Píše se, že se má dávat do budky jako podklad větším papouškům hrabanka. Mám zkušenost, že se na vajíčka nalepí a pak se tím poškodí a i když jsou oplodněná, zárodek odumře. U menších druhů jsem dával jen hrubé piliny a vajíčka zůstala čistá a ze všech se vylíhla mláďata. Co dáváte jako podklad amazoňanům a jaké máte zkušenosti? Děkuji za odpověď. Pokorný.
Kde by se v dutinách ptáků v přírodě vzala hrabanka nebo rašelina? To by si tam datel určitě nenanosil. Používám hrubší piliny, ideál po motorové pile nebo ze zverimexu kupované hobliny pod křečky. Papouši si je upraví podle sebe a někteří je všechny vyhází ven a nechají si tam jen dno budky. Mám budky bez nějakého důlku a za ta léta co mám ptáky se mi nestalo, že by samičky nechaly vajíčka v koutě a neobsedly je. Královačka i červenokřídlá je vděčná za podestýlku, ale např rozela pestrá vyhodí skoro všechno ven a nechá si jen trošinku v budce. Stejně tak mi to udělala i samička zpěváka.
Tak od té motorovky to musí být paráda olej, benzín :( mám pilu vedle baráku, kde používájí také motorovky, tak vím očem mluvím a nikdy bych to ptákum do budky nedal. Odvoláváte se na přírodní podmínky, ale nějak jste zapoměl zmínit klima, kde je jiná vzdušná vlhkost a tím i jiná vlhkost v budce, která je u některých druhu dost zásadní. Po těch téměř 45.letech co se chovem zabývám, jsem u některých druhu zkoušel kdeco a rašelina se osvědčila, jako to pravé, tot můj poznatek k tématu.
lorina1
napsal(a):
Dobry den, zajděte do lesa nebo parku najdete ztrouchnivele dřevo čím vic tim lip, namočit a sup s tim do budky o zbytek se mi postarají ptáci rozcupuji a upraví si to jak potrebuji dávám jim trouchnive dřevo i pred začátkem chovne sezóny pekne je to nastartuje.
Zaděláno na breberky!
Rašelinu prosít, nic nezanese. Když se prožene troubou a pak znovu navlhčí udržuje v budce požadovanou vlhkost. Hobliny nemají stopy oleje a nejsou hrubé, aby neopeřená mláďata zraňovali.
Já bych tedy v pilinách od motorovky opravdu ležet nechtěl. A namočené strouchnivělé dřevo plné plísní a bakterií ano, je to příroda. Ale chovatel by měl svým svěřenců zajistit podmínky co nejlepší.
Pak se mu chovanci odmění.