Dobrý den, ještě nikdy se mi to nestalo u žádného druhu ale dnes jsem přistihl samce u neofemy modrohlavé že vyhnal samičku z budky a sežral vajíčko. Už je druhé pryč vždy snese a samec ji vyžene a sežere. Nevíte někdo co s tím jestli mu něco chybí a nebo jestli ho dát pryč?? první hnízdo to neudělal a seděli normálně.
Děkuji za reakce ať se daří Smutný
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Prospěl by mu prolet v přírodě a setkání s dravcem.P.S. v nic nedoufejte bude z toho zlozvyk,když ho dáte pryč uděláte někomu velkou"radost".
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejsem zrovna přes papoušky, ale chci Vám dát naději.
U slepic se používá kromě sekery metoda znechucení vejce-tedy že do vyfouklého vejce napustíte např. hořčici a dáte do hnízda, slepice ho rozklovne a fuuuj, po pár pokusech se opět naučí, že vejce se nežere a je hnusné.
U toho ptáka by to za zkoušku stálo, ale vyfouklé vajíčko správné velikosti těžko seženete, takže bych zkusil koupit nějaké tvrdé ptačí podkladky (keramika třeba) a dávat je pod samici namísto jejích vajec, Prostě několikrát je zkusí rozhryznout a pak to vzdá, protože to nedovede.
Za nic z toho neručím, že to zabere, ale než zvážíte prolet v přírodě.....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Za dobu co chovám ptáky jsem se s tímto problémem setkal u obojího pohlaví a věřit v nějaký obrat je ztráta času-je to návykové.I když vyjímky jistě existují.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Kdysi jsem odnaučil princku,samici žrát vejce,dostala do hnízda křemeny vejčitého tvaru,pár dní to testovala,rozhrnovala po celé budce,pak to vzdala,nahrnula pod sebe a seděla,nechal jsem jí,asi po měsíci jí to přešlo,vylezla z boudy.Kamínky jsem vyndal,znovu nanesla a mnoho let vše OK.Ale je to náhoda,nezaručuji úspěch,samce nepouštějte,darujte ho někomu pro radost do klece.
Dobrý den,
já jsem slyšel od jednoho chovatele drobotiny, že v případě tohoto nešvaru podloží do hnízda stará čistá vejce, která jsou již zkažená, a po jejich naklování ptáci prý upustí od další konzumace nových vajec. Osobně jsem naštěstí neměl důvod toto zkoušet, takže pouze předávám, jak jsem slyšel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

HHH
napsal(a):
Dobrý den,
já jsem slyšel od jednoho chovatele drobotiny, že v případě tohoto nešvaru podloží do hnízda stará čistá vejce, která jsou již zkažená, a po jejich naklování ptáci prý upustí od další konzumace nových vajec. Osobně jsem naštěstí neměl důvod toto zkoušet, takže pouze předávám, jak jsem slyšel.
Pozor na to, tohle se ani u slepic nedělá-ty vejcožrouti kolikrát sežerou i zkažená vejce-moje slípky toho byly opravdu schopné.
U ptáka za 500 Kč bych to taky neriskoval, co když by to fakt sežral a zdechl nebo se minimálně pos...
Možná to fakt funguje protože exoti nejsou slípky, ale je to risk.