Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2007 18:44

Zdravím a podobně jako cone prosím o vložení fotky kanára tentokrát červenočerného, pokud možno ideálního. Nedávno na jedné malé výstavě na vysočině byli vystaveni tito kanáři a podle mě to byli spíš červenohnědí. Soudím tak podle svých, kteří vypadají trošku jinak. Jejich fotku sem co nejdřív dodám. Děkuji. R. Motáček

6.11.2007 18:51

mozaik napsal(a):
Zdravím a podobně jako cone prosím o vložení fotky kanára tentokrát červenočerného, pokud možno ideálního. Nedávno na jedné malé výstavě na vysočině byli vystaveni tito kanáři a podle mě to byli spíš červenohnědí. Soudím tak podle svých, kteří vypadají trošku jinak. Jejich fotku sem co nejdřív dodám. Děkuji. R. Motáček

Na lévé straně B a na pravé A

6.11.2007 19:15

lubos napsal(a):
Na lévé straně B a na pravé A

Díky moc, zítra vyfotím svoje (teď už otcovy) a pokusím se je sem vložit.

6.11.2007 20:53

mozaik napsal(a):
Díky moc, zítra vyfotím svoje (teď už otcovy) a pokusím se je sem vložit.

Dobrý den,

nemyslím si že bych se mohl nazývat odborníkem, jak mě tu nedávno titulovali (byť to od některých byla ironie) a nemám ani takový chov kanárů, abych mohl dodat fotografie vlastních vzorků. Ale na zajímavosti si potrpím a mám tu obrázek kanára, který není sice červenočerný ale jen červenoachátový, což je možno říct dost podobné. Černý melanin je zesvětlený. Ještě jednou, podle nomenklatury kanár červený achát, zřejmý A. Nic víc. Souhlasíte anebo co si myslíte? Taky se pokuste někdo to zhodnotit dřív než Luboš, pokud vím, jsou u nás dva kluby chovatelů barevných kanárů. Mimochodem myslím, že mi dáte za pravdu že se s tím na burzách venku setkáte běžně. MB.

6.11.2007 21:21

redpoll napsal(a):
Dobrý den,

nemyslím si že bych se mohl nazývat odborníkem, jak mě tu nedávno titulovali (byť to od některých byla ironie) a nemám ani takový chov kanárů, abych mohl dodat fotografie vlastních vzorků. Ale na zajímavosti si potrpím a mám tu obrázek kanára, který není sice červenočerný ale jen červenoachátový, což je možno říct dost podobné. Černý melanin je zesvětlený. Ještě jednou, podle nomenklatury kanár červený achát, zřejmý A. Nic víc. Souhlasíte anebo co si myslíte? Taky se pokuste někdo to zhodnotit dřív než Luboš, pokud vím, jsou u nás dva kluby chovatelů barevných kanárů. Mimochodem myslím, že mi dáte za pravdu že se s tím na burzách venku setkáte běžně. MB.

Vy píšete, že podle nomenklatury je to červenoachátový, nic víc. Podle mě je to víc než zajímavý kanár. Už jen tím, že je bělokosý (ten melanin je vidět ale i v těch světlých perech), i když to k tomu třeba patří a já to jen neznám. Já, co jsem měl možnost vidět na burzách červenoachátové kanáry, všichni byli dá se říct po celém těle matně červení se zeslabeným melaninem. Asi je to blbost, ale vidím v tom podobnost s typem kresby u london fancy, kde byly na žlutém základu kontrastní černé letky a ocas. Ale to jen plácám. Moc mě zajímá, jak zareaguje někdo zkušený, protože tady je asi nějaký háček. R.M.

6.11.2007 22:09

mozaik napsal(a):
Vy píšete, že podle nomenklatury je to červenoachátový, nic víc. Podle mě je to víc než zajímavý kanár. Už jen tím, že je bělokosý (ten melanin je vidět ale i v těch světlých perech), i když to k tomu třeba patří a já to jen neznám. Já, co jsem měl možnost vidět na burzách červenoachátové kanáry, všichni byli dá se říct po celém těle matně červení se zeslabeným melaninem. Asi je to blbost, ale vidím v tom podobnost s typem kresby u london fancy, kde byly na žlutém základu kontrastní černé letky a ocas. Ale to jen plácám. Moc mě zajímá, jak zareaguje někdo zkušený, protože tady je asi nějaký háček. R.M.

Ještě dodávám - ten melanin, je natolik pozměněný, že to není jen achát, ale eumo - červenoachátový eumo intenzivní. R.M.

6.11.2007 23:16

redpoll napsal(a):
Dobrý den,

V prvním roce kanáři mění při pelichání peří kromě letek a ocasu... Šedokřídlý kanár by měl mít tmavé konce per (teoreticky - já ho v praxi neviděl) ale tady se to ještě zdá trochu jinak. Snad kombinace více faktorů (achát a ještě phaeo nebo něco v tom smyslu?) ale to by zase měl mít červené oči. Už se těším na tajenku

7.11.2007 16:45

datl napsal(a):
V prvním roce kanáři mění při pelichání peří kromě letek a ocasu... Šedokřídlý kanár by měl mít tmavé konce per (teoreticky - já ho v praxi neviděl) ale tady se to ještě zdá trochu jinak. Snad kombinace více faktorů (achát a ještě phaeo nebo něco v tom smyslu?) ale to by zase měl mít červené oči. Už se těším na tajenku

Dobrý deň ako načrtol predchádzajúci prispievateľ mohlo by ísť o mladého kanára ktorému počas rastu nebol dodávaný kantaxantín. Ten mu bol pravdepodobne podávaný v čase preperovania do šatu dospelého čo pri nepreperení letiek a chvosta typického pre mladé kanáre zabezpečilo zaujímavý zjav tohto achátového kanára. Je to však len môj dohad vzhľadom k skúsenostiam, ktoré som mal niekedy keď som sa chovu kanárikov venoval. S pozdravom Lukáš Bryndza

7.11.2007 18:33

lukas bryndza napsal(a):
Dobrý deň ako načrtol predchádzajúci prispievateľ mohlo by ísť o mladého kanára ktorému počas rastu nebol dodávaný kantaxantín. Ten mu bol pravdepodobne podávaný v čase preperovania do šatu dospelého čo pri nepreperení letiek a chvosta typického pre mladé kanáre zabezpečilo zaujímavý zjav tohto achátového kanára. Je to však len môj dohad vzhľadom k skúsenostiam, ktoré som mal niekedy keď som sa chovu kanárikov venoval. S pozdravom Lukáš Bryndza

Každý kdo reagoval má do jisté míry pravdu a z části je vedle . V prvé řadě není žádné podobenství s Londonem !! Pokud budeme vycházet z klasického acháta / má tmavé dlouhé opeření / tak je nutné vzít v potaz , že musí být přítomen ještě neklasický melanin / patrně eumo / a aby toho nebylo málo je nutné vzít v úvahu i struktůru opeření - tedy intenzivní / A / . Tedy patrně máme před sebou červenoachátového eumo intenzivního barevného kanára .
Výroba takto zbarvených červených kanárů je trochu jiná jak je u nás zvykem .
Po vylíhnutí nesmějí mladí kanáři dostávat nic co obsahuje karoten až do té doby než je dlouhé opeření zralé , pak naopak je nutné dotovat tyto kanáry karotenem tak aby červená barvy byla co nejsytější , a intenzivní proto , že je docíleno větší atraktívnosti .
To je v kostce vše o těchto kanárech .
Luboš.

7.11.2007 19:48

lubos napsal(a):
Každý kdo reagoval má do jisté míry pravdu a z části je vedle . V prvé řadě není žádné podobenství s Londonem !! Pokud budeme vycházet z klasického acháta / má tmavé dlouhé opeření / tak je nutné vzít v potaz , že musí být přítomen ještě neklasický melanin / patrně eumo / a aby toho nebylo málo je nutné vzít v úvahu i struktůru opeření - tedy intenzivní / A / . Tedy patrně máme před sebou červenoachátového eumo intenzivního barevného kanára .
Výroba takto zbarvených červených kanárů je trochu jiná jak je u nás zvykem .
Po vylíhnutí nesmějí mladí kanáři dostávat nic co obsahuje karoten až do té doby než je dlouhé opeření zralé , pak naopak je nutné dotovat tyto kanáry karotenem tak aby červená barvy byla co nejsytější , a intenzivní proto , že je docíleno větší atraktívnosti .
To je v kostce vše o těchto kanárech .
Luboš.

Ještě doplním nějaký obrázek

7.11.2007 19:52

redpoll napsal(a):
Ještě doplním nějaký obrázek

a omlouvám se, že jsem drasticky přerušil téma červenočerného kanára, myslím že není problém začít znovu. Zdravím MB.

8.11.2007 15:43

redpoll napsal(a):
a omlouvám se, že jsem drasticky přerušil téma červenočerného kanára, myslím že není problém začít znovu. Zdravím MB.

Promiňte, že tady pravděpodobně plácnu nesmysl, ale jsem laik v genetice.. Je takto možné ovlivnit barvu každého kanára?

8.11.2007 16:41

remi napsal(a):
Promiňte, že tady pravděpodobně plácnu nesmysl, ale jsem laik v genetice.. Je takto možné ovlivnit barvu každého kanára?

Abych pravdu řekl - nerozumím až tak Vaší otázce . Konkretizujte !

8.11.2007 17:29

lubos napsal(a):

Jestli, jde tak jak popisuje výše, ovlivnit krmením zbarvení ktréhokoliv kanára.

8.11.2007 17:41

lubos napsal(a):

Remi se asi ptá zda je to možné i u jiných než červených (jako u žlutých, bílých..). Možné to není protože se "dobarvují" pouze červení kanáři. Rozdíl barev na křídlech a ocase oproti tělu je dán právě barvením v prvním roce života. Po dalším pelichání má tento kanár křídla i ocas zbarvené stejně jako zbytek peří. S genetikou to barvení úplně nesouvisí (teda až na to že kanár musí mít vlohu pro ukládání červeného barviva a ideálně také omezené množství melaninu na křídlech a na ocase). Protože pelichání a barvení probíhá postupně je možné částečně ovlivnit zbarvení peří červených kanárů (nebo jiných ptáků ukládajících červené barvivo - hýlů, křivek...) při každém pelichání, ale asi ne takhle dokonale. Ideálem při barvení bývá naopak dát veškerému peří pokud možno stejný odstín červené.

8.11.2007 17:44

remi napsal(a):
Jestli, jde tak jak popisuje výše, ovlivnit krmením zbarvení ktréhokoliv kanára.

Kterého koliv kanára nikoliv - nejlepší a také nejatraktivnější jsou pochopitelně červení A , méně jsou na tom červení B u růžových už nebude to " ražení " do oka a u žlutých to nebude skoro ani poznat . A to nebudu mluvit o bílých tam nic nepoznáte a stejně nic neovlivníte u bílých to prostě nejde !!

9.11.2007 10:59

datl napsal(a):
Remi se asi ptá zda je to možné i u jiných než červených (jako u žlutých, bílých..). Možné to není protože se "dobarvují" pouze červení kanáři. Rozdíl barev na křídlech a ocase oproti tělu je dán právě barvením v prvním roce života. Po dalším pelichání má tento kanár křídla i ocas zbarvené stejně jako zbytek peří. S genetikou to barvení úplně nesouvisí (teda až na to že kanár musí mít vlohu pro ukládání červeného barviva a ideálně také omezené množství melaninu na křídlech a na ocase). Protože pelichání a barvení probíhá postupně je možné částečně ovlivnit zbarvení peří červených kanárů (nebo jiných ptáků ukládajících červené barvivo - hýlů, křivek...) při každém pelichání, ale asi ne takhle dokonale. Ideálem při barvení bývá naopak dát veškerému peří pokud možno stejný odstín červené.

Neškodí podávání barviva ?

9.11.2007 19:08

remi napsal(a):
Neškodí podávání barviva ?

Nemyslím, že by podávání barviva škodilo (pokud se podává dle návodu..). V přírodě ho ptáci získávají z rostlin, pupenů, květů a plodů přirozeně. Silným zdrojem jsou třeba borůvky, ostružiny nebo jeřabiny. Proto se můžete radovat z rudých hýlů nebo křivek. Samci jsou většinou barevnější a podle některých teorií jsou dokonce více vybarvení samci úspěšnější při námluvách a následně při předávání genů. V zajetí mají ptáci přísun barviva omezený na zelené krmení, mrkev a podobně. Barvivo je v podstatě "potravinový doplněk" který jim umožní dosáhnout dokonalejšího červeného zbarvení.

9.11.2007 19:21

datl napsal(a):
Nemyslím, že by podávání barviva škodilo (pokud se podává dle návodu..). V přírodě ho ptáci získávají z rostlin, pupenů, květů a plodů přirozeně. Silným zdrojem jsou třeba borůvky, ostružiny nebo jeřabiny. Proto se můžete radovat z rudých hýlů nebo křivek. Samci jsou většinou barevnější a podle některých teorií jsou dokonce více vybarvení samci úspěšnější při námluvách a následně při předávání genů. V zajetí mají ptáci přísun barviva omezený na zelené krmení, mrkev a podobně. Barvivo je v podstatě "potravinový doplněk" který jim umožní dosáhnout dokonalejšího červeného zbarvení.

Ještě jsem k tomu tady na ifauně našel:

Beta-karoten je přírodní oranžový pigment, který je obsažen v mnoha druzích červené nebo oranžové potravy, jako je např. mrkev a červená paprika. Toto barvivo je vhodné převážně pro měkkožravé. Někteří lidé si myslí, že barevná potrava je trik či něco nepřirozeného, co může ptáku škodit. S tím nelze souhlasit. Beta-karoten je přírodní zdravá část potravy, pokládaná za možný protirakovinný prostředek pro člověka. Kanáři s červeným faktorem nedosáhnou plného zbarvení, pokud jim nenabídnete silnější barvivo, zvané kanthaxantin. Je tak silné, že žlutí kanáři po něm budou mít oranžové peří. Je proto nutné při pelichání oddělit normálně žlutě zbarvené kanáry od ptáků s červeným faktorem, aby žlutí ptáci nepřijímali barevnou potravu. Avšak ani jim kanthaxantin neškodí, během příštího pelichání ztratí všechno oranžové peří. Ačkoli je kanthaxantin uměle vyrobené barvivo, je bezpečné, pokud je užíváno správně. Přidání pigmentu do potravy je jednoduché. Měkkožravým poprašte jejich oblíbenou potravu beta-karotenem na počátku pelichání. U kanárů je třeba dopředu vysledovat, kdy pelichání začíná a začít přidávat barvivo několik dní předem. Je důležité nepředávkovat doporučené množství barviva, zvláště kanthaxantinu, který je velmi silný. Následkem by mohlo být nehezké rezavě červené peří. Pokud zapomenete přidat barevný doplněk do potravy, nebojte se, že peří bude vybledlé. Zdraví ptáků bude stejné s barvivem i bez něho. Začněte s tím při následující výměně peří.

Zdroj: http://www.ifa una.cz/ru briky/clan_sh ow.php?id=1336&r=4 (odstraňte mezery)

Zdraví datl

9.11.2007 21:16

datl napsal(a):
Ještě jsem k tomu tady na ifauně našel:

Beta-karoten je přírodní oranžový pigment, který je obsažen v mnoha druzích červené nebo oranžové potravy, jako je např. mrkev a červená paprika. Toto barvivo je vhodné převážně pro měkkožravé. Někteří lidé si myslí, že barevná potrava je trik či něco nepřirozeného, co může ptáku škodit. S tím nelze souhlasit. Beta-karoten je přírodní zdravá část potravy, pokládaná za možný protirakovinný prostředek pro člověka. Kanáři s červeným faktorem nedosáhnou plného zbarvení, pokud jim nenabídnete silnější barvivo, zvané kanthaxantin. Je tak silné, že žlutí kanáři po něm budou mít oranžové peří. Je proto nutné při pelichání oddělit normálně žlutě zbarvené kanáry od ptáků s červeným faktorem, aby žlutí ptáci nepřijímali barevnou potravu. Avšak ani jim kanthaxantin neškodí, během příštího pelichání ztratí všechno oranžové peří. Ačkoli je kanthaxantin uměle vyrobené barvivo, je bezpečné, pokud je užíváno správně. Přidání pigmentu do potravy je jednoduché. Měkkožravým poprašte jejich oblíbenou potravu beta-karotenem na počátku pelichání. U kanárů je třeba dopředu vysledovat, kdy pelichání začíná a začít přidávat barvivo několik dní předem. Je důležité nepředávkovat doporučené množství barviva, zvláště kanthaxantinu, který je velmi silný. Následkem by mohlo být nehezké rezavě červené peří. Pokud zapomenete přidat barevný doplněk do potravy, nebojte se, že peří bude vybledlé. Zdraví ptáků bude stejné s barvivem i bez něho. Začněte s tím při následující výměně peří.

Zdroj: http://www.ifa una.cz/ru briky/clan_sh ow.php?id=1336&r=4 (odstraňte mezery)

Zdraví datl

ahojte chovatelia, chcel som sa romana a p.brazdila spytat ci neaka legislativa omedzuje chov krizencov kanar x stehlik a podobne, a ci su tieto krizence dalej plodne, v akych cenovych relaciach sa pohybuju glostre a york dakujem

9.11.2007 21:42

on marek napsal(a):
ahojte chovatelia, chcel som sa romana a p.brazdila spytat ci neaka legislativa omedzuje chov krizencov kanar x stehlik a podobne, a ci su tieto krizence dalej plodne, v akych cenovych relaciach sa pohybuju glostre a york dakujem

Existuje ještě třetí červené barvivo používané k barvení kanárů, v tomto případě velmi účinnému, protože se podává v roztoku. Jedná se o červený carophyll, bohužel nejsem tak zdatný abych vysvětlil rozdíly mezi jednotlivými přípravky. Prodejci z komerčních důvodů spíše neuvádějí co prodávají nebo prodávají jen pod názvem „červené barvivo\\\". Jinak červené kanáry nelze předávkováním přebarvit do rezava, ten rezavý odstín se vyskytne jen při barvení ptáků žlutých. Jednotlivé přípravky lze současně i kombinovat. Vedle přísunu karotenu v přírodní podobě (nejčastěji strouhaná mrkev) se k barvení v minulosti používal také cayenský pepř (chilli koření) a ten skutečně ve větším množství mohl mít negativní důsledky na organismus.
K tomu dotazu ze Slovenska, už jsem tu nedávno něco o problémech slovenské legislativy zmiňoval, takže to raději odbudu, že kdo se moc ptá, moc se dozví, třeba se to zdá neslušné ale projděte si sami text vašeho zákona o ochraně přírody, u Vás je jiný než u nás, tam tu odpověď jednoznačně najdete. Ceny postavových nebo ne často u nás chovaných ptáků hledejte ne inzertních západních stránkách, určitě se k nějakému průměru dostanete.

13.11.2007 00:57

on marek napsal(a):

Pro slovenského kolegu - tazatele: hlavně od svých známých ale i z literatury mám informace, že plodní kříženci samci jsou téměř všichni po zvonohlíkovi, část po konopce a údajně i po zvonkovi a výjmečně po čížkovi lesním. Někdo s tím nemusí souhlasit a namítne, že měl po kříženci čížka hned několik odchovů. Tady jde asi hlavně o štěstí vybrat do chovu toho správného samečka křížence. U křížence stehlíka je to nejspíš podle všech pramenů a mě podaných informací vzácnost, ale je to hlavně asi tím, že téměř nikdo nemá trpělivost držet doma třeba deset samečků kříženců stehlíka a odzkušovat jejich plodnost s kanářími samičkami a být si vědom toho, že nejspíš skoro nebo úplně všechny snůšky budou čisté. Navíc většina kříženců (samečků) je plodných až min. druhým rokem života, teda krom kříž. zvonohlíka - ten je plodný už i dřív než v roce. Samičky kříženky plodné nebývají, ale jsou ceněny jako chůvy (většina). Na i-fauně těch článků okolo kříženců najdete dost........
K ceně těch glosterů - ptáci průměrné slušné kvality se pohybují okolo 400 - 500 Kč, u špičkových ptáků jde cena do tisíců. Levné typově nedobré kusy nebrat, pokazí celý chov. Severní holanďany jsem koupil ve velmi dobré kvalitě asi za 1000 Kč, u ostatních postavových to bude asi podobné, ale přesně nevím. R.M.

13.11.2007 11:45

on marek napsal(a):

Dobrý deň,
dovolím si reagovať na otázku p. Mareka. Na Slovensku je legislatíva ohľadom chovu európskeho vtáctva upravovaná zákonom č. 543/2002 a na neho nadväzujúcou vyhláškou č. 224/2003. podľa tohto zákona (paragraf 35) je zakázané chráneného živočícha teda aj rôzne druhy u nás žijúcich pinkovitých vtákov medzidruhovo krížiť. Bohužiaľ sa mi nepodarilo zistiť či toto nie je povolené v inom právnom predpise o čom vážne pochybujem. Prednostne sa doporučujem s touto otázkou obrátiť na MŽP. S pozdravom Lukáš B.

17.11.2007 20:57

lukas bryndza napsal(a):
Dobrý deň,
dovolím si reagovať na otázku p. Mareka. Na Slovensku je legislatíva ohľadom chovu európskeho vtáctva upravovaná zákonom č. 543/2002 a na neho nadväzujúcou vyhláškou č. 224/2003. podľa tohto zákona (paragraf 35) je zakázané chráneného živočícha teda aj rôzne druhy u nás žijúcich pinkovitých vtákov medzidruhovo krížiť. Bohužiaľ sa mi nepodarilo zistiť či toto nie je povolené v inom právnom predpise o čom vážne pochybujem. Prednostne sa doporučujem s touto otázkou obrátiť na MŽP. S pozdravom Lukáš B.

dakujem velmi pekne za odpovede, momentalne zijem v taliansku a na roznich akciach sa stretavam z obrovskym mnozstvom kanarov a ruoznej kryzenej fauny, na chov som sa len pytal zostala po mne na sk obrovitanska voliera a kvantum bedni chcel som otcovi spestrit dochodok,ale len podla toho co pise lukas mam dojem ze v zakone su medzery len to chce nastudovat a zacat chovat neviete si predstavit jak nadherne su pastelove a achatove hyle a to uz nehovorim o zelenkach, chovatelia ahojte prajem vela uspechov v chove

18.11.2007 06:57

on marek napsal(a):
dakujem velmi pekne za odpovede, momentalne zijem v taliansku a na roznich akciach sa stretavam z obrovskym mnozstvom kanarov a ruoznej kryzenej fauny, na chov som sa len pytal zostala po mne na sk obrovitanska voliera a kvantum bedni chcel som otcovi spestrit dochodok,ale len podla toho co pise lukas mam dojem ze v zakone su medzery len to chce nastudovat a zacat chovat neviete si predstavit jak nadherne su pastelove a achatove hyle a to uz nehovorim o zelenkach, chovatelia ahojte prajem vela uspechov v chove

Na Slovensku je to zakazane, ale v Taliansku sa bežne na burzách môžete stretnuť s predajom eurofauny a je to legalne. No čo už NA SLOVENSKU JE VŠETKO INE.........SLOVENSKO JE SVET VO SVETE

5.11.2013 22:32
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Najviac populárne a odchovávané krížence stehlík pestrý (prírodného sfarbenia) x kanárik

5.11.2013 22:49
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Najtvrdší oriešok, problém nezmiešať pri týchto krížencov žlté zrkadielka a červenú masku. Nepresadiť jednu, alebo druhu lipochromovú farbu, či vyrobiť mix oranžovú farbu na úkor pôvodnej dvoj farby.

6.11.2013 08:06
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

redpoll napsal(a):
Dobrý den,

K pôvodnej téme červené melanínové kanáriky, za ktorou sa po pár rokoch vyplatí/treba obzrieť;

Je zreteľne poznateľne ako možnosti vloženia fotografii na ifauna.cz sa odstupom času zdokonalili.

Zdokonalili sa i diskutujúci vo svojich chovateľských postrehoch?

Na tejto fotografii vloženej dňa 06.11.2007 je naozaj vyobrazený FK červený achátový v mutácii opál. Opálový modrý faktor zostal iba na pôvodných letkách krídiel, ktoré neboli červeným farbivom totálne spotvorené, zafarbené.

6.11.2013 09:32
mozaik

XXX.XXX.40.144

Pane Pavelko, nejspíš máte pravdu s tím opálem. Bohužel není vidět z té fotky barva oka, ale vypadá na červený achát opál. Přidám fotku z netu vzorového opálu a euma. Jde o vzorové ptáky a hodně těch běžných se může lišit. Na španělských klubových stránkách se píše, že u euma je momentálně snaha o zvýraznění melaninu a pokud možno i o tmavší oko, takže i tam jsou možná trošku problémy s rozlišováním jednotlivých ptáků, kteří nemají ideálně vyjádřený melanin. Snad se ještě vyjádří někdo, kdo tuto mutaci má (ne v mozaice) a přidá rozum.

6.11.2013 09:33
mozaik

XXX.XXX.40.144

6.11.2013 09:35
mozaik

XXX.XXX.40.144

červený achát eumo

Rozhodně ale je potřeba takového kanára vidět z blízka vč. oka a pořádně prohlédnout.

6.11.2013 10:31
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mozaik napsal(a):
achát opál detail zad

Červený achát opál B - neintenzívny

6.11.2013 10:33
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Červený achát opál A - intenzívny

totálne zafarbený!

6.11.2013 15:33
mozaik

XXX.XXX.40.144

rastislavmpavelka napsal(a):
Červený achát opál A - intenzívny

totálne zafarbený!

Jak? Totálně zabarvený? Vždyť červená má být červená. Pokud by to bylo míň, byla by to oranžová. Ten opál z fotky jde poznat jen pouze podle dlouhého peří na křídlech a ocasu. Je to asi kvalitou fotky a možná horším melaninem, lipochrom na to nemá vliv.

7.11.2013 00:53
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Pri opálových farebných kanárikoch v intenzívnom type pri použitý červeného farbiva, „opálový efekt je i pri žltých opálových nulový“. Vyobrazený opálový kanárik mohol byť genetický žltý, alebo oranžový a takto dopadol, ak je počas prvého jesenného preperenia zafarbený na červeno.

Červený opál má červenú i zvrchu na letkách v krídlach a chvoste. Jedine zo spodnej častí chvosta poznať tmavú melanínovú farbu.

Červený intenzívny opál je veľmi nepekný, nevďačný opál. Nie len na svetových výstavách vtáctva, najkrajšie z červených opálových kanárikov sú mozaikové opály.

Alebo vyobrazený opál má navyše dispozíciu na JASPE? smajlík

7.11.2013 01:08
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Foto z výstavy v Kežmarku v roku 2010

7.11.2013 01:17
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Foto - Červeno čierny opál z kolekcie, ktorú chovateľ vystavovateľ a posudzovateľ SZCH prihlásil na výstavu nesprávne. smajlík

11.11.2013 22:18
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Foto - Červeno čierny opál z kolekcie, ktorú chovateľ vystavovateľ a posudzovateľ SZCH prihlásil na výstavu nesprávne. smajlík

Najprv na výstave v Trenčianskej Turnej v roku 2010 boli tieto isté červeno čierne opály prihlásené ako červeno čierne EUMO smajlík

Posudzovatelia kanárikov vrátane predsedov posudzovateľov ČSCH a SZCH, ktorí na výstave ORNITA - Vtáčí svet 2009 posudzovali, ako reagovali? Kto odborne poradil, že je to červeno čierny CII ONYX?

Foto z výstavy Tr. Turna

12.11.2013 07:08
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

U P R E S N E N I E

Na inej výstave vtáctva v Trenčianskej Turnej v roku 2010, najprv bol tento istý červeno čierne OPÁL prihlásený ako červeno čierny EUMO smajlík

Posudzovatelia kanárikov vrátane predsedov posudzovateľov ČSCH a SZCH, ktorí sa na tejto výstave ORNITA - Vtáčí svet 2010 zúčastnili (posudzovali), KOLEGOVI POSUDZOVATEĽOVI PORADILI;

Červeno čierny OPÁL nie je červeno čierny EUMO, ale červeno čierny ONYX. smajlík

Foto vystaveného kanárika v klietke číslo 144 na výstave v Trenčianskej Turnej v roku 2010

12.11.2013 14:04
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Iný slovenský chovateľ – šľachtiteľ farebných kanárikov, aktívny vystavovateľ a posudzovateľ vtáctva SZCH, majiteľ „najlepšej stránky o kanárikoch“, musel na svojom webe zrušiť verejnú chovateľskú diskusii, lebo nepripustil kritiku, že ním odchovaný a vyfotený kanárik ORANŽOVO ČIERNEJ farby, ktorý bol majiteľom/posudzovateľom označený za ČERVENÝ ACHÁT, v skutočnosti achátom nie je.

Kritika oponenta (Pavelka) o nesprávne určenej farbe a kresbe oranžovo čierneho kanárika, donútila neobjektívneho moderatóra a diskutéra túto vlastnú diskusiu zrušiť.

Majiteľ web stránky neustále verejne označuje chovateľa oponenta za neprispôsobivého návštevníka, citujem;
Bola zrušená časť „Diskusné fórum“, z dôvodu nekorektného prístupu a nedodržiavania pravidiel jedného neprispôsobivého návštevníka, ktorý sledoval svojimi vystupeniami len svoje zviditeľňovanie sa na úkor urážania funkcionárov SZCH i mojej osoby a práve kvôli tejto osobe som pristúpil k určitým opatreniam. Z uvedeného dôvodu bola táto časť zrušená a väčšina stránok je sprístupnená len registrovaným uživateľom... koniec citátu.

zdroj; http://www.kanariky-09.eu/

P. S.
Prečo o tom toľko píšem? Lebo tento konkrétny chovateľ farebných kanárikov a admin svojej web stránky na internete, „donekonečna neustále vedome, alebo nevedome zavádza širokú čitateľskú verejnosť“.

13.11.2013 16:03
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Štúdium podľa fotografii je Orbis pictus alebo tiež / nebo též Orbis sensualium pictus

Foto - Červeno čierny A (intenzívny) zdroj;

http://www.fotosdecanarios.com/index.html

http://fotosdecanarios.com/cpg15x/displayimage.php?album=31&pid=146#top_display_media

13.11.2013 20:46
zoha

XXX.XXX.248.254

Iný slovenský chovateľ – šľachtiteľ farebných kanárikov, aktívny vystavovateľ a posudzovateľ vtáctva SZCH, majiteľ „najlepšej stránky o kanárikoch“, musel na svojom webe zrušiť verejnú chovateľskú diskusii, lebo nepripustil kritiku, že ním odchovaný a vyfotený kanárik ORANŽOVO ČIERNEJ farby, ktorý bol majiteľom/posudzovateľom označený za ČERVENÝ ACHÁT, v skutočnosti achátom nie je.

Kritika oponenta (Pavelka) o nesprávne určenej farbe a kresbe oranžovo čierneho kanárika, donútila neobjektívneho moderatóra a diskutéra túto vlastnú diskusiu zrušiť.

Majiteľ web stránky neustále verejne označuje chovateľa oponenta za neprispôsobivého návštevníka, citujem;
Bola zrušená časť „Diskusné fórum“, z dôvodu nekorektného prístupu a nedodržiavania pravidiel jedného neprispôsobivého návštevníka, ktorý sledoval svojimi vystupeniami len svoje zviditeľňovanie sa na úkor urážania funkcionárov SZCH i mojej osoby a práve kvôli tejto osobe som pristúpil k určitým opatreniam. Z uvedeného dôvodu bola táto časť zrušená a väčšina stránok je sprístupnená len registrovaným uživateľom... koniec citátu.

zdroj; http://www.kanariky-09.eu/

P. S.
Prečo o tom toľko píšem? Lebo tento konkrétny chovateľ farebných kanárikov a admin svojej web stránky na internete, „donekonečna neustále vedome, alebo nevedome zavádza širokú čitateľskú verejnosť“.

Vážený pane Pavelka, přestaňte Vy s neustálým osočováním jiných a nepřivlastňujte si patent na rozum, protože největší rádoby odborné bludy tady vedete pouze Vy! Toto fórum je v poslední době velice poklidné a věcné, takže se podle toho zařiďte - v opačném případě budu postupovat sice korektně, ale razantně, však si zcela určitě vzpomínáte....
S pozdravem Žoha

13.11.2013 21:15
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

zoha napsal(a):
Vážený pane Pavelka, přestaňte Vy s neustálým osočováním jiných a nepřivlastňujte si patent na rozum, protože největší rádoby odborné bludy tady vedete pouze Vy! Toto fórum je v poslední době velice poklidné a věcné, takže se podle toho zařiďte - v opačném případě budu postupovat sice korektně, ale razantně, však si zcela určitě vzpomínáte....
S pozdravem Žoha

Ďakujem za diskusný príspevok profesionála. smajlík
Prosím konkretizujte, kde v tejto téme sú odborné bludy odoslané z mojej klávesnice? smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík