Na nemoderce se nedávno řešil problém napnutí bodovaného pletiva. Já napínám upevněné pletivo vytvoření jakési smyčky na drátcích. Smyčku dělám u okrajů po celé délce pletiva, případně po celém obvodu. Vypadá to jako ozdoba a když si "oko zvykne", vůbec si toho člověk nevšimne. Takových řad je možno udělat několik, jen se musí napínat drátek ve správném směru tak, aby napínal směrem k protějšímu obraji pletiva, jinak by se napínal ten samý drátek po celé délce.
Pokud máte někdo jinou metodu, sem s ní!
pokorny
napsal(a):
Na nemoderce se nedávno řešil problém napnutí bodovaného pletiva. Já napínám upevněné pletivo vytvoření jakési smyčky na drátcích. Smyčku dělám u okrajů po celé délce pletiva, případně po celém obvodu. Vypadá to jako ozdoba a když si "oko zvykne", vůbec si toho člověk nevšimne. Takových řad je možno udělat několik, jen se musí napínat drátek ve správném směru tak, aby napínal směrem k protějšímu obraji pletiva, jinak by se napínal ten samý drátek po celé délce.
Pokud máte někdo jinou metodu, sem s ní!
Taky bych se rád dozvěděl,jak napínáte bodované pletivo na železnou konstrukci,ale pomocí nýtů nebo samořezek.U dřeva to nebyl problém,stačilo dát hřebík zešikma a pak srovnat ,ale jak na to u železa aby to bylo pěkně napnuté?
lubka
napsal(a):
Taky bych se rád dozvěděl,jak napínáte bodované pletivo na železnou konstrukci,ale pomocí nýtů nebo samořezek.U dřeva to nebyl problém,stačilo dát hřebík zešikma a pak srovnat ,ale jak na to u železa aby to bylo pěkně napnuté?
Já to mám teda drátem, ale pokud chcete nýty nebo samořezky tak si myslím že jediná možnost bude zafixovat pletivo drátem, napnout ho jak má být a pak zanýtovat...Jinak to asi moc nepůjde...
lubka
napsal(a):
jo tolik pomocníků je luxus
u vyrobcu vacsich volier v rakusku som vydel taky pripravok z oceloveho drotu bolo to zohnute ako bleskalebo roztiahnute pismeno Z; vlozil do ocka pletiva a zahakol za profil a len lahkym pohybom zatiahol a pletivo mu pekne sadlo na profil a zanitoval
on marek
napsal(a):
u vyrobcu vacsich volier v rakusku som vydel taky pripravok z oceloveho drotu bolo to zohnute ako bleskalebo roztiahnute pismeno Z; vlozil do ocka pletiva a zahakol za profil a len lahkym pohybom zatiahol a pletivo mu pekne sadlo na profil a zanitoval
Něco podobného mě napadlo,z tlustého drátu udělat hák na druhé straně třeba ten malý hever na auto a vyšponovat,no jen tak v zimě špekuluju
lubka
napsal(a):
bodovaníé pletivo na železo následovně jak s těma hřebíkama, ale místo hřebíku je nýt. Stačí provrtat dírku asi o dva, tři mm dál. Pak zešikma nasadím nýt pře spletivo, a tím jak nýt srovnám kolmo tak se pletivo napne.
docid
napsal(a):
bodovaníé pletivo na železo následovně jak s těma hřebíkama, ale místo hřebíku je nýt. Stačí provrtat dírku asi o dva, tři mm dál. Pak zešikma nasadím nýt pře spletivo, a tím jak nýt srovnám kolmo tak se pletivo napne.
Zdravím všechny zručné chovatele. Jsou jistě různé metody napínání svařovaného pletiva, ale podle mne a mých zkušeností je nejdůležitější pletivo nejprve dobře narovnat, což je nejlépe na specielní rovnačce, případně státečce plechů. Pak znám dve medody.
1. pletivo se připevní jen v rozích TEXY, potom se v místech nýtování, nebo dalších TEXů označí lihovou foxou. Pletivo se sundá a vrtají se díry cca o lovinu síly vrtáku do stran. Pak se teprve připevní pletivo nýty, nebo TEXY.
2. Pletivo se chytí v rozích třeba Texy a vrtá se otvor při mírném prohnutí profilu, na který se napíná. Vždy je třeba postupovat dokola rámu, nikoli strany proti sobě. Pozor ale na přílišné prohnutí, aby pletivo rám příliš neprohlo. Je vhodné do středu dát trv. rozporku ze dřeva, která tomu zabrání.
Druhou metodu používám sám a nemám problém. Na ukázku dávám fotku voliér, co jsem stavěl kamarádovi.
Hodně zdaru a chovatelských úspěchů v novém roce. Daktari
boza
napsal(a):
Jak přichytit svařovane pletivo k roxoru četl jsem když to budu omotavat dratem a šponovat tak se to pletivo trha.
ja to mam takhle, a drzi to vyborne, podložky udělany z nerezu a nyty