Dobrý den ,
Před měsícem jsem si zakoupil rok a půl starého samce papouška červenokřídlého. Bohužel když jsem dojel k chovateli všiml jsem si že papoušek má oškubané břicho (viz foto). Tvrdil mi že o tom nevěděl. Kde je pravda to už je ted jedno- moje chyba. A jelikož jsem pro něj jel cca 100 km bylo mi líto odjet s prázdnou a koupil jsem ho s tím že mu nasadím nějaké vitamíny a v dobrých podmínkách se mu břicho spraví. Pták je jinak zcela v pořádku.
Bohužel zatím nevidím žádné zlepšení. Spíš jakoby se to nepatrně rozšířilo.Je možné že si peří škube on sám? Chovatel mi říkal že byl delší dobu ve volieře se svou "sestrou" , kterou prodal a papoušek zůstal v kleci sám.Tak jestli to nebude tím. Ted ho mám v kleci se stejně starou samicí takže sám není.
Setkal se někdo s podobně vyškubaným břichem a poradí mi jak to řešit popřípadě jaké doplnky do stravy či do vody nasadit?Není ještě úplně přepeřen do dospělého šatu. Je možné že po přepeření se to spraví? Nebo je nutné vyhledat odbornou pomoc?
Předem děkuji za slušné odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Je to opravdu vaše chyba,že jste ho bral.Nechci vás strašit,ale do jara mu zůstane jen letkové a ocasní peří a to kam si zobákem nedosáhne.Bude z toho zlozvyk a ten zatím není lék.Chtělo by to volieru a hodně zábavy,aby se nenudil.Přeji vám,aby se to zastavilo.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to opravdu vaše chyba,že jste ho bral.Nechci vás strašit,ale do jara mu zůstane jen letkové a ocasní peří a to kam si zobákem nedosáhne.Bude z toho zlozvyk a ten zatím není lék.Chtělo by to volieru a hodně zábavy,aby se nenudil.Přeji vám,aby se to zastavilo.
Děkuji za příspěvek,
Bohužel, příště nesmím věřit každé slovo co kdo řekne a více si ověřit pro co jedu. Lidé jsou různí a já na svoji blbost doplatil. Ale stalo se. Ted se už jenom pokusit udělat vše pro to by se to zlepšilo.
Takže tedy pták si peří na 100 procent škube sám? děkuji
pavka.L
napsal(a):
Děkuji za příspěvek,
Bohužel, příště nesmím věřit každé slovo co kdo řekne a více si ověřit pro co jedu. Lidé jsou různí a já na svoji blbost doplatil. Ale stalo se. Ted se už jenom pokusit udělat vše pro to by se to zlepšilo.
Takže tedy pták si peří na 100 procent škube sám? děkuji
Já si myslím, že se škube sám. Nemůžete to vypozorovat? Pokud si s tou samičkou sednou, tak by s tím měl přestat. Jak se k sobě chovají?
eli22
napsal(a):
Jestli budou harmonizovat, tak se na 90% škubat přestane.
Ale myslím že by harmonizovat mohli , jsou spolu sice jen chvilku ale dnes jsem je delší dobu pozoroval a sedají vedle sebe. Sice se nekrmí ale jakoby natahují hlavy a zobáky přibližují k sobě. A přišlo mi jakoby samice před ním dělala kolébku.
Ale spíše se má více samice k samci než samec k samici ale snad vše bude v pořádku.
pavka.L
napsal(a):
Ale myslím že by harmonizovat mohli , jsou spolu sice jen chvilku ale dnes jsem je delší dobu pozoroval a sedají vedle sebe. Sice se nekrmí ale jakoby natahují hlavy a zobáky přibližují k sobě. A přišlo mi jakoby samice před ním dělala kolébku.
Ale spíše se má více samice k samci než samec k samici ale snad vše bude v pořádku.
Ono se to nezdá, ale i papoušci mohou tesknit po protějšku- Protějšek mu vzali ( a je jedno, že to byla sestra), takže si musí pomalu zvykat na novou samičku.