Dobrý den,
koupila jsem snad pár stříbrných rýžovníků. Samec je mohutnější, s větší hlavou a zobákem, má tmavší hlavu. Samice je drobnější. Co myslíte, podle fotky?
zebricka
napsal(a):
Dobrý den,
koupila jsem snad pár stříbrných rýžovníků. Samec je mohutnější, s větší hlavou a zobákem, má tmavší hlavu. Samice je drobnější. Co myslíte, podle fotky?
No,tak nejsem nějakej extra odborník...Ale asi máš hezkej párek.
Pták vpravo fakt vypadá na samce - hrbol na zobáku, tmavší nohy a možná i okruží kolem oka; prcek vlevo asi bude ta samička - míň červené na zobáku, růžovoučký okruží u oka...
(Možná by bodla i trošku lepší fotka...)
Gratuluju a přeju hodně štěstí v budoucím chovu...
elsa
napsal(a):
No,tak nejsem nějakej extra odborník...Ale asi máš hezkej párek.
Pták vpravo fakt vypadá na samce - hrbol na zobáku, tmavší nohy a možná i okruží kolem oka; prcek vlevo asi bude ta samička - míň červené na zobáku, růžovoučký okruží u oka...
(Možná by bodla i trošku lepší fotka...)
Gratuluju a přeju hodně štěstí v budoucím chovu...
Díky za odpověď, sama jsem zvědavá, jestli to bude párek nebo ne...
zebricka
napsal(a):
Mám je teprve přes týden a zvykají si. Pozoruju je každý den, ale zatím jsem ani jednoho zpívat neviděla...
Dobrý den, dajte potenciálneho samečka zvlášť, vedľa do klietky a ak je samec po krátkom čase začne spievat, myslím jemne sa nadvihuje na a ako keby sa naparoval, tak spieva, vždy ked máte problémy s pohlavím dajte jedného zvlášt, samec má mat okružie červenšie ako samica, zobák akoby vrchom prehnutý a červenší u korena zobáka, sýtejšia je jeho farba, uhladenost a samička je farby matnejšia, zobák bledo ružový a rovnejší. Nechcem Vám radit, ale ak máte cca teplotu 15 stupnov, dajte im búdku asi romery 150x150 mm, v predu na vletovom otvore rozmer 100x150 mm, trochu na zem jemnej trávy, sysal, slámu z jačmenňa ta je jemnejšia a ak sú pripravený začnú stavat hniezdo, aj tam poznáte samečka jeho aktivitu. Ja so choval všetky druhy ryžovníkov, aj pohromade cca 5 párov, ale naj. je ked má 1.1 svoj priestor, tam sa dá zistit ako chovajú, proste pozorovat a pri odstavení nie sú problémy.
Prajem všetko naj.
sharon
napsal(a):
Dobrý den, dajte potenciálneho samečka zvlášť, vedľa do klietky a ak je samec po krátkom čase začne spievat, myslím jemne sa nadvihuje na a ako keby sa naparoval, tak spieva, vždy ked máte problémy s pohlavím dajte jedného zvlášt, samec má mat okružie červenšie ako samica, zobák akoby vrchom prehnutý a červenší u korena zobáka, sýtejšia je jeho farba, uhladenost a samička je farby matnejšia, zobák bledo ružový a rovnejší. Nechcem Vám radit, ale ak máte cca teplotu 15 stupnov, dajte im búdku asi romery 150x150 mm, v predu na vletovom otvore rozmer 100x150 mm, trochu na zem jemnej trávy, sysal, slámu z jačmenňa ta je jemnejšia a ak sú pripravený začnú stavat hniezdo, aj tam poznáte samečka jeho aktivitu. Ja so choval všetky druhy ryžovníkov, aj pohromade cca 5 párov, ale naj. je ked má 1.1 svoj priestor, tam sa dá zistit ako chovajú, proste pozorovat a pri odstavení nie sú problémy.
Prajem všetko naj.
Není to asi na fotce moc vidět, ale potencionální samec má opravdu výraznější okruží, je pestřeji vybarven a má mohutnější zobák. Hnízdit je nechám až na jaře, ale zkusím dát samce do jiné klece, jestli bude něco dělat. Děkuji za radu a také přeji hodně úspěchů v chovu
zebricka
napsal(a):
Není to asi na fotce moc vidět, ale potencionální samec má opravdu výraznější okruží, je pestřeji vybarven a má mohutnější zobák. Hnízdit je nechám až na jaře, ale zkusím dát samce do jiné klece, jestli bude něco dělat. Děkuji za radu a také přeji hodně úspěchů v chovu
Nic proti rozlišování pohlaví podle vzhledu (u Vašich svěřenců to vypadá celkem jednoznačně), ale moc tomu nevěřím. Už například proto, že se domnívám, že záleží hodně na aktuální kondici ptáka, což může mít vliv třeba na intenzitu červeného zbarvení okruží. Je ale fakt, že mnohaletí chovatelé rozeznají samce rýžovníka (např. dle tvaru hlavy) s velkou přesností. Já chci jen podotknout, že jsem vždy spoléhal pouze na zpěv.
zebricka
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den, poradili byste mi s určením pohlaví tohoto rýžovníka?
Děkuji Katka
elsa
napsal(a):
já bych to tipla na samce...celkem tmavej zobáček a okruží kolem oka a nohy taky do tmava...ale říkám-tipuju...
zpívá? (asi ne,že...by si se jinak neptala...) jak je starej?
Dobrý den, děkuji za odpověď. Je asi 3 roky starý. Bývalí majitelé, od kterých jsme je dostali, si je pořídili jako pár, ale rozmnožit se jim je nepodařilo. Tenhle se nám zdá víc jako samec, ale jistě to také nevíme. Katka