Amazoňan oranžovokřídlý - poddruh tobagensis

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.9.2018 21:40
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Amazoňan oranžovokřídlý Amazona amazonica nebo též venezuelský je často chován a dnes finančně velice dostupný.
Mně by zajímalo, jestli někdo chová podruh A. amazonica tobagensis (amazoňan oranžovokřídlý trinidadský).
Dle údajů se liší od nominátní formy tím, že má v křídle vnější zrcátka zbarvená oranžově na 4 perech na rozdíl od nominátní formy, která má oranžová pera jen 3. Někde jsem četl údaj, že tento poddruh není odborně uznáván.
Mám 3 mláďata po opuštění budky a jedno má oranžová 4 pera v křídle. Ostatní i rodiče 3 pera. Je zajímavé, že toto mládě má žluté čelo a temeno víc než 8 let staří rodiče.
Většině držitelů nebo i chovatelů je to asi šuma fuk, jestli má oranžová 3 nebo čtyři pera. Stejně to není vidět, pokud pták nerozevře křídlo. Přesto budu rád za reakce na toto téma.

17.9.2018 22:00
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Moudivláček napsal(a):
Amazoňan oranžovokřídlý Amazona amazonica nebo též venezuelský je často chován a dnes finančně velice dostupný.
Mně by zajímalo, jestli někdo chová podruh A. amazonica tobagensis (amazoňan oranžovokřídlý trinidadský).
Dle údajů se liší od nominátní formy tím, že má v křídle vnější zrcátka zbarvená oranžově na 4 perech na rozdíl od nominátní formy, která má oranžová pera jen 3. Někde jsem četl údaj, že tento poddruh není odborně uznáván.
Mám 3 mláďata po opuštění budky a jedno má oranžová 4 pera v křídle. Ostatní i rodiče 3 pera. Je zajímavé, že toto mládě má žluté čelo a temeno víc než 8 let staří rodiče.
Většině držitelů nebo i chovatelů je to asi šuma fuk, jestli má oranžová 3 nebo čtyři pera. Stejně to není vidět, pokud pták nerozevře křídlo. Přesto budu rád za reakce na toto téma.

Je dodám, že s dotazem co má za druh a fotkou křídla se ozval neregistrovaný na iFAUNĚ
9.3.2014. Dostal správnnou odpověď.

17.9.2018 22:13
maxa

XXX.XXX.125.165

Jsou to nádherní amazonani poměrně se liší od klasické formy velikostí, zbarvením i stavbou.Sám jsem je měl v chovu.Moc jich tu u nás není.Choval je jeden chovatel u Olomouce a pravidelně odchovával i je vystavoval na Exotě.Naposledy jsem je viděl u poláka v Přerově a to jeho odchov.Vozil je tam po tři roky.

18.9.2018 23:18
petikk

XXX.XXX.80.91

Moudivláček napsal(a):

před lety sem je také choval i odchovával,měl jsem jedince ten měl dokonce 5 oranžových per

9.5.2020 20:47
muslicka

XXX.XXX.57.169

Dobrý den,kupuji mládě samičku Amazoňana oranžovokřídlého a chci se zeptat,když je to dokrmované mládě,tak jestli se dá dobře ochočit a jak je to u samičky s mluvením.Děkuji za reakce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík