Dobrý den,
moje známá má kakadua bílého. Jde o 2 roky starého ručně dokrmeného jedince bez určení pohlaví. Je to samozřejmě velký mazel a velký závislák. Věnuje mu opravdu celé každé odpoledne, ale když je v práci, pták je doma sám. A to je asi jádro problému. Během zhruba 3 týdnů si trošku netypicky oškubal skoro všechny křídelní letky, takže samozřejmě nelétá. Podle pozorování si to opravdu dělá sám. Samozřejmě vitamíny od veterináře nepomáhají a je problém, že škubání postupuje dle mého názoru zatraceně rychle. Vím, že toho již bylo napsáno o škubání opravdu mnoho, ale za každou radu budeme oba vděčni včetně papoucha.
Zajímalo by mne také, jestli má někdo zkušenosti s přikoupením partnera opačného pohlaví, jestli je alespoň nějaká šance, že to zabere. Vím, že je také na trhu spoustu preparátů včetně homeopatik a tak bych se chtěl také zeptat na Vaše konkrétní zkušenosti s tímto "zaručeným zázrakem".
Přikládám pár fotek.
Velice děkuji za jakékoliv informace.
Libor
liborruzicka
napsal(a):
Dobrý den,
moje známá má kakadua bílého. Jde o 2 roky starého ručně dokrmeného jedince bez určení pohlaví. Je to samozřejmě velký mazel a velký závislák. Věnuje mu opravdu celé každé odpoledne, ale když je v práci, pták je doma sám. A to je asi jádro problému. Během zhruba 3 týdnů si trošku netypicky oškubal skoro všechny křídelní letky, takže samozřejmě nelétá. Podle pozorování si to opravdu dělá sám. Samozřejmě vitamíny od veterináře nepomáhají a je problém, že škubání postupuje dle mého názoru zatraceně rychle. Vím, že toho již bylo napsáno o škubání opravdu mnoho, ale za každou radu budeme oba vděčni včetně papoucha.
Zajímalo by mne také, jestli má někdo zkušenosti s přikoupením partnera opačného pohlaví, jestli je alespoň nějaká šance, že to zabere. Vím, že je také na trhu spoustu preparátů včetně homeopatik a tak bych se chtěl také zeptat na Vaše konkrétní zkušenosti s tímto "zaručeným zázrakem".
Přikládám pár fotek.
Libor
Ještě jedna fotka.
liborruzicka
napsal(a):
Dobrý den,
Přikládám pár fotek.
Libor
A poslední.
liborruzicka
napsal(a):
A poslední.
Dobrý den.
Nejsem žádná kompetentní osoba, která by Vám měla poradit, ale když vidím, že máte tak velký problém, tak mi nic jiného nezbývá, než začít, tak aby se každý přidal a pomohl Vám.
Rozhodně pokud majitelka není doma, tak by měl mít papoušek hodně zábavy, takže hračky. To podle mě, ale máte v tomto případě bych měl někde ve skříni po ruce nějaké hračky navíc a co týden a tak mu je měnil za ty stará a pořád dokola, tak aby se měl čím bavit. Potom nevím jestli by to pomohlo, ale slyšel jsem, že hodně lidí zabavuje papouška v jejich nepřítomnosti, tak že mu nechávají puštěnou televizi, nebo rádio. Ono to chce vyzkoušet, ale chce se to zamyslet nad tím z jakého důvodu se papoušek škube a ve Vašem případě si myslím, že je to tím, že se nudí a nemá se ničím zabavit.
Chce to vyzkoušet mu dát hračky, atd. Rozhodně s tím partnerem je to taky nápad, ale u těchto velkých druhů papoušků je to přece jenom problém a to, už by bylo na další kapitolu.
Držím Vám hodně palce a doufám, že se ozvou i jiní.
liborruzicka
napsal(a):
Ještě jedna fotka.
Ahoj Libore
každý papúch je individualita na žiadneho z nich neplatí to isté
ale tu sú moje skúsenosti:
Libor napísal:
moje známá má kakadua bílého. Jde o 2 roky starého ručně dokrmeného jedince bez určení pohlaví. Je to samozřejmě velký mazel a velký závislák.
takého závisláka strážievam pomerne často keď jeho majitelia trávia dosť času cestovaním do zahraničia
Libor napísal:
Zajímalo by mne také, jestli má někdo zkušenosti s přikoupením partnera opačného pohlaví, jestli je alespoň nějaká šance, že to zabere.
počas dvoch mesiacov pobytu u mňa kakaďák neustále vyžadoval pozornosť výlučne človeka ostatné papagáje ho absolútne vôbec nezaujímali
to bolo na úvod ako to bolo s mojím občasným "prechovávancom" :o)
teraz čo sa týka kakaďákov z mojich skúseností :
samec dvojročný silná individualita, ručne odchovaný, vystačí si sám
samica 1,5 ročná ručne odchovaná, totálna závisláčka
sú spolu s polročným rozdielom, t.j. samec prišiel do rodiny polročný ona ako polročná keď on mal rok, vychovávaní rovnako, samica nikdy nebola sólo
samec nemá problémy s akceptovaním iných papagájov okolo seba, považuje ich za svoje "hejno", človeka rešpektuje ale sám určuje, kedy má záujem o jeho spoločnosť a kedy nie, našťastie to nie je často
samica má problémy s akceptovaním iných papagájov, dalo by sa povedať, že ju čo do veľkosti "veľkú dámu" postaví do pozoru hádam aj andulka :o), je silno fixovaná na človeka, bez rozdielu či cudzí alebo vlastný, je maximálna závislačka, pritom odmalička sme sa snažili ju nerozmaznávať a moc sa s ňou nehrať, má to proste v génoch, nedá sa s tým nič robiť
čo sa týka zábavy kakaďáka: tu pomôže len veľká voliéra a záhrada
malý priestor ich ubíja, hračky sú zničené okamžite, všetko je okamžite rozobraté, nejaká vec baví max. 10 minút, potom sa hľadá vždy niečo nové
sú to neuveriteľne temperamentné papagáje, vyžadujúce si max. pozornosť a citlivé zachádzanie
v prípade vašej známej je podľa mňa na partnera či partnerku neskoro on si už vybral aj keď nikdy nehovor nikdy ale nájsť na prvý šup partnera(ku), kde by vznikla láska na prvý pohľad to by bol ozaj zázrak alebo "dar od boha"
čo sa týka šklbania sa s tým sa podľa mňa nedá spraviť nič, poznám veľa majiteľov čo majú šklbajúce sa papagáje, ja sama jedného takého vlastním
vyskúšané bolo všeličo všetko bezúspešne, už som to dávno vzdala, milujem ho aj "ošklbaného", každý máme nejaký zlozvyk a dokážeme s ním žiť, tak prečo ho netolerovať aj papagájovi? :o)
mrzí ma to, ale predpokladám, že vaša známa si zrejme pred zaobstaraním kakaďáka zrejme prečítala dostatok literatúry a vedela do čoho ide, takže jej držím palce aby s ním vydržala napriek tomu, že s ním zrejme začína lomcovať puberta a on sa s ňou začína ťažko vysporiadavať
ešte je tu možnosť, že preperuje a jednoducho ho nové perá moc svrbia
aspoň moji teraz pŕchnu ako keď padá lístie zo stromov
síce tejto alternatíve neverím, ale ako útecha by to mohlo fungovať
viem, že som vám v probléme neporadila, ale aspoň som sa s vami podelila o povahové črty tých mojich, čiže aspoň vaša známa nemusí zúfať, že niečo zanedbala, kakaďáci sú proste takí a preto sa o nich hovorí, že nie sú vhodní na chov do bytu ako domáci maznáčikovia
Na záver foto dvojročného bieleho kakaďáka, ktorý býva mojím hosťom
liborruzicka
napsal(a):
A poslední.
ospravedlňujem sa, že som svoj príspevok vložila medzi tie dve vaše fotky akosi mi to nevyšlo, tento systém vkladania príspevkov na ifaune mi robí akosi problémy
ešte ma napadlo u dvojročného kakaďáka by sa hádam dalo už rozoznať pohlavie aj podľa oka u mojich už istý náznak je
samec má oči vždy čierne ako uhol, samice ich zase majú tmavohnedé
ja mám robenú u mojich DNA-ku ale ako vravím, keď sa dobre pozriem do svetla tak tam rozdiel už vidieť je
coala
napsal(a):
ospravedlňujem sa, že som svoj príspevok vložila medzi tie dve vaše fotky akosi mi to nevyšlo, tento systém vkladania príspevkov na ifaune mi robí akosi problémy
ešte ma napadlo u dvojročného kakaďáka by sa hádam dalo už rozoznať pohlavie aj podľa oka u mojich už istý náznak je
samec má oči vždy čierne ako uhol, samice ich zase majú tmavohnedé
ja mám robenú u mojich DNA-ku ale ako vravím, keď sa dobre pozriem do svetla tak tam rozdiel už vidieť je
Zdravim všechny ja jsem si kdysy davno koupil par Kakadu bilý,myslím si že je to hodně složitý papoušek a v žádnem připadě to nedoporučuji zacatečníkum.Po tydnu samice travila vetšinu času na zemy voliery měla strach ze samce který ji nikdy neubližil.Prostě tyhle 2 papoušky zparovat byla nočni můra.Proto jsem koupil oškubanou samici 06 a ta je se samcem velika kamaradka a neškube se.A ještě chci dodat samice se začala škubat u bývaleho majitele jakmile ji dal k samci.Ja si to zduvodnaji,že ne každý si musí padnout do oka jako tomu je u lidí přeji hodně uspěchu.halfis
halfiss
napsal(a):
Zdravim všechny ja jsem si kdysy davno koupil par Kakadu bilý,myslím si že je to hodně složitý papoušek a v žádnem připadě to nedoporučuji zacatečníkum.Po tydnu samice travila vetšinu času na zemy voliery měla strach ze samce který ji nikdy neubližil.Prostě tyhle 2 papoušky zparovat byla nočni můra.Proto jsem koupil oškubanou samici 06 a ta je se samcem velika kamaradka a neškube se.A ještě chci dodat samice se začala škubat u bývaleho majitele jakmile ji dal k samci.Ja si to zduvodnaji,že ne každý si musí padnout do oka jako tomu je u lidí přeji hodně uspěchu.halfis
zdravím - mám kakadu už 7 let....osvěčený způsob, jak nahradit mazlení - hlavně když nejsme doma - provázek a to se náš Kája zamotá pod křídlama a různě a je v pohodě...zkuste - uvidíte. Více o kakadu na mých stránkách.