myslim si, že mlaďata vyššie su červene pastely, opalin by mal mať vyraznu červenu kresbu na chrbte hned po vyleteni.. Tu je môj samec 2019, foto po vyletení a aktuálna.
eMeR
napsal(a):
myslim si, že mlaďata vyššie su červene pastely, opalin by mal mať vyraznu červenu kresbu na chrbte hned po vyleteni.. Tu je môj samec 2019, foto po vyletení a aktuálna.
Tak toto je nádherný pták. Gratuluji. Dost se podobá zlatým opalínům. Chová někdo také takové pastelové opalíny?
Latam 21
napsal(a):
Tak toto je nádherný pták. Gratuluji. Dost se podobá zlatým opalínům. Chová někdo také takové pastelové opalíny?
ďakujem pekne. Po tejto sezone chcem naňho dať zlate rubino, uvidime buduci rok :)
eMeR
napsal(a):
Pro MartinRom. Ten Váš samec je opravdu pěkný. Myslím, že kombinace se zlatým rubinem je ideální spojení. také bych proto předpokládal, že z tohoto spojení musí vyjít krásní ptáci. Určitě toto je dobrá cesta. Také gratuluji a přeji hodně úspěchů v chovu.
tbpen
napsal(a):
rozela má mutaci opalinovou ,nesprávně nebo zažitě nazývanou červená ,tudíž červený pastel nebo opalinový pastel je jedno a to samé ,tak tu neblbněte lidi ,jde akorát u všech opalinů o množství červené barvy
moze byt, nejde mi o "blbnuti lidi", mne bolo vysvetlene ze tam je rozdiel, konkretne na tychto fotografiach - v kresbe, sytosti, zastupeni červenej v chvoste.. Ak to tak nie je, pardon.
tbpen
napsal(a):
rozela má mutaci opalinovou ,nesprávně nebo zažitě nazývanou červená ,tudíž červený pastel nebo opalinový pastel je jedno a to samé ,tak tu neblbněte lidi ,jde akorát u všech opalinů o množství červené barvy
Přesně tak, červená rosela je opalín, stejně jako rubino, to je vlastně taky opalín.
judaass
napsal(a):
Třeba zlatej opalín je někdy víc červenej, někdy zase má víc žluté, ale pořád je to zlatý opalín,ikdyz ptáci nejdou vždy úplně stejně vybarvení..
Máte pravdu ale nehledě na toto, jak uvádí pan MartinRom toto nejlepší správná cesta jak se dobrat ke skutečně kvalitním odchovům. Touto cestou by se mělo určitě v chovu pokračovat.
Mate pravdu pani, dakujem za opravu. Ked už je tu aktivita, jak by ste nazvali túto mutáciu? Nohy tmavé, oko hnedé
Dave1

XXX.XXX.130.23
Dobrý den, poradíte mi prosím o jakou mutaci se jedná? Opalín to je, ale záda to má jiné než u fotek výše. Děkuji
eMeR
napsal(a):
Mate pravdu pani, dakujem za opravu. Ked už je tu aktivita, jak by ste nazvali túto mutáciu? Nohy tmavé, oko hnedé
Podle literatury to vypadá na dilute. Horní dva obrázky. Ty dolní jsou dilute opalín.
Dobrý den, mám pro vás otázku a prosbu o zkušenou radu když jsem šla do 1. třídy v roce 2001 dostala jsem páreček rosel pestrých jedna byla krásná stále druhá cca po půl roce působila oškubaně ta pěkná před třemi lety zemřela zůstala ta oškubaná momentálně je jí cca 19 let je umístěna u mojí mamky spolu s dvěma alexandry v kleci škubání neustalo vypadá stále stejně (BŘÍŠKO,ZCELA BEZ OCASU) mám v plánu si ji vzít do nového bytu a tak ji chci nějak vzpružit aby se jí dařilo lépe. Její jídelníček u mojí mamky tvoří žíhanou, černou slunečnici, proso pro exoty a směs zrnin pro králíky je něco co bych mohla v jejím jídelničku změnit tak aby pelichat přestala ?
Na fotce je to ta s chmíříčkem to bylo před cca 11 lety to ještě vypadala skvěle ( jde z fotky poznat pohlaví ? )
Děkuji za odpověď Odvršová
PS - S Alexandry je rok a čtvrt a jeden Alex se také opelichal
V tomto Vám bude asi těžko někdo radit. Příčin může být několik. Jednou z nich je nějaká genetická porucha nebo je to sebepoškozování, škubání sebe sama. Ovšem je už celkem ve vysokém věku i když mnohdy se rozela pestrá dožije i více než dvaceti roků. Ve složení krmné dávky to asi nebude, neboť druhá rozela jak píšete byla v tomto v pořádku. Jak říkám, v tomto případě Vám asi zde nikdo neporadí. Navštívíte li veterináře bude zřejmě také jen experimentovat.
Latam 21
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat jestli někdo má ve svém chovu tuto mutaci, případně jestli by mohl vložit její foto. Děkuji
g