Astrildovití - přirozený výběr partnera - Jak na to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Karel11552

18.5.2019 22:10
Karel11552

XXX.XXX.195.133

Dobrý den,
chtěl bych požádat zkušenější chovatele astrlildovitých, zda by se mohli podělit o osvědčené postupy a zkušenosti se samovolným - přirozeným výběrem partnera z více jedinců. Řeším to teď u ast.vlnkovaného 2.1.. Prošel jsem všechnu mě dostupnou literaturu a zdejší diskuze a více méně všude se píše jen, že je to důležité, ale o tom jak to ideálně provést (s co nejmenším rizikem zranění zvláště u samců) není buď vůbec nic nebo jen kusé okrajové informace.
Děkuji

19.5.2019 01:08
doktorito

XXX.XXX.90.230

Doporučuji je označit barevnýma kroužkama a všechny najednou pustit do druhé klece a ty, kteří vedle sebe sedávají nebo spí
nechat a lichého ptáka přemístit.

19.5.2019 08:24
vmakovicky

XXX.XXX.60.198

Je ale potrebné mať rovnaký počet samcov ako samíc aby nedochádzalo ku konkurečnému boju samcov keď ako píšete máte 2,1. Pri dvoch samcoch a jednej samičke bude sa dominantný samec správať ako vhodnejší partner k samičke čo ale nemusí byť vhodnejší pre hniezdenie.

20.5.2019 16:02
Uda

XXX.XXX.143.103

Nejlepší způsob popsal doktorito, ale chce to opravdu ptáky sledovat třeba v metrové kleci a třeba i pověsit budku jen tak ti dva co se vyberou většinou okupují po hnízdní příležitosti. Já třeba takhle nechávám spontánně vybírat stříbrozobky zpěvné, ono se řekne Střibrozobka ale jakmile je spáruji násilím po většinou buď mají prázdné snůšky nebo potomky nekrmí. V loni mi ovdověla jedná samice Střibrozobky tak sem ji opustil ke třem mladým samcům kteří přepeřovali do dospělosti a hned po pár dnech se mi tam utvořila pára ale nechal sem je ještě spolu cca měsíc žili si poklidně až cca po měsíci jsem zažil šok ti dva volní bratři se do toho spárovaného pustili že je zázrak že to přežil měl úplně rozbitou hlavou až do krve. Opravdu je to třeba sledovat a včas zasáhnout.

20.5.2019 21:55
doktorito

XXX.XXX.90.230

pravdu má pan Makovický v tom, že dominantnější samec si začne hlídat samici a odhánět - útočit na druhého a skutečně to neznamená, že tento samec je vhodnější.

Karel11552

21.5.2019 18:38
Karel11552

XXX.XXX.195.133

Moc děkuji za rady a podělení se o zkušenosti. Ve dvou samcích a jedné samici, to teda raději nebudu ani zkoušet a sestavím pár podle sebe. A kdyby si nesedli, tak prohodím samce. Vlastně mi to vyhovuje, jdou do společné voliéry, tak v zájmu klidu, zkusím první slabšího a slaběji barevného samce, který je ale dobře sžitý s ostatními samci, co půjdou do voliéry. Ten druhý je sice pěknější, ale občas vyvolává roztržky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík