Mutace TCB se vyznačuje zesvětlenými letkami, což na této sv. zelené opalinové samičce není.
Zaráží mne vystouplé prachové peří, což většinou oznamuje metabolickou poruchu (při přetučnění) a tím i zesvětlení těla. Dejte foto celého ptáka z boku, kde jsou letky jasně viditelné.
Pro lupuse4 a další
Barva těla je vybledlá až bílá / žlutá na krku a prsou, postupně přecházející do tmavšího odstínu směrem k nohám. Rovněž na zádech je barva těla nejtmavší. Vše v závislosti na počtu a přítomnosti „D“ tmavých faktorů. Zředění barvy je +- 50%.
Vlnkování hlavy, krku a křídelních krovek je (zesvětlené) černé s bílým okrajem. Primární lety jsou světle šedé, lícní skvrny fialové, dlouhá ocasní pera tmavomodrá, oči tmavé s bílou duhovkou. Ozobí středně až tmavě modré u samečků, u samiček jako u ostatních mutací od světle modré či bílé až hnědé v závislosti na kondici, stáří a připravenosti k chovu.
Opalinová kresba se převážně vyznačuje světlejší barvou těla.
vabl
napsal(a):
Pro lupuse4 a další
Barva těla je vybledlá až bílá / žlutá na krku a prsou, postupně přecházející do tmavšího odstínu směrem k nohám. Rovněž na zádech je barva těla nejtmavší. Vše v závislosti na počtu a přítomnosti „D“ tmavých faktorů. Zředění barvy je +- 50%.
Vlnkování hlavy, krku a křídelních krovek je (zesvětlené) černé s bílým okrajem. Primární lety jsou světle šedé, lícní skvrny fialové, dlouhá ocasní pera tmavomodrá, oči tmavé s bílou duhovkou. Ozobí středně až tmavě modré u samečků, u samiček jako u ostatních mutací od světle modré či bílé až hnědé v závislosti na kondici, stáří a připravenosti k chovu.
Opalinová kresba se převážně vyznačuje světlejší barvou těla.
Díky
takže perlové TCB je nesmysl ?
a jak je na tom s dominancí vůči inu ?
lupus4
napsal(a):
Díky
takže perlové TCB je nesmysl ?
a jak je na tom s dominancí vůči inu ?
TCB se je možné dochovat ve všech barvách zelené i modré řady i kresbách, včetně různých kombinací. (skořicová, opalinová, violety, antracit, dán. Dominant-edged, Clar teil, fallow, straky, perly, slate, místy a další ….)
Takže i kombinace TCB u perlových je možná.
Dědičnost TCB, jak již výše bylo řečeno, je vázaná na pohlaví stejně jako Ino. Takže může být TCB štěpitelný na ino nikdy naopak, což znamená, že vůči inu je dominantní. Spojením TCB/ino x ino získáme polovinu odchovů Ino obojího pohlaví a druhou polovinu TCB, přičemž všichni samci budou na Ino štěpit.
Kombinace již zesvětlených mutací s rovněž zesvětlenými TCB je na zvážení a osobně se domnívám, že takto nevhodným spojením se vytratí kouzelný kontrast světlého těla a tmavých kreseb křídel.
„D“ dark faktor je faktor tmavnutí. Pokud není přítomen je pták světle zelený (modrý), přítomnost jednoho „D“ = tmavozelený (tmavomodrý) a přítomnost dvou „DD“ = olivově zelený (mauve). Způsobuje u TCB příslušný nádech zesvětleného těla. Zda se jedná o světle (zeleného či modrého) TCB nejspolehlivěji zjistíme dle zbarvení zad (kostrče). Vlnkovaná kresba je černá nebo jen mírně zesvětlená, pouze letky jsou světlé, jak jsem již uváděl výše.
Easley clearbody má dědičnost co-dominantní. V roce 2010 jsem získal v Holandsku 1,0 modrého SF Easley clearbody který s 0,1 zelenou rovnou dal jedinou SF Easley clearbody a ta bohužel nikdy ani nesnesla jediné vejce, takže tato mutace u nás asi zcela vymizela a nejen u nás. SF je téměř nerozeznatelný od normálu, DF se podobá v těle TCB ale letky zůstávají tmavé. Více třeba po telefonu... přeji hezký zbytek večera.
Tak jsem pohledala a
měl by to být ECB šedý.
zdroj http://www.al-nasser.co.uk/article8.htm.
A zelený
zdroj https://www.vogelforen.de/threads/clearbody.82768/.
jak psal vabl - tmavé letky
(ale v tom všem aby se...vyznalo. ).
tak jestli nakonec nebude 0,1 z prvního příspěvku ECB DF
(pokus o vtip).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Andulák2015
napsal(a):
Kdybyste více přemýšlel, tak Vám dojde, že jsem se ptal na něco jiného. Rozum není urážet, ale vysvětlovat.
Ptal stese jestli se jedná ó TCB no a celé toto vlákno o téhle problematice je plus jsou tady uvedené rozdíly mezi TCB a normální či opalinovou kresbou takže má lupus pravdu s pro fuksia ty prudis a urazis skoro na každém vlákně takže být tebou tak mlčím a soupu nohama.
vabl
napsal(a):
Dobrý den ještě jednou,
pokud má někdo plně vyplněný profil, většinou mu dotazy zodpovím na IZ (Vy ho vyplněný nemáte)...
tak se asi nejlépe dá vyhnout různým napadáním zde na ifauně.
přeji všem hezký den.
Nejsem fanda všech těch internetových sítí a ani se moc diskusí neúčastním. Ale v každém případě děkuji za upozornění, snad najdu čas a profil doplním.
Mám ještě jeden dotaz. Rodičovský pár těch dvou opalinových TCB na přiloženém fotu. Proč je samec tak výrazně žlutější?
Díky za odpověď.
lupus4
napsal(a):
Kdybyste si přečetl toto vlákno pozorně, tak se nemůžete takhle ptát...
Reakce Andulák2015 : Kdybyste více přemýšlel, tak Vám dojde, že jsem se ptal na něco jiného. Rozum není urážet, ale vysvětlovat.
nevidím na reakci lupuse nic urážlivého, pokud - upozornění, abyste četl (a vnímal) text celého vlákna, berete jako urážku... tož jste asi hooodně vztahovačný "panáček"
reakce fuksie je jako obvykle nic nepřinášející k problematice a hloupá (jako vždy)
jinak děkuji vablovi za korektní popis a vysvětlení problematiky
takže ECB SF, bez znalosti "rodokmenu" v podstatě nepoznatelný ?
vabl
napsal(a):
Láďo, trochu jsi to zamotal
mildaii výrokem "Podle mě se jedná o zelenou opalínu...TCB by měla mít světlé letky... " reaguje na fotky zadavatele
a svoji fotku opalinové TCB pouze přikládá, aby správně poukázal na letky.
alespoň takto tomu já rozumím
Venca.
Ahoj nezamotal. jen jsem napsal že to mládě je TBC a citoval jsem članek mildaii a doufal jsem, že tam bude i foto mladé TBC, která je součástí toho příspěvku.Venco, už jsem výše uvedl, že původní foto je světlezelená opalínová.dále se někdo ptal na TBC, tak jsem článek kde je foto TBC citoval, ale foto se tam neukázalo.každý kdo to chce pochopit, musí se podívat na to mládě TBC, aby viděl, jak má TBC vypadat.
stepka
napsal(a):
Reakce Andulák2015 : Kdybyste více přemýšlel, tak Vám dojde, že jsem se ptal na něco jiného. Rozum není urážet, ale vysvětlovat.
nevidím na reakci lupuse nic urážlivého, pokud - upozornění, abyste četl (a vnímal) text celého vlákna, berete jako urážku... tož jste asi hooodně vztahovačný "panáček"
reakce fuksie je jako obvykle nic nepřinášející k problematice a hloupá (jako vždy)
jinak děkuji vablovi za korektní popis a vysvětlení problematiky
takže ECB SF, bez znalosti "rodokmenu" v podstatě nepoznatelný ?
Vážená, nechápem vaše sústavné zastavanie diskutujúceho lupus4, ktorý často svojimi príspevkami a svojim sarkazmom evidentne často uráža určitých diskutujúcich a neodpustíte si niekedy aj vy toho sarkazmu, pochopím to v určitých prípadoch, buď ste známi, príbuzný, tá istá osoba, alebo ešte je jedna možnosť, a to že mu rozťahujete svoje dolné končatiny, použila som tiež svoj sarkazmus ako ste ho použila vo svojom diskusnom príspevku vy na moju osobu, s pozdravom Pavlina.

fuksia
napsal(a):
Vážená, nechápem vaše sústavné zastavanie diskutujúceho lupus4, ktorý často svojimi príspevkami a svojim sarkazmom evidentne často uráža určitých diskutujúcich a neodpustíte si niekedy aj vy toho sarkazmu, pochopím to v určitých prípadoch, buď ste známi, príbuzný, tá istá osoba, alebo ešte je jedna možnosť, a to že mu rozťahujete svoje dolné končatiny, použila som tiež svoj sarkazmus ako ste ho použila vo svojom diskusnom príspevku vy na moju osobu, s pozdravom Pavlina.
Asi takto... lupus se v 90 % svojich příspěvcích věnuje danému tématu což rozhodně o vás paní(slečno)Pavlíno říci nejde...druhá věc někdy se mu ani nedivím že odpovídá tak jak odpovídá viz.dotaz ó něco výše kdy se andulak ptá jestli má TCB na vlákně které se podrobně věnovalo této problematice a myslím že byla i dostatečně vysvětlena tudíž někdy na blbé dotazy patří i blbé odpovědi... tož asi tak.
napsal(a):
Ptal stese jestli se jedná ó TCB no a celé toto vlákno o téhle problematice je plus jsou tady uvedené rozdíly mezi TCB a normální či opalinovou kresbou takže má lupus pravdu s pro fuksia ty prudis a urazis skoro na každém vlákně takže být tebou tak mlčím a soupu nohama.
Poniektorý by sa mali starať o svoje holuby a nie do do veci ktorým zrejme tiež nerozumia , takže šúchať nohami by ste mal aj vy, nakoľko ste nedal žiadnu radu.

fuksia
napsal(a):
Poniektorý by sa mali starať o svoje holuby a nie do do veci ktorým zrejme tiež nerozumia , takže šúchať nohami by ste mal aj vy, nakoľko ste nedal žiadnu radu.
Milá fuksia za moji chovatelskou kariéru sem toho co se exotů týká dokázal určitě více než vy to že sem se rozhodl věnovat jen čistě tomu co me od malička naplňovalo nejvíce tj. Chovu holubů je věc zcela jina takže soupejte nohama dál a zdrzte se diskuze kdys se baví dospeli
Andulák2015
napsal(a):
Nejsem fanda všech těch internetových sítí a ani se moc diskusí neúčastním. Ale v každém případě děkuji za upozornění, snad najdu čas a profil doplním.
Mám ještě jeden dotaz. Rodičovský pár těch dvou opalinových TCB na přiloženém fotu. Proč je samec tak výrazně žlutější?
Díky za odpověď.
Pokud výše diskutující dovolí, vrátím se k původnímu dotazu. Proč je samec z chovného páru výrazně žlutější než jeho mládě? A zda a jak docílit stejně žlutého odchovu.
Děkuji.

Andulák2015
napsal(a):
Pokud výše diskutující dovolí, vrátím se k původnímu dotazu. Proč je samec z chovného páru výrazně žlutější než jeho mládě? A zda a jak docílit stejně žlutého odchovu.
Děkuji.
Co takhle zkusit počkat až mladě dospěje a plně přepeři?

napsal(a):
Co takhle zkusit počkat až mladě dospěje a plně přepeři?
Můj úsudek a názor na danou věc byl nejspíše špatný.
vabl
napsal(a):
Odpověď mám připravenu, ale stále nevím s kým se bavím.
Děkuji za doplnění profilu konečně vím komu odpovídám…
a chápu Vaše důvody k nevyplnění sdělené mi na soukromý email
(to je obecné kriterium pro TCB)
Ale selekcí se dociluje většího zředění barvy až téměř bílé/žluté.
Vysvětlovat techniku kombinací bez znalosti předků (2-3 generace zpětně) by byla pouze spekulace…
Takže vycházím jenom z toho co nabízí fotky….
Matka vašich mláďat je opalinová violeta D modrá = tj. jeden „D“ faktor a minimálně jeden „V“ faktor. Oba způsobují ztmavnutí, což dokazuje foto mláďat vlevo opalin viditelně fialový (takže má faktory D i V) a vpravo dle kostrče tmavozelený a možná také ještě s V faktorem. Na zelené to ale nemusí být vidět. Proto bude vždy tmavší v těle nežli otec.
vabl
napsal(a):
Děkuji za doplnění profilu konečně vím komu odpovídám…
a chápu Vaše důvody k nevyplnění sdělené mi na soukromý email
(to je obecné kriterium pro TCB)
Ale selekcí se dociluje většího zředění barvy až téměř bílé/žluté.
Vysvětlovat techniku kombinací bez znalosti předků (2-3 generace zpětně) by byla pouze spekulace…
Takže vycházím jenom z toho co nabízí fotky….
Matka vašich mláďat je opalinová violeta D modrá = tj. jeden „D“ faktor a minimálně jeden „V“ faktor. Oba způsobují ztmavnutí, což dokazuje foto mláďat vlevo opalin viditelně fialový (takže má faktory D i V) a vpravo dle kostrče tmavozelený a možná také ještě s V faktorem. Na zelené to ale nemusí být vidět. Proto bude vždy tmavší v těle nežli otec.
Děkuji za odpověď. Kvalitu ostatních odpovědí ať si každý zhodnotí sám.