agaporniss

.....nejsem si tím jist tak se radši zeptám.
díky Tom
agaporniss
napsal(a):
.....nejsem si tím jist tak se radši zeptám.
díky Tom
Toto nejsou jeřabiny, jde o plody kaliny obecné (Viburnum opulus). Více o kalině najdete např. zde: http://botanika.wendys.cz/kytky/K545.php .
Údaje o toxicitě se vztahují pochopitelně k člověku, ale neriskoval bych pokusy na vlastních papoušcích. Ani v přírodě jsem si nevšiml, že by plody kaliny byly objektem zájmu divoce žijícího ptactva. Vydrží na keřích dlouho do zimy (viz foto), narozdíl od šípků, hložinek a jeřabin, které ptáci zanedlouho oberou do posledního.
s pozdravem
Jirka@amazonia.cz
agaporniss

jirka_amaz
napsal(a):
Toto nejsou jeřabiny, jde o plody kaliny obecné (Viburnum opulus). Více o kalině najdete např. zde: http://botanika.wendys.cz/kytky/K545.php .
Údaje o toxicitě se vztahují pochopitelně k člověku, ale neriskoval bych pokusy na vlastních papoušcích. Ani v přírodě jsem si nevšiml, že by plody kaliny byly objektem zájmu divoce žijícího ptactva. Vydrží na keřích dlouho do zimy (viz foto), narozdíl od šípků, hložinek a jeřabin, které ptáci zanedlouho oberou do posledního.
s pozdravem
Jirka@amazonia.cz
uffff, ještě že jsem to papouškům nedal, jinak . dík, mohly byste sem někdo dát fotku jeřabin nebo i celeého keře abych jej příště poznal?
dík Tom
agaporniss
napsal(a):
uffff, ještě že jsem to papouškům nedal, jinak . dík, mohly byste sem někdo dát fotku jeřabin nebo i celeého keře abych jej příště poznal?
dík Tom
Nic lepšího jsem v archivu mých fotek nenašel, ale na www.google.com nad polem pro zadání dotazu klikněte na odkaz Obrázky a do vyhledávacího pole zadejte slovo jeřabiny. Najde vám to mraky obrázků..
s pozdravem
jirka@amazonia.cz
jirka_amaz
napsal(a):
Nic lepšího jsem v archivu mých fotek nenašel, ale na www.google.com nad polem pro zadání dotazu klikněte na odkaz Obrázky a do vyhledávacího pole zadejte slovo jeřabiny. Najde vám to mraky obrázků..
s pozdravem
jirka@amazonia.cz
Jenom bych doplnil, plody kaliny jsou proti jeřabinám velmi měkké, zůstávají opravdu nepovšimnuty přezimujícími ptáky. Brkoslavové je však spásají snad raději než jeřabiny. Jinak kalina je keř, byť i dost vysoký ale i výskyt v přírodě není tak častý, zatímco jeřáb s jeřabinami je strom. V poslední době je dost vysazován kolem silnic. Na Olomoucku nelze přehlédnout. Nemyslím, že by kalina byla jedovatá ale na druhou stranu je tolik jiného známého ovoce nebo plodů a zeleniny, které papouškům můžete nabídnout, že je zbytečné experimentovat a riskovat nějakou záměnu. Zdravím.
redpoll
napsal(a):
Jenom bych doplnil, plody kaliny jsou proti jeřabinám velmi měkké, zůstávají opravdu nepovšimnuty přezimujícími ptáky. Brkoslavové je však spásají snad raději než jeřabiny. Jinak kalina je keř, byť i dost vysoký ale i výskyt v přírodě není tak častý, zatímco jeřáb s jeřabinami je strom. V poslední době je dost vysazován kolem silnic. Na Olomoucku nelze přehlédnout. Nemyslím, že by kalina byla jedovatá ale na druhou stranu je tolik jiného známého ovoce nebo plodů a zeleniny, které papouškům můžete nabídnout, že je zbytečné experimentovat a riskovat nějakou záměnu. Zdravím.
tady jsou nějaký fotky
brandt
napsal(a):
a ještě jedna
Na nemoderce proběhla diskuse o způsobu sušení jeřabin ale je to už zapadlé tři stránky pozadu, tak si dovolím svůj příspěvek k tomu dát zde.
Mražené jeřabiny jsou jistě vhodnější než sušené, ale sám tak velkým mražákem nedisponuji. Jeřabiny sušívám pravidelně a zkrmuji je výhradně brkoslavům, papoušky nemám. Víceméně jen opakuji, že se běžně rozlišují na jedlé (chutnají kysele) zatímco ty druhé jsou nepříjemně hořké. Ty jedlé se ostatně někdy také zavařují jako kompoty a i to je možný způsob pro naše použití. Pak jsou ještě černé, to bych zas jen opakoval. Nasbírané střapce (okolíky) plodů jeřabin zbavím zeleného listí a věším je na sebe na drát cca 2 mm silný, dole i nahoře s háčkem, dlouhý asi 50 cm. Tak vzniknou velké hrozny vážící určitě kolem 1 kg, které pověsím v suchu v kůlně nebo pod přístřeškem, ale ne tak, aby mi je při prvním sněhu sežrali kosi. Bez problémů to pomalu uschne a do jara vydrží. Samozřejmě je lepší sušit co nejzralejší (červené) ale zas nezaváhat. Proti uvedeným způsobům v nemoderce je to nesrovnatelně úspornější co se týká místa. Vím že ideální by bylo foto ale letos to ještě hotové nemám - snad jsem to vyoslil dost srozumitelně.
redpoll
napsal(a):
Na nemoderce proběhla diskuse o způsobu sušení jeřabin ale je to už zapadlé tři stránky pozadu, tak si dovolím svůj příspěvek k tomu dát zde.
Mražené jeřabiny jsou jistě vhodnější než sušené, ale sám tak velkým mražákem nedisponuji. Jeřabiny sušívám pravidelně a zkrmuji je výhradně brkoslavům, papoušky nemám. Víceméně jen opakuji, že se běžně rozlišují na jedlé (chutnají kysele) zatímco ty druhé jsou nepříjemně hořké. Ty jedlé se ostatně někdy také zavařují jako kompoty a i to je možný způsob pro naše použití. Pak jsou ještě černé, to bych zas jen opakoval. Nasbírané střapce (okolíky) plodů jeřabin zbavím zeleného listí a věším je na sebe na drát cca 2 mm silný, dole i nahoře s háčkem, dlouhý asi 50 cm. Tak vzniknou velké hrozny vážící určitě kolem 1 kg, které pověsím v suchu v kůlně nebo pod přístřeškem, ale ne tak, aby mi je při prvním sněhu sežrali kosi. Bez problémů to pomalu uschne a do jara vydrží. Samozřejmě je lepší sušit co nejzralejší (červené) ale zas nezaváhat. Proti uvedeným způsobům v nemoderce je to nesrovnatelně úspornější co se týká místa. Vím že ideální by bylo foto ale letos to ještě hotové nemám - snad jsem to vyoslil dost srozumitelně.
K sušení nebo mražení.Chovám papoušky a ti mají rádi hlavně dužinu.Jeden rok jsem jeřabiny usušil,protože mi nezbylo v mrazáku místo,ale velký úspěch jsem s nimi neměl,protože dužina vyschne..Koupil jsem proto větší mrazák a ptáci jsou spokojeni.Radek
radas
napsal(a):
K sušení nebo mražení.Chovám papoušky a ti mají rádi hlavně dužinu.Jeden rok jsem jeřabiny usušil,protože mi nezbylo v mrazáku místo,ale velký úspěch jsem s nimi neměl,protože dužina vyschne..Koupil jsem proto větší mrazák a ptáci jsou spokojeni.Radek
Doplňuji trochu se zpožděním obrázky s jeřabinami, příslušný text je o něco výše.
redpoll
napsal(a):
Doplňuji trochu se zpožděním obrázky s jeřabinami, příslušný text je o něco výše.
Jeřabiny je dobré zavařit a to tak,že pouze malvičky opereme, nasypeme do zavařovacích sklenic bez vody,zavíčkujeme a sterilujeme asi tak pět minut ve vroucí vodě.Pozor na rozvaření.Takto upravené jeřabiny vydrží i několik měsíců,tak jako kompot.Ptáci je velice rádi berou,raději než sušené.