Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím kolegy chovatele. Mám dotaz ohledně úhynu ptactva. Soused prec cestu, asi 10 metrů od našeho domu, začal zhazovat sedlovou střechu z eternitu cca 100 m2. Zatím třetí den. Dnes jsem zjistil úhyn plactva a to Latama vlaštovčího z jara a Rosely pestré nádherné gold. Mám pocit, že i několik dalších kusů je nějak divně načepýřených. Mohlo by se jednat o otravu azbestem z již zmiňovaného eternitu? Je mě do breku. Máte někdo nějakou zkušennost s tímto problémem?
Zavřel jsem ptactvo do záletů, ale jestli není už pozdě!

Bohužel má úhyn ptactva na svědomí azbest v eternitu. Ptáci jsou na to extrémně vnímaví. Proto dřív brali horníci kanáry do šachet - ti svým úhynem signalizovali přítomnost plynu. Já jsem si kdysi nechtěně zahubila andulku a zebřičky teflonem z nádobí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
Eternit mam na volierach uz vice jak 30let,mam delanej i plot ,obcas i rezu eternitove sablony a nic. Zajimave,vydel bych chybu u vas.
napsal(a):
Zdravím kolegy chovatele. Mám dotaz ohledně úhynu ptactva. Soused prec cestu, asi 10 metrů od našeho domu, začal zhazovat sedlovou střechu z eternitu cca 100 m2. Zatím třetí den. Dnes jsem zjistil úhyn plactva a to Latama vlaštovčího z jara a Rosely pestré nádherné gold. Mám pocit, že i několik dalších kusů je nějak divně načepýřených. Mohlo by se jednat o otravu azbestem z již zmiňovaného eternitu? Je mě do breku. Máte někdo nějakou zkušennost s tímto problémem?
Zavřel jsem ptactvo do záletů, ale jestli není už pozdě!
Dobry den.z eternitov to nebude ale ked máte vtáky vonku a z strechi zhazuvali vtáky sa plašili a doudérali a o den-dva je uhyn.to bude príčina uhynu.
Příčinu smrti by objasnila jen pitva ptáků.
Ale na ten eternit pozor. Samozřejmě jej nelze srovnávat s důlními plyny, ale pokud píšete, že jej shazovali ze střechy, tedy ne skládali ručně, a došlo k tříštění na kusy (což je samozřejmě přísně zakázané - jedná se o nebezpečný odpad), mohou se azbestová vlákna do vzduchu dostat a pak samozřejmě mohou asi způsobit i potíže ptáků. Takže bych to rozhodně nevylučovala.
A přiznám se, že kdyby někdo takto manipuloval s eternitem v sousedství, zdokumentovala bych to a předala Inspekci životního prostředí a hygienu, s azbestem není opravdu legrace. Likvidace eternitové krytiny musí probíhat přesně danými postupy za schválení hygieny právě z pohledu rizik rozptylování azbestových vláken do ovzduší.
https://www.krytiny-strechy.cz/aktuality/20951-jak-postupovat-pri-odstranovani-eternitu-a.html

Děkuji za reakce. Přijde mě divné, že než nastala tato činnost, tak žádný úhyn jsem neměl. Od středy co začal s demolicí eternitu, mám již třetí úhyn v různých voliérách! Ptáky sem zavřel do záletů a nezbývá jen čekat co se dále bude dít.
napsal(a):
Děkuji za reakce. Přijde mě divné, že než nastala tato činnost, tak žádný úhyn jsem neměl. Od středy co začal s demolicí eternitu, mám již třetí úhyn v různých voliérách! Ptáky sem zavřel do záletů a nezbývá jen čekat co se dále bude dít.
Zavřít ptáky možná nepomůže. Pokud skutečně pracovníci s eternitem manipulují, ajko by to byla běžná střešní krytina, rozbíjeji ji a nepytlují, máte pravděpodobně smůlu - azbestová vlákna jsou v ovzduší, v prachu okolo, musíte vše umýt a sanovat, než ptáky pustíte zpět.
Udělejte fotky a předejte to policii, kdyby mi jen kvůli tomu, že chce nějaký de*bil ušetřit na likvidaci nebezpečného odpadu, uhynula zvířata, za rámeček by si to rozhodně nedal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
No vida i mezi chovateli se muzou najit udavaci,ano udavactvi patri mezi narodni sport.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No vida i mezi chovateli se muzou najit udavaci,ano udavactvi patri mezi narodni sport.
Taky bych navrhoval trochu přibrzdit.
Nedémonizovat azbestovou krytinu, pokud se neřeže, nedrtí. Praktické dlouholeté zkušenosti zde pár chovatelů uvedlo. Nejsem hlupák a o škodlivosti vdechování vláken vím, co je známé. Zatím jsem se nesetkal s informací náhlého úhynu papoušků z této příčiny. Že by papoušci byli na azbest citlivější než člověk? Teflonové nádobí také nikdo nevyhazuje a při vysokém zahřátí je pro papouška vdechování rychlá smrt, je zajímavé, že lidi při vdechování hrůza neovládá. Jen nehrozte inspekcí životního prostředí z důvodu shazování šeblon eternitu.
Pusťte si je domů, možná se budete divit, co na vás nevymyslí. Zákony a vyhlášky musíme dodržovat, ale i úředník je člověk tvor chybující.
Nikdo se ani nezeptal jaký je to eternit. Jestli šedý vláknitý s velkým podílem azbestu, jsou jim kryta mnohá památková stavení na celé Českomoravské vysočině, zajímavé, že to orgánům nevadí, ikdyž se vlivem povětrnosti a mechů vlákna azbestu z povrchu uvolňují do ovzduší nebo jestli se jedná o později vyráběný eternit v padesátých letech, který je křehký, vlákna se z něj při rozbití "nepráší", ale patří do stejné kategorie nebezpečného odpadu. Ono není všechno černobílé.
Já si myslím, že úhyn způsobil ruch na stavbě, ptáci se rozděsili, narazí na pletivo a je to. Jistě to zažili mnozí chovatelé, jejichž voliéry jsou otevřené do okolí.
kubanec
napsal(a):
Jsem nevěděl že azbest je plyn 😁 azbest je rakovinotvornej že vdechnete vlakna azbestu
Máte pravdu, zde si někdo plete jablka s hruškama. A tu uživatelku, která napsala, že ptáci jsou na azbest extrémě vnímaví prosím, aby mně poslala odkaz na nějaký důvěryhodný zdroj. Už to sám začínám hledat.
Pro všechny, kteří považují azbest za prkotinu:
https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/petice-zada-ochranu-pred-azbestem-stat-by-mel-byt-prisnejsi-na-firmy-ktere-s-timto-materialem-pracuji.A181012_134035_firmy-trhy_pkk
Pro zadavatele:
Jak to dopadlo s ptáky? Nebyl žádný další úhyn?

Zdravim. Dekuji za reakce. Ptaky jsem nechal zavrene az do dnes v zaletech. Jiz zadny dalsi uhyn se nastesti jiz nekonal.
corvuscorax
napsal(a):
leta letoucí používám teflonové pánve na vaření a nikdy jsem nezpozoroval nějaké problémy u drobotě, kterou mám v kuchyni ani u žaka co se mnou vařil, když mi seděl na rameni. Když se dostatečně větrá tak si myslím, že teflon nemá na nic vliv.
Dnes jsem testoval pánve keramické pak nějakej údajnej kamenej povrch nakonec 3 teflonove od firmy tefal a nic ! Vše v pořadku tak teda nevim teflonové panve byly málo použivané asi záleží na výrobci .