Vliv vitaminu C na vstřebávání vápníku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2017 23:02
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Roky jsem žil v přesvědčení, že větší podávání citrusových plodů působením C vitamínu znesnadňuje vstřebávání vápníku v trávicím traktu. Nyní jsem v internetové nabídce jedné firmy přečetl, že přidání několika kapek citronové šťávy ke čtvrtině lžičky prášku ze skořápek slepičích vajec pomůže k lepšímu vstřebání vápníku. Byli myšleni lidé, né papoušci.
Domnívám se, že to pomůže zlepšení chuti, ale ne vstřebávání, ikdyž pro lidi jsou v lékárnách šumivé tablety kalcia s vitaminem C.
Tak brání citrusy vstřebávání vápníku nebo vstřebávání usnadňují ?

12.10.2017 02:55
Lenkok

XXX.XXX.106.2

Dobrý den,
Máte pravdu větší množství vitamínu C, podporuje ztrátu vápníku. Myslím si, že to co jste četl, měli na mysli změkčení skořápky a tím vstřebání většího množství vápníku.

12.10.2017 07:56
canar

XXX.XXX.201.247

Přímý vliv na využití a resorbci vápníku z potravy má vit. D - kalciferol.
Kys.askorbová, neboli vit. C má vliv především na imunitní procesy, metabolismus aminokyselin a metabolismus vápníku ovlivňuje zcela nepřímo, ve smyslu když není "optimální zdraví, vázne mnohé i metabolismus makroprvků..".

12.10.2017 08:49
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Dobrý den, myslím že tohle pan Moudivláček ví. Kdysi se na osteoporózu používal nápoj ze skořapek a citrónu, údajně to má okamžité vstřebávání. Ale u papouška si myslím, že při větším množství citrónu, může dojít k opačnému efektu.

12.10.2017 16:40
canar

XXX.XXX.201.247

Domníval jsem se, že dotaz je směřován na obecný vztah vit. C a vápníku...Jestli je to však směřováno na konkr. kombinaci - citronová šťáva a drcené vaj. skořápky...tak to je odvozeno od lidových receptů našich babiček... kde kyseliny citrónové šťávy (není to jen askorbová) působili jako "rozpouštědlo".. převedení pevné formy Ca do rozpuštěné formy a tím zvažováné usnadnění vstřebání... smajlík

12.10.2017 19:29
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

canar napsal(a):
Domníval jsem se, že dotaz je směřován na obecný vztah vit. C a vápníku...Jestli je to však směřováno na konkr. kombinaci - citronová šťáva a drcené vaj. skořápky...tak to je odvozeno od lidových receptů našich babiček... kde kyseliny citrónové šťávy (není to jen askorbová) působili jako "rozpouštědlo".. převedení pevné formy Ca do rozpuštěné formy a tím zvažováné usnadnění vstřebání... smajlík

Pane, Vaše odpověď na moje zadané téma má určitou logiku a docela s ní souhlasím.
škoda, že se zde nevyjadřují odborníci v oboru, ikdyž vím, že rady se zadarmo dnes nedávají.

12.10.2017 20:01
Lenkok

XXX.XXX.106.2

Dobrý den,
Jestli chcete od odborníka, tak nevím jakého máte na mysli, při ruce mám lékaře medicíny, nebo přímo ortopeda který by to vědět mohl. Mohu se zeptat přímo jeho. A nebo v sobotu a neděli, budu řešit na 3.lékařské diplomku. Mohu se tam také něco dozvědět. Jestli chcete přímo od veterináře, tak zítra budu řešit stravu papoušků s MVDr.Nečasovou.

12.10.2017 21:22
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Lenkok napsal(a):
Dobrý den,
Jestli chcete od odborníka, tak nevím jakého máte na mysli, při ruce mám lékaře medicíny, nebo přímo ortopeda který by to vědět mohl. Mohu se zeptat přímo jeho. A nebo v sobotu a neděli, budu řešit na 3.lékařské diplomku. Mohu se tam také něco dozvědět. Jestli chcete přímo od veterináře, tak zítra budu řešit stravu papoušků s MVDr.Nečasovou.

Vidím, že máte docela dobré kontakty a dr. Nečasová Vám dá jistě fundovanou odpověď. Domnívám se, že pro ni jako zkušeného chovatele je odpověď na moji jednoduchou otázku hračka.
MVDr. L. Nečasová publikuje, nemá zkušenosti jen z ordinace, ale i z vlastního chovu. Znám ji jen a od vidění. Jejích textů zdravotní problematiky exotů si cením a stále se k nim vracím.
Vám děkuji za přínosnou odpověď.

13.10.2017 07:44
Lenkok

XXX.XXX.106.2

Dobrý den,
tak představte, ptala jsem se dvou lékařů a s vaší záludnou otázkou měli trošku problém.Odpověď byla - vitamín C, prý přímí vliv na vstřebávání vápníku nemá, ale má spíše vliv na metabolizmus kolagenu. Při předávkování vitamínem C, dojde ke ztrátě vápníku. Skořápka s citrónem zoxidují a proto dojde k snadnějšímu vstřebávání, ale prý to asi není dokázané, nebo o tom neví. Prý to bude vědět spíše biochemik.
Uvidím, co mi řekne veterinářka.

13.10.2017 10:19
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Cituji z knihy Biochemie pro studující medicíny-Ledvina.
Potravou přijatý vápník se zhruba ze tří čtvrtin absorbuje, částečně aktivně, dílem pasivní difúzí. Rozsah absorpce je různý: Čím menší je nabídka vápníku, tím je vyšší využití, a naopak. Stárnutím se procento absorbovaného vápníku snižuje.
Absorpci vápníku usnadňují citrát, monosacharidy a též vyšší obsah bílkovin v potravě. Výrazně se na vstřebávání vápníku podílí kalcitriol, aktivní podoba vitaminu D, který indukuje ve střevní sliznici syntézu speciálního proteinu nezbytného pro přenos.

13.10.2017 23:10
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Doktorka jsi změnila ordinační hodinu, tak se sní budu muset pak domluvit na jindy, takže rozhovor neproběhl, a email s výsledky mých papoušků mi nedorazil od ní, ale z kliniky, takže asi ani nebude momentálně k dostižení. Jinak po debatě se zkušeným xxx chovatelem jsem došla k závěru:
Vitamín C nemá vliv na vstřebávání vápníku, ale na pevnost skořápky to vliv a vzhledem k tomu, že v ovoci je vitamínu C dostatek, tak nehrozí hypovitaminóza C.
Velké množství vitamínu C a jeho vylučováním, může dojít ke ztrátě nejen vápníky a i některých jiných minerálů.
Názor chovatele xxx je ten, že skořápky se dávají drůbeži, ale rozhodně by ho papouškům nedával a společně jsme došli k názoru, že skořápka s citrusem může papouškovi rozleptat žaludeční stěny. Jinak jsem si vyhledala, že chovatelé tuto kombinaci podávají převážně koním a někde i psům.
Zkusila jsem reakci doma, skořápka s citronovou šťávou šuměla, ale struktura skořápky se nezměnila. Skořápka s Celaskonem 250mg a kapkou vody, měla větší reakci, ale struktura se také nezměnila. Asi bych to nechala na žaludeční šťávy.

14.12.2017 16:54
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Lenkok napsal(a):
Doktorka jsi změnila ordinační hodinu, tak se sní budu muset pak domluvit na jindy, takže rozhovor neproběhl, a email s výsledky mých papoušků mi nedorazil od ní, ale z kliniky, takže asi ani nebude momentálně k dostižení. Jinak po debatě se zkušeným xxx chovatelem jsem došla k závěru:
Vitamín C nemá vliv na vstřebávání vápníku, ale na pevnost skořápky to vliv a vzhledem k tomu, že v ovoci je vitamínu C dostatek, tak nehrozí hypovitaminóza C.
Velké množství vitamínu C a jeho vylučováním, může dojít ke ztrátě nejen vápníky a i některých jiných minerálů.
Názor chovatele xxx je ten, že skořápky se dávají drůbeži, ale rozhodně by ho papouškům nedával a společně jsme došli k názoru, že skořápka s citrusem může papouškovi rozleptat žaludeční stěny. Jinak jsem si vyhledala, že chovatelé tuto kombinaci podávají převážně koním a někde i psům.
Zkusila jsem reakci doma, skořápka s citronovou šťávou šuměla, ale struktura skořápky se nezměnila. Skořápka s Celaskonem 250mg a kapkou vody, měla větší reakci, ale struktura se také nezměnila. Asi bych to nechala na žaludeční šťávy.

Paní, vracím se k 2 měsíce starému mému přísppěvku, na který jste tehdy reagovala. Asi se po konzultacích s odborníky shodujeme. Vitamin C nemá pro exoty takový význam, jako pro savce. Úplně stačí krytí z našeho ovoce a zeleniny a "zelenéhno lupení".
Jen se vracím k vaší větě chovatele xxx, která by mohla být špatně pochopena: " skořápky se dávají drůbeži a rozhodně by ho papouškům nedával..."
Můj dovětek. Nedával by papouškům C vitamin. Skořápky naopak jsou to nejlepší, co mohou chovatelé skoro zadarmo ptákům nabídnout ať už jemně drcené přimíchané v míchanuici nebo hruběji rozdrcené v nádobce s gritem. Všichni ptáci si je s požitkem okosují a tím ty kousky plní i funkci obrušování zobáku.
Není lepšího poměru vápníku, hořčíku a fosforu a dalších v žádném umělém preparátu. Kdo něco chová, papoušky, drobné exoty, ať si to vyzkouší, který grit nejdříve zmizí. nemusíme to vědecky zkoumat. A aťmně nikdo nenapadá, že to co cuitná je to nejlepší. Vím, že žakovi chutná řízek a svíčková i čokoláda a vše ho zabije.
Můj závěr je: SKOŘÁPKY SLEPIČÍCH VAJEC JSOU POKLAD.

14.12.2017 22:01
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Ano, poslední dobou jsem konzultovala s větším počtem chovatelů a téměř všichni dodávají papouškům skořápky a to i chovatelé v zahraničí.
Používala jsem donedávna Roboran pro exoty, ale chovatel co chová žaky, mi řekl " Paní, tento produkt je úplně k ničemu"
Velice mě ale zarazila jedna věc, nedávno jsem si koupila od chovatele papouška a ten mi 14 dní ožíral omítku a údajně nabízí papoušků skořápky. Nevím zda jeho tvrzení bylo pravdivé, ale dnes si ji ani nevšimne. Dá se tedy říct, že já stále vápník řeším. Myslím, že asi záleží na jedinci co mu "šnakuje". U mých papoušků je to individuální a pozoruji rozdíly jednotlivě, že i záleží na stáří papouška.
Používám teď drcené mušle a jogurt. Možná je jogurt asi špatná volba, protože je mléko pro ně nestravitelné, ale údajně se jednou za čas dát může. Myslím si, že je jogurt pro ně přínosný jak na vápník, tak i na jiné živiny.
Nesnažím se tímto někoho navádět, jsem chovatel s krátkodobou praxí a pořád se učím.
Řeším tedy vápník podle chování papoušků. Papoušek + omítka.
Názor chovatelů na výživu papoušků je různý a myslím si, že mnoho z nich má krásný zdravý papoušky a nic jim nechybí. I chovatel xxx má veliký úspěch a je to asi pouze jeho názor z jakéhosi důvodu.

14.12.2017 22:18
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Lenkok napsal(a):
Ano, poslední dobou jsem konzultovala s větším počtem chovatelů a téměř všichni dodávají papouškům skořápky a to i chovatelé v zahraničí.
Používala jsem donedávna Roboran pro exoty, ale chovatel co chová žaky, mi řekl " Paní, tento produkt je úplně k ničemu"
Velice mě ale zarazila jedna věc, nedávno jsem si koupila od chovatele papouška a ten mi 14 dní ožíral omítku a údajně nabízí papoušků skořápky. Nevím zda jeho tvrzení bylo pravdivé, ale dnes si ji ani nevšimne. Dá se tedy říct, že já stále vápník řeším. Myslím, že asi záleží na jedinci co mu "šnakuje". U mých papoušků je to individuální a pozoruji rozdíly jednotlivě, že i záleží na stáří papouška.
Používám teď drcené mušle a jogurt. Možná je jogurt asi špatná volba, protože je mléko pro ně nestravitelné, ale údajně se jednou za čas dát může. Myslím si, že je jogurt pro ně přínosný jak na vápník, tak i na jiné živiny.
Nesnažím se tímto někoho navádět, jsem chovatel s krátkodobou praxí a pořád se učím.
Názor chovatelů na výživu papoušků je různý a myslím si, že mnoho z nich má krásný zdravý papoušky a nic jim nechybí. I chovatel xxx má veliký úspěch a je to asi pouze jeho názor z jakéhosi důvodu.

Paní, díky za reakci. S tou stravitelností složek mléka atd nebudu polemizovat, víme asi oba o co jde. Řekl bych, že jste v obraze. Jogurt je výborný, ale jak prokterý druh ptáků.
Jinak se vším, co píšete souhlasím. Třeba Roboran už za minulého režimu se mně neosvědčil a ani dnes ho nepoužívám. Tradiční přípravek Plastin se mně též neosvědčil, vlasně spíš ptákům. Konvit používám. Moje zásada starého člověka je: Tradiční ověřené přípravky, a levné.

15.12.2017 08:17
eli22

XXX.XXX.181.33

Lenkok napsal(a):

Jenom k tomu jogurtu, ten už stravitelný je, protože je zakysaný a obsahují probiotické bakterie. Je třeba používat ten s živou kulturou. Podávám pravidelně a můžou se po něm utlouci. Co se týče jinak čistého vápníku, tak bez sepiovky nebo přidaných skořápek by jedna moje samička asi vůbec nezahnízdila, během hnízdění spořádá jednu obrovskou sepiovku + skořápky. Před snesením každého vejce ji kus spořádá. Když už si ji nevšímá, je to důkaz toho, že přestala snášet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík