Pane, amazonci jak jistě víte jsou pionus nebo pionites. V potravě a podmínkách chovu se podle mého názoru příliš neliší. Ti první nekřičí a ti druzí jsou hluční.
V zimě 10 ° C, v létě venku. Metrová krychlová voliéra a větve na okus. venku 2 krát 2 krát jeden metr. Domnívám se, že prostor voiéry není rozhodující.
Mám jen 2 páry, roky odchovávají. Loni se jedni začali v zimovišti škubat. venku obrostli a vyvedli 3 mláďata. Nyní se doma zase škubají. Moje vina, málo větví na okus a další péče.Zapomněl jsem na postřikovámí rozprašovačem na
květiny, ikdyž mají možnost se koupat.
Moudivláček
napsal(a):
Pane, amazonci jak jistě víte jsou pionus nebo pionites. V potravě a podmínkách chovu se podle mého názoru příliš neliší. Ti první nekřičí a ti druzí jsou hluční.
V zimě 10 ° C, v létě venku. Metrová krychlová voliéra a větve na okus. venku 2 krát 2 krát jeden metr. Domnívám se, že prostor voiéry není rozhodující.
Mám jen 2 páry, roky odchovávají. Loni se jedni začali v zimovišti škubat. venku obrostli a vyvedli 3 mláďata. Nyní se doma zase škubají. Moje vina, málo větví na okus a další péče.Zapomněl jsem na postřikovámí rozprašovačem na
květiny, ikdyž mají možnost se koupat.
Chci se zeptat v kolikati rocích jsou dospělí a začínají odchovávat .
josefkubala
napsal(a):
Dobrý den,
s tou hlučností je to pár od páru modrohlavý u mě řvali, že se to nedalo vydržet hroznej kovovej nepříjemnej řev, kterej se nedal vydržet. Samec padl sehnal jsem nového a nevím o nich jen když mají hlad nebo prší tak trochu zpustí, ale nic hrozného. A naopak mám tři páry pionites všichni mě varoval před hlučností a mě to přijde úplně v pohodě. U obou samečci dospívají ve třetím roce a samičky už ve druhém, ale zase kus od kusu. Jsou páry které už ve druhém roce odchovají mladé a páry, které nasednou v osmém roce života. Pionus jsou větší letci, potřebují delší voliéru klidně i přes dva metry čím víc tím lépe u mne nenocují v budce a nejsou na sebe tak vázaní a nejdou tak k sobě, potrava dávám víc dietní podle mě mají větší sklon k ztučnění než pionites, hodně klíčeného s luštěninama ovoce a granulí. Naopak pionites nejsou zas až takový letci stačí kratší voliéra, ale hodně větví na šplhání a hraček je zábava je pozorovat to neomrzí, potrava nemusí být zas až tak dietní jsou hyperaktivní a tuky lépe odbourají, ale nic se nemá přehánět. Pionus nejsou tak náchylní na teplotu řekl bych tvrdší co jsem zjištoval mají větší hustotu peří můžou se v pohodě zimovat v zatepleném záletu s teplotou kolem 7°C, kdežto pionites dávám na zimu do sklepních voliér kde mají kolem 13°C a jsou schopni v těchto podmínkách i zahnízdit. Toto jsou mé zkušenosti a nikomu je nechci vnucovat, samozřejmě jiný chovatel může mít zkušenosti jiné.
Chorchel

XXX.XXX.232.12
JAk jste říkal....pionus aspoň 3m voliéru,řvou hlavně ráno ze svítáním a večer před západem slunce.a to tak,že mě vždy vytáhli z postele a já je uklidnil krmivem.jinak přes den ticho.pary mi sedly i v 2.roce a to venku na jaře v kmenových budkách.mlade až na bidlo.pionus mají extrémní problém.a to je citlivost na vnitřní plísně a vlhko.hlavne na onemocnění pseudomonas.pokud je chcete zimovat ve vlhkém sklepě,radši je nechovejte.po pár letech plísně začnou napadat vzdušné vaky a plíce.koneckoncu se o tom všude dočtete.pionites spíše lezci a dosti hluční.nocuji v budkách a pokud si pár sedne,jsou hodně oddaní a k sobě kontaktní.avsak odchov je složitější než u pionus.ale určitě na ně nepotřebujete hodně místa.pionus mi přijde dosti podobným amazoňanum.takovi mladší příbuzní.naopak pionites mi spíše charakterem přišli jako pyrury.zabavni kontaktní kamarádsti a více na oko pároví.chovu zdar
josefkubala
napsal(a):
Mně začali hnízdit ve třetím roce. 2 roky byly páry spolu a pak se samci do sebe pustili.a jeden byl zle poraněn. Venku mají voliéry proti sobě, slyší se, ale nesmí se vidět. Samice pak často opouští snůšku a i vylíhlá mláďata a ta často ustydnou. Amazonci jsou dost dlouho holí a tak potřebují více zahřívat než třeba australští papoušci, nehledě k tomu, že tam bývají maximálně 3 mladí a někdy jen jedno.To při podzimním odchovu vydrží jen obtížně.
Chováme je v kombinovaných volierách kde zálet je 1,5x1x2 m a výlety 2m až 4m délky.
Přes zimu topíme na 17-18 °C .
S hlukem je to celkem v pohodě u všech párů. Třeba o běločelých ,bronzácích,modrohlavých,tmavých vůbec nevíme, černotemenný a bělobřichý jsou nejhlučnější.
Žlutobřichý a šupiny si zpívají hlavně po ránu, potom je taky celý den klid :)
Většina párů nám hnízdí od druhého až třetího roku,kromě žlutobřichých. Ty mají letos 6 let a zatím ani snůška i když se k sobě mají.
Ať se daří
frodik
napsal(a):
Dobrý den,
s tou hlučností je to pár od páru modrohlavý u mě řvali, že se to nedalo vydržet hroznej kovovej nepříjemnej řev, kterej se nedal vydržet. Samec padl sehnal jsem nového a nevím o nich jen když mají hlad nebo prší tak trochu zpustí, ale nic hrozného. A naopak mám tři páry pionites všichni mě varoval před hlučností a mě to přijde úplně v pohodě. U obou samečci dospívají ve třetím roce a samičky už ve druhém, ale zase kus od kusu. Jsou páry které už ve druhém roce odchovají mladé a páry, které nasednou v osmém roce života. Pionus jsou větší letci, potřebují delší voliéru klidně i přes dva metry čím víc tím lépe u mne nenocují v budce a nejsou na sebe tak vázaní a nejdou tak k sobě, potrava dávám víc dietní podle mě mají větší sklon k ztučnění než pionites, hodně klíčeného s luštěninama ovoce a granulí. Naopak pionites nejsou zas až takový letci stačí kratší voliéra, ale hodně větví na šplhání a hraček je zábava je pozorovat to neomrzí, potrava nemusí být zas až tak dietní jsou hyperaktivní a tuky lépe odbourají, ale nic se nemá přehánět. Pionus nejsou tak náchylní na teplotu řekl bych tvrdší co jsem zjištoval mají větší hustotu peří můžou se v pohodě zimovat v zatepleném záletu s teplotou kolem 7°C, kdežto pionites dávám na zimu do sklepních voliér kde mají kolem 13°C a jsou schopni v těchto podmínkách i zahnízdit. Toto jsou mé zkušenosti a nikomu je nechci vnucovat, samozřejmě jiný chovatel může mít zkušenosti jiné.
Nejen, že jsem Vám dal hlas za kvalitní reakci, ale doporučuji všem chovatelům pionites si váš text přečíst.Stručně, jasně. Já to tak nedovedu.
josefkubala
napsal(a):
Jaké luštěniny dáváte. Je vhodný ručně odchovaný amazonek do chovů !
Luštěnin je celá řada které se dají použít, třeba fazolky mungo neboli katjang, cizrna, hrášek (je mnoho druhů a odrůd ať už zelených nebo žlutých), peluška neboli hrách rolní, čočka ať už obyčejná zelená nebo červená, vikev nebo nespočet druhů fazolí některé jsou vhodnější na vaření některé na klíčení já mám oblíbené třeba adzuki, ale krmím i obyčejné bílé velké atd. Luštěniny nikdy nedávám v suchém stavu !!! Nejlepší úprava je povařit, ale přijdete o vitamíny nebo naklíčit což je z výživového hlediska nejpropěšnější, ale máte tam riziko vzniku plísní apod. při nesprávném postupu tady doporučuji koupit klíčící nádoby, ale to už jsem zde popisoval můžete si najít. Také je důležité luštěniny dávat jen v určitém poměru do klíčící směsi nebo riskujete průjmy atd. já osobně dávám kolem 30% z obsahu směsi. U dokrmeného amazonka je důležité, jestli když byl dokrmován byl s více jedinci svého druhu a nebo sám a fixoval se na člověka. Jestli byl ve skupině více papoušků při dokrmování a řádně se socializoval neměl by být problém i když osobně tyto ptáky nevyhledávám. V případě že byl dokrmován sám a fixoval se na člověka často ztrácí rodičovský pud a do chovu vhodný není, ale není to podmínka ani pravidlo.
josefkubala
napsal(a):
Jaké luštěniny dáváte. Je vhodný ručně odchovaný amazonek do chovů !
Já mám pár pravidelně odchvávající. Samec ručně dokrmen, koupen ve stáří 2 roky. samice přirozený odchov, koupena ve stáří rok. A. černotemenný. Samec v době hnízdění velice agresivní. Vyskočí i z klece a zakousne se. agresivita a nebojácnost i během roku , samice klidná.