Dobrý den, moje asi 6 měsíční andulčí láska začala být asi 2 týdny zpět agresivnější než obvykle. Samička byla ochočená, naučená na mazlení, povídání si. Ale začala mít vlastní hlavu, klove a klove, bezdůvodně se vzteká jako malé dítě I přes její zlobení má ale pořád zjevnou radost že mě po celém dni vidí, zlobit začne třeba až hodinu či dvě po tom co se vracím domů. Říkala jsem si zda se nejedná o nějakou "ptačí pubertu" a jestli to přejde? Máte s tímhle někdo zkušenosti?
Na andulku v těchhle náladách nekřičím, fyzicky ji netrestám (jako to mají někteří ve zvyku), když vidím že opravdu moc zlobí a útočí, prostě jí chytnu a na nějakou dobu zavřu do klece a nevšímám si jí, tak doufám že dělám správně.
Weisinka
napsal(a):
Dobrý den, moje asi 6 měsíční andulčí láska začala být asi 2 týdny zpět agresivnější než obvykle. Samička byla ochočená, naučená na mazlení, povídání si. Ale začala mít vlastní hlavu, klove a klove, bezdůvodně se vzteká jako malé dítě I přes její zlobení má ale pořád zjevnou radost že mě po celém dni vidí, zlobit začne třeba až hodinu či dvě po tom co se vracím domů. Říkala jsem si zda se nejedná o nějakou "ptačí pubertu" a jestli to přejde? Máte s tímhle někdo zkušenosti?
Na andulku v těchhle náladách nekřičím, fyzicky ji netrestám (jako to mají někteří ve zvyku), když vidím že opravdu moc zlobí a útočí, prostě jí chytnu a na nějakou dobu zavřu do klece a nevšímám si jí, tak doufám že dělám správně.
Zdravím. Nevím, kdo má ve zvyku papouška fyzicky trestat, nějak si to nedovedu představit, nicméně vaše andulka v pubertě není, tu má už za sebou, ale dospívá a ještě k tomu se blíží jaro, takže hormony pracují. Je třeba to tak brát, nic moc s tím neuděláte.
Weisinka
napsal(a):
Už jsem párkrát četla příspěvky typu "cvrnknout do hlavičky, zatahat za ocas" apod takže i tací jsou.
Četla jsem o pubertě andulek po 5.mesici věku, proto mě tahle možnost napadla.
Tak já budu doufat že ji to prostě přejde.
Podle mě je to u andulky dříve, tipla bych od 4 měsíce, a když píšete, že jí je ASI 6 měsíců, a nejste si jista, tak může být i starší, takže by to bylo už to dospívání.
Dobrý večer. Měl jsem stejný problém s mládým samečkem- nebyl dokrmen, ale za pár dní, po přívozu domu se ochočil. Po měsíci a pul začal občas klobat, pořád (skoro v kuse) jsem ho měl na sobě a občas štípl do krku -až s tím byl otravný. Po tom, co mě klobnul do ušního lalůčku, mi došla trpělivost a pořídil jsem mu napůl ochočenou samičku. Ted je ke mě docela hodný a létá od samice ke mě a zpátky k ní... takže mam od něj docela klid.
L.
napsal(a):
Dobrý večer. Měl jsem stejný problém s mládým samečkem- nebyl dokrmen, ale za pár dní, po přívozu domu se ochočil. Po měsíci a pul začal občas klobat, pořád (skoro v kuse) jsem ho měl na sobě a občas štípl do krku -až s tím byl otravný. Po tom, co mě klobnul do ušního lalůčku, mi došla trpělivost a pořídil jsem mu napůl ochočenou samičku. Ted je ke mě docela hodný a létá od samice ke mě a zpátky k ní... takže mam od něj docela klid.
Chtěla jsem pořídit kamaráda ale bohužel nemuzu, pořád bydlím u rodičů
Dobrý den mám dotaz tady pro vás pro všechny. Měl jsem samečka staršího samotného v kleci koupil jsem mu samičku asi rok starou rok a půl byly spolu spolu v kleci, bez problému, pusinkovali se, probírali si peří bez problému. Jenže pak jsem zijistil že samička samečka odhání od krmítka a občas ho honí po kleci ale nikdy ho nedobla. Jenže pak sameček měl cosi s nožičkou nemohl na ni moc stoupnout vzal jsem ho k veterinaři ale vypadalo to že se ta nožka uzdravuje, jenže pak jsem musel na 3 dny odjet a jak jsem přijel sameček ležel dole v kleci mrtvý a měl trošku odobkané křídlo a trošku krk, myslíte si jestli by ta samička byla schopná uklovat? Moc děkuj za odpověd popřípadě za radu co s ní mám dělat.
Pro všechny, kteří si pořídili andulčí samičky na ochočení:
samičky, statisticky vzato, jsou u andulek agresivnější - dokážou se porvat na život a na smrt. Nesmíme vše vnímat antropocentricky (u ptáků třeba samičky mají dva rozdílné pohlavní chromozomy, samečkové stejné).
Samičky mají navíc velikou snahu hnízdit...
Osobně doporučuji agresivní samičku netýrat, vyměnit ji u chovatele za mladičkého samečka. - ten se správnou výchovou dá snadněji přesvědčit k "dobrému" chování.
Stačí důslednost, časem to pochopí. Slabé cvrnknutí do zobáku není nijak hrozný trest, v hejnu by za napadení mohl schytat horší.Je vždy potřebné zvýšit hlas a důrazně vyslovit vždy stejný krátký zákaz, třeba "nesmíš", "to je ne"... to je jedno, důležité je, aby si spojil daný zvuk s Vašim nesouhlasem.
Osobně zvoneček a různé malé předměty DOPORUČUJI, andulky jsou nesmírně hravé. Jenom zrcadla nedávejte. Pozor na roztřepitelné šňůrky... ty jsou fakt nebezpečné (oběšení, zachycení a zranění nožky...).
Dobrý den, děkuji za informaci, no samička je ze zverimexu tam mi ji asi zpátky nevemou, tak si ji asi nechám ale nejspíš už zůstane sama, nemám odvahu ji při koupit samečka. Netýrám ji nijak vůči ruky je plachá, a mě neštípe. A důvod proč by ho uklovala? protože byl zraněný nebo dostal jen nějaký nával agresivity? Jsou v kleci bez ptačí budky na hnízdění a před rokem se měli rádi pusinkovali se a všechno.