Dobrý den,
ráda bych se optala na vlastní odchov papoušíčků šedokřídlých. Vylíhli se mi 4 mláďata, (2 samci a 2 samičky) která mají různě intenzivní zelené opeření. Jeden sameček je tak normálně zbarven, druhý sameček je více do žluta (misty) hlavně na hlavě, samička opět více do žluta (misty) na hlavě a druhá samička do tmavě zelena celkově po křídlech. Pár hnízdí poprvé, předchozí dvě hnízda neodchoval. Rodiče jsou samec přírodní / modrou a samička misty DF / US / modrou. Mláďata by tak měla být 25% přírodních,50% přírodních / modrou a 25% modrých.
Co si myslíte vy? Jedná se všechno o přírodní jedince nebo ti do žluta či tmava jsou již jiné mutace, případně jaké?
Děkuji Staňková.
supik99
napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych se optala na vlastní odchov papoušíčků šedokřídlých. Vylíhli se mi 4 mláďata, (2 samci a 2 samičky) která mají různě intenzivní zelené opeření. Jeden sameček je tak normálně zbarven, druhý sameček je více do žluta (misty) hlavně na hlavě, samička opět více do žluta (misty) na hlavě a druhá samička do tmavě zelena celkově po křídlech. Pár hnízdí poprvé, předchozí dvě hnízda neodchoval. Rodiče jsou samec přírodní / modrou a samička misty DF / US / modrou. Mláďata by tak měla být 25% přírodních,50% přírodních / modrou a 25% modrých.
Co si myslíte vy? Jedná se všechno o přírodní jedince nebo ti do žluta či tmava jsou již jiné mutace, případně jaké?
Děkuji Staňková.
Dobrý den,
pokud je matka tohoto odchovu misty DF (tedy dvoufaktorová) tak všechna mláďata po ní budou misty jednofaktorová.
Je možné, že tam máte ještě tmavý faktor a proto jsou rozdíly v odstínu zelené barvy mláďat.
sunflowersman
napsal(a):
Zdravim.
A nebude samicka jen jednofaktorova Misty? To by pak byly mozne zelene i jednofaktorove misty odchovy. Tmavy faktor rusi misty efekt, tmavym faktorem by to byt nemelo. Stepan.
Tak jsem to právě myslel, že třeba jeden z rodičů má jeden tmavý faktor. V kombinaci s misty pak takové mládě, které tento tmavý faktor podědilo, bude vypadat jako normální zelené.
Těžko tuhle barvu hodnotit podle fotek mláďat.
atobajus
napsal(a):
Tak jsem to právě myslel, že třeba jeden z rodičů má jeden tmavý faktor. V kombinaci s misty pak takové mládě, které tento tmavý faktor podědilo, bude vypadat jako normální zelené.
Těžko tuhle barvu hodnotit podle fotek mláďat.
Uz chapu Kvetosi, jak jsi to myslel. Ano i to je mozne.
Děkuji takto za odpovědi. Není jednofakrotová, její mutaci mám napsanou spolu s číslem kroužku. Ten tmavý faktor, je brána modrá barva za tmavý faktor? Oba rodiče štěpí do modré barvy. Pakliže ne, tak tam žádný tmavý faktor nemám. Takže mladí by měli být všichni misty mutace o jednom faktoru a někteří případně štěpící do modré. Patrně u ptáků misty mutace s jedním faktorem jsou rozdíli ve vybarvení daných ptáků.
Staňková.
supik99
napsal(a):
Děkuji takto za odpovědi. Není jednofakrotová, její mutaci mám napsanou spolu s číslem kroužku. Ten tmavý faktor, je brána modrá barva za tmavý faktor? Oba rodiče štěpí do modré barvy. Pakliže ne, tak tam žádný tmavý faktor nemám. Takže mladí by měli být všichni misty mutace o jednom faktoru a někteří případně štěpící do modré. Patrně u ptáků misty mutace s jedním faktorem jsou rozdíli ve vybarvení daných ptáků.
Staňková.
Dobry den.
Nene, modra je modra a tmavy faktor je jina mutace. Tmavy faktor je recnicky tmavezeleny ptak, dvoufaktorove tmavy pak recnicky oliva. Nejlepsi by bylo dat foto rodicu. On fakt muze byt samecek tmavezeleny. Stepan.
Dobrý den,
trochu jsem znejistěla. Už mi to je jasné. Foto rodičů přikládám. Sameček by neměl být tmavozelený, je to můj odchovanec a měl rodiče přírodní x modrá. Na třetí fotce jsou rodiče na dolním bidlu, poslední foto je mládě. Již mi vylézají z budky.
Ráda bych se v genetice zdokonalila, nevíte o něčem, kde by byla genetika papoušíčků, případně andulek (mám starou knihu od Zdeňka Vegera, tam je toho víc o genetice andulek)? Bohužel jak jsem zjistila, nemůžu úplně aplikovat to co platí u andulek na papoušíčky, jsou tam určité změny. Lenka Staňková.