Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2017 20:58
masijovaa

XXX.XXX.44.10

Zdravím, nedávno jsem si pořídila andulku, sameček krásný ale plachý. Problém je že majitel který mi ho prodával prvně tvrdil že mu je rok, a pak že čerstvě vylétl. Přijde mi velký na vylétnutí. Ale to není to co chci řešit.

Jak jsem říkala mám ho doma už nějaký měsíc a je stále plachý. První den se nechal pohladil. Druhý den ode mě odstupoval pípal (klasické andulčí hlasy) když jsem k němu dala ruku a tak jsem se rozhodla jít na to postupně. Přikládala jsem ruku ke kleci malinko jsi zvykl ale stále ustupoval. Neulítává když dám ruku na stejný klacík ale slyšela jsem o metodě že nechám chvíli bez jídla (hodinku 2-3) a potom nabízím zob nebo klas. Nepříjde mi to jako dobrý nápad, tak se chci zeptat jestli to má cenu zkoušet. Už mi taky dvakrát ulítl, poprvé ho otec chytil podruhé jsem mu klec nabídla a po chvíli vlétl. Ale stále se mě bojí. Když jsem doma beru ho všude s sebou (v kleci) když koukám na televizi, u počítače, v posteli. Chci aby si zvyknul.
Máte nějaké rady na ochočení andulky ?
Děkuji mockrát :)
Mašijová

27.11.2017 21:17
Mispuletta

XXX.XXX.110.91

Dobrý večer. My jsme měli samečka Andulky po vylétnutí a začátek byl docela náročný, neboť jsme udělali hroznou chybu, kdy jsme ho dali k jiné andulce a po dvou dnech jí odvezli do chovu... Zezačátku to vypadalo, že už nám snad nikdy neuvěří, že nejsme ty nejhorší zrůdy světa. Dělala jsem to tak že jsem mu nechávala otevřenou klec, aby se mohl proletět a on se sám přirozeně vracel najíst a napít. Časem třeba po dvou měsících už se rozjela plně jeho zvědavost a když jsme s mými dětmi kreslili přistál kousek od nás a pozoroval. Po půl roce už dceři kradl zelené pastelky, zelené plyšáky, hrál si se zeleným nádobíčkem, prostě se pomalu otrkával. Nechtěl hladit, to ne. Ale já ho občas zlobila a zkoušela ho šimrat a pak jakoby utíkat prstem. Stala se z toho pro něj docela zajímavá hra. Navíc miloval ledový salat takže nejdřív sem mu ho nechávala ležet vedle oblíbené hračky a časem si ho dal i z ruky. Bohužel ve chvíli kdy konečně začal cítit bezpečí podlehl nebezpečí Dcera nechala puštěné potkany a on si nevšiml, že se k němu jeden přiblížil kvůli cloně domečku a potkan ho zakousl. Musim říct, že mě to strašně mrzí Už jen proto, že jsem přesvědčená, že za půl roku už by se třeba nechal i pomazlit... Byl úžasnej...

27.11.2017 22:03
eli22

XXX.XXX.181.33

masijovaa napsal(a):
Zdravím, nedávno jsem si pořídila andulku, sameček krásný ale plachý. Problém je že majitel který mi ho prodával prvně tvrdil že mu je rok, a pak že čerstvě vylétl. Přijde mi velký na vylétnutí. Ale to není to co chci řešit.

Jak jsem říkala mám ho doma už nějaký měsíc a je stále plachý. První den se nechal pohladil. Druhý den ode mě odstupoval pípal (klasické andulčí hlasy) když jsem k němu dala ruku a tak jsem se rozhodla jít na to postupně. Přikládala jsem ruku ke kleci malinko jsi zvykl ale stále ustupoval. Neulítává když dám ruku na stejný klacík ale slyšela jsem o metodě že nechám chvíli bez jídla (hodinku 2-3) a potom nabízím zob nebo klas. Nepříjde mi to jako dobrý nápad, tak se chci zeptat jestli to má cenu zkoušet. Už mi taky dvakrát ulítl, poprvé ho otec chytil podruhé jsem mu klec nabídla a po chvíli vlétl. Ale stále se mě bojí. Když jsem doma beru ho všude s sebou (v kleci) když koukám na televizi, u počítače, v posteli. Chci aby si zvyknul.
Máte nějaké rady na ochočení andulky ?
Děkuji mockrát :)
Mašijová

Zdravím. Zásadní chyba je, že ho stále někam přemísťujete, což ho stresuje. Nechte ho na jednom místě. Klec otevřete a nechte ho být. V podstatě se chovejte tak, jako by Vás nezajímal. A dejte foto.

29.11.2017 11:09
masijovaa

XXX.XXX.44.10

Bojím se že když nechám otevřené dveře že se nebude chtít vrátit do klece..

29.11.2017 11:47
Honza12

XXX.XXX.52.97

Nechat třeba půl dne vyhladovět a pak vám bude krásně zobat z ruky. Nebo nechte otevřená dvířka a on si sám vyletí, jakmile dostane hlad, tak si sám zaleze zpět. Podle fotky bych řekl, že mu je něco kolem 3 měsíců.

29.11.2017 12:42
masijovaa

XXX.XXX.44.10

Honza12 napsal(a):
Nechat třeba půl dne vyhladovět a pak vám bude krásně zobat z ruky. Nebo nechte otevřená dvířka a on si sám vyletí, jakmile dostane hlad, tak si sám zaleze zpět. Podle fotky bych řekl, že mu je něco kolem 3 měsíců.

Když jsem se ptala, chovatel řekl že si vzpomněl na mladého a tak že ho vezme místo toho staršího. Moc jsem mu to věřit nechtěla, ale já toho moc o věku nevím takže budu věřit ostatním.

29.11.2017 20:09
masijovaa

XXX.XXX.44.10

Pomůžete mi ? Andulka už je od 8 puštěná a stále ne a ne přilétnout do klece.. od 8 nejedla a bojím se aby nevyhladověla.12 hodin bez jídla no nevím nevim. Nechci aby byl vyplašený, když se ho do klece snažím dostat boji se me ještě víc. A nechce se mi Andulka přez noc nechávat volně..

29.11.2017 20:16
Mispuletta

XXX.XXX.110.91

Nevsimla jste si, ze by treba vyhledavala predmety ve sve barve? Ten nas to delal, takze pak sel nalakat do klece na neco takoveho...

29.11.2017 21:34
Honza12

XXX.XXX.52.97

Měl by být nejdříve zavřený v kleci nějakou dobu, aspoň měsíc, aby věděl, kde je jeho "teritorium". Sám by se tam potom vracel, ale na takové věci musíte přijít sama, je to přirozené.

30.11.2017 08:30
masijovaa

XXX.XXX.44.10

Barvy nevyhledával, ale všimla jsem si že nelétá níž. když se lekl začal lítat po pokoji ale nikdy neletěl níž. vždy se držel u stropu. Níž má mnoho věcí na chycení ale on vyhledává to co je nejvýš.. Ani když byl půl dne bez jídla a já položila misku na klec která byla na stole neletěl k ní.. prostě lítal nahoře.. je možné že se nenaučil létat dolů nebo že se mě bojí ?

30.11.2017 10:43
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Myslím, že si těžko bude zvykat, když se neřídíte zde již několikrát danými radami.
Měl být dostatečně dlouho v kleci, aby prostředí vzal za svůj domov. Když ho pustíte a do klece ho musíte chytit, bere to jako příkoří a do klece nebude chtít vůbec. Teď jste ho naučila na volnost a vše bude trvat daleko déle. Když je venku tak vyhledává nejvyšší bod, odkud může vše pozorovat a cítí se bezpečně. Přirozená vlastnost.Měl být nejdříve zvyklý na klec a lidi aby se nebál. Pak Vás přestane vnímat jako nebezpečí. Zatím u něho vítězí přirozené pudy. Na barvy nesázejte, podle mne je to blbost.
Měla by jste si něco nastudovat, teď budete mít daleko víc práce, když jste na začátku rad nedbala.
Lupus4 Vám již v minulém tématu radil jak na to.

Přidejte reakci

Přidat smajlík