Aymara pruhovaný - lacewing

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2018 00:35
rymi

XXX.XXX.24.11

Zdravím všechny milovníky Aymarů pruhovaných.
Je to už pár let, kdy pan Smrček napsal hezký článek o této mutaci, ale i po poměrně dlouhé době je téměř zázrak ji u nás objevit. Já znám jen tři chovatele, u kterých jsem je osobně viděl a sám jsem majitelem několika exemplářů. V inzerci je nabízí snad jen jeden z nich a na burzách, na které jezdím, jsem se s nimi ještě nesetkal.
Rád bych proto otevřel toto téma. Zajímalo by mne kolik chovatelů je u nás chová a jaké zkušenosti máte. Například jaký název pro tuto mutaci či kombinaci používáte a jaký na to máte názor. Zatím jsem se setkal s názvy lacewing, šedokřídlé lutino nebo lutino edged, to samé samozřejmě i v krémové variaci. Zadám li ovšem do genetické kalkulačky mutaci ino edged, ne vždy mi to souhlasí s odchovy. Například ze složení páru 1,0 lutino edged 1f/tyrkys x 0,1 mauve edged 2f jsem měl kobaltové mládě, které by tam ale nemělo vůbec být. Případně jak máte složené páry, jak úspěšné jsou odchovy a jaké mutace se vám od nich podařilo odchovat?

6.2.2018 06:36
bathory

XXX.XXX.156.2

Já je osobně viděla jen u jednoho chovatele a jednou v inzerci, bohužel jsou tak vzácní a hned pryč, že zatím se mi žádného zakoupit nepodařilo

6.2.2018 16:34
martinc

XXX.XXX.43.27

V Nitre ich predaval jeden madar. Mal si 15ks, po 60-70 eur kus a nebol o ne velky zaujem.

6.2.2018 17:31
vegh

XXX.XXX.234.64

martinc napsal(a):
V Nitre ich predaval jeden madar. Mal si 15ks, po 60-70 eur kus a nebol o ne velky zaujem.

Ten madar je velmi drahy ja som vlani predával Nitre zelené, modré, edgedi, aj stborné po 25eur. luťino, kremeno,30eur.teraz som dal talianovi naraz po 20eur.30kusov.

7.2.2018 04:39
Zbišek

XXX.XXX.57.167

Kamarád kupoval od pána v kroměříži minulý měsíc taky pár.Pán měl sebou asi 20 kusů a cca po pětistovce.Měl perfektně vedené záznamy a hned mu taky řekl co za mláďata může očekávat.

7.2.2018 06:07
bathory

XXX.XXX.156.2

Zbišek napsal(a):
Kamarád kupoval od pána v kroměříži minulý měsíc taky pár.Pán měl sebou asi 20 kusů a cca po pětistovce.Měl perfektně vedené záznamy a hned mu taky řekl co za mláďata může očekávat.

Tak to byla hodně nízká cena. To já i čistá lutina a cremina prodávám dráž

7.2.2018 07:23
vegh

XXX.XXX.103.6

bathory napsal(a):
Tak to byla hodně nízká cena. To já i čistá lutina a cremina prodávám dráž

Prerove som aj ja som kupil od poljaka za 400 korun.

7.2.2018 11:00
ivana.k

XXX.XXX.247.158

Nepletete si edgedy a lutina/cremina edged? Edged v modré a zelené řadě bez problému koupíte za 500 Kč, ale lutino nebo cremino edged se pohybují kolem 3000 Kč za kus.

7.2.2018 16:45
bathory

XXX.XXX.156.2

Mi to právě přišlo nějak málo. Normální lutina a cremina jsou od 600 Kč nahoru, takže lutino edged za 500 Kč určitě nebude a co vím, tak zájem o ně je dost velký :).

7.2.2018 18:16
forpus

XXX.XXX.212.98

vegh napsal(a):
Ten madar je velmi drahy ja som vlani predával Nitre zelené, modré, edgedi, aj stborné po 25eur. luťino, kremeno,30eur.teraz som dal talianovi naraz po 20eur.30kusov.

Motáte hrušky s jablky. Bavíme se o lacewingu! Když tomu nerozumíte, nechte si moudra do jiné diskuze.

7.2.2018 21:23
Zbišek

XXX.XXX.57.167

forpus napsal(a):
Motáte hrušky s jablky. Bavíme se o lacewingu! Když tomu nerozumíte, nechte si moudra do jiné diskuze.

Učený z nebe nespadl a vám by taky slušelo trochu slušnosti..

7.2.2018 22:15
zbosace

XXX.XXX.18.174

Prosím nejaké foto pre ilustráciu. Aká je u nich genetika?

8.2.2018 09:48
rymi

XXX.XXX.24.11

zbosace napsal(a):
Prosím nejaké foto pre ilustráciu. Aká je u nich genetika?

Přidávám pár fotek. Co se týče genetiky, u mutace lacewing nejsem žádný odborník. Proto jsem také otevřel tuto diskusi. Zatím mám v chovu jen tři kusy této mutace. Prvního jsem odchoval od páru 1,0 zelený edged 2f/tyrkys ino x 0,1 cremeino a to 1,0 lutino lacewing či chcete li lutino edged 1f/tyrkys. Zvláštní je, že šedá křídla se u něj objevila až po přepeření. Toho jsem spároval s 0,1 mauve edged 2f a od tohoto páru mám 0,1 cremeino lacewing. Ta zatím ještě neměla mladé. Pak mám ještě 1,0 cremeino lacewing a toho jsem spároval s lutino samičkou a ti mají teď v budce pět mladých lutin tak uvidíme zda z nich budou nějací lacewing. Kolega odchoval loni od páru lutino lacewing/tyrkys x olivový edged 2f/tyrkys dva šedé ptáky s červenýma očima. Co vím, tak se zatím nepovedlo určit co je to za mutaci. Zkoušel jsem něco zjistit na jednom zahraničním foru ale ani tam nikdo neporadil. Právě kolega používá pro tuto mutaci název "šedokřídlé lutino" což se mi líbí hlavně z toho důvodu, že jak už pan Smrček uvádí, název lacewing u Aymarů není přesný. Lacewing totiž vzniká ze spojení mutací ino a skořicová při takzvaném crossing overu.

8.2.2018 10:26
forpus

XXX.XXX.89.198

Zbišek napsal(a):
Učený z nebe nespadl a vám by taky slušelo trochu slušnosti..

Pane kolego, to bylo slušně. Bohužel v téhle diskusi "odborně laděného webu" radí v 90 % lidé, co se nudí a mají potřebu do všeho krafat. Tím celé fórum za posledních 5 let posunuli do informační žumpy. M. Smrček
P.S. v úvodu jsem jmenován jako autor článku o lacewing aymarách, tak se mne to dotýká osobně. Jinak bych Vás nechal filozofovat donekonečna.

8.2.2018 16:41
vegh

XXX.XXX.41.189

forpus napsal(a):

Ja to nemotám ale je to tak Madar aj Rakušák predává Aymar lacewing za 60-70eur kus na burze Nitre ale len predává a nik nekupy len mám záujem.Madar kupoval odomna pred rokom a aj 40eur bolo mu vela teraz mi povedal že on nemože predáveť lacno lebo je obchodník.Tak má predávať doma alebo Nemecku, Holandsku.tam kupia ale unás sa najde velmo málo kupujucí.

17.5.2020 17:10
lada123

XXX.XXX.235.97

rymi napsal(a):
Přidávám pár fotek. Co se týče genetiky, u mutace lacewing nejsem žádný odborník. Proto jsem také otevřel tuto diskusi. Zatím mám v chovu jen tři kusy této mutace. Prvního jsem odchoval od páru 1,0 zelený edged 2f/tyrkys ino x 0,1 cremeino a to 1,0 lutino lacewing či chcete li lutino edged 1f/tyrkys. Zvláštní je, že šedá křídla se u něj objevila až po přepeření. Toho jsem spároval s 0,1 mauve edged 2f a od tohoto páru mám 0,1 cremeino lacewing. Ta zatím ještě neměla mladé. Pak mám ještě 1,0 cremeino lacewing a toho jsem spároval s lutino samičkou a ti mají teď v budce pět mladých lutin tak uvidíme zda z nich budou nějací lacewing. Kolega odchoval loni od páru lutino lacewing/tyrkys x olivový edged 2f/tyrkys dva šedé ptáky s červenýma očima. Co vím, tak se zatím nepovedlo určit co je to za mutaci. Zkoušel jsem něco zjistit na jednom zahraničním foru ale ani tam nikdo neporadil. Právě kolega používá pro tuto mutaci název "šedokřídlé lutino" což se mi líbí hlavně z toho důvodu, že jak už pan Smrček uvádí, název lacewing u Aymarů není přesný. Lacewing totiž vzniká ze spojení mutací ino a skořicová při takzvaném crossing overu.

Dobrý den, je to sice tady už více než roky, ale zkusit se to musí .. Jak jste sem dával ty 3 fotky, tak se chci zastavit u té druhé.. loni jsem měl takové 2 mladé oba byli samci, tedkom mám jednoho v páru s lutinkou. Tak uvidíme co z toho bude. Napsal jsem to jen tak do diskuze. Díky

Valentko

17.5.2020 20:03
Valentko

XXX.XXX.166.58

martinc napsal(a):

Tak to sa ani nečudujem že ich nikto nebral. Veď v super zoo sú za 45 eur. Ten pán ich asi nechcel predať keď dal takú vysokú sumu.

dasta01

18.5.2020 23:29
dasta01

XXX.XXX.168.34

Na gen calc není vůbec skořicová mutace uváděna, domnívám se rovněž, že mutace edged není mutace lacewing, proto ji nelze přes edged dosáhnout. Tomu odpovídá i výše uváděná cena 3 tis. Kč.
Jestliže existuje mutace lacewing, musí existovat i mutace skořicová, což jsem kromě gen calc zatím nezaznamenal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík