí pro drobotinu a trochou dokrmovačky pro velké papoušky, není to asi optimální, ale v práci jinou možnost nemám . Zatím teda žerou jak urvaní, nakrmila jsem je, volata plné a za hodinu to mají strávené Jestli to dám bude to teda pěkná makačka...

Já měla jen dokrmovačku pro papoušky. Makačka je to hrozná, v noci ale můžete dobu prodlužovat. Vy máte ohromnou výhodu, že už jsou mláďata celkem velká, dá-li se to tak říct smajlík.

26.7.2017 09:53
bathory

XXX.XXX.158.2

Myslela jsem, že sameček se do toho dá sám, ale jeví spíše zájem o samičku ve vedlejší volieře a prcci měli ráno úplně prázdná volátka, tak je sebou nosím do práce. Snad to zvládnou, nevím jak s tím teplem, nemám moc možnost je zahřívat snad budou dost odolní... jak na potvoru mi žádná další samička nehnízdí, jinak bych je dala pod ní...

26.7.2017 12:34
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
Myslela jsem, že sameček se do toho dá sám, ale jeví spíše zájem o samičku ve vedlejší volieře a prcci měli ráno úplně prázdná volátka, tak je sebou nosím do práce. Snad to zvládnou, nevím jak s tím teplem, nemám moc možnost je zahřívat snad budou dost odolní... jak na potvoru mi žádná další samička nehnízdí, jinak bych je dala pod ní...

To teplo bych zkusila nějak pořešit, nevím, jak hodně jsou ochmýřeni, ale určitě jim to ještě teplo neudrží. Když jim bude zima, nebudou dobře trávit.

26.7.2017 12:45
kubrt11

XXX.XXX.53.50

bathory napsal(a):

Možná zkuste dát tu exponovanou samičku jinam, nemyslíte?!K.

26.7.2017 12:47
bathory

XXX.XXX.158.2

kubrt11 napsal(a):
Možná zkuste dát tu exponovanou samičku jinam, nemyslíte?!K.

Musela bych odchytnou celou voliéru mám tam rodiče s mladými

Ararák

27.7.2017 02:31
Ararák

XXX.XXX.44.4

Dají se odkrmit na krmné směsi pro papoučky, za začátku kapátkem, potřebují hlavně vodu, aby nebyla mladata dehydratovaná, krmil jsem kapátkem s větší dirkou, po týdnu jde krmit směs krapet hustší, přidávat vařene vejce strouhané na jemno s mrkví a strouhankou, potom naklíčený zob až do odstavení mláďat, na zahřátí stačí lampička, ale pozor, aby se mladé nepřehřála, musí mít možnost se krapet odbatolit do místa s menší teplotou. Někdy mladé odkrmí, když už jsou ochmířené a sedí na kraji hnízda i mladý samec, který neodolá jejich žebrání a nakrmí je.

27.7.2017 08:58
bathory

XXX.XXX.158.2

Tak jsem sehnala nějaký handmix orlux, prý je i pro kanárky, a svítím na ně, když to jde, ale cestu do a z práce musí kluci zvládnout bez tepla, hlídání jsem nesehnala. Zatím baští pěkně, i když jsou jak průtokáče. Akorát v noci moc nechtějí, takže asi dokrmování přes noc omezím...

27.7.2017 14:31
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
Tak jsem sehnala nějaký handmix orlux, prý je i pro kanárky, a svítím na ně, když to jde, ale cestu do a z práce musí kluci zvládnout bez tepla, hlídání jsem nesehnala. Zatím baští pěkně, i když jsou jak průtokáče. Akorát v noci moc nechtějí, takže asi dokrmování přes noc omezím...

Já mám doma takového malého "Vaška". Nevím, jestli to znáte, ale je to gumová lahvička, která se naplní teplou vodou a hřeje. Jsou různé velikosti, dávalo se to do postele. Já mám malou, která byla v hrošíkovi (hračce) pro děti do postýlky. Tak teď jsem našla odkaz, odborně se to nazývá termoform :
http://www.kosmetika-darky.cz/krasa-darek-kosmetika/termofor-s-motivem-beruska-750-ml-termofory/.

Ararák

28.7.2017 08:48
Ararák

XXX.XXX.44.4

bathory napsal(a):

V noci nekrmte, ani v přírodě, ani v chovu rodiče v noci nekrmí...mladé to poznají že je tma a noc, raděj brzy ráno krmit.

29.7.2017 23:42
jaeger

XXX.XXX.178.217

Ten Orlux je výborný, já ho používám už několik let. Kupte si na to inzulínovou stříkačku. Máte v ní větší cit. Naposledy krmte o pûlnoci a potom až brzo ráno jak vstáváte do práce. Nevím jak papoušci, ale pěnkavovití určitě krmí své mláďata i v noci. Samozřejmě jen prvních pár dnû. Proto se ani nepokoušejte tyto ptáky dokrmovat od prvního dne. Od pátého dne to už je reálné. Než topit žárovkou, je lepší si koupit topnou folii pro teraristy. Já mám 5 W folii, vložím ji do cca 4 litrového kyblíku a je provizorní inkubátor hotový. Je to ale až to poslední řešení, pokud třeba samička uhyne a nemáte možnost to vyřešit jinak.
Ještě jen malé upozornění. Nikdy nepoužívejte dokrmovačku po expiraci. Alespoň pro pěnkavovité mláďata je to jedovaté.
Tak hodně štěstí s těmi hýli a ať se to povede.

29.7.2017 23:42
jaeger

XXX.XXX.178.217

Ten Orlux je výborný, já ho používám už několik let. Kupte si na to inzulínovou stříkačku. Máte v ní větší cit. Naposledy krmte o pûlnoci a potom až brzo ráno jak vstáváte do práce. Nevím jak papoušci, ale pěnkavovití určitě krmí své mláďata i v noci. Samozřejmě jen prvních pár dnû. Proto se ani nepokoušejte tyto ptáky dokrmovat od prvního dne. Od pátého dne to už je reálné. Než topit žárovkou, je lepší si koupit topnou folii pro teraristy. Já mám 5 W folii, vložím ji do cca 4 litrového kyblíku a je provizorní inkubátor hotový. Je to ale až to poslední řešení, pokud třeba samička uhyne a nemáte možnost to vyřešit jinak.
Ještě jen malé upozornění. Nikdy nepoužívejte dokrmovačku po expiraci. Alespoň pro pěnkavovité mláďata je to jedovaté.

29.7.2017 23:44
jaeger

XXX.XXX.178.217

jaeger

XXX.XXX.178.217

jaeger

XXX.XXX.178.217

jaeger

XXX.XXX.178.217

30.7.2017 09:17
eli22

XXX.XXX.181.33

Ararák napsal(a):
V noci nekrmte, ani v přírodě, ani v chovu rodiče v noci nekrmí...mladé to poznají že je tma a noc, raděj brzy ráno krmit.

První dny určitě krmí v noci, několikrát jsme to sledovala u našich papoušků, kteří hnízdí doma, kde je v pokoji v noci tma jako venku. Krmí v noci po cca dvou hodinách, někdy i hodině a půl, určitě tak do dvou hodin, to jsem vypozorovala, potom okolo páté. Jestli krmí mezitím, tak to jsem zaspala . Zaměřila jsem se na to poté, co se to tu v diskuzi už řešilo, takže jsme v tom chtěla mít jasno. Prostě u nás krmí první dny i v noci.

30.7.2017 19:31
bathory

XXX.XXX.119.32

Tak posílám fotky hýlů. Ze nejstarší začíná poskakovat, nebude trvat dlouho a vyletí z hnízda Druhý i třetí (ten byl hodně maličký a slabý) ho zdárně dohánějí. Krmím už jen jednou za noc a pak hned brzo ráno, ale nesvítím a nevyhřívám je, bylo jim pořád horko...Měla jsem strach z přehřátí... Je sranda jak se u nich projevují vrozené instinkty a jak rychle rostou, jen netuším, jak je pak odstavím Snad to dopadne dobře mám obavy z těch tropů, co mají nastat

30.7.2017 20:23
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
Tak posílám fotky hýlů. Ze nejstarší začíná poskakovat, nebude trvat dlouho a vyletí z hnízda Druhý i třetí (ten byl hodně maličký a slabý) ho zdárně dohánějí. Krmím už jen jednou za noc a pak hned brzo ráno, ale nesvítím a nevyhřívám je, bylo jim pořád horko...Měla jsem strach z přehřátí... Je sranda jak se u nich projevují vrozené instinkty a jak rychle rostou, jen netuším, jak je pak odstavím Snad to dopadne dobře mám obavy z těch tropů, co mají nastat

No jo, to už jsou habáni, svítit netřeba, myslela jsem, že jsou holejší . Jste dobrá, to se musí nechat, odstavíte dobře, ale musíte včas začít. Držím pěsti.

30.7.2017 20:25
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):

Na tropy se připravte tak, že na krabici nějak připevníte třeba dětskou plenu, kterou budete namáčet do studené vody.

30.7.2017 20:51
bathory

XXX.XXX.119.32

Ta plína je dobrý nápad a vyřeší to i můj strach, že mi vyskočí z hnízda :) Začínají být zvědaví. Ten odstav probíhá jak, dávají se jim větší kousky do krmiva, nebo jak se jim nabízí jiné jídlo? U papoušků mám představu u těchto prcků vůbec

30.7.2017 21:20
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
Ta plína je dobrý nápad a vyřeší to i můj strach, že mi vyskočí z hnízda :) Začínají být zvědaví. Ten odstav probíhá jak, dávají se jim větší kousky do krmiva, nebo jak se jim nabízí jiné jídlo? U papoušků mám představu u těchto prcků vůbec

Já postupovala v podstatě stejně jako u papoušků, v určitém věku jsem malému (astrild dákosní) dávala do klícky senegalské proso, strouhanou mrkev, niger a různá semínka, trošíčku máku, zpočátku si s tím jen hrál a pak začal zobat. S hýli zkušenost nemám, ale myslím, že to bude podobné. Máte výhodu, že je jich víc, takže ten "chytřejší" nebo starší může jít vzorem ostatním.

30.7.2017 23:58
aymy

XXX.XXX.32.70

Gabi, fandím.Už to chce pomalu klec, dát na dno tu krabičku a vybavit dno klece dobrotama. Jak budou vyskakovat a budou zkoumat okolí, měli by mít už příležitost ochutnávat.Třeba rosypane zrní, měkké i suché.Můžeš to podávat třeba na nízkých víčkách od sklenek spolu s vaječkou s mrkví, zelené ap.

11.8.2017 08:55
bathory

XXX.XXX.156.2

Tak prcci zdárně vyrostli a je čas je odstavit, ale moc nám to nejde, jen u jednoho jsem viděla, že se snaží ďobat zrníčka, ale moc si s tím neví rady, dala jsem je do společné voliery s dalšími hýly, aby odkoukávali a krmím je méně často, abych je motivovala, ale i tak "řvou" hlady to je děs mám hlavně strach aby měli dost tekutin ...

11.8.2017 23:07
aymy

XXX.XXX.32.141

Řvát budou, s tím se musí počítat. V přírodě se to taky bez řevu a pevné vůle ptačích rodičů neobejde. Jak často jsou teď krmeni? A kolik jim je týdnů nyní? Plytké a široké tácy na vodu- aby se mohli dospělí cachtat.V tom vedru určitě mladí neodolají a zkusí to taky.

12.8.2017 09:02
bathory

XXX.XXX.119.32

aymy napsal(a):
Řvát budou, s tím se musí počítat. V přírodě se to taky bez řevu a pevné vůle ptačích rodičů neobejde. Jak často jsou teď krmeni? A kolik jim je týdnů nyní? Plytké a široké tácy na vodu- aby se mohli dospělí cachtat.V tom vedru určitě mladí neodolají a zkusí to taky.

Voda nakonec nebude takový problém viděla jsem je koupat a pít se ze širokého pitíčka, ale to jídlo mi dělá starosti, krmím je už jen 3x denně, ale jsou jak vlci, klidně zhlnou celou stříkačku (inzulínku) be polknutí... pak vysílením zdřímnou a jakmile vytráví tak řvou nanovo, vůbec je nevidím, že by zkoumali okolí, jen číhají než někdo příjde pak je máme až na hlavě...a řvou více než všechny aymary dohromady... kolik jim je netuším, ale dle mého odhadu mají být už samostatní...ještě uvažuju, že místo vynechání jedné dávky nechám zatím to 3x denně ale budu jim toho dávat asi míň... Mám dojem, že jak se nacpou hůře i lítají...

12.8.2017 10:33
smidla

XXX.XXX.175.73

Dobry den,

odstav je asi nejslozitejsi casti rokrmovani. Pokud odhadujete ze by jiz ptacata mela byt samostatna, urcite vynechejte prostredni krmeni. Ranni a davku muzete snizit. Ptaci castecne nakrmeni maji tendenci zkoumat sve okoli a jeste se necim dorazit. Hladovy nebo precpany ptak zkoumat potravu nebude.
Umisteni k ostatnim ptakum je super vec, odkoukaji od nich co a jak. Pri pozorovani voliery s mladaty casto vidite ze mlade zadoni u rodice, ale ten ho nenakrmi...

S pozdravem smidla.eu.

12.8.2017 11:16
bathory

XXX.XXX.119.32

Nikdy by mě nenapadlo, že je to až tak složité, všichni kdo to kdy dělali mají můj obdiv. Momentálně to u nás ve volieře vypadá jako v hororu "ptáci", mám je v hlavě, v obličeji,... dělají nálety, nikdy jsem tohle u jejich přirozeného odchovu neviděla Prcci mrňaví

12.8.2017 11:22
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
Nikdy by mě nenapadlo, že je to až tak složité, všichni kdo to kdy dělali mají můj obdiv. Momentálně to u nás ve volieře vypadá jako v hororu "ptáci", mám je v hlavě, v obličeji,... dělají nálety, nikdy jsem tohle u jejich přirozeného odchovu neviděla Prcci mrňaví

To se nedivte, jste jejich maminka i taťka dohromady . Uberte a jedno krmení vynechte, jak tu bylo psáno, ono je teď nic nenutí se o potravu starat, když jim ji naservírujete až do volátka . Ale je třeba je pozorovat, jestli si alespoň minimum vezmou.

12.8.2017 11:30
bathory

XXX.XXX.119.32

eli22 napsal(a):
To se nedivte, jste jejich maminka i taťka dohromady . Uberte a jedno krmení vynechte, jak tu bylo psáno, ono je teď nic nenutí se o potravu starat, když jim ji naservírujete až do volátka . Ale je třeba je pozorovat, jestli si alespoň minimum vezmou.

Osamostatnění mých dětí snad bude snažší Ještěže se trochu ochladilo, nemusím mít aspoň takovou obavu o tekutiny :).

13.8.2017 00:00
aymy

XXX.XXX.32.20

Za svou chov. praxi jsem si všimla, že rodiče mladé po vyletnutí dokrmují častěji, ale postupně ubírají množství krmné dávky, vlastně už to začíná několik dnů v hnízdě, aby vůbec dostali mladé z hnízda ven. Mláďata krmí jen do polosyta, aby je motivovali k aktivitě. Ke konci odstavu, už jen rodiče dělali že krmí, ale na prázdno. My to simulujeme vynecháním dávky. Když jsem odstavovala aymary, seděly na mě nebo v misce a dělali jsme výuku. Víčko od sklenky s mačenym zrnim a dalšími dobrotami a dělali jsme ochutnávky.Postupně si začali brát sami.A pak jsem zapojovala aymaří učitelku, která neměla problém je tolerovat, okukovali od ní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík