Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.10.2020 17:15
strnecka

XXX.XXX.80.41

Dobrý den,
nikde jsem to nenašla, tak jen prosím o odpověď. Zajímalo by mne, proč se nechová větší šíře drobného ptactva. Všude se hodně opakují zebřičky, chůvičky, gouldy, rýžovníci a tak, ale například modroušek černoocasý nebo rudoocasý jako by se vůbec nechoval. Nebo jen velmi vzácně. Proč je tomu tak? Můj tip je, že jejich odchov je příliš náročný, že se třeba v zajetí nerozmnožují. Nebo že by byli chráněni a evidováni? Protože vzhledově nejde o nevýrazné, nezajímavé ptáky, konkrétně rok Estrilda, do kterého modroušek patří.

23.10.2020 17:31
vegh

XXX.XXX.101.166

strnecka napsal(a):
Dobrý den,
nikde jsem to nenašla, tak jen prosím o odpověď. Zajímalo by mne, proč se nechová větší šíře drobného ptactva. Všude se hodně opakují zebřičky, chůvičky, gouldy, rýžovníci a tak, ale například modroušek černoocasý nebo rudoocasý jako by se vůbec nechoval. Nebo jen velmi vzácně. Proč je tomu tak? Můj tip je, že jejich odchov je příliš náročný, že se třeba v zajetí nerozmnožují. Nebo že by byli chráněni a evidováni? Protože vzhledově nejde o nevýrazné, nezajímavé ptáky, konkrétně rok Estrilda, do kterého modroušek patří.

Jedno presné vysvetlené.Asi tak pred 30-40 rokmy sa chovalo všetko čo sa len dalo kupiť a aj odchovávolo.teraz posledné roky už každy chová len pre vykup.Mám velké sortiment vtákov ale ked ponuknem na 95% píta že vykup bere ?až nie tak nekcem kvalitu nepozeraju len cenu.

23.10.2020 17:45
maxichov

XXX.XXX.225.46

strnecka napsal(a):
Dobrý den,

chov je náročnější u většiny drobotě

23.10.2020 18:38
hzp

XXX.XXX.83.72

maxichov napsal(a):
chov je náročnější u většiny drobotě

Přesně tak, 10-12 hodin si nevšimnete, že nemají v krmítkách a vymetáte mrtvolky. To chovatelé zahnutých zobáků neznají. Dalším důvodem je velmi krátký produktivní věk drobotě. U zmiňovaných jsou to 3-4 roky maximálně, když neodchováte, tak je hotovo, máte je na dožití.Dále tepelná náročnost, prakticky nic nemůžete chovat venku přes zimu, citlivost na světelný režim, pak také některé druhy jen na zrní neodchováte, přičemž jsou velmi citliví na přebuzení živočišnou potravou, no je toho více. Navíc není v ČR vůbec žádné zájmové sdružení, které by chovatele těchto druhů zastřešovalo, to také věci nepomáhá. No a konečně, kdyby Češi měli moře, tak vězte, že výčet chovaných druhů by byl násobně větší. Kam se hrabou Holanďani či Belgičani na podnikavé Čechy.
Tak asi tak. Nicméně nikomu nic za běžné situace nebrání vyjet do BENELUXu a nakoupit za pár tisíc éček tyhle druhy a být v Česku za kinga.

23.10.2020 18:46
strnecka

XXX.XXX.92.2

Aha. Jasné. Moc děkuji za vysvětlení.

17.11.2020 03:09
Birdsong

XXX.XXX.71.4

Drobní exoti jsou v jejich chovu vymezováni nejen cenou,která koresponduje s počtem chovaných jedinců u nás,ale zároveń nelze pominout péčí nutnou k tomu,aby se odchov podařil...Chov kanárů je jednoduchý z hlediska požadavku chovného páru,pár jiných druhů,je již sloźitý z pohledu sestaveného páru chovatelem,nikoliv samotnými ptáky...Neharmonický pár může zahnízdit až další sezónu...Velmi důleźité ja správné "načasování" toku ptáků,motivovaného zároveň vhodným krmením...Jedny z nejplašších ptáků vůbec považuji A.fidžijské,které při vyrušení okamžitě opustí hnízdo!Proto mám voliéry uzavřeny a jejich denní režim jim zajišťuje naprostý klid!Některý druh vyžaduje další budku,ve které spí...Světelný reźim je pro malé exoty důležitéjší než krmení...Ovlivňuje jejich metabolismus a ten se podílí na celkové kondici...Dovozy exotů pokud nejsou praktikovány překupníky vozí populaci v nedobrám stavu,často s následky zkrácení źivota a ptáky neschopné reprodukce...Druhy z domoviny pocházející z více poddruhů bývají zpravidla vždy kříženci mezidruhový,proto o chovu jistého druhu nelze hovořit..Všichni exoti jsou choulostiví na přepravu,proto jejich počet na burzách bývá minimální...Jsou druhy,které neodchovají mladé bez hmyzu,jiné hmyz odmítají...Pokud jsou exoti ve společné voliéře,potom jejich počet a osádka musí být optimální...Své exoty nekroužkuji,nemám je urćené na prodej,a pokud se najde jedinec,který projeví mimořádný zájem,potom je to odborník a ten kroužek nevyžaduje,s jinými zájemci nespolupracuji...Řimák

17.11.2020 12:01
Sergi26

XXX.XXX.44.4

Je to jednoduché, klasicky a jednoduše řečeno, náročnost chovu je u těchto ptáků vysoká, další důvod je cena a nutnost nebříbuzných ptáků, které u nás jen těžko seženete, dříve, když se vozili ptáci z odchytu, nikdo cenu a náročnost neřešil, dnes se druhy, kterých bylo všude dřív plno, stávají vzácnosti, import se zakázal, odchyt také a chov je časově i finančně náročný..

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2020 16:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

Důvodů je víc- chov se nevyplatil kvůli levným dovozům, těch co to uměli bylo minimum (dlouhodobý chov, ne náhodné odchovy). Proto po zákazu dovozu zmizela spousta druhů a zůstaly jen ty jednodušší... Každá promarněná chovatelská sezona může skončit ukončením chovu, protože ptáci jsou pak již staří. Samozřejmě jsou různé potíže s krmením, hnízděním, odchovy, odstavem a zimováním. A momentálně jsou zase ceny některých druhů mimo ochotu případných zájemců.

17.11.2020 22:11
vmakovicky

XXX.XXX.60.198

Okrem už spomenutých dôvodov je tu aj starnutie chovateľskej základne a v súčasnej dobe pandémia COVID 19, ktorá zabraňuje cestovaniu. V zahraničí existujú špecializované organizácie a tie sa prezentujú na svetových výstavách C.O.M. Napr. Associazione Ornitologica di Franciacorta pod ktorú patrí Mostra Erythrura, Len u nich sú ceny podstatne vyššie. Združenie pre ochranu druhov, chov vtákov a ich chov (AZ) https://www.azvogelzucht.de/content/mitglieder_werbung.html vydáva aj časopis a členské je 42 eur.

Přidejte reakci

Přidat smajlík