Dobry den,
prosim o radu, mam 6lety chovny par, amazonan modročely vloni 3mlade, letos jelikož jsem je musel přemistit do jine voliery nezahnizdili. Muj dotaz, samec stale napada samičku i když jsem ho dal na tyden do klece kde na sebe neviděli, po tydnu je to stejne, samice se ho již boji a pořad před nim utika. Jak to vyřešit, aby na ni nebyl agresivni. Diky za rozumne odpovědi Honza.
Zdravím, nechovám síce amazoňanov, ale podobné veci mi robil jeden pár roziel. Poväčšine je to tým, (môj dojem) že samec sa chce páriť.
Chcem sa spýtať, či máte hniezdnu búdku celoročne vo voliere, alebo ju dávate mimo hniezdnej sezóny mimo volieru? Ak ju máte celoročne vo voliere, skúste ju vybrať a uvidíte či sa niečo zmení.
Pekný deň.
simonjan
napsal(a):
Dobry den,
prosim o radu, mam 6lety chovny par, amazonan modročely vloni 3mlade, letos jelikož jsem je musel přemistit do jine voliery nezahnizdili. Muj dotaz, samec stale napada samičku i když jsem ho dal na tyden do klece kde na sebe neviděli, po tydnu je to stejne, samice se ho již boji a pořad před nim utika. Jak to vyřešit, aby na ni nebyl agresivni. Diky za rozumne odpovědi Honza.
Samec se s největší pravděpodobností chce pářit a samička není připravena. Já to dělám tak, že samečka dám na pár dní od samičky a zároveň odeberu budku. Samečka vrátím a většinou je to ok, když ne, ještě na pár dní oddělím. A krmím jen zrním. Někdo radí zastřihnou samečkovi křídlo, což já bych neudělala.
Myslím, že už je po sezóně hnízdění amazoňanů.
Mně před 3 týdny začal am. kubánský tříletý, ještě nehnízdili napadat samičku. Zastřihl jsem křídlo a dost razantně. Samec se sklidnil a je pokoj. Je to lepší než si nechat zabít samici. Jestli je tam budka nebo ne, myslím není rozhodující. Odchovávám pouze a. modročelé a bez problému. Na zimu stěhuji do budovy, letos jsem dával ven mimořádně pozdě už 1. června.10 dní jsou venku z budky krásná mláďata. Člověk není nikdy dost chytrý, proč je to tak a ne onak. Třeba oranžovokřídlí se páří, hrabou v budce, super pár už 6 roků a a ani vajíčko. Jak před lety napsala R. Low, není snadné je přimět k hnízdění a přitom jsou tito křiklouni jedni z nejlevnějších amazoňanů.
Myslím, že paní Eli poradila dost přesně. Změnil jste voliéru, samičce to nesedí, ale sameček se chce pářit. Budku pryč, to je v pořádku. Samečka nekdy nestačí oddělit na týden, ale je třeba to zkoušet vícekrát. Zastřihávat křídlo nedoporučuji! Může dojít ke stresu a samec se může začít škubat. Co popisujete není nic zvláštního, mně se to stalo po změně zařízení voliéry též, i když pár odchovával pravidelně. Stávalo se mi to ale i po druhé snůšce, kdy samice nebyla připravena, chtěl oddych. Také jsme je na určitou dobu oddělil.
Ahoj,
můj samec má také takové agresivní chování. Nejvíce, když má mladé. Věštšinou, když jsem u toho, asi se předvádí. Já to řeším rychle a razantně. Koupil jse postřikovač na kytky a pos tříkám ho vodou, dosti prudce, až je úplně mokrý a vypadá jako zmoklá slepice. Pak dá pokoj, protože mu někdo sáhl ne jeho ego. Pak je tak cca týden až dva klid.
ahooooj I.