Špinavé peří a nožky - neoféma modrohlavá

Neoféma modrohlavá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2021 16:28
ZBzH

XXX.XXX.189.13

Dobrý den,

můj tříletý sameček neofémy modrohlavé má viditelně špinavé peří a drží se mu nečistoty i na nožkách - viz foto.
Tento jev pozoruji cca 3 měsíce a situace se spíše zhoršuje než naopak. Na chování změny nevidím. Žije ve společné voliéře se svou samičkou a párem horáků a nádherňáků. Neofémky jsou samozřejmě často na zemi a ve voliéře se zdržují i pod bidlem, které okupují nejčastěji horáci s nádherňáky, takže znečištění je pravděpodobně odtud.
Ale nevím, proč se nečistota na peří drží a že mu to nevadí a nedělá s tím něco (např. při koupeli). Nemůže to být projev nějaké nemoci?
Předem moc děkuji za odpovědi.

10.1.2021 17:09
exotchov

XXX.XXX.168.151

ZBzH napsal(a):
Dobrý den,

můj tříletý sameček neofémy modrohlavé má viditelně špinavé peří a drží se mu nečistoty i na nožkách - viz foto.
Tento jev pozoruji cca 3 měsíce a situace se spíše zhoršuje než naopak. Na chování změny nevidím. Žije ve společné voliéře se svou samičkou a párem horáků a nádherňáků. Neofémky jsou samozřejmě často na zemi a ve voliéře se zdržují i pod bidlem, které okupují nejčastěji horáci s nádherňáky, takže znečištění je pravděpodobně odtud.
Ale nevím, proč se nečistota na peří drží a že mu to nevadí a nedělá s tím něco (např. při koupeli). Nemůže to být projev nějaké nemoci?

Reknu vam to asi takhle,nektery zivocich je prase a jiny se neustale cisti, Doufam ze je to strucny ,nic se stim nenadela.

10.1.2021 20:34
eli22

XXX.XXX.58.43

exotchov napsal(a):
Reknu vam to asi takhle,nektery zivocich je prase a jiny se neustale cisti, Doufam ze je to strucny ,nic se stim nenadela.

Třeba nemá sílu se čistit, třeba není úplně zdravotně v pořádku.

10.1.2021 21:24
JoPe

XXX.XXX.82.6

ZBzH napsal(a):
Dobrý den,

Neviděl jsem vaši voliéru, ani podmínky ve které ptáky chováte, takže nemůžu hodnotit. To společenství druhů si ale dovedu představit a ten pták vážně nevypadá dobře a vy potvrzujete jeho zhoršování. Mezi těmi ostatními uvedenými druhy ptáků je v hierarchii až poslední..... Na nic bych nečekal a oddělil ho společně i se samicí do jiné klece a snažil bych se mu vytvořit lepší životní podmínky a rovněž nechte vyšetřit jeho trus na parazity, jinak o něj můžete brzy prijít.

11.1.2021 09:04
ZBzH

XXX.XXX.189.13

JoPe napsal(a):
Neviděl jsem vaši voliéru, ani podmínky ve které ptáky chováte, takže nemůžu hodnotit. To společenství druhů si ale dovedu představit a ten pták vážně nevypadá dobře a vy potvrzujete jeho zhoršování. Mezi těmi ostatními uvedenými druhy ptáků je v hierarchii až poslední..... Na nic bych nečekal a oddělil ho společně i se samicí do jiné klece a snažil bych se mu vytvořit lepší životní podmínky a rovněž nechte vyšetřit jeho trus na parazity, jinak o něj můžete brzy prijít.

Moc děkuji za rady. Myslíte, že je oba mohu dát ke třem párům andulek do venkovní kryté voliéry 2.8x1.8x2m? Druhá možnost je pak jen klec 1.2x1x0.5m v garáži. Nyní jes horaky anádherňáky ve venkovní voliéřes krytým záletem 1x2x2m a výletem 2x5x2m.

11.1.2021 10:25
eli22

XXX.XXX.58.43

ZBzH napsal(a):
Moc děkuji za rady. Myslíte, že je oba mohu dát ke třem párům andulek do venkovní kryté voliéry 2.8x1.8x2m? Druhá možnost je pak jen klec 1.2x1x0.5m v garáži. Nyní jes horaky anádherňáky ve venkovní voliéřes krytým záletem 1x2x2m a výletem 2x5x2m.

Já osobně bych je dala samostatně do garáže, nechala udělat rozbor trusu a pozorovala ho.

11.1.2021 10:36
JoPe

XXX.XXX.82.6

ZBzH napsal(a):

Udělal bych to samé ,co vám napsala eli22 tzn. samostatně,do závětří, klid, pozorovat atd.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2021 16:58

ZBzH napsal(a):

Dala bych je úplně zvlášť. Andulky jsou potvory, ty je na pokoji nenechají. Navíc pokud by mu něco bylo (paraziti, atd ), tak ať si to zbytečně nezanesete i k těm andulkám. ;)

Není třeba i možné, že se hůř dostává k jídlu (neodhání ho horáci a nádherní? ) a dík větší zimě, tj. většímu výdeji mu prostě ubývá sil? 🤔

11.1.2021 19:40
eli22

XXX.XXX.58.43

A ještě bych chtěla říci, že si myslím, že modrohlavé by v zimě vůbec neměli být ve venkovní voliéře bez záletu. Já je teda nechovám, chovám bourky a ty venku mám, ale ty modrohlavé bych tam nenechala.

11.1.2021 20:14
ZBzH

XXX.XXX.189.3

Všem moc děkuji za užitečné rady. Už jsou v kleci v garáži - viz foto. Jak radíte, budu je pozorovat a zkusím ten rozbor trusu. Jinak ve venkovní voliéře vnitřní zálet je a prostorná je pro tři páry podle mě dostatečně - též viz foto. Vzhledem k předpovědi počasí na týden budou mít v garáži určitě příznivější podmínky (tepleji a menší vlhkost). Budu pozorovat a snad se to zlepší.

11.1.2021 21:28
glanz

XXX.XXX.76.74

ZBzH napsal(a):
Dobrý den,

Jestli přežijí zimu, tak je do té voliéry k horákům nedávejte. A ani k andulkám.
Nechte je v té kleci.
Zvenku dejte budku a netrapte je s jinými ptáky.
Modrohlavé odežene i zebřička.

11.1.2021 21:45
ZBzH

XXX.XXX.189.3

glanz napsal(a):
Jestli přežijí zimu, tak je do té voliéry k horákům nedávejte. A ani k andulkám.
Nechte je v té kleci.
Zvenku dejte budku a netrapte je s jinými ptáky.
Modrohlavé odežene i zebřička.

To je zajímavé. Já jsem začátečník, takže o chovu vím prd, ale přišlo mi, že soužití celkem funguje, problémy jsem neviděl. Měl jsem u nich ještě pár rosel a ty začali po pár měsících být agresivní - ale ne na neofémy, ale na nádherňáka. Tak jsem dal rosely vedle do samostatné voliéry a je pokoj. Ale je možné, že neofémy strádali bez viditelných projevů.

11.1.2021 22:02
eli22

XXX.XXX.58.43

ZBzH napsal(a):
To je zajímavé. Já jsem začátečník, takže o chovu vím prd, ale přišlo mi, že soužití celkem funguje, problémy jsem neviděl. Měl jsem u nich ještě pár rosel a ty začali po pár měsících být agresivní - ale ne na neofémy, ale na nádherňáka. Tak jsem dal rosely vedle do samostatné voliéry a je pokoj. Ale je možné, že neofémy strádali bez viditelných projevů.

Se divím, že s těmi rozelami vůbec někdo v té voliéře přežil.A jinak já bych neofémy nenechávala ani s andulkama. Mám je s astrildama a i ti jsou neofémkám často rovnocennými partnery.Jsou to velmi mírní papoušci.

12.1.2021 07:43

Taky už bych je tam nevracela. Co jsem o nich četla, jsou to takové "trubky" hodné a nechají se odehnat skoro kýmkoli. Většina chovatelů je má buď v samostatné voliéře nebo v bedovkách.

Jo a do té voliéry k horákům a nádherným určitě dokupte ještě jeden pár. Dva páry nedělají dobrotu. Buď to chce 1 nebo 3 páry. Volila bych mláďata.

12.1.2021 14:38
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky už bych je tam nevracela. Co jsem o nich četla, jsou to takové "trubky" hodné a nechají se odehnat skoro kýmkoli. Většina chovatelů je má buď v samostatné voliéře nebo v bedovkách.

Jo a do té voliéry k horákům a nádherným určitě dokupte ještě jeden pár. Dva páry nedělají dobrotu. Buď to chce 1 nebo 3 páry. Volila bych mláďata.

A myslíte, že by k horákům a nádherným šel pár královských? Neofémky jsou teď v kleci v garáži a na jaře plánuji vybudovat ještě 3-4 voliéry 1m široké s 2m dlouhým krytým záletem a 4m dlouhým venkovním výletem. Jednu nudli budou mít neofémky.

12.1.2021 14:52
Valentko

XXX.XXX.226.187

ZBzH napsal(a):
A myslíte, že by k horákům a nádherným šel pár královských? Neofémky jsou teď v kleci v garáži a na jaře plánuji vybudovat ještě 3-4 voliéry 1m široké s 2m dlouhým krytým záletem a 4m dlouhým venkovním výletem. Jednu nudli budou mít neofémky.

Podľa mmňa by ste ten pár neofém mohol chovat aj v tej klietke co máte v garáži. A musím vás pochválit veľmi pekné voliéry a aj klietka 👍

12.1.2021 15:36

ZBzH napsal(a):

Královské bych do společné voliéry osobně nedala. Aspoň teda náš samec je v době toku dost nepříjemný i přes pletivo.

Možná pár červenokřídlých by šel, pokud to chcete pestré. Ti mi nijak agresivní nepřijdou ani v toku.

Královské bych dala do těch "nudlí", to jim bude vyhovovat.

12.1.2021 15:41

A nebo bych dala po páru velkou austrálii do těch dlouhých voliér. A do té velké 5x2 m dát ve více párech korely nebo třeba hejno těch neofém.

Ono se totiž papoušek horský, nádherný a červenokřídlý můžou vzájemné křížit. A i když budete mít pár odmlada, můžou se vyskytnout v hnízdu kříženci. Již to tu někdo v diskuzi řešit, že ač byli spárování, tak v hnízdu byla mláďata mix.

12.1.2021 20:44
ZBzH

XXX.XXX.189.3

Valentko napsal(a):
Podľa mmňa by ste ten pár neofém mohol chovat aj v tej klietke co máte v garáži. A musím vás pochválit veľmi pekné voliéry a aj klietka 👍

Děkuji za pochvalu! Já bych rád neofémkám dopřál víc prostoru než jen tu klícku. Možná přes zimu je nechávat v kleci a přes léto ve venkovní voliéře. Já měl za to, že neofémky mi vydrží v zimě ve venkovní voliéře s krytým záletem v pohodě.

12.1.2021 20:57
ZBzH

XXX.XXX.189.3

A nebo bych dala po páru velkou austrálii do těch dlouhých voliér. A do té velké 5x2 m dát ve více párech korely nebo třeba hejno těch neofém.

Ono se totiž papoušek horský, nádherný a červenokřídlý můžou vzájemné křížit. A i když budete mít pár odmlada, můžou se vyskytnout v hnízdu kříženci. Již to tu někdo v diskuzi řešit, že ač byli spárování, tak v hnízdu byla mláďata mix.

Prosím vás, v případě úspěchu v chovu - narození mláďat - jak dlouho mohou být mláďata s rodiči u neofém modrohlavých, nádherných a horáků?

12.1.2021 20:59
ZBzH

XXX.XXX.189.3

Myslíte, že neofémy modrohlavé by šli chovat v hejnu? Tuším, že jsem někde četl, že neofémy vždy jen po páru, jinak hrozí rozbroje.

12.1.2021 22:11
petajz

XXX.XXX.144.34

ZBzH napsal(a):
Myslíte, že neofémy modrohlavé by šli chovat v hejnu? Tuším, že jsem někde četl, že neofémy vždy jen po páru, jinak hrozí rozbroje.

V hejnu ne,v toku jsou vzájemě hodně agresivní.

12.1.2021 22:38

ZBzH napsal(a):
Prosím vás, v případě úspěchu v chovu - narození mláďat - jak dlouho mohou být mláďata s rodiči u neofém modrohlavých, nádherných a horáků?

V podstatě až do doby dalšího toku rodičů.

12.1.2021 22:40

ZBzH napsal(a):

Aha, tak to jsem o nich nečetla zase já. 😅 Ale vysvětlovalo by to, proč je většina chovatelů má v bednovkách. 🤔 I když jsem je nejde viděla na fotce jako hejno...ale možná to byly teda mladé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík