Neoféma tyrkysová/Bourkova

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2018 23:39
Zuz(h)ana

XXX.XXX.58.208

Dobrý den,
moc ráda bych požádala zkušené o radu. Zvažujeme, že bychom si s manželem pořídili menšího či středního papouška. On má drobné zkušenosti s andulkami, já sice se všemožným zvířectvem, ale ne s ptáky. Dle dlouhodobého brouzdání internetem, diskuzemi, internetovými radami a já nevím čím vším ještě, nás zaujala neoféma. Ale – ráda bych toto hned na začátku úvah raději konzultovala s vámi znalými, protože:
Věc první - ptáček by byl s námi v bytě, a to jako domácí mazlíček (jediný). Byt je velký, několik místností, zajistitelný prostor pro volný pohyb.
Věc druhá a hlavní - máme malé děti – resp. dvouletou holčičku a druhé děťátko se nám narodí v létě. Zajímá mě proto váš názor – je úplná blbost pořizovat k této dětské sestavě neofému? Máme počkat nebo zkrátka ještě dlouho nevymýšlet papoušky? Teď mi jde o potenciální hrozbu od papouška k dětem, druhá věc je samozřejmě naopak hrozba od dětí k papouškovi – v tomto ohledu snad jen fakt, že papoušek není myšlený jako mazlíček pro děti, ale pro nás, a pokud dokáže před dítětem při volném pohybu „zdrhnout“, rozhodně bych ho v tom (v případě jakýchkoliv náznaků terorů od dětí) zcela podporovala... A klec z jejich dosahu je samozřejmostí.
Třetí věc – neofémy a alergie, nějaké zkušenosti? Neoféma Bourkova by měla být dle chytrých internetů nejčistotnější (jde mi i o válení trusu v bytě – stále kvůli těm dětem), co na tohle říká osobní zkušenost?
Toť snad vše – málo toho není. Moc díky za Vaše reakce. Ráda bych jen v závěru upozornila, že dobré rady, které nejsou k tématu (třeba v otázkách výchovy dětí či obecného vztahu k domácí zvěři) sem klidně nepište – jde mi o věcné a konstruktivní připomínky a zkušenosti s chovem neofémy, případně zkušenosti s malými dětmi vs. papoušky. Díky a pěkný večer.

17.3.2018 05:34
zbosace

XXX.XXX.6.176

Zdravím vás. Čo si sľubujete alebo akú máte predstavu od chovu neofemky ako pet mazlika? Moja osobná skúsenosť, mazlit sa snou veľmi nedá. Je to krásny papagáj na pozorovanie, neutocny, nekonfliktný, v porovnaní s väčšinou asi najtichsi ale ako jedinec odkázaný na človeka mi pripadalo že trpí. Skúsenosť mám s tyrkysakom a modrohlavou. Čo sa týka alergikov, neofemky majú asi najmenej prachoveho púdru. Ako voľne lietajúce sa snažia splynúť s prostredím, sadnú a ľahko ich prehliadnete. Bourka som mal tiež v byte cez zimu ale nie krotkeho. Často som naňho zabudol že je na prelete, sadol na garnizu alebo do monstery a spal.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2018 07:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

Poridte si andulku, neofeny nejsou vhodne.

17.3.2018 08:19
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Neofémy nejsou tak kontaktní a mají dost velké nároky na prostor.
Jestli chcete začít, rovněž bych doporučoval andulku.
Dokonce se naučí i pás slov a dokáže být velmi učenlivá.
Co se týče dětí, je třeba stálý dozor, hlavně ze začátku.

17.3.2018 08:39
Zuz(h)ana

XXX.XXX.58.208

Dobrý den,
moc díky za Vaše reakce! V otázce "domácího mazlíčka" jsem tento výraz použila asi nesprávně - nejde mi úplně o mazlení a kontakt - hledám spíš ptáčka, který bude mít volnou možnost pohybu po bytě a bude se tam moct chovat svobodně. Zároveň ale budu mít pocit (snad pochopíte, co tím myslím), že je v pohodě, tedy krotký, dokáže si zvyknout na nás i na svůj domov, nebude vystresovaný z každého mého průchodu místností a třeba si sem tam (ale to je přidaná hodnota) sedne na rameno, jakože jsme kámoši :). Mluvit nemusí. A bude nekonfliktní a neútočný, jak píše zbosace. Takže vlastně to pozorování je prim. Proto ještě otázka - myslíte, že neoféma v bytě trpí? Četla jsem samozřejmě, že primárně se chovají venku, protože potřebují velký prostor (a samozřejmě i rozdíl teploty) - myslíte, že mít ji v bytě, v případě, že jsem schopná zajistit velký prostor, je trápení? Teplot zajistím leda tak běžnou pokojovou - 19/20 stupňů.
Ty andulky doma neprojdou - poslední zkušenost manžela s andulkou bylo spoustu křiku a celkem agrese. Druhá varianta jsou zebřičky a klec (ty asi moc k volnému pohybu nejsou? O těch tedy zatím nevím vůbec nic) a papouška až někdy v budoucnu...

17.3.2018 09:01
eli22

XXX.XXX.181.33

Zuz(h)ana napsal(a):
Dobrý den,
moc díky za Vaše reakce! V otázce "domácího mazlíčka" jsem tento výraz použila asi nesprávně - nejde mi úplně o mazlení a kontakt - hledám spíš ptáčka, který bude mít volnou možnost pohybu po bytě a bude se tam moct chovat svobodně. Zároveň ale budu mít pocit (snad pochopíte, co tím myslím), že je v pohodě, tedy krotký, dokáže si zvyknout na nás i na svůj domov, nebude vystresovaný z každého mého průchodu místností a třeba si sem tam (ale to je přidaná hodnota) sedne na rameno, jakože jsme kámoši :). Mluvit nemusí. A bude nekonfliktní a neútočný, jak píše zbosace. Takže vlastně to pozorování je prim. Proto ještě otázka - myslíte, že neoféma v bytě trpí? Četla jsem samozřejmě, že primárně se chovají venku, protože potřebují velký prostor (a samozřejmě i rozdíl teploty) - myslíte, že mít ji v bytě, v případě, že jsem schopná zajistit velký prostor, je trápení? Teplot zajistím leda tak běžnou pokojovou - 19/20 stupňů.
Ty andulky doma neprojdou - poslední zkušenost manžela s andulkou bylo spoustu křiku a celkem agrese. Druhá varianta jsou zebřičky a klec (ty asi moc k volnému pohybu nejsou? O těch tedy zatím nevím vůbec nic) a papouška až někdy v budoucnu...

Zdravím,
pokud se Vám libí bourci, klidně si ho pořiďte. Jsou to velmi tiší papoušci a moc příjemní. Nestane se, že by vás štípl, dokonce i když chytám bourky z voliéry do ruky, málokterý mě štípne. Chovala jsme je ve venkovní voliéře a taktéž jsme si myslela, že to nejsou moc vhodní chovanci do bytu. Následně jsem jich dost prodala do zahraničí jako mazlíky a majitelé si moc chválili, mám od nich i dost fotek. Letos jsem byla nucena mít jeden pár pře zimu doma a úplně v pohodě. Rozdíl je ale v opeření, ptáci celoročně ve venkovní voliéře mají mnohem kvalitnější opeření. To jsem ale odbočila. Posílám pár fotek od nových majitelů, jsou to ptáci odchovaní pod rodiči, dva dny u nových majitelů.
Co bych ovšem určitě doporučila (jako ostatně u všech papoušků), tak chovat dva jedince, ne jednoho.

18.3.2018 21:10
Zuz(h)ana

XXX.XXX.34.68

Dobrý den, díky za reakci a ještě moc poprosím o radu ohledně velikosti klece pro jednoho i dvě neofemy (je v pripade porizovani dvou velký rozdil)? A ještě pokud dva, co myslite, že je lepší, když bychom netouzili po mladých - dva samecci či dvě samicky? Popripade uplně poslední otazka - dalo by se zvazovat porizeni jednoho bourka a jednoho tyrkysoveho? ještě jednou moc diky za rady!

19.3.2018 08:23
eli22

XXX.XXX.181.33

Já bych volila pár bourků, je to přirozenější, ale je možné i dva samečky bourků, případně dva samečky - bourka a tyrkysáka, pokud byste tedy o to stála. Dvě samičky nejsou vhodné. Co se týče klece, tak je jasné, čím větší tím lepší, ideálně bytovou voliérku, ale určitě je třeba je pouštět, zde fotka mé klece, je to klec provizorní pro dva bourky přes zimu, na fotce jsou ještě s mladými, kteří tam byli ovšem pouze měsíc s tím dospělým párem.

19.3.2018 09:12
Zuz(h)ana

XXX.XXX.56.150

Mam moznost zakoupeni klece 100x58x44 (v/s/hl) myslite, ze by to stacilo? Pousteni z klece je samozrejmosti.

19.3.2018 14:09
bb-k

XXX.XXX.13.145

když ji dáte ležet, tak by to celkem šlo.

19.3.2018 14:48
forpus

XXX.XXX.89.198

Zuz(h)ana napsal(a):
Mam moznost zakoupeni klece 100x58x44 (v/s/hl) myslite, ze by to stacilo? Pousteni z klece je samozrejmosti.

Nekupujte si do bytu rozhodně žádného malého papouška z Austrálie. Tedy ne neoféma, ne bourek. Nenechte se unést krásným zbarvením. Nevěřte rádobyradám. Nedávají je zkušení chovatelé, ale diskutéři volného času. Když menší papoušek do bytu, tak snad něco z JA - pyrura, mníšek, amauonek. Nebo pap. seneglaský. Případně aymara či papoušíček.

19.3.2018 16:22
eli22

XXX.XXX.181.33

Zuz(h)ana napsal(a):

Ta klec je pro dva dost malá, je třeba větší šířku. Alespoň kolem 80 cm. Bourci přes den nijak aktivní nejsou, to je pravda, jsou schopni sedět na jednom místě hodiny. Aktivní jsou ráno a v podvečer, takže to je třeba je pouštět v tento čas. Ale tu klec bych volila větší, váška stačí.

19.3.2018 16:39
eli22

XXX.XXX.181.33

Zuz(h)ana napsal(a):
Dobrý den, díky za reakci a ještě moc poprosím o radu ohledně velikosti klece pro jednoho i dvě neofemy (je v pripade porizovani dvou velký rozdil)? A ještě pokud dva, co myslite, že je lepší, když bychom netouzili po mladých - dva samecci či dvě samicky? Popripade uplně poslední otazka - dalo by se zvazovat porizeni jednoho bourka a jednoho tyrkysoveho? ještě jednou moc diky za rady!

Pokud trochu vládnete angličtinou, tak tady je moje známá, která bourky též chová:
http://thesplendidbourkebirdblog.blogspot.cz/2011/10/hand-fed-young-bourke-parakeets.html.

19.3.2018 20:10
saluki

XXX.XXX.6.82

Chovala jsem oboje, a za mě osobně jsou mnohem vhodnější papoušci do bytu. I tak tiší jako neofemky. Takový třeba papoušíček po Vás bude hopsat, neofema, když bude moct, vždycky si sedne raději jinam než k Vám.

20.3.2018 07:56
AmazoniaPrib

XXX.XXX.181.33

Neofémy jsou moc příjemní papoušci, celý den jsou velmi tiší, ráno a večer si příjemně zapískají, já je mám ve velké oblibě, na rozdíl od papoušíčků, kteří švitoří celý den, což mi nevyhovuje.

21.3.2018 16:49
Petr Kut

XXX.XXX.168.10

Zdravím.Především nechápu proč diskutující opakovaně zavrhují neofémy k ochočení.Pravda je že přes den sedí jako"buchty"ale neobtěžují a nehrozí že se nudou ukoušou.Aktivní jsou ráno a na večer.Jsou to víborní letci a tak lze téměř vyloučit zranění o nějakou překážku.V70cm kleci dokážou létat v osmičkách.Tady předvedou své snad jediné mínus, slupky krmení a peří vyletuje z klece je nutné spodní krytí sklem.Za další pověru považuji odmítání vysokých klecí.Při ochočování je dobré co nejčastěji do klece sahat azvykat na ruku.Nevypustit papoucha dřív než se vám daří jej přendat na prstě z jednoho bidla na druhé.U samiček hrozí samovolné snášení vajec a vyčerpání proto je lepší samec.Bude li sám bude vyhledávat společnost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík