Dobrý den, mám tři mladé korely skoricove perlo straky, jsou měsíc venku z budky. Potřeboval bych poradit s pohlavím, protože si nejsem úplně jist. Předem děkuji za odpovědi.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Bylo by docela fajn napsat jak vypadají rodiče,to je základ dotazu.
To samozřejmě vím, jenom jsem nemohl najít foto😉 samice lutino, samec skořicová perlostraka. Vždy byly mláďata skoricovy perlostraky nebo perlostraky
alfonzo

XXX.XXX.0.243
No vida,takže vázáno na pohlaví,všechna skořicová i perlová mláďata jsou po otci stoprocentní samice i když jsou třeba ještě k tomu strakaté.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Zdá nezdá?Je to tak jak píšu na sto procent.Genetický výpočet je v procentech a to znamená,výpočet ze sta procent,tudíž ze sta odchovaných jedinců daným párem,proto to někdy vypadá nedůvěryhodně.A kor,když to máte takto,kombinace mutací,takže spousta barev.
bb-k
napsal(a):
pohlaví mláďat nepoznáte,až podle zpěvu a po přepeření-samé samice-blbost
chováte 40 let...ale u mutací vázaných na pohlaví ( při vhodně sestaveném páru) to opravdu poznáte už ve hnízdě
je jen otázka, zda tazatel určil správně mutaci u rodičů
12 mladých a všechny byly skoricovy perlostraky nebo perlostraky
páč ze 1,0 skořicového perlostraky by nebyly přírodní perlostraky{
1.0 přírodní straka(ADM) skořicová opalinová(perlová) x 0.1 ino
% ze všech 1.0
100.0% 1.0 přírodní /opalinová(perlová)-skořicová ino straka(ADM)
% ze všech 0.1
100.0% 0.1 přírodní opalinová(perlová) skořicová /straka(ADM)
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,koukám na tu první fotku,ten pták uprostřed má tmavá prsa,ale na další fotce i kresbu v křídle včetně perlování,nevypadá na skořici,ale na přírodní zbarvení,potom,že je perlový a není skořicový znamená,že je to samec,tudíž samice je perlové ino.Chělo by to tohoto ptáka ještě vyfotit ze všech stran.
Už to chápu. Tu matku ještě pořádně ofotim. Má Perlové lutino červené nebo černé oči? A když mláďata jsou některá strakatá a třeba mladé na 4 fotce nejeví známky strakatosti tak by to mohlo být takhle viz foto
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Perlové ino má červené oko.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Přijdeme tomu na kloub,matka bude perlové ino,štěpitelná na straky,samce známe,barvy jsou vidět,dále nevíme,může i na něco štěpit dále,zatím se neprojevilo,nebo není možno z důvodu recesivní mutace a druhý kus tu vlohu nenese.
I zde bude možno určit pohlaví již v budce,co není skořicové je samec,což potvrzuje ten druhý pták na prevní fotce zleva na bidýlku,dle mého názoru je přírodní perlostraka.Hlavně se nenechte zmást odstínem,né vždy světlé zbarvení je skořice.Třeba to někdo z korelářů upřesní,nedělám je třicet let.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Vypadá,že je perlovaná,takže je to podle všeho tak,jak jsme usoudili výše.Jinak,naučte se chytat ptáky bez rukavic,je to jednoduché a pro zvíře lepší,takto není žádný cit.Neberte to špatně,chovám i velké ary a chytám je do holé ruky.
Děkuji za pomoc😄. Jste dobrý že chytate i ary bez rukavic. Já jsem mladý chovatel a ještě jsem nepřišel na to jak to chytat bez rukavic aby mi nestiply. Takže abych to shrnul. Otec skořicová perlostraka, matka perlová lutino štěp. Straka. Mláďata skoricove perlostraky nebo skoricove perly jsou samice. A šedé perlostraky a šedé perly samci. Takhle je to dobré?
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Ano,je to tak dobře,musíte oddělit ty skořice ,to jsou vždy samice po otci,ostatní i v kombinaci straka a perla v přírodním odstínu samci.Jednoduchý systém jak znát pohlaví mláďat již v budce.Ať se daří.