Samicka rozely

Prodám Roselu penant - Prodam samicku rozely
600 KčDobrý den. Prosím o radu či pomoc. Už víc jak měsíc takle vypadá(pelichá)samice Penanta. Je to přepeřování nebo nějaká nemoc? Takle jsem ještě přepeřování neviděl u svých Rosel. Samice je triletá. Samci se to začíná dělat za krkem.
martin77
napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu či pomoc. Už víc jak měsíc takle vypadá(pelichá)samice Penanta. Je to přepeřování nebo nějaká nemoc? Takle jsem ještě přepeřování neviděl u svých Rosel. Samice je triletá. Samci se to začíná dělat za krkem.
Ano, je to nemoc, ale "hlavy" a nic moc s tím nezmůžete. Někdy se takhle někteří oškubou sami, jindy navzájem, pak třeba znovu obrostou a znovu se oškubou. Příčina může být v jejich sousedech, takže pomůže přestěhování,nebo vpuštění do velké voliéry s jinými ptáky. Tento problém se nedá spolehlivě vyřešit.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Škube se. Buď to dělá sama a nebo samec. Většinou je spouštěčem stres.
Kde je máte umístěné? Nějací sousedé? Nějaká změna v krmení? Jak dlouho je máte?
Mám je třetim rokem. Z toho druhým rokem v nové voliéře se zálety. Ten první rok v novém byli v pohodě, vypadali pěkně. Neškube se, je to vystouplé prachové peří a celkem drži, když zatáhnu. Krmím stále stejně, zrniny, ovoce ,zelenina. Ale sousedy mají z obou stran Rosely pestré a dvojté pletivo a objedno jsou Nobilisky. Sice si občas poštěbetají, ale vesměs je mezi nimi klid.
martin77
napsal(a):
Mám je třetim rokem. Z toho druhým rokem v nové voliéře se zálety. Ten první rok v novém byli v pohodě, vypadali pěkně. Neškube se, je to vystouplé prachové peří a celkem drži, když zatáhnu. Krmím stále stejně, zrniny, ovoce ,zelenina. Ale sousedy mají z obou stran Rosely pestré a dvojté pletivo a objedno jsou Nobilisky. Sice si občas poštěbetají, ale vesměs je mezi nimi klid.
Ale škube - ono vyškubala právě vrchní peří a zbylo jen to prachové. Ne všichni se oberou až na kůži.
Nemáte možnost je dát jinam? Nebo oddělit od pestrých plnou stěnou?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.87.118
Pokud je obraná na prsou tak se škube sama a má nakročeno jít do hola-pokud to tak dopane,bude z toho zlozvyk,kterému se nedá zabránit.Pokud je samec obraný za krkem-tak mu to dělá kolegině.
Jedině kam je můžu dát , tak odjednu klec, do kraje, že z jedné strany nic není a z druhé bude klec volná, na odstav. Staré malé voliéry jsem už zrušil a přesunul je do lepší nové s větším proletem. Asi vždy to lepší není nejlepší 😐.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud je obraná na prsou tak se škube sama a má nakročeno jít do hola-pokud to tak dopane,bude z toho zlozvyk,kterému se nedá zabránit.Pokud je samec obraný za krkem-tak mu to dělá kolegině.
..aha, poslední dobou nenocuje samec vevnitř, ale venku. Že by tedy kvůli ní?...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.87.118
Dát každého zvlášť a čekat jak se to vyvine ,do sezóny je dost daleko.Pokud budou spolu tak časem budete mí dva "naháče".
martin77
napsal(a):
Jedině kam je můžu dát , tak odjednu klec, do kraje, že z jedné strany nic není a z druhé bude klec volná, na odstav. Staré malé voliéry jsem už zrušil a přesunul je do lepší nové s větším proletem. Asi vždy to lepší není nejlepší 😐.
Zkusila bych je tam dát. Za to nic nedáte. Nejspíš jim vadí sousedí.
My máme třeba vedle penantů alexandry čínské (jsou to jen 2 voliéry). A rosely pestré jsou oddělené plnou stěnou. Hodně jsem četla, že chov rosel vedle sebe bez plných stěn je problém.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.87.118
martin77
napsal(a):
Je to jen vaše věc-já bych dal samici do poslední voliéry a samce vedle do volné na odchov,než bude odchov tak to budete mít určitě vyřešeno.
napsal(a):
My máme třeba vedle penantů alexandry čínské (jsou to jen 2 voliéry). A rosely pestré jsou oddělené plnou stěnou. Hodně jsem četla, že chov rosel vedle sebe bez plných stěn je problém.
S pestrými nemám problém za ta léta, celkem se množí tzv.sami🙂. Ale penanti mě školí pěkně.
napsal(a):
Dojeďte se k někomu podívat, jak vypadá praxe. Mnoho chovatelů má spoustu let vedle sebe bez plných stěn mnoho párů, stačí jim než zálety a nic se neděje. Jen to chce udržovat dobrý přehled o situaci v chovu pravidelným pozorováním a v případě, že to nevyhovuje, tak zakročit. Chce to než postřeh a pozorovací talent a to nelze vyčíst nikde.
JoPe
napsal(a):
Dojeďte se k někomu podívat, jak vypadá praxe. Mnoho chovatelů má spoustu let vedle sebe bez plných stěn mnoho párů, stačí jim než zálety a nic se neděje. Jen to chce udržovat dobrý přehled o situaci v chovu pravidelným pozorováním a v případě, že to nevyhovuje, tak zakročit. Chce to než postřeh a pozorovací talent a to nelze vyčíst nikde.
Právě co jsme zatím byli u chovatelů, buď měli rosely ob voliéru a mezi nimi mírnější druhy nebo právě stěny. Že to nedělalo dlouhodobě dobře.
Takže my šli cestou nezkoušení a rovnou umístění se stěnou mezi nimi. :)
osa
XXX.XXX.240.161
Tento problém se stává většinou v období krátkého dne. Umístění nemá podle mne na tento problém zásadní vliv. Tohoto zlozvyku se ptáci většinou už nezbaví. Nedoporučuji ptáky s touto vadou množit.
napsal(a):
Právě co jsme zatím byli u chovatelů, buď měli rosely ob voliéru a mezi nimi mírnější druhy nebo právě stěny. Že to nedělalo dlouhodobě dobře.
Takže my šli cestou nezkoušení a rovnou umístění se stěnou mezi nimi. :)
Jiné druhy jako sousedy, to bývá většinou ok, ale představte si sama sebe v uzavřeném prostoru s výhledem na jednu světovou stranu a celý život nevidět nikoho jiného, než svého manžela a jednou denně provianťáka - no nehráblo by vám z toho ?
JoPe
napsal(a):
Jiné druhy jako sousedy, to bývá většinou ok, ale představte si sama sebe v uzavřeném prostoru s výhledem na jednu světovou stranu a celý život nevidět nikoho jiného, než svého manžela a jednou denně provianťáka - no nehráblo by vám z toho ?
TO vite ze by nam hrablo,proto to tak vypada a bude hure.
JoPe
napsal(a):
To asi brzy ano no. 🙈