Myslíte si,že je k něčemu pobíjet nebo jiným způsobem připevňovat na umělé budky(prkenné) kůru z jehličnatých stromů(smrk,borovice)? Četl jsem to v knížce od p.Vašíčka,tuším Ptáci Austrálie I.Máte někdo s tím nějaké zkušenosti?Já to letos zkouším po prvé :o)
A ještě jeden dotaz: Mohl by my někdo prozradit recept na míchanici?Já dělám jen klasiku (vejce,strouhanka a mrkev nebo jablko,vitamíny).Chtěl bych zkusit něco nového ...Chovu zdar
mr.kokotak
napsal(a):
Myslíte si,že je k něčemu pobíjet nebo jiným způsobem připevňovat na umělé budky(prkenné) kůru z jehličnatých stromů(smrk,borovice)? Četl jsem to v knížce od p.Vašíčka,tuším Ptáci Austrálie I.Máte někdo s tím nějaké zkušenosti?Já to letos zkouším po prvé :o)
A ještě jeden dotaz: Mohl by my někdo prozradit recept na míchanici?Já dělám jen klasiku (vejce,strouhanka a mrkev nebo jablko,vitamíny).Chtěl bych zkusit něco nového ...Chovu zdar
Co člověk,to názor.Zkusto jinak,zeptej se sám sebe "proč?" a jestli si odpovíš kladně,tak to udělej.Jen si dej pozor na to jak.
Já tvrdím,že je to zbytečné,ale znám člověka,který to zkoušel.Kůru přibíjel hřebíky a divil se,že si jednoho dne,jeden barnard utrhl nohu,když se mu zachytil kroužek za hřebík,který trčel okolo vykousané kůry....
A míchanice?Jsou stovky receptů a když budeš přidávat jakékoliv běžně dostupné suroviny,které ptákům neuškodí,nic neskazíš.Zkoušel jsem několik receptů a vždy jsem se vrátil ke klasice,tak jak jí uvádíš ty a k tomu drcené skořápky z vařených vajec,něco zeleného,kopřiva,pampeliška,ptačinec,nať z mrkve.....
johan
napsal(a):
Co člověk,to názor.Zkusto jinak,zeptej se sám sebe "proč?" a jestli si odpovíš kladně,tak to udělej.Jen si dej pozor na to jak.
Já tvrdím,že je to zbytečné,ale znám člověka,který to zkoušel.Kůru přibíjel hřebíky a divil se,že si jednoho dne,jeden barnard utrhl nohu,když se mu zachytil kroužek za hřebík,který trčel okolo vykousané kůry....
A míchanice?Jsou stovky receptů a když budeš přidávat jakékoliv běžně dostupné suroviny,které ptákům neuškodí,nic neskazíš.Zkoušel jsem několik receptů a vždy jsem se vrátil ke klasice,tak jak jí uvádíš ty a k tomu drcené skořápky z vařených vajec,něco zeleného,kopřiva,pampeliška,ptačinec,nať z mrkve.....
Plně souhlasím s tím, co bylo řečeno. Sám jsem to zkoušel někdy v 70 letech u Austrálie kdy se přikládala velká důležitost budkám (velikost, tvar, přírodní kmen a pod.) Dnes Vám prakticky každý zkušený chovatel potvrdí, že jsou daleko důležitější faktory které jsou rozhodující pro úspěšné hnízdění než právě ta budka.
petr
napsal(a):
Plně souhlasím s tím, co bylo řečeno. Sám jsem to zkoušel někdy v 70 letech u Austrálie kdy se přikládala velká důležitost budkám (velikost, tvar, přírodní kmen a pod.) Dnes Vám prakticky každý zkušený chovatel potvrdí, že jsou daleko důležitější faktory které jsou rozhodující pro úspěšné hnízdění než právě ta budka.
S tím naprostou souhlasím. Hlavně to chce dobře zharmonizovaný pár. Mně moje sotva roční rozelky zahnízdily v narychlo sbité budce v pokojové voliérce.
mr.kokotak
napsal(a):
Budky nicim pobijet nemusite, skutecne to velky vyznam nema. Dulezity je rozmer budky a predevsim rozmer vletoveho otvoru. Castou chybou chovatelu, kteri se nemohou dockat odchovu je, ze ptakum nabizeji budky s priliz velkym vletovym otvorem. Casto i v literature se uvadi dost rozdilne cisla a vetsinou se na tento velmi dulezity rozmer nikdo priliz nezameruje. V jedne knize uvadeny rozmer vlet. otvoru pro korely 9-10 cm je dobry snad jen proto aby do budky mohli lezt oba chovni ptaci soucasne (predpokladam, ze se jedna, jako vetsinou, jen o chybny prepocet palcu na cm u textu prevzaneho ze zamorske literatury). Nejenom ve svem chovu, ale i v chovech znamych chovatelu se ochota samicky hnizdit rapidne zlepsila po nabidnuti budky se spravnym vlet. otvorem. Samicka potrebuje vletovy otvor jen tak uzky, aby bez potizi prolezla. Pokud je otvor priliz velky, nenavozuje u samicky pocit bezpeci a samicka sice tuto budku navstevuje (vetsinou jinou nema), ale k hnizdeni se nema. Kdo chcete, udelejte si pokus a zaveste dve budky. Jednu s vseobecne uvadenym rozmerem a druhou s otvorem treba jen 0,5 cm (u velkych papousku i o 1cm) uzsim. Dalsim vlivem je mnozstvi a uhel dopadajiciho svetla, kdy je kmenova budka lepsi, proc je treba nesetrit na dreve, ale udelat prkene budky skutecne ze silnych prken (tlumeni hluku, izolace) apod.,ale to by bylo na dlouhe povidani.
Abych se vratil k otazce - pokud by velmi svetle drevo ptaky znervoznovalo, staci budku trochu opalit plamenem.
Ja uzivam starou klasiku michanice, stejnou jako uvadite. Pridavam i nadrobno nasekane mlade listy kopriv, v zime susene koprivy, praskove vitaminove a mineralni doplnky a obcas i nasekanou jinou zeleninu - to jen kdyz se me chce, protoze ptaci ji maji k dispozici v nenasekanem stavu.
mr.kokotak
napsal(a):
Tak si pořiď kmenové budky! ty pobíjet nemusíš přeji mnoho zdaru a ůspěchu zdar Petr
barnard
napsal(a):
Tak si pořiď kmenové budky! ty pobíjet nemusíš přeji mnoho zdaru a ůspěchu zdar Petr
Budky,kmenova budka vypada efektne a vydrzi na veky ale jako vse ma vyhody a nevyhody,je ukrutne tezka na manipulaci hlavne pro ty velke pro papouchy obry,sam ji v omezenem prostoru voliery nezavesis nemas silu jak Herkules praskla se da spravit tavnou pistoli to jsem videl a drzi to jak šlak,to je dobry,zas za kurou se drzi havet ktera otravuje hnizsici samici v budce a muzes prijit o snuzku na kterou cekas nekolik let,jak rikam ma to sve pro i proti.Vrabec