Acidomid+Amivit+Optimin

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2018 08:23
Kelna

XXX.XXX.10.234

Jak lze kombynovat po celí rok Amivit+Acidomid+Amivit. Vše je do vody. Jirka.

3.1.2018 09:58
HHH

XXX.XXX.90.26

Vše je kombinovatelné, více na http://www.krmivopropapousky.cz/vyrobce/benefeed/3/.

3.1.2018 12:10
stepka

XXX.XXX.225.10

Kelna napsal(a):

Ať žije chemie

výrobci z vás musí mít radost.

3.1.2018 12:42
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Kelna napsal(a):

Dobrý den,
Já osobně jednou za čas používám Acidomid do vody v nižší doporučené dávce a jednou za čas pupalkový olej do ovoce pro papoušky když přepeřují. Optimit jsem použila jen pro papouška co měl čmelíky a byl trochu podvyživený. Amivit bych použila jen při onemocnění či nedostatku vitamínů, ale nikdy jsem ho nezkoušela.
Záleží co máte za problém, že chce tyto přípravky používat.

3.1.2018 12:57
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Pro chovatele,
Máte nějaký názor na Acidomid? Podávám ho z důvodu, že misky s vodou nemají ten slizký povrch na miskách, protože si moji papoušci namáčí do vody kde co a voda mě přijde pak hnusná. S Acidomidem mám pocit, že papoušci nemají problém vodu pít. Před tím jsem pro ně měla fontánky Cat Mate s destičkou s uhlíky, ale efekt žádný.

3.1.2018 14:53
barabán

XXX.XXX.144.116

stepka napsal(a):
Ať žije chemie

Dle vašich příspěvků dosti pochybuji, že něco chováte.

3.1.2018 14:55
barabán

XXX.XXX.144.116

stepka napsal(a):
Ať žije chemie

Jak prosím dototujete např. ve svém chovu amino?

4.1.2018 07:32
janau.

XXX.XXX.162.61

Kelna napsal(a):

Čas od času jeden z uvedených výrobků koupím a dávám do vody, ale vždy jen jeden, nekombinuji nikdy více přípravků najednou. Nejvíc asi ten Optimin. Stojí to pár korun, teda záleží, kolik papoušků chováte.. Myslím ale, že by se bez toho moje žakyna obešla, dávám jí velmi pestrou stravu, občas jí seženu palmové ořechy a pravidelně dávám palmový olej.

4.1.2018 08:04
fuksia

XXX.XXX.139.9

stepka napsal(a):
Ať žije chemie

Keď má niekto štyri +kové ohodnotenie za takýto příspevok, tak si dávam otázku koľko nickov majú taký ako má stepka, nemyslím nič v zlom.

4.1.2018 10:23
stepka

XXX.XXX.225.10

fuksia napsal(a):
Keď má niekto štyri +kové ohodnotenie za takýto příspevok, tak si dávam otázku koľko nickov majú taký ako má stepka, nemyslím nič v zlom.

Vy musite byt nejen hloupa, ale i velmi nestastna osoba, představit si, ze existuji lide, co nechteji rvat do ptaku chemii a to ještě "pofiderniho slozeni" asi evidentne nedokážete
citace ze stranek Složení:
vitamíny
aminokyseliny
přírodní látky
upravená pitná voda

tam je "uplne jasne" co to obsahuje

4.1.2018 13:27
cistic

XXX.XXX.139.9

stepka napsal(a):
Vy musite byt nejen hloupa, ale i velmi nestastna osoba, představit si, ze existuji lide, co nechteji rvat do ptaku chemii a to ještě "pofiderniho slozeni" asi evidentne nedokážete
vitamíny
aminokyseliny
přírodní látky
upravená pitná voda

Dobrý deň, chcem sa spýtať prečo to vyrábajú a predávajú keď chovatelia o prípravku pochybujú, prosím o podrobnejšie vysvetlenie, čo vlastne škodí vopred ďakujem.K.Uhrík.

4.1.2018 15:52
fuksia

XXX.XXX.139.9

stepka napsal(a):
vitamíny
aminokyseliny
přírodní látky
upravená pitná voda

Bez urážky, to kto je hlúpi po Slovensky sprostý necháme na diskutujúcich.

4.1.2018 17:29
Strouhy

XXX.XXX.252.28

Štěpka: nejčastěji dřevní štěpka, vzniká jako odpad při zpracování dřeva či cíleným drcením dřevních částí. Řadí se k tuhé biomase, sloužící k výrobě tepla nebo kompostu. Dřevní štěpka je štěpené kusové dřevo pro lepší skladování, menší obsah vody a po spálení méně popelu. Je velká 2,5 až 5 cm. někdy se lisuje do pelet či briket pro lepší zpracovatelnost.

Co po něm můžete vlastně chtít...

4.1.2018 18:31
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Nebudu komentovat reakce na původní příspěvek užití přípravků Acidomidu atd.
Jen můj názor do diskuze.
Jsem dost starý na to, abych posoudil, co je v chovu exotů dobré.
Dnes jsme úplně někde jinde než před 40. lety, což je dobře.
Ale: Základní principy jsou stejné.
Správné složení stravy, čistá voda a ne kysající špína, které se u mimostepních druhů neubráníme, protože tam vše namáčejí. Nedovedu si představit, že chodím do práce, vrátím se po 12. hodinách a jdu ke svému chovu v době odchovu a v létě v horku. Ta okyselovadla a další jsou pomocí proti kokcidiím, které papouškům nehrozí a brání pomnožení bakterií a apod. Zázračné účinky nemají.
Prostor, čistá voda, trochu minerálií v gritu, zdravá výživa i s využitím dnešních moderních přípravků, díky za ně. Pozor na průvan a mít chovné jedince nezatížené genetickými vadami, z komerčních důvodů udržené do dospělosti, kteří by se dospělosti nikdy nedožili, ale peníze jsou mocná čarodějka. Začátečníci mě asi nechápou, pokročilí jistě rozumí.
Přeji všom do nového roku, ať se Vám líhnou zdravé odchovy bez naší pomoci a buďme spokojení i s málem.
ON.

5.1.2018 10:46
stepka

XXX.XXX.225.10

cistic napsal(a):
Dobrý deň, chcem sa spýtať prečo to vyrábajú a predávajú keď chovatelia o prípravku pochybujú, prosím o podrobnejšie vysvetlenie, čo vlastne škodí vopred ďakujem.K.Uhrík.

Vám to složení přijde korektní ?
Každý solidní výrobce udává, co výrobek obsahuje a v jakém množství. Že jsou lidé zblblí reklamama na všechny možné "zázračné" přípravky je v dnešní době asi norma...
Prášky na "fšechno" určitě fungují na všechno

vitamíny - chybí jaké a kolik, a tak je to vlastně u všeho...
přírodní látky - totéž

strouhy - že si pletete významy slov stepka a štěpka mne u vás docela překvapuje, při tom co chováte, bych očekávala větší rozhled i zkušenosti

moudivláček to docela vystihl

5.1.2018 11:07
supik99

XXX.XXX.64.140

Lenkok napsal(a):
Pro chovatele,
Máte nějaký názor na Acidomid? Podávám ho z důvodu, že misky s vodou nemají ten slizký povrch na miskách, protože si moji papoušci namáčí do vody kde co a voda mě přijde pak hnusná. S Acidomidem mám pocit, že papoušci nemají problém vodu pít. Před tím jsem pro ně měla fontánky Cat Mate s destičkou s uhlíky, ale efekt žádný.

Dobrý den,

používám Acidomit také v menších dávkách. Je to spíše z důvodu, že ho podávám pouze jednou za čas. Ano v napaječkách a koupelničkách potom sliz není. Je to znát, zvláště u jedné z koupelniček, kde se sliz daleko dříve vytvoří než v ostatních napajedlech. Ale řekla bych, že to dost souvisí s plastem, z kterého je daná koupelnička vyrobena. Řekla bych, že má jiné složení plastu, než ta druhá. Jinak musím říci, že ptákům takto obohacená voda moc nechutná a většinou v daný den daleko méně pijí.

Přeji mnoho úspěchů do nového roku, Staňková.

5.1.2018 12:39
hicks

XXX.XXX.183.35

Dobrý den.

Tyto přípravky jsem používal dlouhodobě bez jakýchkoliv viditelných pozitivních příznaků cca 3 roky. Pak po konzultaci s panem Tukačem my bylo řečeno, že krátkodobé používání těchto přípravků nemá smysl, prostě se musí používat dlouhodoběji. Momentálně teď dávám optimin, protože jsem půl láhve používal pro austrálii na jaře, teď dávám zbytek africe. Osobně již používám jiné přípravky a tyto pouze jen občas. Samozřejmě podávám i ovoce a zeleninu. Vitamíny do vody jsou vždy ošemetná záležitost, protože nikdy nevíte kolik toho papoušek do sebe dostane a zda se vůbec napije. Některým stačí pouze tekutiny z jablka, nebo hroznového vína a vody se třeba vůbec nenapijí.

5.1.2018 20:38
johnas

XXX.XXX.247.207

Momentálně ty tři používam a někdy dám čístou vodu.Znát to jde jen v tom, že se voda tolik nekazí a dávam vodu jen jednou denně.Jo jinak jsem místo amivitu dával karnivit ten je lepší při odchovu.Jinak už dlouhou dobu dávám acidomid a myslím, že je super v tom, že se voda nekazí.Můj názor je takový, že pokud jsou ptáci v klidu dával bych jen acidomid a optimin.Ten amivit jen při stresu a karnivit před a při odchovu ale klidně dejde i při odchovu amivit.

5.1.2018 23:23
Lenkok

XXX.XXX.235.105

supik99 napsal(a):
Dobrý den,

používám Acidomit také v menších dávkách. Je to spíše z důvodu, že ho podávám pouze jednou za čas. Ano v napaječkách a koupelničkách potom sliz není. Je to znát, zvláště u jedné z koupelniček, kde se sliz daleko dříve vytvoří než v ostatních napajedlech. Ale řekla bych, že to dost souvisí s plastem, z kterého je daná koupelnička vyrobena. Řekla bych, že má jiné složení plastu, než ta druhá. Jinak musím říci, že ptákům takto obohacená voda moc nechutná a většinou v daný den daleko méně pijí.

Přeji mnoho úspěchů do nového roku, Staňková.

Dobrý den,
Děkuji Vám za odpověď. Teď jste mi dala brouka do hlavy s tím materiálem. Samozřejmě, že fontanky mám rychleji slizké. Ale napadla mě teď otázka, když snížím PH vody, co se mi vše může vyplavovat do vody z materiálů např. nerezové misky.

9.1.2018 10:10
miladas

XXX.XXX.145.214

stepka napsal(a):
Vám to složení přijde korektní ?
Každý solidní výrobce udává, co výrobek obsahuje a v jakém množství. Že jsou lidé zblblí reklamama na všechny možné "zázračné" přípravky je v dnešní době asi norma...
Prášky na "fšechno" určitě fungují na všechno

vitamíny - chybí jaké a kolik, a tak je to vlastně u všeho...
přírodní látky - totéž

strouhy - že si pletete významy slov stepka a štěpka mne u vás docela překvapuje, při tom co chováte, bych očekávala větší rozhled i zkušenosti

moudivláček to docela vystihl

Jak tohle můžete napsat? Buď jste tyhle přípravky nikdy neměla nebo neumíte číst. Každá lahvička má letáček, na kterém je napsáno složení vitamínů a minerálů a v jakém množství.

9.1.2018 10:45
marketag

XXX.XXX.21.208

Acidomid jsem zkoušela, jeden rok, druhý ne a rozdíl v odchovech nebyl, takže raději měním vodu 2x denně a nepoužívám ho. Dá se nahradit citrónem. Optimin a Amivit používám střídavě, jednou až 2x týdně vynechám a dám jen čistou vodu. Při odchovech dávám ještě Karnivit. Andulky mám celoročně venku, takže nemusí pít vždy jen vodu z misek, nicméně je vidím pít a v Amivitu se rády koupají. Krmím denně i v zimě kromě suchého i máčeným, ovoce i zeleninu dávám, ale přes zimu ji přijímají málo. Jsem spokojená, andulky jsou v dobré kondici, zdravé a pěkně vybarvené s minimálními úhyny dospělých i mláďat. Je jasné, že strava, kterou dostávají v zajetí, jim nemůže zajistit dostatek všech složek potravy. Pro ty, kteří mluví o chemii, bych si dovolila připomenout, že mi též bereme různé vitamíny, kterými kompenzujeme nedostatky ve výživě. Ostatně nejvíc chemie je v uzeninách a polotovarech, které jíme, to andulky naštěstí nedostávají. Doplňků stravy na bázi vitamínů bych se nebála, pokud se nepředávkují, ptáci po nich prospívají. Nenahradí ovšem kvalitní stravu a čistou vodu. Ve špatných podmínkách nebudou ptáci prosperovat ani s vitamíny..

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2018 11:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

marketag napsal(a):
Acidomid jsem zkoušela, jeden rok, druhý ne a rozdíl v odchovech nebyl, takže raději měním vodu 2x denně a nepoužívám ho. Dá se nahradit citrónem. Optimin a Amivit používám střídavě, jednou až 2x týdně vynechám a dám jen čistou vodu. Při odchovech dávám ještě Karnivit. Andulky mám celoročně venku, takže nemusí pít vždy jen vodu z misek, nicméně je vidím pít a v Amivitu se rády koupají. Krmím denně i v zimě kromě suchého i máčeným, ovoce i zeleninu dávám, ale přes zimu ji přijímají málo. Jsem spokojená, andulky jsou v dobré kondici, zdravé a pěkně vybarvené s minimálními úhyny dospělých i mláďat. Je jasné, že strava, kterou dostávají v zajetí, jim nemůže zajistit dostatek všech složek potravy. Pro ty, kteří mluví o chemii, bych si dovolila připomenout, že mi též bereme různé vitamíny, kterými kompenzujeme nedostatky ve výživě. Ostatně nejvíc chemie je v uzeninách a polotovarech, které jíme, to andulky naštěstí nedostávají. Doplňků stravy na bázi vitamínů bych se nebála, pokud se nepředávkují, ptáci po nich prospívají. Nenahradí ovšem kvalitní stravu a čistou vodu. Ve špatných podmínkách nebudou ptáci prosperovat ani s vitamíny..

A proč by měl být rozdíl v odchovech po podání acidomitu?

9.1.2018 12:51
atobajus

XXX.XXX.195.189

marketag napsal(a):

Když si přečtete složení acidomidu tak Vám musí být jasné, že se citronem nahradit nedá. Tvoření slizu v miskách nezabrání ani jablečný ocet, ale při používání acidomidu se mi nestalo, že by se v miskách sliz tvořil. Vodu měním 1x denně. Používám ho hlavně u králíků a díky němu ani nevím co je to kokcidióza.
Rozdíl v odchovech se při používání acidomidu samozřejmě nedá očekávat, k tomuto účelu neslouží.

Ještě jeden poznatek, kdysi jsem místo něj u ptáků používal právě jablečný ocet a pak se mi stávalo, že jsem měl v budkách hodně vajíček s tenkou skořápkou a musel jsem doplňovat vápník. Při používání acidomidu, se to díky jeho složení, nikdy nestalo.

9.1.2018 13:18
marketag

XXX.XXX.21.208

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A proč by měl být rozdíl v odchovech po podání acidomitu?

Tedy přesněji, nebyl rozdíl ve zdraví andulek, případně úhynech.

9.1.2018 13:29
marketag

XXX.XXX.21.208

atobajus napsal(a):
Když si přečtete složení acidomidu tak Vám musí být jasné, že se citronem nahradit nedá. Tvoření slizu v miskách nezabrání ani jablečný ocet, ale při používání acidomidu se mi nestalo, že by se v miskách sliz tvořil. Vodu měním 1x denně. Používám ho hlavně u králíků a díky němu ani nevím co je to kokcidióza.
Rozdíl v odchovech se při používání acidomidu samozřejmě nedá očekávat, k tomuto účelu neslouží.

Ještě jeden poznatek, kdysi jsem místo něj u ptáků používal právě jablečný ocet a pak se mi stávalo, že jsem měl v budkách hodně vajíček s tenkou skořápkou a musel jsem doplňovat vápník. Při používání acidomidu, se to díky jeho složení, nikdy nestalo.

Sliz v miskách mě netrápí, protože je kartáčkem vymývám dvakrát denně pod tekoucí vodou, tak se nevytvoří. Ale neberu nikomu oblibu Acidomidu, jenom jsem u andulek jeho přínos nezaznamenala. Ale možná je to tím, že pravidelně 2x do roka používám Panacur, tak se prvoků zbavuji prostě jiným způsobem. U chovatelů králíků na něj slýchám chválu, ale zde se bavíme o exotech. Nicméně určitě neškodí, tak je každého věc, zda se mu osvědčil a dává ho.

9.1.2018 19:03
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

marketag napsal(a):
Sliz v miskách mě netrápí, protože je kartáčkem vymývám dvakrát denně pod tekoucí vodou, tak se nevytvoří. Ale neberu nikomu oblibu Acidomidu, jenom jsem u andulek jeho přínos nezaznamenala. Ale možná je to tím, že pravidelně 2x do roka používám Panacur, tak se prvoků zbavuji prostě jiným způsobem. U chovatelů králíků na něj slýchám chválu, ale zde se bavíme o exotech. Nicméně určitě neškodí, tak je každého věc, zda se mu osvědčil a dává ho.

Jen reaguji na větu: "...2 x do roka používám Panacur, tak se prvoků zbavuji jiným způsobem."
Panacur je na odčervení, hlavně na škrkavky. Prvoci jsu naprosto jiné organismy a ničí je jiné přípravky.
Acidomid je okyselovadlo, vytváří ve střevech nepříznivé prostředí třeba pro kokcidie.
Sliz v miskách může být zdrojem množení bakterií nebo i plísní a jsme zase úplně u jiných preparátů.

9.1.2018 19:44
janau.

XXX.XXX.230.1

Ajaj, panacur dávám ovcím a kozám proti hlístům...
Paní musela určitě myslet jiný preparát, tohle by asi papoušek asi nedal..

9.1.2018 19:46
euw

XXX.XXX.170.232

S acidomitom pri odchovoch opatrne! Odvápňuje!

9.1.2018 20:36
chovatelsk

XXX.XXX.168.148

Ak date do misky s vodou ocot je to to iste a o hodne lacnešie ako spominane pripravky a tiež sa nebude usadzať sliz na miskach.

9.1.2018 21:03
marketag

XXX.XXX.21.208

Moudivláček napsal(a):
Jen reaguji na větu: "...2 x do roka používám Panacur, tak se prvoků zbavuji jiným způsobem."
Panacur je na odčervení, hlavně na škrkavky. Prvoci jsu naprosto jiné organismy a ničí je jiné přípravky.
Acidomid je okyselovadlo, vytváří ve střevech nepříznivé prostředí třeba pro kokcidie.
Sliz v miskách může být zdrojem množení bakterií nebo i plísní a jsme zase úplně u jiných preparátů.

Acidomid je přípravek, který snižuje mimo jiné právě zátěž způsobenou množením prvoků - kokcidií, giardií, izospor. Kyselé prostředí jim neprospívá. Panacur ( fenbendazol) hubí jak oblé červy, tak prvoky. Navíc je velmi bezpečný pro všechna zvířata od akvarijních ryb po velké papoušky. A ano, je to ten pro ovce. Kdybyste to chtěli nějak komentovat, přečtěte si nejprve, prosím, příbalový leták. Jsem vet, takže informace mám.
Chtěla jsem tím jenom naznačit, že kdo odčervuje jinými přípravky, které na prvoky neúčinkují - více méně všechny ostatní - Acidomid je na místě.
To je z mé strany vše k danému tématu.

9.1.2018 22:30
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

marketag napsal(a):
Acidomid je přípravek, který snižuje mimo jiné právě zátěž způsobenou množením prvoků - kokcidií, giardií, izospor. Kyselé prostředí jim neprospívá. Panacur ( fenbendazol) hubí jak oblé červy, tak prvoky. Navíc je velmi bezpečný pro všechna zvířata od akvarijních ryb po velké papoušky. A ano, je to ten pro ovce. Kdybyste to chtěli nějak komentovat, přečtěte si nejprve, prosím, příbalový leták. Jsem vet, takže informace mám.
Chtěla jsem tím jenom naznačit, že kdo odčervuje jinými přípravky, které na prvoky neúčinkují - více méně všechny ostatní - Acidomid je na místě.
To je z mé strany vše k danému tématu.

Vážená, píšete, že jste odborník, což v diskuzi oceňuji, protože se rád poučím.
Příbalový leták i jiné informace jsem přečetl, NIKDE JSEM NENAŠEL, ŽE PANACUR HUBÍ I PRVOKY.
.Asi jsem špatně hledal. Nehovořím o Acidomidu, tam je to jasné.
Mám Vaší odpovědi rozumět tak, že třeba kardinálovi, u kterého je podezření na škrkavky a u tohoto druhu se často vyskytují kokcidie, že podáním Panacuru zničím i kokcidiozu?.
Úhyn kardinála, jehož příčinou byla kokcidióza jsem zažil a ne jednou.
U papoušků se s kokcidiózou prakticky nesetkáme.

10.1.2018 18:44
marketag

XXX.XXX.21.208

Moudivláček napsal(a):
Vážená, píšete, že jste odborník, což v diskuzi oceňuji, protože se rád poučím.
Příbalový leták i jiné informace jsem přečetl, NIKDE JSEM NENAŠEL, ŽE PANACUR HUBÍ I PRVOKY.
.Asi jsem špatně hledal. Nehovořím o Acidomidu, tam je to jasné.
Mám Vaší odpovědi rozumět tak, že třeba kardinálovi, u kterého je podezření na škrkavky a u tohoto druhu se často vyskytují kokcidie, že podáním Panacuru zničím i kokcidiozu?.
Úhyn kardinála, jehož příčinou byla kokcidióza jsem zažil a ne jednou.
U papoušků se s kokcidiózou prakticky nesetkáme.

Máte pravdu, v příbalovém letáku to není, omlouvám se. Nicméně to je uvedeno u léčby jednotlivých nemocí, tak se k té informaci obtížně dostanete, Na léčbu kokcidiozy se fenbendazol nepoužívá. Léčí napadení giardiemi, oblými červy, i encephalozoon, ale jestli by pomohl i na kokcidie, jsem se nikde nedočetla. Nicméně bych kardinála po přeléčení škrkavek nechala znovu vyšetřit, někdy může překvapit i vlastní imunita odčerveného jedince. Pokud byste potřeboval pomoci s výběrem léku na kokcidie pro kardinála, napište do zprávy. Přípravků je celá řada, ale musím se podívat, který je bezpečný pro papoušky. Nechci už zde zamořovat vlákno diskuzí, která se nevztahuje k dotazu, ale ráda vám pomůžu, pokud potřebujete.

10.1.2018 19:14
barabán

XXX.XXX.144.116

marketag napsal(a):
Máte pravdu, v příbalovém letáku to není, omlouvám se. Nicméně to je uvedeno u léčby jednotlivých nemocí, tak se k té informaci obtížně dostanete, Na léčbu kokcidiozy se fenbendazol nepoužívá. Léčí napadení giardiemi, oblými červy, i encephalozoon, ale jestli by pomohl i na kokcidie, jsem se nikde nedočetla. Nicméně bych kardinála po přeléčení škrkavek nechala znovu vyšetřit, někdy může překvapit i vlastní imunita odčerveného jedince. Pokud byste potřeboval pomoci s výběrem léku na kokcidie pro kardinála, napište do zprávy. Přípravků je celá řada, ale musím se podívat, který je bezpečný pro papoušky. Nechci už zde zamořovat vlákno diskuzí, která se nevztahuje k dotazu, ale ráda vám pomůžu, pokud potřebujete.

Na kokcidie je bezpečný SUTRICOL a tří složkový.

14.1.2018 13:44
eli22

XXX.XXX.181.33

Dobrý den, acidomid používám v létě, když jsou velká vedra a já nemám možnost měnit vodu několikrát denně. Je to kvůli eliminaci patogenních bakterií ve vodě.
Dále ho používám, když zjistím nějakou odchylku v trusu papouška. Jednou se mi stalo, že papoušek pospával, neměl klasický trus a občas jakoby zvracel. Byly svátky, veterinářka na horách. Po konzultaci jsem měla podávat střídavě převařenou vodu s acidomidem a heřmánkový čaj s medem nebo glukopurem (což jsem vlastně začala děla už před konzultací, jen jsme to potřebovala potvrdit) Skutečně se během dvou dnů dal papoušek do cajku. Prostě asi se podchytila nějaká začínající bakteriální infekce. Pak se mi to stalo ještě jednou.
A jelikož ani já nepoužívám žádné potravinové doplňky, tak ani do papoušků nic moc necpu. Pouze mají sepiovku, grit a krmivo v kyblíku malinko posypu směsí Roboranu a Plastinu. Preventivně neodčervuju, ale každého půl roku nechám dělat rozbor trusu.
Jo a přeji vám všem jen vše nej v tomto roce (měla jsem zde dlouhodobou absenci).

14.1.2018 23:12
Lenkok

XXX.XXX.79.130

Dobrý den,
Po konzultaci s veterinářkou, jsem došla k názoru, že Acidomid používat nebudu.
Při dlouhodobém podávání Acidomidu či jiných okyselovadel, může dojít ke zvýšenému ukládání železa a tím poškození jater.

15.1.2018 11:24
miladas

XXX.XXX.145.214

Lenkok napsal(a):
Dobrý den,
Při dlouhodobém podávání Acidomidu či jiných okyselovadel, může dojít ke zvýšenému ukládání železa a tím poškození jater.

V jaké formě a v jakém množství podáváte železo, že se bojíte jeho ukládání v játrech? Zrní ho zase tolik neobsahuje. Bez acidomidu nebo častého měnění vody, se ale určitě nevyhnete množení bakterií a jiných škodlivých látek ve vodě a tím i mimo jiného nebezpečí kokcidioze. Je tedy jen na každém, jakého zdravotního rizika se obává více.

15.1.2018 12:01
eli22

XXX.XXX.181.33

Lenkok napsal(a):
Dobrý den,

No nevím, jestli občasné používání Acidomidu způsobuje u papoušků poškození jater, spíš myslím, že ne. Asi by to bylo možné při častém používání a v kombinaci s podáváním velkého množství citrusových plodů, ananasu nebo rajčat. Ale stejně je u papoušků myslím pravděpodobnost malá, mě je ani nechtěj moc brát. Spíš u měkkozobých, myslím, že ty citrusy jsou nebezpečné speciálně pro loskutáky a tukany, nevím proč, ale třeba u psů zase existuje nebezpečí ukládání mědi v játrech, ale zase jen u nějakých plemen (Bedlington, dobrman,..), těžko říci, proč to tak je. Nicméně Acidomidu v malých dávkách a pokud je důvod, bych se vůbec nebála, spíš mi vždycky pomohl.

15.1.2018 12:38
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Dobrý den,
Mě se to zdá celkem logické, snížení PH uvolňuje železo. Acidomid je kyselý a snižuje PH, citrus je také také kyselý a železo inhibuje vápník.
Železo je potřebné k hemoglobinu a pokud by ho papoušek nedostával, tak má anémii. Já své papoušky pouze zrním nekrmím.
Nevím co vám na tom nepřijde logické.

15.1.2018 13:00
barabán

XXX.XXX.144.116

Lenkok napsal(a):
Dobrý den,
Mě se to zdá celkem logické, snížení PH uvolňuje železo. Acidomid je kyselý a snižuje PH, citrus je také také kyselý a železo inhibuje vápník.
Železo je potřebné k hemoglobinu a pokud by ho papoušek nedostával, tak má anémii. Já své papoušky pouze zrním nekrmím.
Nevím co vám na tom nepřijde logické.

Za svoji praxi jsem se nesetkal s nedostatkem železa (u ptactva ) a následné anémii.

15.1.2018 13:05
Lenkok

XXX.XXX.235.105

barabán napsal(a):
Za svoji praxi jsem se nesetkal s nedostatkem železa (u ptactva ) a následné anémii.

Já konstatuji k čemu je potřeba železo. Nevím, proč mi to píšete.

15.1.2018 13:40
barabán

XXX.XXX.144.116

Lenkok napsal(a):

Omluva-nesetkal jsem se s poškození jater z duvodu železa, jeho navýšení.

15.1.2018 13:42
barabán

XXX.XXX.144.116

Lenkok napsal(a):

Železo je potřebné k hemoglobinu a pokud by ho papoušek nedostával, tak má anémii.- S anemií jsem se za svoji praxi nesetkal.

15.1.2018 14:06
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

barabán napsal(a):
Omluva-nesetkal jsem se s poškození jater z duvodu železa, jeho navýšení.

Problém železa v organismu ptáků.
Neexistuje u papoušků, jejichž chovatelé zde hlavně diskutují.
Hemachromatóza, problém tropických plodožravých je reálné nebezpečí, ale zde nikdo takový nediskutoval. Dejte si hemachromatoza a bude vám jasné. Chováte loskutáky, zoborožce, tukany, timálie, atd? V papouščí diskuzi se o železu nepřete.

15.1.2018 14:13
barabán

XXX.XXX.144.116

Moudivláček napsal(a):
Hemachromatóza, problém tropických plodožravých je reálné nebezpečí, ale zde nikdo takový nediskutoval. Dejte si hemachromatoza a bude vám jasné. Chováte loskutáky, zoborožce, tukany, timálie, atd? V papouščí diskuzi se o železu nepřete.

Jak jsem psal v praxi-pitvy s dokladem.

15.1.2018 16:57
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Moudivláček napsal(a):

Dobrý den,
Domnívám se, že odpověď směřovala ke mně. Chovám papoušky a měla jsem v úterý papouška na odběru biochemie. Po výsledkem bylo zjištěno zvýšení jaternich testů. Konzultovala jsem s doktorkou o stravě a na Acidomid mi řekla, že při dlouhodobém podávání Acidomidu či jiných okyselovadel, může dojít ke zvýšenému ukládání železa a tím poškození jater. Z toho jsem vyhodila, že kyseliny usnadňují vstřebávání železa a tím zniká zvýšené ukládání železa. Řešili jsme hlavně játra.

Železa se nachází ve stravě papoušků dostatek- přišlo mi jako, kdyby mi chovatel Miladas řekl, že papoušci železo nepřijímají, což mě přijde nereálné k existenci transportu kyslíku hemoglobinem, který potřebuje železo.
Železo inhibuje vápník - tady se někdo zmínil, že Acidomid odvápňuje, jsem si spojila samozřejmě s tím co mi řekla doktorka.
Možná to tedy špatně chápu, ale zajímá mě tedy, jiné logické vysvětlení.
AST bylo nakonec zvýšené z důsledku odchytu a transportu dle zvýšeného svalového enzym CK.

Přidejte reakci

Přidat smajlík