Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.11.2017 17:23
Lenka2626

XXX.XXX.33.11

Dobrý den, má prosím někdo doma jako mazlíka Aratingu sluneční?jací jsou tito papoušci děkuji za odpověd.

23.11.2017 19:04
boza

XXX.XXX.96.60

Dobrý den já dokrmuji poprvé dvě asi od dvacáteho dne tet už létají a pomalu se osamostatnuji tím myslím že už berou ovoce i zrní za sebe mážu říct že to jsou neuvářitelní mazlové kam sehnu hned je mám na sobě nejde udělat krok bez nich.Problém bude možná akorát v hlučnosti doma se zatím tak neprojevují, venku ve volieře když zpustěj tak to stojí zato.
Kdyby měl někdo zájem budou na prodej.

23.11.2017 21:02
Lenka2626

XXX.XXX.33.11

Děkuji já mám právě špatné zkušenosti z žakem brali jsme si ho v 5 měsícich a utočil na členy rodiny nalétával na hlavu kloval uši do krve pozornosti měl dostatek já jsem doma a puštěný byl i 4 hodiny dočetla jsem se že aratinga je mazel a tak jsme chtěli domu mazlivého kamaráda mám 8 roční dcerku.

24.11.2017 07:30
boza

XXX.XXX.96.60

Žakové jsou jiní mám doma samici žaka deset let asi taky od 5měsicu a zafixovala se jenom na mě, ale myslím si že to bylo tím že ostatní se ji bály vzit na ruku nebo jakým koliv kontaktem se sní zbližovat, poněvadž se bály že je to velkej pták a že je poštípe já jsem si zkraje něco vytrpěl ale nebylo to tak hrozny někdy trohu stiska ale nebylo to tak bolestivy až sem si sní mohl dělat cochtěl tak ostatní chtěly taky ale to už bylo pozdě už k sobě niko ho nech těla pustit.

24.11.2017 08:16
Lenka2626

XXX.XXX.33.11

A odkud prosí jste? Aratingy máte dokrmované?

24.11.2017 08:38
boza

XXX.XXX.96.60

Jsem ze Znojma Aratingy mám dokrmené jsou to mazlové brzo budou k odběru jsou od dvou páru můžete se kdykoli přijet podívat.

24.11.2017 11:52
Lenka2626

XXX.XXX.33.11

No Znojmo je docela z ruky mohla bych vám dát svůj email že by jste mi poslala fotku a cenu aratinga?

24.11.2017 12:00
boza

XXX.XXX.96.60

Můžete jestli to tam dokážu dát tak vám to pošlu.

24.11.2017 12:21
Lenka2626

XXX.XXX.33.11

Smudlina23@seznam.cz Děkuji.

24.11.2017 12:56
supik99

XXX.XXX.64.140

Dobrý den,

mám jednu aratingu sluneční coby mazla doma již 5 let. Byl ručně dokrmen od mimina, rodiče nepoznal. Je to znát, když je ptáček ručně dokrmen. Brala jsem si ho, když ještě nebyl samostatný a dokrmovala jsem Akyho ráno a večer dle instrukcí chovatelky. Tím se patrně Akýsek mírně zafixoval na mě. Fixace není nijak silná, ale mě preferuje jako první, potom sestru a nakonec rodiče a jako poslední je druhá sestřička. Nás dospělé preferuje všechny, ale sestřička nyní 12 letá se ho bojí a on to vycítil a klidně na ni udělá nálet. Je to jen občas, ale prostě ona na něj nešáhne, skoro se mu bojí podat něco dobráho z ruky či ho pohladit a on naopak občas na ni naletí a zvlášť si ji hlídá, když jde k nám do pokojíčku. Tam ty nálety zejména probíhají. Je to opravdu jednou za čas, dejme tomu za měsíc.

Návštěvy. Velice rychle Akýsek pochopil kdo o něj stojí, kdo ne a kdo si ho nevšímá. Příbuzný tipu babička a děda tak ty bere v pohodě, klidně si k nim sedne a nikomu nic neudělá. Návštěvy co o něj nestojí většinou ignoruje též. Naopak návštěvy, které stojí o Akýskův kontakt tak na ty klidně útočí. Patrně tolik pozornosti rád nemá. Cizí lidi většinou bere v pohodě, ale pro jistotu ho zavíráme, protože jeden nikdy neví. Pak jsou u nás ještě členové rodiny typu kamarádka můj a sestřin přítel. Tak tyto osoby jsou okamžitě nemilosrdně napadány. Patrně Aky žárlí. Ono vždy jsme měli pocit že je to žárlivec, zvlášť když šlo přízeň jeho a sestřičky vůči mamince. To prostě sestřičku od mamky vyháněl otevřeným zobanem a někdy trošku klovnul do prázdna.

Hlučnost. Bydlíme v bytě a sousedi si nestěžují, přestože chovám i jiné malé papoušky. Většinou když něco chce, tak si zakřičí. Křičí ale také jako varování před motorovými letadly (dopravní letadla mu nevadí), dravci, létajícími letadly či rogalem. Před tím vším nás varuje nejdříve vrčením a někdy hned hlasitým křikem. Jinak v podstatě nahlas nekřičí. Samozřejmě má své zvuky, kterými si s námi povídá přes den. A též když přijdeme domů, tak nás přivítá hlasitým křikem.

Přes den dělá všecho možné, co ho napadne. Mám ho puštěného pořád, protože jsem momentálně doma. Jinak byl vychován, že pokud jsme někde pryč, tak je zavřen v kleci a jinak když přijdem domů hned ho pustíme na prolet. Někdy sedí v kleci, jindy venku na provazu a čistí se, někdy na tyči u okna a kouká z okna. Jindy ho mám na rameni a je zde schopen i odpočívat, čistit se, či si hrát. To se na mě položí a chytí si ocas nohou a vyjímečně i oběma. Samozřejmě s ním různě hýbe, prostě dělá ze sebe šaška. Má rád na okus větve, šišky ale i roličky od toaleťáku, plata od vajíček a jakékoli krabice. S tímto vším si hraje pouze v kleci a to ještě musí mít v určitém rohu klece aby to rozšťípal na padrť. Pokud zapíchnu větev do pletiva, nevšimne si jí vůbec. Krabice má třeba od pizzi a v nich se schovává i mimo klec, ale pokud jsou v kleci, ihned je rozštípe. Dělá si tam jakési hnízdo. V tom rohu potom bordel vyhrabuje na stranu a kolikrát ho hrabáním nohy dokáže házet i mimo klec. Nelze tedy na podestýlání klece mít noviny, ani hobliny. Na dně klece má dřevitou vatu, co se dává králíkům, protože tu nedokáže nohama vyhodit ven. Občas Akyho koupáme v umyvadle, ale má to tu nevýhodu, že musí stát na rukou a na něj téct voda. Což ve výsledku znamená, že i mi jsme celí mokří. V nejhorším případě přijme na koupání i talíř či pulitr. Na pulitru se natřásá a je sranda na něj koukat, v takovém případě většinou s ním mazáme do koupelny na pořádnou koupel. Na stropu má zavěšené dřívo s rolničkami, takže s těmi si hraje, krmí je a též se s nimi občas páří. Též neustále krmí malou keramickou misku na ovoce, která je díky němu neustále zapatlaná. Večer když už je unaven nám vleze za triko a tam chrápe dokud nejdeme spát a nedáme ho do klece. Je to jak kdy, někdy si sedí i v kleci. Dříve to ovšem bylo každodenně. Klec má na noc přikrytou hadrem a jedná se o klec doma vyráběnou. Zadní strana je pevná a strop a zbylé strany mají pletivo. Spodek klece má zvýšený okraj o cca 20 cm kvůli padání nečistot. Jinak je klec dřevěná. A neničí ji, pouze prohryzal šuplík na čištění, takže ten jako jediný je jednou měněný a nyní též nakousaný.

Jídlo. Dostává směs prosa, lesknice, kardy a slunečnice. Každý den ovoce či zeleninu. V konečném důsledku to ovšem znamená, že přes den se nažere piškotů, které dostává když jdeme pryč a nebo když udělá bobek do klece, pak vyloupe slunečnici a kardy a zbytek jsou buď jablka a nebo to co nám ukradne. Nezáleží na tom, co to je, chutná mu absolutně všechno kromě octa. Takže permanentě musíme hlídat co zrovna krade. Jogurt, kus sýru, těstoviny a pododbně, až tak nevadí, ale když už jde o čokoládu, čokoládovej joogurt, alkohol, kupovanou šťávu a další nevhodné věci, tak to už mu krademe ze zobáku. Nebo se snažíme, aby se k tomu nedostal. Krom piškotů miluje olej. Pomáhá mi též při krmení menších papoušků a to potom u nich vyžírá proso s lesknicí a když dostávají tak vaječnou směs co kupuji kvůli hnízdění.

Nevím, co by Vás ještě zajímalo, takže případně mi napište. Takto jsem Vám v krátkosti představila Akýska a život s ním. Lenka Staňková.

5.10.2018 22:39
Civavka4

XXX.XXX.32.153

Dobry den sganim.samce rucne dokrmene aratingy k nasi ochocene samicce.kdyby z Vas o nekom vedel dekuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík