Dobrý den,
ráda bych se zeptala zda vystlat andulkám hnízdní budku a čím.
Snažíme se o odchov, ale nevím zda nabídnout na vystlání nějaký materiál (dát třeba na dno voliéry), či si andulky vystýlají ze svých peříček. Někde jsem slyšela, že andulkám nemusím dávat nic, od jiných lidí zase, že ano, tak nevím.
Každopádně se snažím, aby se vše zadařilo a budu Vám všem moc vděčná za odpověď.
Jsem teprve začátečník, takže zatím nemám žádnou zkušenost, ale nechci nic promarnit.
lolinka
napsal(a):
Dobrý den,
Snažíme se o odchov, ale nevím zda nabídnout na vystlání nějaký materiál (dát třeba na dno voliéry), či si andulky vystýlají ze svých peříček. Někde jsem slyšela, že andulkám nemusím dávat nic, od jiných lidí zase, že ano, tak nevím.
Každopádně se snažím, aby se vše zadařilo a budu Vám všem moc vděčná za odpověď.
Jsem teprve začátečník, takže zatím nemám žádnou zkušenost, ale nechci nic promarnit.
Ahoj určitě jim tam dej vrstvu hoblin je jedno jestli málo, nebo více. Andulka si tam udělá svůj pelíšek a je vše v pořádku. Ale piliny bych nedoporučoval spíše hobliny.
hicks
napsal(a):
Ahoj určitě jim tam dej vrstvu hoblin je jedno jestli málo, nebo více. Andulka si tam udělá svůj pelíšek a je vše v pořádku. Ale piliny bych nedoporučoval spíše hobliny.
A rovnou do budky nebo na dno voliéry, aby si je sami do budky natahali? Hobliny mi přijdou celkem tvrdé, lze nahradit jiným materiálem nebo se používají jen hobliny?
lolinka
napsal(a):
Dobrý den,
Andulky si do budky žádný hnízdní materiál nenosí,musíš jim dát hobliny přímo do budky.Já osobně používám i piliny více jak 15 let a nikdy nebyl žádný problém.
vlastik
napsal(a):
Andulky si do budky žádný hnízdní materiál nenosí,musíš jim dát hobliny přímo do budky.Já osobně používám i piliny více jak 15 let a nikdy nebyl žádný problém.
Dobře. A jak silnou podestýlku cca jim tam z těch hoblin mám udělat?....Stačí třeba 2 cm?........ale pak tím přece zaplním i ten důlek na vajíčka...to nevadí?
lolinka
napsal(a):
Dobře. A jak silnou podestýlku cca jim tam z těch hoblin mám udělat?....Stačí třeba 2 cm?........ale pak tím přece zaplním i ten důlek na vajíčka...to nevadí?
Na dno budky dej asi 2cm hoblin,to jim buden stačit.Některé andulky je odhrabou ke kraji a udělají si důlek a jiné je z budky vynesou a budou sedět na holém dně.Obojí je v pořádku.
lolinka
napsal(a):
Jako výstelku používám hobliny Sluis. Jsou bezprašné, což se o některých prodávaných pilin či hoblin nedá říci. Mikroklima v budce je rozhodujícím faktorem pro úspěch odchovu. Proto optimální podmínky v budce jsou u každého trošku odlišné (v závislosti na konkrétních podmínkách v místnosti, kde andulky chováte). Andulky si instinktivně vše zregulují téměř sami. Je-li v místnosti sucho, častěji se koupou nebo nechávají trus v budce. Je-li naopak moc vlhko, častěji vynáší z budky úplně kompletní podestýlku a jsou častěji venku z vajíček.
Podestýlka je důležitá i z jiného hlediska. Množství podestýlky může totiž sloužit jako regulátor páření a tím můžete zásadně ovlivnit průběh a čas páření. Toto je zásadní hlavně u výstavních andulek, kdy samcům trvá o poznání déle než se rozkoukají a přijmou novou samičku. Tím, že samičku zaměstnáte o den či dva déle upravou budky, dáte samci čas se rozkoukat a samičku ukecat a úspěšně odpářit. V opačném případě se totiž často stává, že samička rychle upraví budku, zaleze do ní a začne snášet aniž by dala samci dostatečný prostor pro oplození. U anglických chovatelů, kteří mají výstavní andulky o velikosti menší korely jsem se s tím setkal poprvé. Budku zasypali téměř z poloviny hoblinami a samičce pak trvalo týden než vše vynosila.
Milan www.andulky.cz