Nemocný eklektus (přišel o hlas)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2017 13:17

Dobrý den, máme nemocnou samičku eklekta. Často kýchá (bez výtoků) a především přišla o hlas, když chce zakřičet, vyjde jen písknutí. Jinak na ní není žádná změna, přijímá potravu jako obvykle a není vyhublá (problém trvá už asi 3 týdny). Je ve voliéře se samcem, ptáci mají přes den možnost výletu téměř za jakéhokoliv počasí, ve vnitřní části se teplota pohybuje mezi 5-10 stupni.
Nemáte někdo zkušenost s něčím podobným? Děkuji za jakoukoliv rozumnou radu.

26.11.2017 13:51
aymy

XXX.XXX.32.196

Mazejte s ní k veterináři. To je ta rada. Jinak nechápu když jste chovatel papoušků, tak byste měl vědět co poskytnout nemocnému ptakovi, např.teplo, karantenu atd. To jsou bohužel ty důvody, kdy vám pak už nepomůže ani to nejlepší pracoviště, protože jdete s křížkem po funuse neboli 5minut po 12.

26.11.2017 18:30

S veterinářem to už delší dobu řeším, věřil jsem že se ozve někdo s podobnou zkušeností a třeba bude mít rychlejší řešení, čekáme totiž na výsledky a antibiotika nezabraly. děkuji za odpověď, která mi je k ničemu.

26.11.2017 18:41
stefy3

XXX.XXX.33.214

3 tyzdne už mala byt v teple a nie pri 5 stupnoch.

26.11.2017 21:54
aymy

XXX.XXX.32.196

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S veterinářem to už delší dobu řeším, věřil jsem že se ozve někdo s podobnou zkušeností a třeba bude mít rychlejší řešení, čekáme totiž na výsledky a antibiotika nezabraly. děkuji za odpověď, která mi je k ničemu.

To jste ale mohl napsat. Bohužel to tak nevyznělo. I přesto mohl být pták už pod infralampou. Zatím můžete napsat jaká vyšetření papoušek podstoupil.3týdny je celkem zarážející doba. Mikrobiologie se dá udělat tak do 3 dnů (ale asi ne všude, třeba zkusit ještě jiného veterináře nejlépe přes ptactvo). Mohou to být např. roztoči nebo aspergilóza (tu by mohl odhalit už i rentgen).

27.11.2017 17:33
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, máme nemocnou samičku eklekta. Často kýchá (bez výtoků) a především přišla o hlas, když chce zakřičet, vyjde jen písknutí. Jinak na ní není žádná změna, přijímá potravu jako obvykle a není vyhublá (problém trvá už asi 3 týdny). Je ve voliéře se samcem, ptáci mají přes den možnost výletu téměř za jakéhokoliv počasí, ve vnitřní části se teplota pohybuje mezi 5-10 stupni.
Nemáte někdo zkušenost s něčím podobným? Děkuji za jakoukoliv rozumnou radu.

Jen můj laický a praktický dlouhochovatelský názor. Z teorie doporučuji. Přidat dotaci A vitaminu. Poznatky z literatury uvádějí tu ztrátu hlasu jaku možný důsledek. Mně se to nestalo. Napište dlouhodobou krmnou techniku a můžeme diskutova o příčině.To kýchání se vymyká mému dporučení, ale problém bývá různorodější. Děkuji za uvedení složení dlouhodobého krmení.

27.11.2017 18:06
bobin

XXX.XXX.220.103

Spraviť parazitológiu bakterku potom to tiešiť širokospektrálne antibiotiká inak nemajú zmysel len vtáka rozbijú a nič z toho. Kontaktovať vet. specializujúceho sa na ex. vtáky mal som podobný problém u samca pred dvomi rokmi bohužial cez všetko vynaložené úsilie a liečbu to skončilo exitusom a mimochodom všetky vyšetrenia boli negatívne kadéver som poslal na pitvu do Nitri vyjadrenie v správe bolo zastavenie trávenia u vtáka. To si ale myslím, že bol druhotný problém vzniknutý podávaním liečiv. Len antibotiká problém nevyriešia. Nech sa darí chovu zdar.

27.11.2017 18:37
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

stefy3 napsal(a):
3 tyzdne už mala byt v teple a nie pri 5 stupnoch.

Pane, nemocný pták by měl být v teple, máte pravdu. Příčina nebude v teplotě. Nedávno jsem znovu přečetl příspěvek v časopisu IZ, vydávaného před desetiletími. Ten náš dnes starý, ale světoznámý chovatel tam píše o svých tzačátcích. Odchovával eklekty v - 15 ° C. Dnes to označíte za trápení.
Kdýž jsem s nín před třemi roky hovořil, sdělil poznatky z chovu trichů orlích vzhledem k teplotě udávané literaturou a jeho skutečností úspěšného odcvhovu. Musíme se stále učit. Teplota, pohyb, příjem energie se rovná.

28.11.2017 08:35
Hugo 11

XXX.XXX.48.22

Dobrý deň.
Ja by som ešte nechal urobiť testy na aspergillus. Mal som podobný problém s Amazoňanom a v laboratóriu sa ma medzi iným opýpali či neprestal hovoriť resp. či nestratil hlas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík