Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2020 11:24
sokrates

XXX.XXX.0.78

Dobrý den
Koupil jsem samici modrohlávka, pak se ukázalo, že je to samec a ten že je podle pův. majitele štěpitelný, ale už nevěděl na co. Teď jsou v budce tři mladé, dvě vypadají, že budou přírodní a třetí je celé žlutobílé s červenýma očima. Podotýkám, že jsem se mutacemi nikdy nezabýval. Může mi někdo poradit, co se mi to vylíhlo, jaké to bude mít vlastnosti a pod.?
Děkuji
PS Fotku přidám, až to bude zřetelnější.

27.5.2020 11:48
petoc

XXX.XXX.168.72

Dobrý,
pravdepodobne váš samec štepí na lutino. A to mladé v búdke je lutino samička.

27.5.2020 11:59
sokrates

XXX.XXX.0.78

petoc napsal(a):
Dobrý,
pravdepodobne váš samec štepí na lutino. A to mladé v búdke je lutino samička.

Díky ... a jak se pozná samička u lutina ... event. pokud by měl někdo zájem, nevím co s tím ... jo, a ty ostatní mladý jsou taky nějak štěpitelný?

alfonzo

27.5.2020 12:36
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,samička je to stopro,je to dáno dědičností vázanou na pohlaví,po otci štěpitelném na lutino s obyčejnou samicí je vždy lutino mládě samice.Další jsou ti zelení,pokud tam budou samci,tak můžou z padesáti procent štěpit na lutino jako jejich otec.Ale výpočet je ze sta procent,tudíž sto odchovanců.Štěpitelnost u těch zelených nijak nepoznáte,jedině kontrolním odchovem.ale barva se nemusí objevit hned v prvním hnízdě.

27.5.2020 12:42
sokrates

XXX.XXX.0.78

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,samička je to stopro,je to dáno dědičností vázanou na pohlaví,po otci štěpitelném na lutino s obyčejnou samicí je vždy lutino mládě samice.Další jsou ti zelení,pokud tam budou samci,tak můžou z padesáti procent štěpit na lutino jako jejich otec.Ale výpočet je ze sta procent,tudíž sto odchovanců.Štěpitelnost u těch zelených nijak nepoznáte,jedině kontrolním odchovem.ale barva se nemusí objevit hned v prvním hnízdě.

Díky, vidím, že do tohoto směru se pouštět nebudu, je to složitější jak Rubikova kostka

28.5.2020 13:34
glanz

XXX.XXX.76.205

sokrates napsal(a):
Díky, vidím, že do tohoto směru se pouštět nebudu, je to složitější jak Rubikova kostka

Nevím, jaké ještě máte ptáky. Ale ty mutace nejsou tak složité, jak se na první pohled zdá. Záleží samozřejmě na vás. Jde o to nalézt ty správné informace a snažit se jím porozumět.
Zpočátku opravdu stačí vědět třeba jenom o tom svém páru. Neberte to nijak zle, ale zkuste odložit "pohodlnost" a pak když čekáte na mladé a ověřujete si své znalosti, to je paráda.
At se daří. Jestli se vás můj příspěvek dotkl, tak se omlouvám.

28.5.2020 21:21
sokrates

XXX.XXX.0.78

glanz napsal(a):
Nevím, jaké ještě máte ptáky. Ale ty mutace nejsou tak složité, jak se na první pohled zdá. Záleží samozřejmě na vás. Jde o to nalézt ty správné informace a snažit se jím porozumět.
Zpočátku opravdu stačí vědět třeba jenom o tom svém páru. Neberte to nijak zle, ale zkuste odložit "pohodlnost" a pak když čekáte na mladé a ověřujete si své znalosti, to je paráda.
At se daří. Jestli se vás můj příspěvek dotkl, tak se omlouvám.

Díky. Ne, naprosto v pohodě, vážím si každé reakce. Možná bych něco zkusil s tou lutino 0.1, ale vůbec netuším jak na to. Někde jsem zahlédl, že na to snad existují nějaké tabulky jak co křížit, nevíte o nich náhodou, kde je hledat?
Mám tuhle páru a pak ještě jednu přírodní, s tím toho asi moc nenadělám. Pak mám 2 páry žlutoramenných a páru kakadu eleonor ... místa je málo.
Ještě jednou dík a ať se daří.

alfonzo

28.5.2020 22:51
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dejte tu lutino samičku a starého samce do páru,jejího otce,nebojte se příbuzenské plemenitby.Použil jsem někdy před téměř čtyřiceti lety sedmkráte blízkou příbuzenskou u modrých běloprsých modrohlavých.Po osmé jsem objevil kratší prsty u mláďat než mají být,přepároval jsem novou krví,už jsem měl dost chovného materiálu.
Budete mít odchov ,lutino samičky i samce a samce přírodní,kteří budou všichni štěpit na lutino.

29.5.2020 11:36
sokrates

XXX.XXX.0.78

alfonzo napsal(a):
Dejte tu lutino samičku a starého samce do páru,jejího otce,nebojte se příbuzenské plemenitby.Použil jsem někdy před téměř čtyřiceti lety sedmkráte blízkou příbuzenskou u modrých běloprsých modrohlavých.Po osmé jsem objevil kratší prsty u mláďat než mají být,přepároval jsem novou krví,už jsem měl dost chovného materiálu.
Budete mít odchov ,lutino samičky i samce a samce přírodní,kteří budou všichni štěpit na lutino.

Díky, to bych mohl zkusit ... a jak se pozná pohlaví u lutin?

alfonzo

29.5.2020 13:47
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Lutina samci mají po přepeření červenou náprsenku a stříbřitě modrou na hlavě a křídlech v rozsahu jako přírodní,samička má vše také,jen žlutá a stříbřitě modré znaky jako přírodní stejný rozsah.Samečci jsou poznat již před přepeřením,podle chování a hlasového projevu,dospívají velice rychle,je to už nějakých dvacet let,nechal jsem odchovy doma,že si z nich vyberu na příští sezonu.Ve velké voliéře samci i samice,okolo třiceti kusů.Samice začaly snášet do misek s krmením,vejce jsem podložil pod bourky a byla plná,odchována lutina,štěpáci.Zapářeno šestiměsíčními samci lutino,ještě nevybarvenými.

29.5.2020 14:29
glanz

XXX.XXX.76.138

sokrates napsal(a):
Díky. Ne, naprosto v pohodě, vážím si každé reakce. Možná bych něco zkusil s tou lutino 0.1, ale vůbec netuším jak na to. Někde jsem zahlédl, že na to snad existují nějaké tabulky jak co křížit, nevíte o nich náhodou, kde je hledat?
Mám tuhle páru a pak ještě jednu přírodní, s tím toho asi moc nenadělám. Pak mám 2 páry žlutoramenných a páru kakadu eleonor ... místa je málo.
Ještě jednou dík a ať se daří.

http://euphemeland.e-monsite.com/#page1
nebo gencalc, kde jdou vzorce páření mutací.

Ale opravdu bych vám doporučil si alespoň základy genetiky přečíst.
A s příbuzenskou plemenitbou opatrně. U červených očí bych to nedělal.
Zvlášť, když dnes se dá sehnat cokoli potřebujete do chovu.
Žlutoramení jsou parádní, mám je taky v plánu.
Chovu zdar :)

1.6.2020 00:17
sokrates

XXX.XXX.0.78

glanz napsal(a):
http://euphemeland.e-monsite.com/#page1
nebo gencalc, kde jdou vzorce páření mutací.

Ale opravdu bych vám doporučil si alespoň základy genetiky přečíst.
A s příbuzenskou plemenitbou opatrně. U červených očí bych to nedělal.
Zvlášť, když dnes se dá sehnat cokoli potřebujete do chovu.
Žlutoramení jsou parádní, mám je taky v plánu.
Chovu zdar :)

Díky moc, každá rada vítaná ... zkoušel
jsem vyhledat ty tabulky, ale orientace v
nich nulová, nepochopil jsem nic. Dnes jsem
prohlížel mládě, co vypadá přírodně, ale ta
barva nějak nesedí, asi bych to nazval
pastelová, ale s fotkou počkám, až trochu
ještě dopeří. Kdo ví, co v tom samci je
všechno namíchaný :-)
Mimochodem, kdyby se zadařilo, mohl bych Vám koncem roku složit nepříbuznou páru žlutoramenných. Můžu se zeptat, ze kterého koutu ČR jste? Já jsem kousek od Velké Bíteše, ale ještě Brno venkov.
Chovu zdar :-)
PS Tak jsem to dnes nafotil, jestli Vám to něco řekne.

1.6.2020 18:39
sokrates

XXX.XXX.0.78

fotky všech tří mláďat

alfonzo

1.6.2020 20:23
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,samec krom lutina ještě stěpí na modrý pastel,na pastel však štěpí i samice,jinak by nebylo odchováno pastelové mláďě,musejí štěpit oba rodiče,mutace je recesivní.A to ino je krémové lutino,kombinace modrého pastelu a lutina.Čisté lutino vypadá jinak.

1.6.2020 22:05
glanz

XXX.XXX.76.169

sokrates napsal(a):
Díky moc, každá rada vítaná ... zkoušel
jsem vyhledat ty tabulky, ale orientace v
nich nulová, nepochopil jsem nic. Dnes jsem
prohlížel mládě, co vypadá přírodně, ale ta
barva nějak nesedí, asi bych to nazval
pastelová, ale s fotkou počkám, až trochu
ještě dopeří. Kdo ví, co v tom samci je
všechno namíchaný :-)
Mimochodem, kdyby se zadařilo, mohl bych Vám koncem roku složit nepříbuznou páru žlutoramenných. Můžu se zeptat, ze kterého koutu ČR jste? Já jsem kousek od Velké Bíteše, ale ještě Brno venkov.
Chovu zdar :-)
PS Tak jsem to dnes nafotil, jestli Vám to něco řekne.

Na pochopení "tabulek" je opravdu potřeba znát jednoduchý základ genetiky. Co je dominantní recesivní a vázaná na pohlaví mutace. Jak jsem psal výše, není to tak složité, jak se to zdá. S tou genetickou kalkulačkou jsem se "kamarádil" taky delší dobu.
Ale nejdřív musím udělat nějaké zařízení pro nové ptáky :). Cesta není problém. Když tak bych toto řešil formou interních zpráv.

2.6.2020 00:42
sokrates

XXX.XXX.0.78

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,samec krom lutina ještě stěpí na modrý pastel,na pastel však štěpí i samice,jinak by nebylo odchováno pastelové mláďě,musejí štěpit oba rodiče,mutace je recesivní.A to ino je krémové lutino,kombinace modrého pastelu a lutina.Čisté lutino vypadá jinak.

Dobrý den a díky za posouzení. Jestli tomu rozumím správně, tak jejich matka to má v genech a projeví se to jen pokud se spáří se štěpitelným nebo mutačním? Protože tu matku jsem odchoval z páry, kterou jsem kupoval jako určitě přírodní. Ten člověk, kde jsem to kupoval mutace nedělal. Teď v tom mám už úplnej hokej. Na to, abych se tím zabýval šířeji nemám prostory (a nejspíš ani duševní schopnosti) a ani netuším, jako co a za kolik to prodávat, abych někoho nelakoval nebo nenatáhl, když vůbec netuším, co z toho může vylézt napříště. A to tahle pára vznikla v podstatě nedopatřením, složil jsem ji pro kamoša, za to že mi hlídal ptáky přes zimu, ale on ji potom razantně odmítl na jemný pokyn manželky :-)
Ještě jednou díky za trpělivost s amatérem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík