Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, budúci týždeň na slovensku hlásia silnú zimu -15 až -25 °C. Chcem sa spýtať či to moje papagáje znesú ak sú voliery zakryté fóliou (barabandi, pap. červenokrídly, penanty) a sklom a lexanom (korely a spevavé) ?je potreba aj vykurovať elek. radíatorom ?
napsal(a):
Zdravím, budúci týždeň na slovensku hlásia silnú zimu -15 až -25 °C. Chcem sa spýtať či to moje papagáje znesú ak sú voliery zakryté fóliou (barabandi, pap. červenokrídly, penanty) a sklom a lexanom (korely a spevavé) ?je potreba aj vykurovať elek. radíatorom ?
Tyhle extremni teploty budou kratkodobe...nemel bych strach...

Takže by malo stačiť že sú len voliéry ochránené proti prievanu ?
tie teploty budú celý týždeň pod nulou.
Či by bol efekt pri vykurovani ťažko povedať. Dôležité je aby boli vonku len kondične silné jedince. Tie ktoré sú slabšie to nezvládnu keďže bude pod nulou 24 hodín. Ďalej treba aby mali vhodné bydlá. Pri mrazoch čo najhrubšie aby si schovali prsty a pazuriky do peria. No a vyriešiť napajanie. Ako píšu kolegovia, vždy je znesitelnejsie zima a sucho ako zima a vlhko.

Ďakujem za rady snáď to prežijú bez väčšej ujmy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
platicerus
napsal(a):
Papagaje by nemali mat prievan vlhko a ako piše stewe5 teploty pod nulou nemaju dlho trvat ja mam vonku zebričky a sedia na vajičkach.
A jeste napiste ze budou mlade u zeber a je postarano o zabavu.Aspon nam ta zima utika a jaro prijde. Nespechejte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
atobajus
napsal(a):
Na následky promrznutí Vám ti papoušci můžou uhynout až za nějaký měsíc a to už si nikdo nedává a ani nechce dát do souvislosti s tím, že ptáky nechal na mrazu.
No ti slabsi jedinci asi ano-nevylucuji vase tvrzeni ale mam celorocne venku australii bez zaletu a nekterym jedincum co preckali daleko vetsi mrazi je dle krouzku r.99 uz mnoho let a stale plodni a v dobre kondici. Jestli neverite nezadelavam ani folii ale muzete zhlednou neni problem.
Dobry den,
ac si to spousta lidi nechce pripustit, zima ma svuj vyznam. Ale to se nam chovatelum nehodi do planu. Je potreba respektovat puvod papousku, ale je dobre prihlednout i k domestikaci. Dat vic prostoru prirode a min se ji do toho montovat ;)
S pozdravem smidla.eu
P.S.: Nevztahuje se na mutace ;).
Také jsem měl radost, že letošní zima byla mírná, ale už mě to nadšení přešlo a dnes půjdou papouši na půdu. Oni vypadají v pohodě i v mrazech, ale po čase zjistíte, že jim odpadnou drápky nebo prsty. Stalo se mi to před pár lety u samice červenokřídlého a i když odchovávala, měl jsem pocit, že se na mne dívá vyčítavě. Neměla prsty a nebyla tak sebejistá na bidle jako předtím. Stačí jedna noc na pletivu a problém je na světě.
Každý kdo plánuje stavbu nové voliéry by ji měl mít i se záletem a nebo pokud to jde tak zálet přistavět, ty soutěže který papoušci toho vydří víc mě fakt vadí. Papouchů bez prstů je pak v inzerci hafo. Nespoléhám na to že zimy už nejsou jako dříve, i pro případ že potřebujete něco ve voliéře bez záletu udělat a máte v ní páky se zálet může hodit. Jak probíhá výměna větví apod, no kdo tam má dva klacky tak ten si asi těžkou hlavu nedělá.
Dobrý den, zabývám se chovem australskych papoušků 45 roků. Můj názor je, že papoušky je třeba nachystat na zimu i na chovnou sezónu. Obě období jsou důležitá. Mám pětimetrové voliéry se zděným záletem. k napájení používám sníh i vodu. Ostatní vychytávky si musí každý chovatel ve svém prostředí najít sám. Pozoruji ptáky ve volné přírodě celý rok, podle nich se chovám i ke svým ptákům. chovu zdar!
Na Slovensku;
http://www.meteo.sk/aktualne-pocasie/europa/slovenska-republika
V Poľsku;
http://www.meteo.sk/aktualne-pocasie/europa/polsko
V Maďarsku;
http://www.meteo.sk/aktualne-pocasie/europa/madarsko
V Česku;
http://www.meteo.sk/aktualne-pocasie/europa/ceska-republika
Všimnite si kvôli silnému vetru "POCITOVÚ teplotu".
napsal(a):
Jestli máte červenokřídlé jen pod folií tak půjdou do kytek. Až po třech týdnech po oteplení těm mým upadly celé běháky. Zůstaly jen pahýly. Mirek.
mirek 61
napsal(a):
Jestli máte červenokřídlé jen pod folií tak půjdou do kytek. Až po třech týdnech po oteplení těm mým upadly celé běháky. Zůstaly jen pahýly. Mirek.
Pane a nejen Vy.
Toto je zrádná akademická diskuze. Nelze radit.
Z jakého podnebného pásu jsou ptáci?. u červenokřídlých by neměl být problém.
Ve voliéře suchý mráz nebo vítr?
Jak energetické krmení?
Kde ptáci nocují? Síla bidla a pod. Na zmrzlém pletivu příjdou o prsty.
Nikdy bych nevěřil, že tropičtí papoušci mohou být v mrazu. Vždy jsem to odsuzoval.
Pro neshody kvůli hluku, což amazo|ńani venezuelští jsou, je mám druhý rok venku. Uvnitř je
o 5 stupňů méně než ve venkovní kryté voliéře. Dnes bylo venku 13 ° c. Je jim 8 let.
Jsou tak druhý rok a vypadají skvěle. Nevěřil bych tomu.
Ale krmím tolik tučným krmením, že by to v normálních teplotách ptáky zabilo.
K výše uvedenému dodám. Mám tak červenokřídlé, zpěvavé, penanty, r. pestré, patagonské, a. čínské.
napsal(a):
S červenokřídlými si klidně zariskujte, jak je uvedeno níže. měl jsem kdysi stejný problém. Ono to trvá i déle než 3 týdny než si omrzlé prsty pak okoušou. a následná rekonvalescence než se vše zahojí bude ze dva měsíce i déle. Chovná sezonav pr...i a pěkný pohled na papoušky bez nohou. Ono je lépe ze dvě noci riskovat, že?
barp58
napsal(a):
S červenokřídlými si klidně zariskujte, jak je uvedeno níže. měl jsem kdysi stejný problém. Ono to trvá i déle než 3 týdny než si omrzlé prsty pak okoušou. a následná rekonvalescence než se vše zahojí bude ze dva měsíce i déle. Chovná sezonav pr...i a pěkný pohled na papoušky bez nohou. Ono je lépe ze dvě noci riskovat, že?
Zkuste se Jakube vy obalit igelitem a sednout si na bidlo v - 15. Nevím za jak dlouho budete utíkat ke kamnům.
Moudivláček
napsal(a):
Pane a nejen Vy.
Jak energetické krmení?
Nikdy bych nevěřil, že tropičtí papoušci mohou být v mrazu. Vždy jsem to odsuzoval.
Pro neshody kvůli hluku, což amazo|ńani venezuelští jsou, je mám druhý rok venku. Uvnitř je
o 5 stupňů méně než ve venkovní kryté voliéře. Dnes bylo venku 13 ° c. Je jim 8 let.
K výše uvedenému dodám. Mám tak červenokřídlé, zpěvavé, penanty, r. pestré, patagonské, a. čínské.
Tak s těmi venezuelci...paráda i s jejich krmením slunečnicí. a před sezonou jim budete dávat cvičení a odtučnovací kůru aby lépe létali, že? Ale věřte tomu až budou z omrzlin krvácet, nebudete vědět dřív co a jak. a ta polévková lžíce vykape raz dva. Takže též riskujte.
barp58
napsal(a):
Tak s těmi venezuelci...paráda i s jejich krmením slunečnicí. a před sezonou jim budete dávat cvičení a odtučnovací kůru aby lépe létali, že? Ale věřte tomu až budou z omrzlin krvácet, nebudete vědět dřív co a jak. a ta polévková lžíce vykape raz dva. Takže též riskujte.
Mám 10 párů amazońanů, tak vím o čem píšu. Zimuji v ubikaci při plus 10 stupních c. a s hodinovým průletem venku. Ted' k vůli větru čtyři dny zavření.
Jak pak ale vysvetlit to ze nekteri dlouholeti chovatele co maji ve svem dlouholetem chovu kde jsou ptaci jako napr.kralovaci, cervenokridli a jim podobne.Kde jsou ocividne staveny voliery nekdy pred 40roky bez nejakych zaletu ze problem na nejakem omrzanim ci opadavanim prstu nemaji.To by me opravdu zajimalo, jelikoz na chovnych kusech je vse v poradku a ptaci maji kolem dvaceti let.To jako pred tim dle vas nemrzlo?
barp58
napsal(a):
Přečetl jste si, že v Austrálii odkud tito papoušci pocházejí je podobné klima jako tady a na horách mrzne a padá sních.
Malý problém je v tom, že ptáci ve volné přírodě mají poněkud odlišné zvyky a možnosti než ptáci omezení prostorem ve voliéře. Když pták vyplašený v přírodě musí opustit svůj "spací" strom, tak letí někam jinam kde se usadí. Papoušek ve voliéře i když spí na tlustém bidle ze suché větve, aby nezáblo, po noční návštěvě sousedovic kočky nebo neznámé kuny se rozletí a v 5 metrech ho zastaví pletivo. Pokud na něm vydrží pár hodin tak je velice pravděpodobné, že mu omrznou drápky nebo celé prsty. v přírodě vidíme jen zdravé ptáky, ti hendikepovaní brzy podlehnou predátorům. Ve voliéře se pták bez prstů těžko schová a věřte, že je na ně špatný pohled.
anuš
napsal(a):
Přečetl jste si, že v Austrálii odkud tito papoušci pocházejí je podobné klima jako tady a na horách mrzne a padá sních.
Na to tvrzení o podobném klimatu říkám vždycky jedno, zkuste u nás vysadit eukalyptový háj.
Mimochodem, zkuste se tady podívat na průměrné teploty v Austrálii
https://zemspit-australie.webnode.cz/podnebi/.
Nez podlehat zdejsim tematum mozna ze neni na skodu si precist neco lepsiho na uklidneni a ne naslouchat neznamim chovatelum.
simacek123
napsal(a):
Jak pak ale vysvetlit to ze nekteri dlouholeti chovatele co maji ve svem dlouholetem chovu kde jsou ptaci jako napr.kralovaci, cervenokridli a jim podobne.Kde jsou ocividne staveny voliery nekdy pred 40roky bez nejakych zaletu ze problem na nejakem omrzanim ci opadavanim prstu nemaji.To by me opravdu zajimalo, jelikoz na chovnych kusech je vse v poradku a ptaci maji kolem dvaceti let.To jako pred tim dle vas nemrzlo?
Tato diskuze je zbytečná. Už před 40 lety se stavěly voliery se záletem nebo krytím. Papoušky mám od vojny, což bude letos již právě 40 let. Chtěl bych vidět někoho kdo ponechá při -15-20 a větru královské nebo červenokřídlé ve volném proletu. Jedině sebevrah. a též před lety třeba královské nestáli 2 tis, ale samec 8-9 a pokud jste sehnal samici tak jste dal 13 tis, jako já u p Nedělníka v roce 1984. Tehdejší plat byl 2500 kč. Tak si to spočítejte.Dnes si při ůhynu obratem seženete jiného.
barp58
napsal(a):
Tato diskuze je zbytečná. Už před 40 lety se stavěly voliery se záletem nebo krytím. Papoušky mám od vojny, což bude letos již právě 40 let. Chtěl bych vidět někoho kdo ponechá při -15-20 a větru královské nebo červenokřídlé ve volném proletu. Jedině sebevrah. a též před lety třeba královské nestáli 2 tis, ale samec 8-9 a pokud jste sehnal samici tak jste dal 13 tis, jako já u p Nedělníka v roce 1984. Tehdejší plat byl 2500 kč. Tak si to spočítejte.Dnes si při ůhynu obratem seženete jiného.
Přesně jak napsal p corvuscorax.Tak se pozná zkušený chovatel.
barp58
napsal(a):
Samozřejmě s tím co namítáte naprosto souhlasím. To tučné dostávají jen velice omezenou dobu nízkých teplot. Kolik takových dní do půl února letos bylo, takže ptáci jsou z jara v kondici.
A že si namrzlé prsty okoušou a i málo namrzlé dobře vím, když jsem koupil žaka a okusoval si prsty 4 měsíce, protože ho svěděly a teprve pak byl pokoj. Tehdy mu při koupi chyběl 1 dráp, prý mu ho ukousl jedinec ze sousední voliéry. Vypadalo to pravděpodobně.
Takže ta moje informace by nemělqa někoho navádět, mohl by nato doplatit. a one je také třeba vidět prostory ve kterých ten pták nocuje. Ona není voléra jako voliéra a já nemám vyjma toho jednoho koupeného žaka papoušky bez prstů.
Já sám zálety nemám, voliéry mají tři pevné strany a čelní stranu z pletiva. Budky nechávám celoročně a ptáci si do nich když chcou zalezou (ne jen v zimě). Ale není zálet jako zálet, ale to ví asi každý. Ono jde opravdu spíš o to, jak se kdo o ptáky stará a to celoročně. Viděl jsem voliéry a zálety, ze kterých se mi chtělo blít, nebyly evidentně několik let čištěné a o krmení ani nemluvím. Naproti tomu mnohé voliéry bez záletů, jen kryté, byly jako nové i po mnoha letech, krmení bohaté mj. na ovoce, zeleninu, zelené, vitamíny, atd... a v odchovech to bylo znát. Toď moje postřehy z návštěv u chovatelů.
Moudivláček
napsal(a):
Pane a nejen Vy.
Jak energetické krmení?
K poslední části mého výše uvedeného příspěvku, která se stala předmětem určité a musím dodat, že oprávněné kritiky chovu v mrazu upřesnit můj text, který byl trochu zavádějící.
-13° c bylo venku, ne uvnitř venkovní části voliéry, jak jsem psal. Tam bylo - 8° c. Uvnitř, kde nocují o 5° méně tj. -3 °C ve výšce vletového okna a ptáci nocují nad ním a tam je, jak jsem dodatečně ověřil -1°C. To je teplota, kterou v uzavřeném zděném prostoru na dobré podložce ze dřeva 12 nočních hodin pták bez úrazu přežije. Nikdy nesmí spát na kovu.
Nemán 10 párů amazoňanů jak píše barp58, jen 5 a ti šestí " řvouni" oranžovokřídlí museli jít ze zimování v suterénu domu pryč.Tam zimuji tropické v 8 - 15°C. Bohužel jsme dva spoluvlastníci ideálních polovin nemovitosti. Kdo by ty výtky měsíce poslouchal.
Zde je jasně vidět, jak může být taková internetová rada různě pochopená zrádná. sms, stručný mail, odpověď ano, ne.
JÓ, zapomínáme spolu mluvit, pak to tak vypadá.
888
napsal(a):
Źe by v Austrálii byly stejné klimatické podmínky jako u nás se mi příliš nezdá.
V době, kdy lze na tuto pochybnost najít rychle odpověď mě tento příspěvek šokuje.
Austráie není pidimužík jako čr.
Na severu a sv tropické deštné pralesy se stálou teplotou, na jv v horách sníh a mráz. Na jihu od pouští suché stepi. a ze všech těchto naprosto odlišných podmínek chováme papoušky.
Takže chovám "Austrálii" je často používáno, ale naprosto chybně.
Korela, andulka, zebřička není eklektus, amadina Gouldové atd.
J.G.
napsal(a):
Já sám zálety nemám, voliéry mají tři pevné strany a čelní stranu z pletiva. Budky nechávám celoročně a ptáci si do nich když chcou zalezou (ne jen v zimě). Ale není zálet jako zálet, ale to ví asi každý. Ono jde opravdu spíš o to, jak se kdo o ptáky stará a to celoročně. Viděl jsem voliéry a zálety, ze kterých se mi chtělo blít, nebyly evidentně několik let čištěné a o krmení ani nemluvím. Naproti tomu mnohé voliéry bez záletů, jen kryté, byly jako nové i po mnoha letech, krmení bohaté mj. na ovoce, zeleninu, zelené, vitamíny, atd... a v odchovech to bylo znát. Toď moje postřehy z návštěv u chovatelů.
A co chováte v těchto volierách? Roselovití v nich určitě vydrží, ale královské, červ křídlé princezky? Ted' se tady bavíme o zimě a ne kdo jaké má výlety, jak udržuje hygienu a čím krmí. a to bohaté krmení ovocem a zeleninou v -15 stupních? Toto krmení j en na okamžitou spotřebu, ne?
J.G.
napsal(a):
Proc se o vse jen prit, neverici neuveri, ja mam podobne voliery jak vy pouze ze tri stran chranene plus strop, cervenokridly a kralovaci jsou v nich bez nejake ujmi.Nechovam sice ptaky padesat let ale za tricet let se mi nestalo ze by neco umrzlo. a jestli nekdo se chce prit ma moznost muj chov zhlednout.Nespatri jedineho ptaka venku zmrzaceneho.Timto zde uz koncim.
barp58
napsal(a):
A co chováte v těchto volierách? Roselovití v nich určitě vydrží, ale královské, červ křídlé princezky? Ted' se tady bavíme o zimě a ne kdo jaké má výlety, jak udržuje hygienu a čím krmí. a to bohaté krmení ovocem a zeleninou v -15 stupních? Toto krmení j en na okamžitou spotřebu, ne?
Všechny odpovědi máte v mém příspěvku, jen to chce dobře číst.
simacek123
napsal(a):
Proc se o vse jen prit, neverici neuveri, ja mam podobne voliery jak vy pouze ze tri stran chranene plus strop, cervenokridly a kralovaci jsou v nich bez nejake ujmi.Nechovam sice ptaky padesat let ale za tricet let se mi nestalo ze by neco umrzlo. a jestli nekdo se chce prit ma moznost muj chov zhlednout.Nespatri jedineho ptaka venku zmrzaceneho.Timto zde uz koncim.
To, že se Vám to zatím nestalo, neznamená že se vám to stát nemůže.Ale podle mě úplně zbytečné dohady. Ten kdo zálety nemá, bude tvrdit, že je vše ok, bez problémů a chovatelé kteří zálety mají, budou oponovat.V každém případě přeji všem, aby jejich chovanci přečkali mrazi, bez jakékoliv újmy.
Trosku odbocim, ale souvisi to:
Stavim novou voliéru a u konce zdi mam v zemi vodovodni sachtu. Podzemni část ma pudorys zhruba 1,3x1m a je 1,5m hluboka (v zemi). Na to planuji z cetris desek pristavet konstrukci, z boku otviratelnou, abych mohl chodit k vodomeru a zajímalo by me, jakou tloušťku izolace zvolit, vcetne stropu. Vletovy otvor ustici primo do voliery planuji kolem 8-10cm.
Nadzemni (zateplovana) část bude mit na vysku priblizne 2 metry.
Dokaze mi někdo poradit/spočítat kolik centimetru izolace dat?
Zustalo mi par baliku eps po zateplovani domu, tak nez je za mrzky peniz prodávat, radeji bych je takto vyuzil. Laicky se domnivam, ze cim vic, tim lip, ale jde mi o rosny bod, aby to nedělalo neplechu.
Https://www.hlavnespravy.sk/v-cesku-len-za-posledne-dni-zamrzlo-najmenej-osem-ludi/1329310.
Praha 1. marca 2018 (tasr/hsp/foto:tasr/ap-petr David Josek)
Nedá se srovnávat Austrálie a čr. v přírodě si pták může přeletět kam chce, ve voliéře ne. Je plně odkázaný na nás a svoji kondici a taky v některých případech na štěstí. a také bych rozlišoval v jaké části čr ta či ona voliéra je. Nicméně pro mě platí, že když má někdo ke svým chovancům vztah, tak jim dá maximum, nejen krmení ale i odpovídající zázemí. Už jsem to psal několikrát, soutěže o to co vše vydrží papoušci mě vytáčí.
atobajus
napsal(a):
Na to tvrzení o podobném klimatu říkám vždycky jedno, zkuste u nás vysadit eukalyptový háj.
Mimochodem, zkuste se tady podívat na průměrné teploty v Austrálii
https://zemspit-australie.webnode.cz/podnebi/.
Tak jsem se podíval, ne že by to byla pro mě novina, ale mnohé to jistě poučí.
Jen můj názor : Údaje o průměrné teplotě jsou jako údaje o průměrném důchodu. Kdo se k němu blíží a proč většina národa ne?
Já vůbec z pragmatického hlediska neberu v úvahu průměrné hodnoty.
Maximální a minimální měsíční teplota v létě a v zimě, zhruba doba jejího působení a stanovení určité výchylky během dne a noci. To jsou údaje, se kterými může chovatel pracovat.
Nikdy mě nenapadlo zaznamenat průměrnou měsíční teplotu během roku v mých voliérách. Škoda, bylo by to i zajímavé srovnání, ale třeba to někdo udělal a pochlubí se.
raf578
napsal(a):
Dnes v 5 ráno, -22 Frenštat p. Radhoštěm.
Jen reaguji na Váš údaj. Jak jsem starý, tak jsem nezažil u nás víc než - 25 °C. Dcera na Aljašce na Yukonu při spaní v autě - 30 °C, ale to je suchý mráz a bez větru. A ty naše voliéry jsou podobné prostředí. Já mám voliéry v 600 mnm výšky. Roky přezimuji amazoňany oranžovokřídlé v 8° C. Nyní jsou 2 roky venku, kvůli hádkám se spoluvlastníkem nemovitosti o křiku v kryté voliéře, ale bylo tam - 10°. Před pěti lety bych takového chovatele odsoudil. Papoušky zpěvavé jsem vždy na zimu měl v 0°C - 5°C a letos venku. Oba páry už sedí na snůšce. Spotřeba krniva je ale dvojnásobná, délka dne podle přírody, což mě nejvíce udivuje, protože délku dne považuji za základní iMpulz k hnízdění.
Jo, člověk se stále učí.Ale myslím si, že respektovat podnebný pás výskytu papouška je zásadní.Akorát krátkodobé úspěchy jsou mnohdy zavádějící.
To jsem se rozkecal.
ALE STAŘÍ BÝVAJÍ UPOVÍDANÍ.
barp58
napsal(a):
Zkuste se Jakube vy obalit igelitem a sednout si na bidlo v - 15. Nevím za jak dlouho budete utíkat ke kamnům.
Chovám papoušky od 90 roku mám voliery zavříté že tři stran žádné zálety chovám jenom Austrálii nikdy mi nepomrzly i pri 25 stupňů přes bidla mám desku aby si mohly schovat nožky ato je vše tak nestrašte nezkušené chovatelé.