Začal bych studiem chovu, pak se sám dozvíte, že Žako, který musí mít doklady, není vhodný pro začátečníky. Jeho dlouhověkost, není závazek na půl roku. Přečtěte si kolik jet žije a úskalí chovu když jste začátečník je veliké. Proč nezačít i Andulkou, nebo Korelou, Nebo Mníšek se naučí mluvit, Alexandr malý. Informací je mnoho, můžete pročítat i zde.
Nedoporučuji se ukvapovat nákupem náročných druhů.
Amazonek je na ochočení supr, naučí se mluvit, ale chce se mu věnovat jako větším druhům. Je to vlastně malý amazoňan. Má výhodu v tom, že je hodně hravý, takže i když jste v práci, tak se zabaví i sám tím, co má v kleci. Z vlastní zkušenosti bych doporučil amazonka bělobřichého. Pokud koupíte dokrmeného, tak je to fakt supr mazel.
Dokrmený vám půjde na ruku a nebude štípat. Chce to hledat, už je dost pozdě, ale třeba se vám poštěstí. ☺.
Amazonek černotemenný, odpověď na dotaz.
Konečně se mně podařil odchov pod rodiči. V listopadové Fauně budu mít podrobný článek začátečníka v chovu amazonků.
Když jsem je na výstavách před lety pozoroval, jejich křiklavé pískání rvalo uši. Mám jen dva páry. Pokud je v okolí klid, jsou úplně potichu. Samec ručně dokrmený, není možné v době před hnízděním dát ruku dovnitř voliéry, teče krev. Samice přírodní odchov to nedělá. Stejně i druhý pár. Jak mladí dorůstají, agresivita rodičů klesá. Páry jsem utvořil sám z mladých. S mazlíčky zkušenost nemám.
Je to pták čilý, krásný, nenáročný na prostor, hodně ovoce, rád vše ohlodává.
Že odchov nejen pod rodiči není moc početný a snadný, ukazuje malá nabídka v inzerci a spíš stoupající ceny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

S druhy jako jsou amazonek černotemenný nebo bělobřichý raději dopředu počítejte s křikem. Jsou to ve všeobecnosti hodně hlučné druhy a to, že se občas najde jedinec nebo pár, který je tišší nelze brát jako samozřejmost. Jinak jsou to hodně hraví ptáci, kteří jsou až hyperaktivní a potřebuji spoustu zábavy a pozornosti, na to je potřeba myslet taky a nejlíp pořídit rovnou pár. On samostatně chovaný jedinec se často křikem a hvízdáním snaží kontaktovat hejno když se nudí nebo cítí osamocen. Je to přirozené chování.
Dobrý den, mám doma dva amazonky bělobřiché, jeden byl ručně dokrmený, druhý odchov pod rodiči, teď jsou mazlíci oba. Na jednu stranu je s nimi hodně zábavy, jsou hyperaktivní a člověk se opravdu nenudí, když pozorujete, co všechno dokážou vymyslet. Na druhou stranu jejich hlučnost je opravdu vysoká, obzvlášť když přijdu domů, čtvrt hodiny neslyším vlastního slova než přejde uvítací pozdrav. Tento rachot se opakuje ještě každé ráno, každý večer a sem tam během dne. Klec mají rohovou 101x101x182 cm a každý den mají možnost proletu po domě. Do paneláku bych je nedoporučila kvůli hluku, abyste mu nemusel do půl roku hledat nový domov.
dobrman23
napsal(a):
Jeste jednou, psal jsem par chovatelum ze mam na amazonka klec 90/80 45 vsichni ze je dostacujici/ted je mala// amazonek cernotemenny je nejtissi/ ted ze jsou hlucny, //// dotaz bude taky hlucny, kdyz bude dokrmen a sám, teda sam jako papouch? dekuji jsem vdecny za vase nazory.
Přečtěte si ještě jednou odpověď od Sivas a Ina1 a musíte mít jasno. Případně si sežeňte knihu Amazónci rodu Pionites od Rosemary Low kde je jeho povaha jako rodinného mazlíka přesně popsaná.
http://dona.cz/kniha/41-amazonci-rodu-pionites.
Dobry den, ctu pozorne vse co mi pisete, ale ze 7 chovatelu, ktery jsem kontaktoval (asi je chovaji), mi napsali, ze jsou v pohode a nejtissi (amazonci), jdu koupit knihu kterou jste mi doporucil, tak to opravdu si nemam spnit ze si koupim mazlika papoucha, preci nebydlí vsichni chovatele nebo co vlastni papoucha ve svym baraku, taky jsou ty co bydli v panelaku né.dekjuji za kazdou radu.
dobrman23
napsal(a):
Dobry den, ctu pozorne vse co mi pisete, ale ze 7 chovatelu, ktery jsem kontaktoval (asi je chovaji), mi napsali, ze jsou v pohode a nejtissi (amazonci), jdu koupit knihu kterou jste mi doporucil, tak to opravdu si nemam spnit ze si koupim mazlika papoucha, preci nebydlí vsichni chovatele nebo co vlastni papoucha ve svym baraku, taky jsou ty co bydli v panelaku né.dekjuji za kazdou radu.
Dobrý den, já sice nebydlím v paneláku, ale v cihlové novostavbě, kde je také všechno slyšet, mám pár senegalců a v pohodě, trochu si zakřičí ráno, když vyjde sluníčko, nebo na nás volají, když jsme v jiné místnosti a to je asi všechno, jinak jsou klidní a celkem potichu, spíš na sebe různě cvakají atd. Jenže na rozdíl třeba od amazonků se většinou po pubertě upnou jen na jednoho člověka (u nás přesně vyšlo, že na opačné pohlaví), projevují žárlivost a chce to mít trochu zkušenosti nebo cit tohle chování zvrátit. My jsme si pak k samičce, která miluje manžela, koupili ještě samečka a ten tíhne naopak ke mně. Spolu se také snáší a už si upravují budku, tak třeba se časem dočkáme i odchovu. Pár slovíček umí oba, samička slova, samec spíš zvuky. Afričtí papoušci jsou prý všeobecně tišší než ostatní, ale asi to nemusí platit vždy. Zkuste se podívat na papouška konžského, je větší než senegalec a naučí se dobře mluvit, nebo pokud chcete menšího, tak na ostatní z rodu poicephalus, pár jich je mírnějších než třeba právě senegalci, třeba papoušek hnědohlavý nebo žlutotemenný.
krabatka
napsal(a):
Dobrý den, já sice nebydlím v paneláku, ale v cihlové novostavbě, kde je také všechno slyšet, mám pár senegalců a v pohodě, trochu si zakřičí ráno, když vyjde sluníčko, nebo na nás volají, když jsme v jiné místnosti a to je asi všechno, jinak jsou klidní a celkem potichu, spíš na sebe různě cvakají atd. Jenže na rozdíl třeba od amazonků se většinou po pubertě upnou jen na jednoho člověka (u nás přesně vyšlo, že na opačné pohlaví), projevují žárlivost a chce to mít trochu zkušenosti nebo cit tohle chování zvrátit. My jsme si pak k samičce, která miluje manžela, koupili ještě samečka a ten tíhne naopak ke mně. Spolu se také snáší a už si upravují budku, tak třeba se časem dočkáme i odchovu. Pár slovíček umí oba, samička slova, samec spíš zvuky. Afričtí papoušci jsou prý všeobecně tišší než ostatní, ale asi to nemusí platit vždy. Zkuste se podívat na papouška konžského, je větší než senegalec a naučí se dobře mluvit, nebo pokud chcete menšího, tak na ostatní z rodu poicephalus, pár jich je mírnějších než třeba právě senegalci, třeba papoušek hnědohlavý nebo žlutotemenný.
K těm dvěma posledně jmenovaným bych se přikláněla. Jsou tiší.
dobrman23
napsal(a):
Pane, my používáme český název amazonek pro dva odlišné rody amazonků.
Rod Pionites a Pionus a tam je hlučnost naprosto odlišná a zase závisí na odchovu a prostředí.
dobrman23
napsal(a):
Tak jsem prelouskal milan vasicek papousek noveho sveta a další co bylo na nettu a vyhral, amazonekcernotemenny
pisou, ze je hlucny, ale kdyz je sam ztrací intezivitu hlucnosti dekuji dekuji vsem a budu rad za dalsi info.
Atobajus Vám doporučil knížku, poslal i fotku. Je to útlá knížečka asi za stovku. Považuji li za cennější informace než celý internet v češtině. Kupte, nebudete litovat.Čtu ji pořád dokola.
Nyní se mně povedl první odchov, celkem brzy na začátečníka v chovu amazonků č., ikdyž jinak jsem starý důchodce.
Knihy Vašíčka mám všechny, ale v době psaní se amazonci u nás skoro nechovali.
Při koupi se hlavně poraďte s prodávajícím a hodně pozorně se kolem a na ptáky dívejte. Dejte si na to před placením čas.
Kakariki nemusí být dokrmený, jeho chov patří k těm snadnějším. Lehko se pro svoji zvědavost ochočí a cenově je, když nechcete modrou nebo cremino mutaci velmi nízko.
Pták je to zajímavý a velmi tichý. Andulka je proti němu řvoun. Nevím ale nikdy jsem se s mluvícím nesetkal a ani jsem neslyšel, že by se to někomu podařilo naučit ho mluvit.
No musíte počítat, že každý si někdy zařve. Záleží jak se to zrovna povede. Tady jde o to aby neprořval celý den a to Vám nikdo nezaručí. Jeden stejného druhu bude bez problémů a druhý bude dělat jako cvok. Je to jako z lidmi. Já bych Vám byl radou jděte do některého z těch amazonků a buď to vyjde nebo ne.Jak vidíte, někdo má zkušenost, že sám neřve. Nikdo Vám to nezaručí na sto procent. To co funguje u Franty, nemusí fungovat u Pepíka. Každopádně Vám zde již několik lidí svoje zkušenosti popsalo. Tak podle možností musíte něco risknout, když mazla chcete.Přeji ať to vyjde.
dobrman23
napsal(a):
Dobry den jak poznam mlade amazonka od starsiho i kdyz budou oba rucne dokrmeny, vim ze pujde na ruku ale to muze i stary.
Dobrý deň, amazonik je úžasný vták, hravý, neustále niečo vymýšľa ale osobne by som ho do bytu nebrala, pretože je vážne dosť hlučný, mám 4 kusy a keď začnú, je to riadny krik. Ale to si musíte rozmyslieť vy. Keď budete kupovať, vták by mal mať krúžok na nohe, na ktorom je rok kedy sa narodil a číslo toho krúžku. rozoznať by ste nemali mať problém, starší kus je krásne vyfarbeny, teda sýte biele brucho a a všetky farby sú výrazne, nakoľko mláďa má slabšie farby, brucho nie je čisto biele ale je akokeby špinavé. Nerozmýšľal ste nad Pyrurou?

dobrman23
napsal(a):
Dobry den, dekuji dekuji moc za info, Pyrura se mi libi, ale ja bych chtel aby trochu mluvil a amazonek se mi zdal prijatelny, sice rikate ze je hlucny, ale zase jich mate vice a u me by byl sam.
O to víc vám může křičet, když bude sám. Hlavně když nebude nikdo doma tak bude křikem kontaktovat členy hejna. Běžné a přirozené chování.
S mluvením nepočítejte o nic víc než u té pyrury.

A k té imitaci lidského hlasu a různých zvuků, není nic horšího než když vám pak celodenně omílají stále dokola stejné fráze nebo zvuky. Stejně nechápu k čemu je dobré pořídit si ptáka na mluvení, pokecat můžete s lidmi. Ptáci vás mají upokojovat úplně jiným hlasovým projevem.
dobrman23
napsal(a):
Dobry den misky jsem vyresil, ted uz jenom rozhodnout amazonek cernotemeny
nebo alexandr maly
prosim vas o radu dekuji moc (nejde o penize).
Měl jsem do nedávna par a. cernotemennych, řvali děsně, mnohem více než žakové a konzsti, které mám. Dal jde je pryč, i když byli krasni.
dobrman23
napsal(a):
Jak ctu, tak senegalec se upne na opacne pohlavi a zrovna me by se povedlo, ze by to chtel obracene a jsem nahranej.
To Vám ale může udělat i jiný druh. Měl jsem mnicha, který se mnou dělal vše a manželku štípl do krve a byl pryč. Je to jako s lidmi jeden je skvělý a druhý? Dokud to nevyzkoušíte nebudete si jistý ničím. Alexandr vítá i návštěvy, ale rovněž Vám to nikdo nezaručí.Hodně záleží nakolik se mu budete věnovat.
dobrman23
napsal(a):
Jak ctu, tak senegalec se upne na opacne pohlavi a zrovna me by se povedlo, ze by to chtel obracene a jsem nahranej.
Můžete se domluvit s chovatelem, aby Vám udělal dna testy, s tím, že si je třeba uhradíte. Z mých zkušeností je u senegalců opravdu lepší párová vazba. Pak je to úžasný mazel i po pubertě. Jako mláďata jsou mazlíci skoro všichni. Nevím, jak ostatní papoušci, ale senegalci jsou dost ničitelé, při pouštění je musíte hlídat. Jinak pokud jste začátečník, já bych vůbec nezavrhovala korelu. Měli jsme ručně dokrmeného samečka, naučil se víc slov než senegalec, neštípal, šel ke každému členu rodiny, neničil byt a byl opravdu chytrý, hrál si i s naším psem. Naučil se krásně pískat melodie, podobně jako tato korela ve videu
https://www.youtube.com/watch?v=Ni4i49DeD6I.
Vy prostě chcete, aby Vám někdo zaručil, že ten Váš bude tichý nebude štípat a já nevím co ještě.Jediné co Vám mohu zaručit je, že se každý nepovede. Jeden bude perfektní a z druhého Vás trefí. To je již ale riziko, s kterým musíte počítat. Vůbec nezáleží na druhu. Bude takový jak se mu budete věnovat a co mu povolíte. Jenom trpělivost může přinést dobré výsledky.
Ať se již rozhodnete pro cokoliv, přeji pevné nervy a pak se možná úspěch dostaví.
Chovu zdar.
Dekuji za odpoved, ale na to jsem se neptal, vim ze kazdy je jiny jsem rozhodnuty pro alex.nebo Amazonka... skoro 40 let delam kynologii, ja vim mel bych u toho
zustat, ale kdyz se me kdokoli zeptal jak udelat tohle nebo tamto tak jsem mu odpovedel to musis takhle a takhle a vy mi misto toho( ne jenom vy i ostatni co chovate papouchy )odpovidate uplne neco jineho...ja nechci nic zarucit ja se jen ptam jak to udelat, prece nekoupim a pak budu sondovat jak co mam udelat
Prosim nekoho kdo chova v byte Alexandra maleho, myslim tim jen jednoho mazlika, jestli by se mi ozval dekuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
dobrman23
napsal(a):
Dekuji za odpoved, ale na to jsem se neptal, vim ze kazdy je jiny jsem rozhodnuty pro alex.nebo Amazonka... skoro 40 let delam kynologii, ja vim mel bych u toho
zustat, ale kdyz se me kdokoli zeptal jak udelat tohle nebo tamto tak jsem mu odpovedel to musis takhle a takhle a vy mi misto toho( ne jenom vy i ostatni co chovate papouchy )odpovidate uplne neco jineho...ja nechci nic zarucit ja se jen ptam jak to udelat, prece nekoupim a pak budu sondovat jak co mam udelat
Prosim nekoho kdo chova v byte Alexandra maleho, myslim tim jen jednoho mazlika, jestli by se mi ozval dekuji.
Vyhledejte ve svém okolí chovatele těchto papoušků a poproste ho o schůzku, a´t vám popovídá, jak se pták chová, v čem se chová, jak máte k němu přistupovat vy atd atd...to že děláte kynologii nic nemění na tom, že o papouškovi nevíte nic...já jsem taky celý život se psy a myslela si, jak papoucha dám levou zadní a ono prd, papouch tak leda poroučí všem v baráku včetně našich psů. je to úplně ale úplně jiné zvíře, které potřebuje úplně jiný přístup než jsou psi. A než si toho papoucha pořídíte tak se vzdělávejte, já než si koupila žaka, tak jsem strávila asi dva roky ptaním se, čtením a díváním na dokumenty a videa od pana Bartla a pak jsem se zase ptala i tady na fauně, lidi už mě tady v sekci papoušci téměř někteří nenáviděli ale taky mi tady někteří pomohli!ovšem kdybych tady dala na rady některých tak už jsem nejspíš bez papouška takže musíte veškeré rady a tipy stejně zhodnotit sám, příručka existuje ale ne podrobná, to sám víte, máte jednu rasu psa a z něj 5 psů a stejně přistupujete ke každému individuálně, nikdo nejsme stejní ani papoušci, jsem mezi mazlíčkáři žaků a jedna z mála mám fakt uřvaného a ukousaného teroristu oproti jiným...bohužel.
Dekuji za odpoved, prave co pisete delam, ptam se pisu, ale odpovedi jsou na miste mrazu,
(ono mit pejska jako kamose dobry, ale jezdit zavody republiku to je neco jineho)ale to sem nepatri jeste jednou diky, jo a o papouchovi nevim opravdu nic, proto jsem myslel ze se nekdo nabidne at se ptam a ze se neco dozvim ale tak to zrejme nefunguje.
Luciie12
napsal(a):
Pyrurky jsou prý úžasná zlatíčka :) ručně dokrmené jsou na mazlíka nejlepší. Ale je těžší sehnat... já teď intenzivně sháním dokrmenou korelku, samečka, a je to docela složité mimo sezonu... držím palce! :)
Chovám pyrury a nám teď chovná sezona právě probíhá a líhnou se malí. Kolega má v hnízdě dvě desetidenní korely, takže sezona jak kde.