Dobrý den,
je samečkovo ozobí na první fotografii napadlé vápenkou nebo se mu jen obnovuje rohovina? Má to tak už týden, nezhoršuje se to a ani se nezdá, že by ho něco svědilo, přesto se mi stav jeho zobáčku moc nezdá a nechci nic zanedbat.
Také se chci zeptat, jestli je normální, aby měla andulka křidélka tak daleko od sebe (druhá fotografie), když odpočívá? Občas je i vidět, že má jedno křídlo "povislé" oproti druhému.
Děkuju za případné odpovědi... :).
Andulka9: Děkuju za reakci, i když mě moc nepotěšila. :) Ještě pár dní počkám a pokud se to zhorší, budu muset anduláka přeléčit. Pročetla jsem hodně diskuzí o vápence a většina lidí se shoduje v tom, že je na léčbu nejvhodnější Ivomec. Názory se ale lišily v jeho podání - někdo jím potírá místo pod křidélkem, někdo ho naopak zředí a jemně potře přímo postižené ozobí. Jaká varianta je lepší?
mephala
napsal(a):
Andulka9: Děkuju za reakci, i když mě moc nepotěšila. :) Ještě pár dní počkám a pokud se to zhorší, budu muset anduláka přeléčit. Pročetla jsem hodně diskuzí o vápence a většina lidí se shoduje v tom, že je na léčbu nejvhodnější Ivomec. Názory se ale lišily v jeho podání - někdo jím potírá místo pod křidélkem, někdo ho naopak zředí a jemně potře přímo postižené ozobí. Jaká varianta je lepší?
Na co chcete čekat, roztoč sám neodejde a tak je jasné, že stav se sám nezlepší. Ivomec kápnout na žilku, aby se látka dostala do krevního řečiště po 10.dnech zopakovat, aby jste zasáhla celé stádium roztoče.
eli22
napsal(a):
Zdravím. Čo? No to, že Ivomec se aplikuje na žílku pod křídlo. A nemaže se nikam, natož na zobák!
Dobry den,
no ja mel za to ze se aplikuje nitrozilne, tedy alespon takove je jeho puvodni pouziti.
To ze ho chovatele ptactva take vyuzivaji pro jeho ucinnou latku Ivermectin je vec druha. A protoze Ivomec je urcen pro dobytek, musi se pro papousky redit. Cetl jsem i prispevky ze ho nekdo podaval neredeny a jiny zase do napajeci vody.
Tak jako tak kapnout na zilku naredeny, potrit primo postizene misto, natrit jim zobak. Vse muze myt sve opodstatneni. Nicmene, aby byl ucinek takovy jak ocekavate, potirani nezivych casti neni dostacujici. Latka pusobi lokalne na roztoce v miste, ale ti nemusi a vetsinou take nejsou pouze na viditelnem miste. Proto ta kapka na zilku pod kridlem nebo za krk.
Jsou take jine pripravky a v dnesni dobe uz i docela dostupne. Scatt je na leceni asi nejvhodnejsi, navic se v organismu drzi tri tydny, coz je cely zivotni cyklus roztoce.
S pozdravem smidla.eu.
mephala
napsal(a):
Dobrý den,
je samečkovo ozobí na první fotografii napadlé vápenkou nebo se mu jen obnovuje rohovina? Má to tak už týden, nezhoršuje se to a ani se nezdá, že by ho něco svědilo, přesto se mi stav jeho zobáčku moc nezdá a nechci nic zanedbat.
Také se chci zeptat, jestli je normální, aby měla andulka křidélka tak daleko od sebe (druhá fotografie), když odpočívá? Občas je i vidět, že má jedno křídlo "povislé" oproti druhému.
Děkuju za případné odpovědi... :).
Ozobie andulky môže byť napadnuté roztočom, rieši sa to paušálnym ošetrením ivermectinom.
Celkový stav sa mi nezdá - buď preperuje alebo je tam ešte iný problém, čomu nasvedčuje jej posed, neupravené perie, zvesené krídla a mierne prerastené pazúriky.
Navštívte radšej veterinára a prekonzultujte jej stav s ním.
eli22
napsal(a):
Zdravím. Čo? No to, že Ivomec se aplikuje na žílku pod křídlo. A nemaže se nikam, natož na zobák!
Vy jste opravdu ta nejchytřejší a není nad vás.Dokonce si dovolíte odporovat zkušenému chovateli a zároveň zřejmě momentálně nejskušenějšímu veterinárnímu lékaři na slovensku.Asi by jste měla trošku přibrzdit.
Cogito ergo sum
Nechápu, proč by se neměl Ivomec aplikovat přímo na místa, kde roztoč žije. Osobně jsem kapku Ivomecu rozmíchala s několika kapkami oleje a potíráním přímo zobáčku rychle vyléčila na voliéře odchycenou andulku s pořádně rozjetou vápenkou. Stačí vyzkoušet...
Tak se přece se účinná látka přímo dostane k parazitům a méně zatěžuje další vnitřní orgány. Kapka přímo na žilku pod křídlo se jednomu člověku nemusí aplikovat lehce (často skončí několik kapek na peří) a pokud andulka jistě nemá další endo a exo parazity, je to i zbytečné. Při nich by byl přestup do krevního oběhu samozřejmě žádoucí. Nicméně Ivomec je silný lék určený pro větší hospodářská zvířata.
Vší a jiných exoparazitů, které z povrchu sají krev, se také zbavujeme přípravky aplikovanými přímo na místo, kde jsou a ne přes krev, kterou pijí. Nakonec i při potírání zobáku se nějaká ta účinná látka do krve dostane.
Jinak souhlasím s Kele, andulka nevypadá zrovna nejzdravěji a na zobáku, který se mi zdá trochu přerostlý (podle první fotky) to odhaduji spíše na odlupování keratinové povrchové vrstvy. Snad dietetický problém... ?
Roztoči lidského a ptačího (vápenky) svrabu jsou vývojově i způsobem života blízcí příbuzní. Čistě technicky Ivomec by měl zabrat i na ty "humánní" - u nichž by nikdo nepochyboval, že je potřeba natírat postiženou kůži v níž žijí a neaplikovat účinnou látku do krevního oběhu. Ten veterinář není vůbec hloupý. A jestli každý dokáže udržet bránící se andulku v jedné ruce tak, aby měla natažené křídlo, aby na jeho spodní části rozfoukl peří a na odhalenou kůži kápl jednu kapku druhou rukou... no nevím .
eli22
napsal(a):
Můj názor je, že když už mám ten Ivomec, tak je přece úplně nejjednodušší kápnout na žilku pod křídlo, otázka dvou sekund, je to jistota, a nemusím potírat zobák, ale každého věc. Zobák jsem potírala sádlem před dvaceti lety.
Dobry den,
jsou okamziky, kdy se hodi rict jo pohoda, asi jsem drobet prestrelil a ne si tvrdosijne stat za svym. O faktu ze se poustite do krizku s veterinarem, vy jakozto laik je mirne receno usmevne. Mimochodem to sadlo by fungovalo uplne stejne i dnes, jako pred dvaceti lety ;). Jen je dobre pouze lokalne.
S pozdravem smidla.eu.
smidla
napsal(a):
Dobry den,
jsou okamziky, kdy se hodi rict jo pohoda, asi jsem drobet prestrelil a ne si tvrdosijne stat za svym. O faktu ze se poustite do krizku s veterinarem, vy jakozto laik je mirne receno usmevne. Mimochodem to sadlo by fungovalo uplne stejne i dnes, jako pred dvaceti lety ;). Jen je dobre pouze lokalne.
S pozdravem smidla.eu.
Zdravím, dalo mi to trochu práce, ale našla jsem v mém archivu, a cituji ze semináře MVDr. Tukače:
"Ivomec aplikujeme na žilku pod křídlo, není vhodné potírat zobák a jeho okolí, jelikož je nebezpečí zasažení a porušení slzných kanálků a následně očí jako takových". Se srdečným pozdravem el.cz.
eli22
napsal(a):
Zdravím, dalo mi to trochu práce, ale našla jsem v mém archivu, a cituji ze semináře MVDr. Tukače:
"Ivomec aplikujeme na žilku pod křídlo, není vhodné potírat zobák a jeho okolí, jelikož je nebezpečí zasažení a porušení slzných kanálků a následně očí jako takových". Se srdečným pozdravem el.cz.
Dobry den,
dekuji za vyhledani pasaze od pana doktora Tukace. Tyto agumenty jsou skutecne opravnene a opodstatnene.
S pozdravem smidla.eu.