Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2023 23:28
martin77

XXX.XXX.96.130

Dobrý den. Prosím o radu či pomoc. Už víc jak měsíc takle vypadá(pelichá)samice Penanta. Je to přepeřování nebo nějaká nemoc? Takle jsem ještě přepeřování neviděl u svých Rosel. Samice je triletá. Samci se to začíná dělat za krkem.

30.1.2023 06:34
JoPe

XXX.XXX.82.8

martin77 napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu či pomoc. Už víc jak měsíc takle vypadá(pelichá)samice Penanta. Je to přepeřování nebo nějaká nemoc? Takle jsem ještě přepeřování neviděl u svých Rosel. Samice je triletá. Samci se to začíná dělat za krkem.

Ano, je to nemoc, ale "hlavy" a nic moc s tím nezmůžete. Někdy se takhle někteří oškubou sami, jindy navzájem, pak třeba znovu obrostou a znovu se oškubou. Příčina může být v jejich sousedech, takže pomůže přestěhování,nebo vpuštění do velké voliéry s jinými ptáky. Tento problém se nedá spolehlivě vyřešit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2023 08:55

Škube se. Buď to dělá sama a nebo samec. Většinou je spouštěčem stres.

Kde je máte umístěné? Nějací sousedé? Nějaká změna v krmení? Jak dlouho je máte?

30.1.2023 09:48
martin77

XXX.XXX.11.59

Mám je třetim rokem. Z toho druhým rokem v nové voliéře se zálety. Ten první rok v novém byli v pohodě, vypadali pěkně. Neškube se, je to vystouplé prachové peří a celkem drži, když zatáhnu. Krmím stále stejně, zrniny, ovoce ,zelenina. Ale sousedy mají z obou stran Rosely pestré a dvojté pletivo a objedno jsou Nobilisky. Sice si občas poštěbetají, ale vesměs je mezi nimi klid.

30.1.2023 09:59

martin77 napsal(a):
Mám je třetim rokem. Z toho druhým rokem v nové voliéře se zálety. Ten první rok v novém byli v pohodě, vypadali pěkně. Neškube se, je to vystouplé prachové peří a celkem drži, když zatáhnu. Krmím stále stejně, zrniny, ovoce ,zelenina. Ale sousedy mají z obou stran Rosely pestré a dvojté pletivo a objedno jsou Nobilisky. Sice si občas poštěbetají, ale vesměs je mezi nimi klid.

Ale škube - ono vyškubala právě vrchní peří a zbylo jen to prachové. Ne všichni se oberou až na kůži.

Nemáte možnost je dát jinam? Nebo oddělit od pestrých plnou stěnou?

Neregistrovaný uživatel

30.1.2023 11:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Pokud je obraná na prsou tak se škube sama a má nakročeno jít do hola-pokud to tak dopane,bude z toho zlozvyk,kterému se nedá zabránit.Pokud je samec obraný za krkem-tak mu to dělá kolegině.

30.1.2023 12:07
martin77

XXX.XXX.11.59

Jedině kam je můžu dát , tak odjednu klec, do kraje, že z jedné strany nic není a z druhé bude klec volná, na odstav. Staré malé voliéry jsem už zrušil a přesunul je do lepší nové s větším proletem. Asi vždy to lepší není nejlepší 😐.

30.1.2023 12:11
martin77

XXX.XXX.11.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud je obraná na prsou tak se škube sama a má nakročeno jít do hola-pokud to tak dopane,bude z toho zlozvyk,kterému se nedá zabránit.Pokud je samec obraný za krkem-tak mu to dělá kolegině.

..aha, poslední dobou nenocuje samec vevnitř, ale venku. Že by tedy kvůli ní?...

Neregistrovaný uživatel

30.1.2023 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Dát každého zvlášť a čekat jak se to vyvine ,do sezóny je dost daleko.Pokud budou spolu tak časem budete mí dva "naháče".

30.1.2023 12:18

martin77 napsal(a):
Jedině kam je můžu dát , tak odjednu klec, do kraje, že z jedné strany nic není a z druhé bude klec volná, na odstav. Staré malé voliéry jsem už zrušil a přesunul je do lepší nové s větším proletem. Asi vždy to lepší není nejlepší 😐.

Zkusila bych je tam dát. Za to nic nedáte. Nejspíš jim vadí sousedí.

My máme třeba vedle penantů alexandry čínské (jsou to jen 2 voliéry). A rosely pestré jsou oddělené plnou stěnou. Hodně jsem četla, že chov rosel vedle sebe bez plných stěn je problém.

30.1.2023 12:23
martin77

XXX.XXX.11.59

Děkuji moc za rady a zkušenosti. Mládek

Neregistrovaný uživatel

30.1.2023 12:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

martin77 napsal(a):

Je to jen vaše věc-já bych dal samici do poslední voliéry a samce vedle do volné na odchov,než bude odchov tak to budete mít určitě vyřešeno.

30.1.2023 12:28
martin77

XXX.XXX.11.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

My máme třeba vedle penantů alexandry čínské (jsou to jen 2 voliéry). A rosely pestré jsou oddělené plnou stěnou. Hodně jsem četla, že chov rosel vedle sebe bez plných stěn je problém.

S pestrými nemám problém za ta léta, celkem se množí tzv.sami🙂. Ale penanti mě školí pěkně.

30.1.2023 12:29
martin77

XXX.XXX.11.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je to jen vaše věc-já bych dal samici do poslední voliéry a samce vedle do volné na odchov,než bude odchov tak to budete mít určitě vyřešeno.

...diky👍. Udělám.

30.1.2023 12:37
JoPe

XXX.XXX.82.8

Dojeďte se k někomu podívat, jak vypadá praxe. Mnoho chovatelů má spoustu let vedle sebe bez plných stěn mnoho párů, stačí jim než zálety a nic se neděje. Jen to chce udržovat dobrý přehled o situaci v chovu pravidelným pozorováním a v případě, že to nevyhovuje, tak zakročit. Chce to než postřeh a pozorovací talent a to nelze vyčíst nikde.

30.1.2023 16:48

JoPe napsal(a):
Dojeďte se k někomu podívat, jak vypadá praxe. Mnoho chovatelů má spoustu let vedle sebe bez plných stěn mnoho párů, stačí jim než zálety a nic se neděje. Jen to chce udržovat dobrý přehled o situaci v chovu pravidelným pozorováním a v případě, že to nevyhovuje, tak zakročit. Chce to než postřeh a pozorovací talent a to nelze vyčíst nikde.

Právě co jsme zatím byli u chovatelů, buď měli rosely ob voliéru a mezi nimi mírnější druhy nebo právě stěny. Že to nedělalo dlouhodobě dobře.

Takže my šli cestou nezkoušení a rovnou umístění se stěnou mezi nimi. :)

osa

30.1.2023 18:13
osa

XXX.XXX.240.161

Tento problém se stává většinou v období krátkého dne. Umístění nemá podle mne na tento problém zásadní vliv. Tohoto zlozvyku se ptáci většinou už nezbaví. Nedoporučuji ptáky s touto vadou množit.

30.1.2023 20:03
JoPe

XXX.XXX.82.8

Právě co jsme zatím byli u chovatelů, buď měli rosely ob voliéru a mezi nimi mírnější druhy nebo právě stěny. Že to nedělalo dlouhodobě dobře.

Takže my šli cestou nezkoušení a rovnou umístění se stěnou mezi nimi. :)

Jiné druhy jako sousedy, to bývá většinou ok, ale představte si sama sebe v uzavřeném prostoru s výhledem na jednu světovou stranu a celý život nevidět nikoho jiného, než svého manžela a jednou denně provianťáka - no nehráblo by vám z toho ?

31.1.2023 04:56
exotchov

XXX.XXX.168.151

JoPe napsal(a):
Jiné druhy jako sousedy, to bývá většinou ok, ale představte si sama sebe v uzavřeném prostoru s výhledem na jednu světovou stranu a celý život nevidět nikoho jiného, než svého manžela a jednou denně provianťáka - no nehráblo by vám z toho ?

TO vite ze by nam hrablo,proto to tak vypada a bude hure.

31.1.2023 10:55

JoPe napsal(a):

To asi brzy ano no. 🙈

Přidejte reakci

Přidat smajlík