Dobrý den,
mám problém. Otec vysekal obrovské množství keřů a jen tak tak si všiml hnízda s třemi ptáčaty.
Ráda bych je předala záchranářům, ale vzhledem k momentální situaci nemůžu.
Volala jsem profesionálům a ti mi jen potvrdili, že je ptačí mamka nepřijme.
Už jsme přečetla tak milion článku, ale přesto bych se chtěla zeptat i tady.
Očekávám, že mě tu někteří lidé začnou kamenovat, ale věřte mi, že bych si opravdu přála, abych je mohla vrátit jejich mámě. Pokud by to bylo možný.
Jsou to ptáčata sýkorek. Momentálně je krmým rozmačkanými piškoty ve vodě a upravených na malá sousta. Dočetla jsem se o tom na nějaké stránce vyloženě na toto téma.
Krmím je vždy, když mají hlad. Doporučeno je 15 min rozestup. Jedí všechna.
Vyndavám jim veškerý bordel z hnízda, jsou v teple a bezpečí. Stále se však bojím, že se ani trochu nepřiblížim tomu, co jim mám dopřát.
U sebe je mám teprve ode dneška.
Beru uplně jakoukoliv radu a názor.
Děkuji,
Nela.
A co rodiče, hledají je ? Na sýkorky fakt moc nevypadají, ale určitě to budou spíš hmyzožravci, takže na piškotech dlouho nevydrží. Napadá mě , což do toho místa , kde to křoví bylo dát pár větví dohromady a postavit do nádoby s vodou, zavětrovat a hnízdo šikovně připevnit aby nespadlo .Pozorovat, jestli ti staří se o ně nepostarají a jestli ne, tak za zkoušku to stojí.Jinak jestli to budete nucedi odkrmovat, tak zjistěte, co jsou zač a pak musíte najít náhradní plnohodnotnou potravu.Přeji vám štěstí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Zásadní chyba je přesun hnízda myslím při troše pozornosti se mu dalo vyhnout a ponechat na místě,byla by větší šance na přežití než u vás.V žádném případě to nejsou sýkory,ale asi mladí kosi jak již zmínil Jamro. Nechci Vás strašit,ale naději na jejich záchranu máte minimální.
Bohuzel jsme si jich v te spouste krovi nevsimli. Uz jsem nastesti domluvena s panem ze stanice v chlumly. Povezeme je tam do par hodin. Apetit maji a ze jsou taky pekne urvana :Dd
Jsem rada, ze jsem nakonec nasla nekoho jineho, kam je muzeme zavest a kdo se o ne postara. Ale dekuji vsem moc za vase rady!!
Dejte jim nastrouhané kuřecí srdce. Potom zkuzte sehnat ve zverimexu cvrčky, v rybářských potřebách muší larvy. Ty larvy spařte horkou vodou, rozdělte po troškách a zamrazte. Můžete zkusit sehnat i granule pro hmyzožravé ptactvo. Vše podávat pinzetou a stříkačkou po kapkách dávat pít. Hlavně nekrmte žížalami, můžete mladé otrávit.
Jamro
napsal(a):
To bude hniezdo drozda/kos
Konečně jedna, řekl bych asi pravdivá odpověď. Ty úvahy o sýkorkách naprosto zcestné
Takhle velká ptáčata drozdovitých lze dokrmit i bez hmyzu. Kupte granule pro loskutáky, namočte, aby změkly. Když je nemáte, kupte K 9 drobounké granule pro psy malých plemen. A máte to pohodlné, porostou jak z vody. Vykrmil jsem tak kosy, drozdy, špačky. A když jim chcete přilepšit, dejte tu doporučovanou žížalu, vajíčko postrouhat Přidet nastrouhanou mrkev a jablko, ale zatím jen trošku.
Tak jak napsasl emill.
Jen malá poznámka, úvaha o hnízdu drozda je taky zcela zcestná. Na 95% je to kosák..
Drozd brávník - první hnízdo zpravidla vysoko na jehličanech
Drozd zpěvný - kotlinka je vždy vymazána hlínou a trouchem
Drozd cvrčala - ojediněle hnízdící druh i když hnízdo má podobné
Drozd kvíčala - opět zpevněné hlínou, ta na fotu není vidět
když už mám doma ty knížky tak se s Vámi taky podělím o info...
raduz
napsal(a):
Jen malá poznámka, úvaha o hnízdu drozda je taky zcela zcestná. Na 95% je to kosák..
Díky za reakci. Ta hnízda všech drozdovitých jste přesně popsal. Na fotce není vidět vnitřek, který jak píšete je u drozda vymazán blátem a pod. Fotky jsou vždy zrádné.
Mě jen zmátl ten vnější upravený okraj. Městští kosové, mám nyní na zahradě stejně stará mláďata ve výšce 2 m, mají vnější stavbu poněkud neupravenou se zapletením všeho možného. To hnízdo na fotce je celkem upravené. Taková pamatuji u drozdů, ale časy se mění .
Proč je má ůvaha o drozdím hnízdu zcestná? Také to vidíte jen z fotky.
Moudivláček
napsal(a):
Máte pravdu, ale domnívám se, že nejen tazatelka, ale i jiní neznalí se poučí.
Jestli znáte nějaké bajky, tak si přečtěte tu známou Osel a pes.
A tam je věta: " Pro poučení oslat příštích......"
To je má odpověď na zbytečné se vracení k něčemu.
Pane, lepší doporučení do budoucna je na mládata v přírodě zbytečně nehrabat, nenosit zádadně domů a když už se něco podobného stane, tak zajistit umístění hnízda nebo mládat, tam odkud jsou a teprve potom, když nic jiného nezbývá, tak se to pokusit zachranovat dokrmováním. Potom ten návrat do přírody je taky někdy složitý a nebezpečný, něco o tom vím.
raduz
napsal(a):
Tak těch knížek mám též plno, ale raději posílám dnešní fotky z naší zahrady u domu. Hnízdo je 2,5 m vysoko. Mladé jsem vyfotil v misce, pak vitřek hnízda, samici na hnízdě, dala se chytit, ale mám jen dvě ruce na focení. Není se třeba bát, že mladé opustí.Viz foto po akci. V případě opeření už na ně nesahat, vyskáčou a pak jim jde o život. Stejně tak i pěnkavovití a špačci.
raduz
napsal(a):
Ziadna uvaha o hniezde drozda nie je scestna, je to na 100% drozd.
Len pre vysvetlenie
SK drozd = CZ kos
Sk drozd cierny = CZ kos cerny
Tiez sa rad podelim o info