Žako velký (kongo) - příprava na chov

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2020 09:03
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Ahoj, zdravím všechny chovatele papoušků. Odhodlal jsem se konečně k chovu Žaka Konga. Tedy ještě ho nevlastním. Momentálně mu stavím ubytování. Ubytování bude 2x2x2m zateplené a vytápěné. K němu bude navazovat venkovní voliéra 3m dlouhá, 2m široká a 2m vysoká. Zatím jsem prostudoval nějakou potřebnou literaturu. Jsem teď na rozpacích.
Žako bude bydlet ve svém domečku na zahradě. Bojím se, že pokud kopím jednice bude si vytrhávat peří. Hodlám koupit ručně dokrmeného jedince. O dvou jedincích zatím neuvažuji.
Můj dotaz: Stane se tak, že si bude vytrhávat peří, pokud bude sám? Budu mu věnovat hodně času, ale pořád bude sám.
Je možné mu koupit někoho k sobě? Z jiných druhů levnějších papoušků, kterého by snesl a zabavil se, když budu v zaměstnání?
Veškeré rady, odkazy, literaturu a zkušenosti uvítám. Popřípadě i prověřený chov, kde koupit papouška.

Děkuji Pavel - začátěčník.

26.8.2020 09:27
bb-k

XXX.XXX.13.144

krásná voliéra pro pár čehokoliv

26.8.2020 10:35
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

A koho koupit, jako společníka k žakovi?

26.8.2020 11:20
kubanec

XXX.XXX.134.171

K zakovy jenom zaka když nemáš prachy na dva je blbost mit na zahradě jen jednoho bude se nudit

26.8.2020 12:18
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

No tak to abych začal šetřit

27.8.2020 07:07
dejviss

XXX.XXX.78.134

Tak záleží, zda chcete žaky chovat, nebo chcete jen jednoho žaka a k tomu ručně dokrmeného, který je už zvyklý na kontakt s lidmi, tím myslím fyzický kontakt, když na něj budete koukat jen přes pletivo a bude v té voliéře sám, tak se oškube..Když má někdo papouška jako mazla, většinou ho mívá doma v obýváku, kde se mu po celý den věnuje někdo z rodiny, papoušek se tak může bavit částečně i tím, že pozoruje Vás a Vaši rodinu a dění v domácnosti, ovšem tak velkou voliéru do obýváku asi nedáte, to znamená, že pro žaka doma bude voliéra menší, ale za to se musí každej den pouštět aby se prolétl, kde zase začínáme u kontaktu s lidmi.

mějte se hezky,DV

27.8.2020 09:34
eli22

XXX.XXX.58.42

Ta voliera bude super pro párek žaků. Určitě kupte pár a budou spokojeni všichni. I Vy. Určitě nekupujte jednoho, ani domů.

27.8.2020 09:48
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Velice dekuji za rady. Nejakou literaturu jsem prostudoval. Nektere chovatele v mem okoli jsem navstivil. Porad jsem nejisty. Papouska hodlam samozrejme nosit i domu. Ale rad bych aby zil ve svem venkovnim domecku s volierou. Podle meho nazoru domu nepatri. Takze predpoklada, ze prostor k proletum bude mit dostacujici ve voliere. Pokud jsem to spravne pochopil, je naprosto jasne, ze pokud bude sam a i pri veskere snaze se s nim mazlit, zacne si peri vyskubavat z duvodu stresu a flustrace.
Takze pokud venku, tak dva. Pokud bych se tedy rozhodl pro dva. Tak koupit oba rucne dokrmene?

27.8.2020 09:59
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Pokud koupím páreček, dá se i ten pár ochočit? Spíše tedy zvažuji koupit dva (samce a samici) ručně dokrmené. Čekat, co z toho vzejde. Po někom asi starší žaky nevím, jestli pro mne je dobrá volba. Přivítám jakékoli rady. A pokud budou dva a venku nebudou tedy strádat ?

27.8.2020 10:07
eli22

XXX.XXX.58.42

chovatel žaka napsal(a):
Pokud koupím páreček, dá se i ten pár ochočit? Spíše tedy zvažuji koupit dva (samce a samici) ručně dokrmené. Čekat, co z toho vzejde. Po někom asi starší žaky nevím, jestli pro mne je dobrá volba. Přivítám jakékoli rady. A pokud budou dva a venku nebudou tedy strádat ?

Pokud budou dva venku a budou mít vytápěný zálet tak nejenom že nebudou strádat, ale budou štastní jako blechy.

27.8.2020 12:15
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Paráda a jak s výběrem dvou jedinců samce z jiného vrch a samici taktéž a nebo úplně od dvou chovatelů zvlášť.

27.8.2020 12:57
eli22

XXX.XXX.58.42

chovatel žaka napsal(a):
Paráda a jak s výběrem dvou jedinců samce z jiného vrch a samici taktéž a nebo úplně od dvou chovatelů zvlášť.

No od dvou chovatelů, ne pouhých dokrmovačů. Ale jste si jist, že ten chov zvládnete? Jako úplný začátečník? Jinak ptáci mají snůšky, vrhy mají savci

27.8.2020 14:15
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Snad ano, pred par lety jsem se ponoril do vcelareni ze dne na den dnes uz mam vcelstev 29. Do paposku jsem se taky zblaznil. Ale vse beru vazne, nic na lehkou miru. Malinko se bojim sousedu, ze jim budou vadi, ale zase na druhou stranu vic, jak dva nechci. Chovnou stanici taky nechci. Jen chci aby se jim darilo. Tak snad se vse podsri

27.8.2020 14:17
eli22

XXX.XXX.58.42

chovatel žaka napsal(a):
Snad ano, pred par lety jsem se ponoril do vcelareni ze dne na den dnes uz mam vcelstev 29. Do paposku jsem se taky zblaznil. Ale vse beru vazne, nic na lehkou miru. Malinko se bojim sousedu, ze jim budou vadi, ale zase na druhou stranu vic, jak dva nechci. Chovnou stanici taky nechci. Jen chci aby se jim darilo. Tak snad se vse podsri

No tak držím pěsti.

27.8.2020 17:48
kubanec

XXX.XXX.103.239

Zaci nejsou moc hlucni a co konzsti stoji půlku

27.8.2020 20:45
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Určitě to jednoduché nebude. Ale oto více se musím snažit.

28.8.2020 06:33
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Ještě bych se rád zeptal na literaturu. Je nějaká dobrá literatura, jak přistupovat k papouškovi hne o začátku? Nebo jak na papouška, když ho přivezu domu? O žakovi jsem načetl dost, ale je to podle mého názoru dost komplikované zvíře. Pokud to pokazím na začátku, nemusí se mi povést získat si jeho důvěru. Uvítám odkazy, fora, literaturu.
V opačném případě, zase můj úsudek, někteří opravdu přehánějí přehnanou péči o papouška. A dost věci o kolo něj dramatizují a nafukují. Je dobré být připraven a nebrat věci na lehkou váhu.
Zase na druhou stranu, člověk pokud ho chce chovat a po přečtení některých názoru je hned vyděšen až překvapen, co někteří o něm řeknou, napíšou.

28.8.2020 06:37
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Děkuji všem za příspěvky. Je dobré vědět vše. Ještě bych se rád zeptal na granule, jaký na to máte názor? Někteří chovatelé tvrdí, že krmí jen jimi a ostatní používají, jako odměnu. Granule prý mají vše co papoušek potřebuje ( prý vyváženou stravu). Pokud ano, jaké by v připadali v úvahu?
Díky

28.8.2020 07:02
dejviss

XXX.XXX.78.134

Dobrý den,

nemám sice žaka, ale mám alexandra malého a eklektuse. Granule nepoužívám, papouškům dávám pouze čerstvé ovoce a zeleninu ve velmi rozsáhlém spektru, nejlépe z vlastní zahrádky - přírodní produkt je přírodní produkt a ten ničím nenahradíte, také nevím, proč utrácet kvanta peněz za nějaké granule, když mi doma na zahradě ovoce a zelenina roste, chápu, že každý zahrádku nemá, pořád bych ale papouškovi připravil raději salát z 5 druhů ovoce x zeleniny, než abych mu tam nasypal granule - Vy byste přece taky granule nejedl.. :) ?

Dále přidávám oříšky - vlašské, mandle, lískové, buráky, dýňová semena atd..občas piškot jako pamlsek a na něj nakápnu 3 kapky 100% rakytníkového oleje, občas trošičku medu na piškot, sem a tam plátek česneku na imunitu a samozřejmě směs zrní, kterou můžete také nechat naklíčit.

Samozřejmě se najde spousta dalších přírodních produktů, které papouškovy můžete dát, včetně dřevin na okus atd.. prohledejte fórum, takové vlákno tady jistě bude.

Nerozepsal jsem zcela jistě rozsáhlou paletu jídelníčku pro papoušky to ani nebyl účel, ale pouze jsem chtěl poukázat, že granule nemusí být řešení, osobně bych se na granule mohl vyprdnout, navíc pokud budete mít papouška jednoho nebo dva, není takový problém jim přeci připravit čerstvou stravu.

mějte se hezky,DV

29.8.2020 17:33
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Dobrý den,

děkuji za jídelníček. Určitě se také přikláním r rozmanité stravě.

19.9.2020 00:27
Birdsong

XXX.XXX.71.4

Varuji před párem ručně dokrmeným-nebudete mít zaručený ani odchov ani soulad obou ptáků...Jeden z nich může žárlit a ten druhý bude pro něj nesnesitelný.Chov a odchov patří do rukou zodpovědného chovatele,který si je vědom těchto rizik a bude respektovat pŕirozenost papoušků,což je jedině smysluplný postoj rozumného chovatele.Zajistěte svým ptákům naprostý klid,budky nabídněte min.dvě,každou jinou a na jiném místě,nenuťte je respektovat vaše rozhodnutí...Nerušte sedící ptáky v budce,ví nejlíp co mají dělat...Rušení rodiče jsou schopni z traumatu neklidu zabít své potomky,aby se traumatu zbavili!Návyky,které získají ptáci z první snůšky,si ponesou celá leta...to stejné se bude opakovat také u nezdařeného odchovu-jeho viník je a bude vždy chovatel /pardon-majitel!/ Řimák

19.9.2020 06:31
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Dobrý den,

moc děkuji za cennou radu. Co by jste mi tedy radil? Jaké tedy pořídit. Určitě chci dva to už jsem rozhodnutý. Určitě od mladé žaky. Domeček už jsem dokončil. Je o rozměrech 2x2x2. Síla zdí 20 cm zateplený. Zateplený strop 40 cm. Vnitřek celý vydlaždičkovaný. Navíc je umístěn uvnitř termostat s infrazářičem na spínání poklesu teploty. K domečku budu teď v zimě přidělávat voliéru o rozměrech 3x3x3. Kterou sestavím, jako stavebnici. Spodek pod voliérou mám umístěné ztracené bednění o síle 10 cm zapuštěné malinko pod terén kvůli případným hlodavcům. Je to takto dostačující?
Mohu se tedy zeptat, kde papoušky pořídit a jaké? Chci aby vše bylo v pořádku. Vím, že jim budu věnovat dost času. Na druhou stranu nechci nic podcenit.
Dále k budkám, měl jsem za to, že s hnízděním mám nějakou dobu čas? Pokud budu mít mladé žaky, tak cca 2-3 roky i déle by nemuseli zahnízdit. Doporučujete i přes to budky od samého začátku umísti do domečku?
Uvítám jakékoli zkušenosti, případně posílám na sebe email: sidorjak.pavel@seznam.cz . Můžete mi veškeré informace poslat i na email. Přes email bych poslal i číslo a zavolal bych Vám. Literaturu studuji u dvou chovatelů jsem byl.
Ale to co jste mi odepsal mě trošku znepokojuje. Hlavně bych chtěl poradit s nákupem.
Děkuji Sidorjak

19.9.2020 09:21
Froli-1

XXX.XXX.70.59

Pár rad při zakoupení papouška:
1. Jeďte přímo k chovateli- uvidíte prostředí ve kterém žije, jak se sám papoušek chová ve voliére a popř. jestli nemá problémy s létáním, konzumuje potravu, trus musí být v pořádku!
2. Dbejte na to, aby měl kroužek, všechny papíry + vyšetření na viry ( APV+PBFD) a stanovené DNA.
Kupní smlouva je taky důležitá, ale měla by i obsahovat,že v případě úhynu papouška a prokázání např. vrozenou vadu- pitvou, je prodávající povinen vrátit kupujícímu peníze zpět.
3. Sledujte zdravotní stav papouška- načepýřenost, spavost atd.jsou projevy nemoci.
Okolí nozder nesmí být zarudlé, nesmí mu z nich vytékat tekutina, nesmí se zadýchávat či kýchat.
Měl by být aktivní !
4. Ptejte se chovatele,čím papouška krmí, jestli dává hotovou směs od firem, které jsou určeny pro africké druhy nebo si míchá směs sám...někdy přemíra tučných zrnin se může projevit v budoucnu na zdravotním stavu, měl by být naučený i na ovoce a zeleninu, ne jen na zrní..
5. Pokud si nebudete jistý při koupi, vemte s sebou nějakého chovatele.. jistě vám poradí a bude si všímat i toho, co vy byste v nadšenosti přehlédl.
Ať se Vám daří!

19.9.2020 13:20
park

XXX.XXX.245.249

Birdsong napsal(a):
Varuji před párem ručně dokrmeným-nebudete mít zaručený ani odchov ani soulad obou ptáků...Jeden z nich může žárlit a ten druhý bude pro něj nesnesitelný.Chov a odchov patří do rukou zodpovědného chovatele,který si je vědom těchto rizik a bude respektovat pŕirozenost papoušků,což je jedině smysluplný postoj rozumného chovatele.Zajistěte svým ptákům naprostý klid,budky nabídněte min.dvě,každou jinou a na jiném místě,nenuťte je respektovat vaše rozhodnutí...Nerušte sedící ptáky v budce,ví nejlíp co mají dělat...Rušení rodiče jsou schopni z traumatu neklidu zabít své potomky,aby se traumatu zbavili!Návyky,které získají ptáci z první snůšky,si ponesou celá leta...to stejné se bude opakovat také u nezdařeného odchovu-jeho viník je a bude vždy chovatel /pardon-majitel!/ Řimák

Po hodně dlouhé době, konečně jeden přínosný a rozumný příspěvek. Jenom dodám že i když dodržíte tyto rady není úspěch zaručen. Jistě se najde i spousta chovatelů kterým ručně dokrmený ptáci odchovávají. Vždy je to o tom jak velký "závislák na člověku" daný jedinec je. A také je to o určité chemii mezi chovatelem a jeho papoušky. Podle mě to souvisí i s inteligencí těchto zvířat. Je dobré mít vše načtené, ale není nad vlastní zkušenosti.

PT

8.10.2020 08:18
chovatel žaka

XXX.XXX.110.106

Ahoj, neporadil by mi nikdo, kde nakoupit díly na venkovní voliéru. Kde by to bylo za příznivé ceny/poměr kvalita?

Díky

8.10.2020 19:12
tydýt

XXX.XXX.147.103

Ahojky, já nakupuji voliery Zelinka, Vždy spokojenost, ceny také dobré a pošlou Ti to i poštou na dobírku cca 139 Kč. Mají vše , co je potřeba na stavbu voliery.
chovu zdar Ivan

8.10.2020 19:35
chovatel žaka

XXX.XXX.110.170

Děkuji moc juknu tam.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2020 21:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odporúčam Aluhobby.cz tam som nasiel vzdy vsetko a 100% spokojnost.

9.10.2020 07:42
chovatel žaka

XXX.XXX.110.170

Děkuji podívám se.

Ještě bych se zeptal, najdu tam nějaké zavírání oken/výletů. Zatím mam v domečku díru a musím nějak dořešit zavírání a uteplení na zimu. Dávám jsem fotku, pokud by někoho něco napadlo uvítám každou radu. Ta podsada je pro voliéru. Bude 3x3x3m.
Snad dostačující pro párek.

9.10.2020 11:34
Froli-1

XXX.XXX.70.59

Zdravím, vletová okna jsem nechávala vyrobit na spokojenypapousek.cz, udělají vám je přímo podle vašich rozměrů, ale počítejte s dobou dodání 2-3 týdny, jelikož nestíhají.Taky jsem je teď řešila díky dalším voliérám pro žaky. Systém otvírání a zavírání pomocí lanka přes venkovní části..nic složitého.

9.10.2020 12:38
Froli-1

XXX.XXX.70.59

Akorát ( možná se pletu- podle fotky), ale připadá mi, že tam máte pouze tyto dva malé otvory určené na vletová okna jako přirozený zdroj světla, nebude tam tma? Nebo to tam v případě tuhé zimy, kdy žaci nebudou moci jít na celý den do venkovní části, budete pořád svítit? Možná by pomohlo vyměnit ty plné dveře..pokud tam není okno z druhé strany, což si myslím, že není..

9.10.2020 13:46
chovatel žaka

XXX.XXX.110.170

Děkuji za radu, přesně tak. Okno tam není plánuji ho ve dveřích. Vletové okna zateplím a udělam v nich malé větrání. Uvnitř bude infra panel s termostatem. Počítám, že i přisvícení přidělám. Jedno okno by mělo stačit?
děkuji

9.10.2020 13:50
chovatel žaka

XXX.XXX.110.170

Domeček má rozměry 2,5x2,5,x2m mělo by to pro pár stačit?

9.10.2020 13:57
Froli-1

XXX.XXX.70.59

Tak vzhledem k tomu, že tam bude jeden pár žaků, tak jedno fixní a jedno otevírací. Nebo, možná už kvůli větrání, kdy tam normální okno nemáte, bych nechala udělat ty otevírací radši obě než mít otevřené ty dveře- myši atd. Škoda, že jste to vletové okno neudělal o dost větší a druhou část jste mohl vyplnit např.luxferama kvůli světlu.Ty dveře bych taky pořešila.

9.10.2020 14:05
chovatel žaka

XXX.XXX.110.170

Také mě to teď mrzí, ale už s tím nic neudělám udělám, jak říkáte. Obě vletové zateplené a dveře v horní části do jedné třetiny prosvětlené. Jinak prostor, pro pár žaků je dostačující?

9.10.2020 14:10
chovatel žaka

XXX.XXX.110.170

Okna jsou 40x25 cm. Byl jsem se tam teď podívat a zdá se, že světla je dost. Nebudou nějak strádat?

Děkuju

9.10.2020 14:13
Froli-1

XXX.XXX.70.59

Snad nebudou, ale to všechno záleží na vaší péči!

9.10.2020 14:17
chovatel žaka

XXX.XXX.110.170

Okno na vlet dostačuje? Světlo ještě vyřeším přes dveře. Teď je tam celkem slušně vidět a to je u nás zataženo. Pokud budou ještě prosvětlené dveře bude to dostačující.

Ještě se chci zeptat na voliéru? Z jaké síly materiálu vyrobit? Jaké pletivo? děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík