Dobrý den.
Mám samičku amazoňana modročelého, starou přibližně 1 rok. Dnes v noci mi Jewel (jméno papouška) začala vydávat podivné zvuky. Zvuky zněly jako člověk co má rýmu a tak dýchá pusou. Když jsem si Jewel prohlédl, tak má vlhké nosdry. Zvíšila se u ní kýchavost a začala si přidýchávat pusou (zobákem). Je opravdu možné, aby měla rýmu ? Nemůže to být nějaká nebezpečnější nemoc ? Můžu jí nějak pomoct? Prosím o jakoukoliv radu. Všem děkuji.
DomikParrotLover
napsal(a):
Dobrý den.
Mám samičku amazoňana modročelého, starou přibližně 1 rok. Dnes v noci mi Jewel (jméno papouška) začala vydávat podivné zvuky. Zvuky zněly jako člověk co má rýmu a tak dýchá pusou. Když jsem si Jewel prohlédl, tak má vlhké nosdry. Zvíšila se u ní kýchavost a začala si přidýchávat pusou (zobákem). Je opravdu možné, aby měla rýmu ? Nemůže to být nějaká nebezpečnější nemoc ? Můžu jí nějak pomoct? Prosím o jakoukoliv radu. Všem děkuji.
Může to býr psitakóza. Nasadit doxycilin.
Pokud ji máte jako domácího mazlíčka, po přemýšlel bych spíše o jiné věci. Například vaření na teflonovem nádobí, používaní nějakých chemických látek a přípravků v domácnosti, případně kouření cigaret v blízkosti papouška, i třeba špatný odtah kamen či krbu v domácnosti. Příčin může být mnoho, i obyčejné nachlazení, které na papouška mohl přenést i člen rodiny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jahodapavel
napsal(a):
Může to býr psitakóza. Nasadit doxycilin.
Může to být podráždění amoniakem, cigaretovým kouřem, osvěžovači vzduchu nebo suchým vzduchem, na to doxycyklin nepomáhá. Nebo cizí těleso v nose.
a těch bakteriálních infekcí je mnohem víc, e.coli, pasteurella, haemophilus, klebsiely, spirochéty, pseudomonády, mykoplasmata a asi i spoustu dalších, pak taky viry, třeba reoviry, herpes, nebo i plísně, třeba aspergillus.
Ono je to jednoduchý jen když člověk zná jen jednu možnou příčinu.
DomikParrotLover
napsal(a):
Dobrý den.
Psitakoza Charakteristika:
Pravděpodobně jediné onemocnění, u kterého v praxi dochází k přenosu na člověka. U papoušků se projevuje celou řadou klinických příznaků, běžné je bezpříznakové nosičství. Příznaky jsou i druhově závislé, např. u amazoňanů jde o dramatické příznaky zahrnující nechutenství, průjem, zvracení, žlutou moč, někdy i poruchy dýchání. U australských papoušků úhyn za neurčitých příznaků většinou se žlutou močí, u neofém a korel je často zánět spojivek. Trus může obsahovat nestrávená zrna mylně vedoucí k diagnóze syndromu dilatace předžaludku. U všech druhů jsou běžné nevýrazné příznaky – „ztráta formy“. Vyšetření na chlamydiózu by mělo být zásadou u všech nemocných papoušků
Původce:
Původcem je Chlamydophilla psittaci, bakterie dříve pro některé vlastnosti řazena k virům. Chlamydie se šíří vzduchem a prostřednictvím pozření infekčního trusu. Inkubační doba se pohybuje od 3 dnů do 3 měsíců, skrytá forma se může aktivovat i po letech.
Diagnóza:
Detekce DNA antigenu pomocí PCR ze vzorku krve nebo trusu, po smrti lze diagnostikovat pomocí specifického barvení otisků sleziny, jater a plic.
Léčba:
Dlouhodobé podávání (30 – 40 dní) vysokých dávek antibiotik tetracyklinové řady.
v článku byly použity informace mvdr. veroniky grymové, s jejím laskavým svolením.
Už je to pár dní... Jak je na tom teď? Nebyl papoušek vystaven průvanu nebo chladu, přechodu z tepla do zimy? Na to pozor. I to někdy stačí k takovým příznakům. Chození ven např. na kšírech z teplého bytu je už teď docela nerozum. Při prvních příznacích není na škodu nabídnout lehký teplý(ne horký) odvar z květu lípy, např zkrze namočený piškot. Rovněž na něj můžete nakapat např. sangrim na zlepšení imunity a nechat papouška v klidu a v teple. A pokud problém přetrvává i následující den nebo se přidávají další příznaky, je třeba začít se radit s vetem.
O poznání se zlepšila. Podával jsem vlažný odvar z lípy a vyhřál pokoj o něco víc (v rámci dvou stupňů více ne) a přidal něco na imunitu do krmení. Dva dny nám netopil kotel a v domě byla opravdu zima, takže si myslím, že právě od toho se u ní objevily příznaky. Dnes je na tom už dobře, už nekýchá tak často jako předtím, nebudí se v noci a přes den nepospává. Všem ještě jednou děkuji za všechny jejich rady, opravdu mi to pomohlo.