Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2008 19:14

Dnes som bol na životnom prostredí.
Kto chce na Slovensku chovať eurofaunu, ako STEHLIK, HÝĽ má sa načo tešiť.
Nepotrebujete žiaden CITES, lebo sem niesu zaradené, ale potrebujete povolenie na chov chráneného živočícha.Nič zložité až nato, že každý vták okrem krúžka alebo čipu musí mať DNA testy. Nielen chovné, ale aj každý jeden odchov. Až som oči otváral....Veď ak chcete chovať medveďa tak potrebujete tie iste doklady ako pri týchto malých vtáčikoch. A VRAJ DEMOKRATICKA SPOLOČNOSŤ. BIROKRACIA VLADNE ĎALEJ.
AK tak som si robil nádej že začnem s chovom eurofauny..ale radšej ostanem pri papagájoch, veď tam len potrebujete CITES a nič viac.

15.1.2008 20:33

abogado napsal(a):
Nepotrebujete žiaden CITES, lebo sem niesu zaradené, ale potrebujete povolenie na chov chráneného živočícha.Nič zložité až nato, že každý vták okrem krúžka alebo čipu musí mať DNA testy. Nielen chovné, ale aj každý jeden odchov. Až som oči otváral....Veď ak chcete chovať medveďa tak potrebujete tie iste doklady ako pri týchto malých vtáčikoch. A VRAJ DEMOKRATICKA SPOLOČNOSŤ. BIROKRACIA VLADNE ĎALEJ.
AK tak som si robil nádej že začnem s chovom eurofauny..ale radšej ostanem pri papagájoch, veď tam len potrebujete CITES a nič viac.

Mrzí mě, že pro vás na Slovensku vaši poslanci schválili něco takového a trochu se obávám, že ti naši \"volení zástupci\" by to klidně odmávli také, kdy jim to někdo vhodně navrhl. Třeba tady se můžete podívat na materiály \"Zeleného kruhu\" týkající se mimo jiné novelizace našich zákonů (odstaňte mezery):

www.zele nykruh.cz/doku menty/pripom inky-nno.doc

Bod 3 a 4 jsou zvláště zajímavé pro chovatele našich ptáků.

15.1.2008 20:57

abogado napsal(a):

Dobrý den, váš příspěvek by snesl parametry humoristického časopisu. To je skutečnost? Napadlo mě, že se patrně toto ustanovení týká jen eurofauny. V zimě k nám i vám přilétají stehlíci, kteří jsou možná i z oblastí za Uralem a tam už to není eurofauna. Zkuste, co řeknou na chov asijských stehlíků.

15.1.2008 21:39

saroun napsal(a):
Dobrý den, váš příspěvek by snesl parametry humoristického časopisu. To je skutečnost? Napadlo mě, že se patrně toto ustanovení týká jen eurofauny. V zimě k nám i vám přilétají stehlíci, kteří jsou možná i z oblastí za Uralem a tam už to není eurofauna. Zkuste, co řeknou na chov asijských stehlíků.

Bolo mi povedane že ak to nie je druh zaradený v CITES a je u nas zákonom chránený tak potom platí ti čo som písal. Des a hrôza.
Oveľa ľahší je chov papagájov na Slovensku.

15.1.2008 22:03

saroun napsal(a):

Pane Šaroune, taky jsem si říkal, že to snad není možné, ale přečtěte si prosím na

http://w ww.env.cz/osv/e dice.nsf/610C 9512F87AB8F9C1 256FC0001F C8DE/$file/Ves tnik03_05.pdf

(po odstranění mezer)
ve sdělení č.8 ten tlustý odstavec přibližně uprostřed. Je to metodický věstník našeho MŽP z března 2005. On nás ten smích také brzy může přejít... Navíc jak jsem psal výše se chystají novelizace našeho zákona 218/2004 (114/92) ke kterým se naše ochranářské organizace (hlavně "zelená" občanská sdružení) pilně vyjadřují. Nedělejte si iluze, že by jejich cílem byla snaha o zachování jakékoliv rozumné možnosti chovat naše ptáky. Takže u nás rozhodně není definitivně vyhráno.

15.1.2008 22:22

datl napsal(a):
Pane Šaroune, taky jsem si říkal, že to snad není možné, ale přečtěte si prosím na

http://w ww.env.cz/osv/e dice.nsf/610C 9512F87AB8F9C1 256FC0001F C8DE/$file/Ves tnik03_05.pdf

(po odstranění mezer)
ve sdělení č.8 ten tlustý odstavec přibližně uprostřed. Je to metodický věstník našeho MŽP z března 2005. On nás ten smích také brzy může přejít... Navíc jak jsem psal výše se chystají novelizace našeho zákona 218/2004 (114/92) ke kterým se naše ochranářské organizace (hlavně "zelená" občanská sdružení) pilně vyjadřují. Nedělejte si iluze, že by jejich cílem byla snaha o zachování jakékoliv rozumné možnosti chovat naše ptáky. Takže u nás rozhodně není definitivně vyhráno.

V předchozí diskusi asi před třemi týdny jsem tu znova nabízel informace, které mohou aspoň někomu pomoci v orientaci ohledně povolení chovu eurofauny. V praxi jsem to provedl tak, že tazatelům jsem přeposlal některé texty mých předchozích diskusních příspěvků a především text článku, který před časem ve stejné podobě vzhledem k závažnosti prošel Faunou i novou Exotou. Z tohoto článku vybírám pasáž: A pro úplnost cítím v tomto odstavci povinnost dodat, že hovořím o předpisech platných v České republice. Protože se tento text dostane do rukou i slovenských chovatelů, dovoluji si upozornění, že některé ne zrovna nepodstatné formulace jsou v jejich zákoně odlišné. Na totéž jsem nejednou upozorňoval i v dalších příspěvcích. Pane Maroš, já samozřejmě nemám v úmyslu Vám bránit přispívat na stránky české iFauny. Nicméně, neodpustím si komentář, že mezi našimi chovateli zbytečně prudíte, zatímco my se tu společně pokoušíme o společné řešení a postupy a nakonec jak je vidno z nedávné diskuse se i shodujeme, Vy jste tu ještě nedávno tvrdil něco o nutnosti CITES a pod. I když v dnešním příspěvku píšete, že se jedná o předpisy slovenské, ne každý si toho všimne. I Vám jsem v osobní korespondenci uvedl, že moje nabídka pomoci se nemůže týkat slovenské legislativy. To další, co se Vás dotklo, abyste neskládal ruce do klína a pokusil se něco řešit , múže mít po tomto kroku, kdy Vám už vysvětlil někdo jiný, že stehlík a hýl nejsou v příloze CITES, třeba tu podobu, že se obrátíte prostřednictvím Vaší organizace chovatelů na ústředí vašeho Svazu chovatelů o pomoc a vysvětlení. Je to jejich povinnost, platíte jim svoje příspěvky a národní výstavy u Vás ve svých výstavních propozicích uvádějí ve výčtu výstavních skupin vedle kanárů i eurofaunu a křížence. Chápu Vaše rozladění, nicméně rád bych Vás poprosil, míníte-li zde dále tento problém řešit, abyste změnil trochu styl i celý postoj. Zkuste hledat , (byť je jich třeba málo) pozitivní detaily a z nich začít vycházet a nějak rozvinout možný postup. Kolega z předchozího příspěvku (Datl) Vám přiloženým odkazem dokázal, že i naše legislativa je děravá a problematická, zároveň onen příspěvek svědčí o tom, kolik lidí z různých institucí se společně nějakým přece jen seriózním způsobem zasazuje o nějakou případnou nápravu. Já vím, že nebudou hned úspěšní, ale aspoň navrhovatel předpisů by se příště měl chytit za nos, a uvědomit si, že tomu musí věnovat více a to co si odporuje, mu nebude jen tak zbaštěno bez připomínek. Zdravím - Brázdil P.S. Pane Šaroun, jednoznačně je pro všechny poddruhy příslušného druhu platí předpisy, včetně třeba čečetky grónské.

17.1.2008 13:14

redpoll napsal(a):
V předchozí diskusi asi před třemi týdny jsem tu znova nabízel informace, které mohou aspoň někomu pomoci v orientaci ohledně povolení chovu eurofauny. V praxi jsem to provedl tak, že tazatelům jsem přeposlal některé texty mých předchozích diskusních příspěvků a především text článku, který před časem ve stejné podobě vzhledem k závažnosti prošel Faunou i novou Exotou. Z tohoto článku vybírám pasáž: A pro úplnost cítím v tomto odstavci povinnost dodat, že hovořím o předpisech platných v České republice. Protože se tento text dostane do rukou i slovenských chovatelů, dovoluji si upozornění, že některé ne zrovna nepodstatné formulace jsou v jejich zákoně odlišné. Na totéž jsem nejednou upozorňoval i v dalších příspěvcích. Pane Maroš, já samozřejmě nemám v úmyslu Vám bránit přispívat na stránky české iFauny. Nicméně, neodpustím si komentář, že mezi našimi chovateli zbytečně prudíte, zatímco my se tu společně pokoušíme o společné řešení a postupy a nakonec jak je vidno z nedávné diskuse se i shodujeme, Vy jste tu ještě nedávno tvrdil něco o nutnosti CITES a pod. I když v dnešním příspěvku píšete, že se jedná o předpisy slovenské, ne každý si toho všimne. I Vám jsem v osobní korespondenci uvedl, že moje nabídka pomoci se nemůže týkat slovenské legislativy. To další, co se Vás dotklo, abyste neskládal ruce do klína a pokusil se něco řešit , múže mít po tomto kroku, kdy Vám už vysvětlil někdo jiný, že stehlík a hýl nejsou v příloze CITES, třeba tu podobu, že se obrátíte prostřednictvím Vaší organizace chovatelů na ústředí vašeho Svazu chovatelů o pomoc a vysvětlení. Je to jejich povinnost, platíte jim svoje příspěvky a národní výstavy u Vás ve svých výstavních propozicích uvádějí ve výčtu výstavních skupin vedle kanárů i eurofaunu a křížence. Chápu Vaše rozladění, nicméně rád bych Vás poprosil, míníte-li zde dále tento problém řešit, abyste změnil trochu styl i celý postoj. Zkuste hledat , (byť je jich třeba málo) pozitivní detaily a z nich začít vycházet a nějak rozvinout možný postup. Kolega z předchozího příspěvku (Datl) Vám přiloženým odkazem dokázal, že i naše legislativa je děravá a problematická, zároveň onen příspěvek svědčí o tom, kolik lidí z různých institucí se společně nějakým přece jen seriózním způsobem zasazuje o nějakou případnou nápravu. Já vím, že nebudou hned úspěšní, ale aspoň navrhovatel předpisů by se příště měl chytit za nos, a uvědomit si, že tomu musí věnovat více a to co si odporuje, mu nebude jen tak zbaštěno bez připomínek. Zdravím - Brázdil P.S. Pane Šaroun, jednoznačně je pro všechny poddruhy příslušného druhu platí předpisy, včetně třeba čečetky grónské.

dakujem admin ze vymazal moj prispevok, boll som strasne vytoceny a samozrejme rady p. brazdila su velmi podstatne takze sa do mna zas obul, nevadi pre slovakov k chovu eu fauni treba povolenie z MZP alebo mat statut ZOO, stim dna to neni take hrozne,to vistavuje neaky genservis v ba staci zaslat vzorky peria zatim ahojte zdravim obzvlast p.Brazdila

22.1.2008 19:47

abogado napsal(a):

ahoj som novy v tejto diskusi ale asi ta mozem potesit tiez som bol na urade zivotneho prostredia a mam informaciu o tom ze na chov vtakov euro fauny nepotrebujes testy DNA iba na jejeich rozmnozovanie!! a teraz ta este lepsia sprava volal som priemo na ministerstvo zivotneho prostredia kde mi bol doporuceny pan Pilinsky je to velmi ochotny uradnik ma na starost chov necitesovych vtakov ktore ale podliehaju registraci z dovodu ze ziju vo volnej prirode aj u nas (na slovensku)!! povedal mi ze v septembry tohoto roku sa bude novelizovat zakon s tym ze sa tato nutnost DNA testov vynechava!!!takze chovat legalne vtaky eurofauny u nas na slovensku je mozne musite ale zaziadat o evidencne cislo chovatela! samozrejme je dolezite vtaky ziskat legalnym sposobom a zakupene vtaky musia mat uzatvoreny kruzok a doklad o povode vtaka! a pokial su vtaky z dovozu treba zaziadat na miestnom urade zivotneho prostredia o slovenske papiere o povode!

Neregistrovaný uživatel

29.1.2008 21:41
Neregistrovaný uživatel

pavol napsal(a):
ahoj som novy v tejto diskusi ale asi ta mozem potesit tiez som bol na urade zivotneho prostredia a mam informaciu o tom ze na chov vtakov euro fauny nepotrebujes testy DNA iba na jejeich rozmnozovanie!! a teraz ta este lepsia sprava volal som priemo na ministerstvo zivotneho prostredia kde mi bol doporuceny pan Pilinsky je to velmi ochotny uradnik ma na starost chov necitesovych vtakov ktore ale podliehaju registraci z dovodu ze ziju vo volnej prirode aj u nas (na slovensku)!! povedal mi ze v septembry tohoto roku sa bude novelizovat zakon s tym ze sa tato nutnost DNA testov vynechava!!!takze chovat legalne vtaky eurofauny u nas na slovensku je mozne musite ale zaziadat o evidencne cislo chovatela! samozrejme je dolezite vtaky ziskat legalnym sposobom a zakupene vtaky musia mat uzatvoreny kruzok a doklad o povode vtaka! a pokial su vtaky z dovozu treba zaziadat na miestnom urade zivotneho prostredia o slovenske papiere o povode!

Zvláštní fenomén provází často některé příspěvky. Dokud je co kritizovat, slétají se přispěvovatelé jak mouchy k exkrementu, jakmile pak někdo přinese nějaké skutečně excelentní nebo brilantní řešení, kdy teprve by diskuse mohla i měla začít - konec. Najednou nikdo už nic vědět nepotřebuje.
Jakabe Maroši, domnívám se, že by z Tvé strany bylo slušné poslednímu přispěvovateli poděkovat za to, že vnesl aspoň paprsek světla do Tvého pesimismu a potvrdil, že těm, kdo jsou odhodláni o něco usilovat i přes překážky, přeje i štěstí.
Protože k tomu nedošlo a protože jsem přesvědčen, že se jedná o výjimečně ojediněle úspěšný zásah do dosavadní neútěšné nálady tohoto tématu (viz výše), sám za sebe i za všechny ostatní slovenské chovatele tímto zmíněnému kolegovi Pavlu Chabrečkovi děkuji a budu se moc těšit, že se situace postupně vyřeší nebo změní k lepšímu. Určitě informace z jeho příspěvku bude inspirací i pro další. A i když se v tomto oboru jedná o chovatele začátečníka, těší mne, že jsem jej ještě v minulém roce mohl poznat osobně stejně jako zároveň doufám, že naše další setkání budou příslibem přínosu pro chov eurofauny na obou stranách. Zdravím všechny. Brázdil.

A trochu inspirace pro odvážné:

30.1.2008 13:00

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zvláštní fenomén provází často některé příspěvky. Dokud je co kritizovat, slétají se přispěvovatelé jak mouchy k exkrementu, jakmile pak někdo přinese nějaké skutečně excelentní nebo brilantní řešení, kdy teprve by diskuse mohla i měla začít - konec. Najednou nikdo už nic vědět nepotřebuje.
Jakabe Maroši, domnívám se, že by z Tvé strany bylo slušné poslednímu přispěvovateli poděkovat za to, že vnesl aspoň paprsek světla do Tvého pesimismu a potvrdil, že těm, kdo jsou odhodláni o něco usilovat i přes překážky, přeje i štěstí.
Protože k tomu nedošlo a protože jsem přesvědčen, že se jedná o výjimečně ojediněle úspěšný zásah do dosavadní neútěšné nálady tohoto tématu (viz výše), sám za sebe i za všechny ostatní slovenské chovatele tímto zmíněnému kolegovi Pavlu Chabrečkovi děkuji a budu se moc těšit, že se situace postupně vyřeší nebo změní k lepšímu. Určitě informace z jeho příspěvku bude inspirací i pro další. A i když se v tomto oboru jedná o chovatele začátečníka, těší mne, že jsem jej ještě v minulém roce mohl poznat osobně stejně jako zároveň doufám, že naše další setkání budou příslibem přínosu pro chov eurofauny na obou stranách. Zdravím všechny. Brázdil.

A trochu inspirace pro odvážné:

dobry den pan Brazdil je od vas velmi pekne ze vy ako osoba dokazujete ze sa slusnost a ferovost este nevytratila z kruhov chovatelstva aj ked by vam osobne mohol byt problem s vybavenim papierov na chov eurofauny na slovensku jedno! musim povedat ze slova ktore ste napisali v diskusi boli pre mna ako zaciatocnika velmi povzbudive dakujem a urcite sa velmi tesim na spolupracu v buducnosti!! musim este napisat ze vcera som dostal slovenske papiere o povode vtakov na vsetky moje vtaky takze mam uplne legalne 4achatove cecetky, 2 hnede,2 prirodne a achatoveho zvonka !!:) :) nehovorim ze to bolo uplne jednoduche no urcite to nebolo hrozostrasne !!! vsetkych zdravim a prajem vela stastia v kazdej cinnosti!! vas pan Brazdil zdravym extra a dakujem za povzbudenie !

30.1.2008 16:40

pavol napsal(a):
dobry den pan Brazdil je od vas velmi pekne ze vy ako osoba dokazujete ze sa slusnost a ferovost este nevytratila z kruhov chovatelstva aj ked by vam osobne mohol byt problem s vybavenim papierov na chov eurofauny na slovensku jedno! musim povedat ze slova ktore ste napisali v diskusi boli pre mna ako zaciatocnika velmi povzbudive dakujem a urcite sa velmi tesim na spolupracu v buducnosti!! musim este napisat ze vcera som dostal slovenske papiere o povode vtakov na vsetky moje vtaky takze mam uplne legalne 4achatove cecetky, 2 hnede,2 prirodne a achatoveho zvonka !!:) :) nehovorim ze to bolo uplne jednoduche no urcite to nebolo hrozostrasne !!! vsetkych zdravim a prajem vela stastia v kazdej cinnosti!! vas pan Brazdil zdravym extra a dakujem za povzbudenie !

Takže vam blahoželám. Ste prvý ktorý dostal papiere a nepotreboval na to ani testy DNA, ktoré sú jednou z podmienok pre chov na Slovensku.
Ale aj tak prajem veľa šťastia v chove.
Tento problem sa v spolupraci s nasou pracovnickou snazim riesit uz druhy rok, ale zatial sa nam z ministerstva nič nepoodarilo.
Tak ešte raz veľa chovatelských úspechov v chove eurofauny.

30.1.2008 20:55

abogado napsal(a):
Takže vam blahoželám. Ste prvý ktorý dostal papiere a nepotreboval na to ani testy DNA, ktoré sú jednou z podmienok pre chov na Slovensku.
Ale aj tak prajem veľa šťastia v chove.
Tento problem sa v spolupraci s nasou pracovnickou snazim riesit uz druhy rok, ale zatial sa nam z ministerstva nič nepoodarilo.
Tak ešte raz veľa chovatelských úspechov v chove eurofauny.

dakujem za prianie ! neviem ako to riesite s vasou pracovnickou zo zivotneho no mozno je rozdiel v tom ze ja som vtaky doviezol zo zahranicia a uz mali nemecke papiere o povode neziadal som o vynimku zo zakona na odchyt z volnej prirody alebo nieco podobne ja neviem proste si to neviem vysvetlit!! nechcem teraz hovorit v kom alebo v com je chyba to urcite nie!!! mozno som mal naozaj len vela stastia a jednoducho to klaplo!! prajem vela uspechov v buducnosti s pozdravom CHabrecek

30.1.2008 23:37

pavol napsal(a):
dakujem za prianie ! neviem ako to riesite s vasou pracovnickou zo zivotneho no mozno je rozdiel v tom ze ja som vtaky doviezol zo zahranicia a uz mali nemecke papiere o povode neziadal som o vynimku zo zakona na odchyt z volnej prirody alebo nieco podobne ja neviem proste si to neviem vysvetlit!! nechcem teraz hovorit v kom alebo v com je chyba to urcite nie!!! mozno som mal naozaj len vela stastia a jednoducho to klaplo!! prajem vela uspechov v buducnosti s pozdravom CHabrecek

EUROAZIJSKA FAUNA

Nepoznam chovatelov domestikovanych vtakov kanarikov, ktori sa nepokusaju skrizit kanarika s povodnou euroazijskou faunou.

Pripada mi to tak prirodzene dobrodruzstvo, ako vediet plavat a ist sa kupat do rieky. Alebo snad vediet plavat a neist sa kupat do rieky kvoli CITES? :)

Najsmutnejsi som z nasej mladezi, napr. ked idu deti, skolkari pod mojim balkonom z ktoreho sa ozyva spev kanarikov a stehlikov a oni kricia, papagaj! Samozrejme nechcem urazit z deti znalcov papagaja spevaveho, ale europania nepoznaju spev europskeho domestikovaneho kanarika, tak bezne rozsireneho vtaka?
Sme kvoli konzumu cudzorodej africkej-americkej-australskej-azijskej... fauny a medialnej politiky tak silno zdeformovani?

Mily priatel chovatel Maros Jakab, aj Ty v Tvojom pripade kvoli uradnikom, budes uz radsej chovat papagajov? Na vzacnejsie zaujimave papagaje predsa tiez budes potrebujes Cites! Alebo sa stanes mnozitelom obycajnych anduliek a zebriciek?

Predsa uz mas slusnu skusenost s chovom exotickej drobotini aj vyssieho rangu, teraz chces prejst na chov domacej euroazijskej fauny a v tom Ti fandim aj pomozem dobrou radou;
O vtakoch sa bav s praktickymi chovatelmi, ale nie s uradnikmi platenymi podla uradnej hodinovej normy.

31.1.2008 07:07

rastislavmpavelka napsal(a):
EUROAZIJSKA FAUNA

Nepoznam chovatelov domestikovanych vtakov kanarikov, ktori sa nepokusaju skrizit kanarika s povodnou euroazijskou faunou.

Pripada mi to tak prirodzene dobrodruzstvo, ako vediet plavat a ist sa kupat do rieky. Alebo snad vediet plavat a neist sa kupat do rieky kvoli CITES? :)

Najsmutnejsi som z nasej mladezi, napr. ked idu deti, skolkari pod mojim balkonom z ktoreho sa ozyva spev kanarikov a stehlikov a oni kricia, papagaj! Samozrejme nechcem urazit z deti znalcov papagaja spevaveho, ale europania nepoznaju spev europskeho domestikovaneho kanarika, tak bezne rozsireneho vtaka?
Sme kvoli konzumu cudzorodej africkej-americkej-australskej-azijskej... fauny a medialnej politiky tak silno zdeformovani?

Mily priatel chovatel Maros Jakab, aj Ty v Tvojom pripade kvoli uradnikom, budes uz radsej chovat papagajov? Na vzacnejsie zaujimave papagaje predsa tiez budes potrebujes Cites! Alebo sa stanes mnozitelom obycajnych anduliek a zebriciek?

Predsa uz mas slusnu skusenost s chovom exotickej drobotini aj vyssieho rangu, teraz chces prejst na chov domacej euroazijskej fauny a v tom Ti fandim aj pomozem dobrou radou;
O vtakoch sa bav s praktickymi chovatelmi, ale nie s uradnikmi platenymi podla uradnej hodinovej normy.

Na Slovensku si kupite papagaja s CITESOM a date si ho prehlasiť na svoje meno a mate pokoj. Ale ak chcem chovať a rozmnožovať eurofaunu tak mi povedali na životnom že musia mať aj testi DNA. U papagajov to musia mať iba tie z prílohy "A".
Takže ostanem pri chove mutacii neofem a chove exotickych holubkov.Toto je u nás zatial bezproblemove.

31.1.2008 22:33

abogado napsal(a):
Na Slovensku si kupite papagaja s CITESOM a date si ho prehlasiť na svoje meno a mate pokoj. Ale ak chcem chovať a rozmnožovať eurofaunu tak mi povedali na životnom že musia mať aj testi DNA. U papagajov to musia mať iba tie z prílohy "A".
Takže ostanem pri chove mutacii neofem a chove exotickych holubkov.Toto je u nás zatial bezproblemove.

Maros, na Slovensku od 1.1.2008 nemusis kupeneho papagaja s cites:) prehlasovat, alebo prihlasovat.
Vykasli sa na uradnikov a tes sa zo zivej prirody co mas vo volierke, alebo uvidis u priatelov ci na nete.

15.2.2008 23:02

Maros, na Slovensku od 1.1.2008 nemusis kupeneho papagaja s cites:) prehlasovat, alebo prihlasovat.
Vykasli sa na uradnikov a tes sa zo zivej prirody co mas vo volierke, alebo uvidis u priatelov ci na nete.

Nemáte niekto kontakt na chovateľov európskeho vtáctva na Slovensku hlavne stehlíky, čížiky, a hýle?

16.2.2008 08:39

laco74 napsal(a):
Nemáte niekto kontakt na chovateľov európskeho vtáctva na Slovensku hlavne stehlíky, čížiky, a hýle?

Na Slovensku je viacero chovatelov (aj ornitologov), ktori maju skusenosti s chovom modifikovanej a mutacnej euroazijskej fauny.

Momentalne nik neponuka na odpredaj zo svojich chovnych kusov ktore sa pripravuju na chovnu sezonu.

Dalsie interne info mozete ziskat pri osobnom kontakte. Navstevu treba dohodnut mailom, telefonicky...

25.12.2009 15:40
atobajus

XXX.XXX.175.250

Na Slovensku je viacero chovatelov (aj ornitologov), ktori maju skusenosti s chovom modifikovanej a mutacnej euroazijskej fauny.

Momentalne nik neponuka na odpredaj zo svojich chovnych kusov ktore sa pripravuju na chovnu sezonu.

Dalsie interne info mozete ziskat pri osobnom kontakte. Navstevu treba dohodnut mailom, telefonicky...

Krásné videa pro chovatele stehlíků, odstrańte mezeru za lomítkem

http://www.youtube.com/ watch?v=toVYDlnm2TU&feature=related

11.10.2010 20:18
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

26. Európska výstava zvierat v Nitre zanechala na SLOVENSKU pekne zazitky, ale aj chovny material euroazijskej mutacnej fauny.

11.10.2010 20:27
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Mlade pastelove ciziky uz na jarnom slniecku, hyl prva znaska, zacina hniezdenie.

11.10.2010 20:29
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Hyl obecny 6 vajiciek = 6 mladych

11.10.2010 20:37
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Prvy mlady odvazlivec mimo hniezda

11.10.2010 20:43
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

dnesne foto; po prepereni, hyl hnedy pastel

11.10.2010 20:47
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Hyle sa najradsej pohybuju v dolnej casti voliery...

11.10.2010 20:51
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

ciziky, stehliky a kanariky su radsej vo vyssich patrach/poschodiach

11.10.2010 21:03
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Samicky nesuce vajicka. Cizik lesny-mutacia aj odchoval, krizenec stehlikxkanarik lonska samicka naniesla znasku na prvy pokus ciste vajicka, pokracuje sa s experimentovanim o rok.

11.10.2010 21:09
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Tuto mladu buchtu rozmazlujem, moze za mnou chodit von z voliery!

9.2.2011 11:38
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Foto zo Šampionátu 2011 vo Francúzsku

Zdroj; http://chardo27.skyrock.com/1.html (ďalšia 2. web stránka tejto linky)

9.2.2011 12:08
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Upresňujem:-) Foto z burzy, ktorá bola na Šampionáte 2011 vo Francúzsku

9.2.2011 17:08
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den pane Pavelka obdivuji vaše krasavce i kanárky. Rád bych se zeptal v jakém chovatelském zařízení se Vám daří odchovávat divočinu (můžete přiložit foto) a napsat rozměry. Všiml jsem si že je máte na balkoně. Tímto bych se chtěl nechat inspirovat, také uvažuji o postavení zařízení na balkon do paneláku. Děkuji za odpověď Mak.

9.2.2011 20:55
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

mak napsal(a):
Dobrý den pane Pavelka obdivuji vaše krasavce i kanárky. Rád bych se zeptal v jakém chovatelském zařízení se Vám daří odchovávat divočinu (můžete přiložit foto) a napsat rozměry. Všiml jsem si že je máte na balkoně. Tímto bych se chtěl nechat inspirovat, také uvažuji o postavení zařízení na balkon do paneláku. Děkuji za odpověď Mak.

Na moderovanom fóre je množstvo foto záberov z môjho chovu farebných kanárikov a mutácii euró-azijskej fauny. Treba trocha pohľadať. Evidenciu kmeňového chovu FK a našej fauny vediem od kedy som registrovaný od r. 1983, a tak chovám EURÓPU ako domestikovaných vtákov, ako krotkých spoločníkov. Divočinu nemám:-)

Ak máte záujem o foto boxu v izbe bez hľadania na ifaune, robím repete. V izbe chovám počas hniezdenia III - VIII mesiac, zvyšok všetky vtáci sú na čerstvom vzduchu. Na balkóne hniezda najviac kanáriky, prípadne mutačné čížiky, stehlíky...

9.2.2011 21:08
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Balkón viac krát upravený. Tento krát profesionálmi, pred začiatkom chovnej sezóny marec 2008

9.2.2011 21:34
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Nové dna do dvojdielnych klietok, ktoré sú na balkóne

9.2.2011 21:40
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Balkón a barak v novom šate, avšak vyrúbali ihličnatý strom smajlík

9.2.2011 22:29
eupatria

XXX.XXX.55.233

pán Pavelka zaujímam sa o chove našeho vtáctva ide mi predovšetkým o možnost chovat nasledovné dudok chocholatý,sojka obyčajná,holub plúžik,hrivnák,dalej hluchán obyčajný,jariabok lesný,a tetrov holniiak viete mi povedat či všetko uvedené je potrebné registrovat prípadne kde sa mám informovat mžp?dakujem za vašu alebo odpoved hocikoho znalého problematiky.ešte raz dakujem.

9.2.2011 22:52
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

eupatria napsal(a):
pán Pavelka zaujímam sa o chove našeho vtáctva ide mi predovšetkým o možnost chovat nasledovné dudok chocholatý,sojka obyčajná,holub plúžik,hrivnák,dalej hluchán obyčajný,jariabok lesný,a tetrov holniiak viete mi povedat či všetko uvedené je potrebné registrovat prípadne kde sa mám informovat mžp?dakujem za vašu alebo odpoved hocikoho znalého problematiky.ešte raz dakujem.

Právne predpisy získate na http://www.minzp.sk/postupy-ziadosti/ochrana-prirody-krajiny/

9.2.2011 22:58
eupatria

XXX.XXX.55.233

dakujem pekne.

10.2.2011 08:12
jaroslav.marec

XXX.XXX.74.33

Chcem potvrdiť, že CHOV EUROFAUNY v SR JE MŽ6NÝ A NEPOTREBUJETE TESTY DNA.

Celý postup, ktorý som si sám osobne odskúčal , je nasledovný:

1. Zakúpiť vtáky , ak v ČR, tak len také, ktoré majú platné Osvědčení o vzetí do evidence. Takéto doklady sú v ČR už bežné a majú ich k dispozícii aj predávajúci napríklad na burze v Přerove. Odporúčam pri kúpe skontrolovať či je identické číslo krúžka s osvedčením. Zámena môže byť samozrejme neúmyselná, ale pri neskoršej kontrole úradníkom Obvodného úradu ŽP by sme tento omyl ťažko vysvetľovali.
2. Navštíviť príslušný Obvodný úrad životného prostredia a požiadať o tlačivo – Žiadosť o pridelenie evidenčného čísla chovu chráneného živočícha. Asi také tlačivo nebudú mať (v Trnave mali len tlačivo pre pridelenie EČ pre CITES-ové vtáky). V takom prípade je potrebné toto CITES-ové tlačivo (dá sa stiahnuť aj z inernetu www.cites.sk) upraviť, t.j. uviesť zákon č. 543 a príslušné §§ 32 – 45. Žiadosť o pridelenie EČ sa posiela na adresu: Štátna ochrana prírody, vedecký orgán, Mlynská dolina 1, 811 04 Bratislava.
3. Súčasne požiadať o tlačivo Druhová karta chráneného živočícha (je ju tiež možné stiahnuť z internetu – je prílohou č. 12 k Vyhláške č. 24 a nechať si vysvetliť ako ju vyplniť. Pracovníci ObÚZP by mali potom navštíviť chovateľa a fyzicky vtáky skontrolovať (číslo krúžku a číslo uvedené v DK). Či tak naozaj urobia, závisí len od ich – v každom prípade s tým treba počítať. Odporúčam preto najprv umiestniť vtáky v klietke alebo v menšej voliérke, aby nebol zbytočný problém pri vychytávaní z dôvodu kontroly krúžkov.
4. Po obdržaní oznámenia o pridelení EČ je potrebné napísať na ObÚŽP Žiadosť o vydanie preukazu pôvodu chráneného živočícha, znova navštíviť ObÚŽP , ktorý na základe tejto žiadosti sám napíše Žiadosť o určenie pôvodu chráneného živočícha na MŽP SR, odbor ochrany prírody a krajiny, nám. Ľ. Štúra č.1, 812 35 Bratislava .
Prílohami žiadosti o vydanie preukazu o pôvode sú:
a) Osvědčení o vzetí do evidence (resp. iný doklad o registrácii z príslušnej krajiny pôvodu – pri vtákoch nadobudnutých na Slovensku je to Potvrdenie o pôvode)
b) Doklad o pridelení EČ chovu chráneného živočícha
c) Vyplnená Druhová karta
d) Vyplnené potvrdenie o pôvode
5. ObÚŽP potom na základe Stanoviska MŽP SR potvrdí pečiatkou a podpisom štatutára Potvrdenie o pôvode.
6. Po kompletizácii chovných párov (na nové vtáky je potrebné znova zopakovať predchádzajúce kroky za účelom získania potvrdenia o pôvode – okrem žiadosti o pridelenie EČ chovu CHŽ, to stačí len raz a je potom stále platné) a narodení mláďat, je tieto treba zapísať do druhovej karty a znova požiadať o vydanie preukazu o pôvode na všetky mláďatá. Evidencia uzavretým krúžkom plne postačuje. Netreba teda žiadne testy DNA na potvrdenie paternity. Ministerstvo ŽP SR si je vedomé, že takéto testy pre pinkovité vtáky nikto v SR nerobí (nerobia sa ani v Brne, ani nikde v ČR ani celej EÚ) a preto TESTY DNA NEPOŽADUJE. Odchov by ale mal byť aspoň zdokladovaný fotodokumentačne, resp. pozvaním pracovníkov ObÚŽP na overenie odchovu. Po získaní Potvrdenia o pôvode je odchov plne legalizovaný a možno ho voľne ponúknuť iným chovateľom v SR, ale aj ČR a iných štátov EÚ.
Toto sú zatiaľ moje skúsenosti, ktoré som osobne získal a mám vtáky s platnými POP, vydanými a potvrdenými MP ŽP SR. J. Marec.

10.2.2011 15:09
carduelis

XXX.XXX.0.227

dobry den sam sebe som si slubil ze uz nebudem pisat na ifaunu ale konkretne tato odpoved mna velmi potesila a preto som neodolal! velmi vystizna odpoved a hlavne spravna!!!! konecne niekto kto vie co je spravne! vsetko ostatne je nelegalne !! pokial budete takto postupovat musi vam to klapnut volil som rovnaky postup uz v roku 2007 !! co vam mozem odporucit je ze ak kupite vtaky na slovensku tak vyhradne iba s preukozom o povode !!! ci sa bude jednat o mutacne alebo prirodne vtaky je jedno a nedajte si nahovorit nic ine!!!!! ako napriklad tvrdenie ze na mutacne vtaky nepotrebujete povolenie lebo take neziju vo volnej prirode je to blbost ci mutacny alebo prirodny vtak ma stale rovnake latinske meno a preto je to jedno!! take nieco sa mi pokusil nahovorit tu znamy chovetel z kosic !! este by som asi pripomenul ze do druhovej karty sa musia zapisovat aj vyvojove stadia jedinco teda aj znaska -vajicka ale to by vam mali vysvetlit na vasom obvodnom urade zivotneho prostredia!! s pozdravom Pavol Chabrecek smajlík

10.2.2011 17:36
abogado

XXX.XXX.36.77

Dobrý deň.
Plne súhlasím s predchádzajúcimi príspevkami. Ja osobne chovám Stehlíky, Hýle a Poľné kanáre.
Všetko s príslušnými dokladmi. Postupoval som tak isto, akurát ja som ešte pred zakúpením vtáctva požiadal o pridelenie Ev. čísla. :-)
Prajem veľa úspechov.
M.Jakab

10.2.2011 18:20
carduelis

XXX.XXX.0.227

ono je aj v clanku ktory som chvalil pridelenie evidencneho cisla spomenute v druhom bode!

10.2.2011 19:17
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Vážení slovenskí prispievatelia. Prosím Vás dajte aspoň foto Vašich papierov na fórum, keďže ste ešte nezverejnili žiadne foto vtákov zo svojich odchovov. :-)
Ďakujem

10.2.2011 19:32
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

jaroslav.marec napsal(a):
Chcem potvrdiť, že CHOV EUROFAUNY v SR JE MŽ6NÝ A NEPOTREBUJETE TESTY DNA.

Celý postup, ktorý som si sám osobne odskúčal , je nasledovný:

1. Zakúpiť vtáky , ak v ČR, tak len také, ktoré majú platné Osvědčení o vzetí do evidence. Takéto doklady sú v ČR už bežné a majú ich k dispozícii aj predávajúci napríklad na burze v Přerove. Odporúčam pri kúpe skontrolovať či je identické číslo krúžka s osvedčením. Zámena môže byť samozrejme neúmyselná, ale pri neskoršej kontrole úradníkom Obvodného úradu ŽP by sme tento omyl ťažko vysvetľovali.
2. Navštíviť príslušný Obvodný úrad životného prostredia a požiadať o tlačivo – Žiadosť o pridelenie evidenčného čísla chovu chráneného živočícha. Asi také tlačivo nebudú mať (v Trnave mali len tlačivo pre pridelenie EČ pre CITES-ové vtáky). V takom prípade je potrebné toto CITES-ové tlačivo (dá sa stiahnuť aj z inernetu www.cites.sk) upraviť, t.j. uviesť zákon č. 543 a príslušné §§ 32 – 45. Žiadosť o pridelenie EČ sa posiela na adresu: Štátna ochrana prírody, vedecký orgán, Mlynská dolina 1, 811 04 Bratislava.
3. Súčasne požiadať o tlačivo Druhová karta chráneného živočícha (je ju tiež možné stiahnuť z internetu – je prílohou č. 12 k Vyhláške č. 24 a nechať si vysvetliť ako ju vyplniť. Pracovníci ObÚZP by mali potom navštíviť chovateľa a fyzicky vtáky skontrolovať (číslo krúžku a číslo uvedené v DK). Či tak naozaj urobia, závisí len od ich – v každom prípade s tým treba počítať. Odporúčam preto najprv umiestniť vtáky v klietke alebo v menšej voliérke, aby nebol zbytočný problém pri vychytávaní z dôvodu kontroly krúžkov.
4. Po obdržaní oznámenia o pridelení EČ je potrebné napísať na ObÚŽP Žiadosť o vydanie preukazu pôvodu chráneného živočícha, znova navštíviť ObÚŽP , ktorý na základe tejto žiadosti sám napíše Žiadosť o určenie pôvodu chráneného živočícha na MŽP SR, odbor ochrany prírody a krajiny, nám. Ľ. Štúra č.1, 812 35 Bratislava .
Prílohami žiadosti o vydanie preukazu o pôvode sú:
a) Osvědčení o vzetí do evidence (resp. iný doklad o registrácii z príslušnej krajiny pôvodu – pri vtákoch nadobudnutých na Slovensku je to Potvrdenie o pôvode)
b) Doklad o pridelení EČ chovu chráneného živočícha
c) Vyplnená Druhová karta
d) Vyplnené potvrdenie o pôvode
5. ObÚŽP potom na základe Stanoviska MŽP SR potvrdí pečiatkou a podpisom štatutára Potvrdenie o pôvode.
6. Po kompletizácii chovných párov (na nové vtáky je potrebné znova zopakovať predchádzajúce kroky za účelom získania potvrdenia o pôvode – okrem žiadosti o pridelenie EČ chovu CHŽ, to stačí len raz a je potom stále platné) a narodení mláďat, je tieto treba zapísať do druhovej karty a znova požiadať o vydanie preukazu o pôvode na všetky mláďatá. Evidencia uzavretým krúžkom plne postačuje. Netreba teda žiadne testy DNA na potvrdenie paternity. Ministerstvo ŽP SR si je vedomé, že takéto testy pre pinkovité vtáky nikto v SR nerobí (nerobia sa ani v Brne, ani nikde v ČR ani celej EÚ) a preto TESTY DNA NEPOŽADUJE. Odchov by ale mal byť aspoň zdokladovaný fotodokumentačne, resp. pozvaním pracovníkov ObÚŽP na overenie odchovu. Po získaní Potvrdenia o pôvode je odchov plne legalizovaný a možno ho voľne ponúknuť iným chovateľom v SR, ale aj ČR a iných štátov EÚ.
Toto sú zatiaľ moje skúsenosti, ktoré som osobne získal a mám vtáky s platnými POP, vydanými a potvrdenými MP ŽP SR. J. Marec.

Tento príspevok, autor pán RNDr. Jaroslav Marec, považujem za veľmi dobrý, konštruktívny! Škoda tej energie čo vynaložili viacerí chovatelia zo Slovenska na komunikáciu s orgánmi a znechutení zostali v ilegalite... Tam vidím svojich kolegov, ktorí nezradili svoj chovateľský talent a úspešne odchovávajú v tajností to, čo nám poniektorí kolegovia i v Česku závidia.

10.2.2011 19:57
carduelis

XXX.XXX.0.227

viete ak si chovate doma niekde na balkone to co tu prezentujete je to vasa vec ale uz nieje vasa vec ked niekomu radite nezmysli ako konkretne mne pred casom a zavadzate do omylu zaciatocnikov chovatelov ! papiere som tu chcel zverejnit uz pred casom ale kvalita preskenovaneho dokumentu bola po upraveni na vlozenie do diskusie natolko nevhodna ze to bolo necitatelne! ale ja to nepotrebujem vam vysvetlovat s vamy na tuto a vlastne vsetky temy nemienim komunikovat! mojim cielom bolo upozornit pana alebo teda potencionalneho chovatela ze su potrebne papiere a aj vtaky s papiermy a az si nahodou nenecha nahovorit nieco ine!!!! pretoze vy ako tvrdite mate vtaky legalne ale ani na jedneho vtaka nemate slovenske papiere o povode jedinca takze "nelegalne" jedince urcite to uz teraz mozu potvrdit ako abogado tak i pan ktory vlozil velmi slusne spracovany postup ze mam pravdu v tom ze kazdy vtak chovany na slovensku musi mat vystavene slovenske paiere o povode jedinca!!! s pozdravom Chabrecek

11.2.2011 13:24
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Ako chcete preskenovať papiere na odchov, ktorý ste ešte neodchovali?
Cisárove nové šaty?

Napriek všetkému čo papierovo kujete, Vám prajem úspešný odchov a veľa lásky k vtákom i k starším ľudom.

Foto z netu

11.2.2011 13:49
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

v pravo samček zelienka (zvonek)

Odporúčam aspoň raz pozrieť;
http://www.matebence.hu/

11.2.2011 14:57
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Zdravím Vás,
touto cestou by som sa chcel p. Marcovi za jeho príspevok veľmi pekne poďakovať. V týchto dňoch komunikujem s MŽP s prosbou o zadefinovanie presného postupu a tento príspevok mi prišiel ako jasné z neba. Konečne sú dané presné pravidlá. Škoda je len to, že sa o to nepričinili funkcionári SZCH, ktorý to majú v pracovnej náplni.

Možno by pán Marec stálo za to popísať Vami použitý postup napr. do Novej Exoty. Pokiaľ by mal takýto článok tiež recenziu ministerstva mohlo by ísť o veľmi poučný článok, ktorý by mohol motivovať mnohých chovateľov k legálnemu chovu nášho vtáctva. S pozdravom Lukáš Bryndza

11.2.2011 16:25
carduelis

XXX.XXX.45.204

Ako chcete preskenovať papiere na odchov, ktorý ste ešte neodchovali?
Cisárove nové šaty?

Napriek všetkému čo papierovo kujete, Vám prajem úspešný odchov a veľa lásky k vtákom i k starším ľudom.

Foto z netu

Pan pavelka ja som odchov dosiahol a to u viacerych druhov !! a nemusim a nepotrebujem to vam dokazovat!! ty ludia ktorych si vazim a maju naozaj seriozny pristup k chove eurofauny o tom i vedia a to je pre mna dolezite !! neviem ako mozete tvrdit ze vas chov je registrovany ked odchovavate krizence ! co je u nas na slovensku vyslovne zakazane medzidruhove krizenie sa nesmie uskutocnovat!!! chovat ich mozete ale len pokial si ich zakupite v inich statoch!! ale to vy vsetko ignorujete takze vam to nebudem vysvetlovat!! a co sa tyka vaskho priania ze vela lasky k ludom !! mali by ste si pozametat konecne pred vlastnym prahom a chovat sa ferovo k ludom co vas oslovia ohladom eurofauny! nie za kazdu cenu predat nelegalny odchov neznalemu zaciatocnikovy a to nie za male peniaze!!!!! s pozdravom Chabrecek

11.2.2011 16:54
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

carduelis napsal(a):
Pan pavelka ja som odchov dosiahol a to u viacerych druhov !! a nemusim a nepotrebujem to vam dokazovat!! ty ludia ktorych si vazim a maju naozaj seriozny pristup k chove eurofauny o tom i vedia a to je pre mna dolezite !! neviem ako mozete tvrdit ze vas chov je registrovany ked odchovavate krizence ! co je u nas na slovensku vyslovne zakazane medzidruhove krizenie sa nesmie uskutocnovat!!! chovat ich mozete ale len pokial si ich zakupite v inich statoch!! ale to vy vsetko ignorujete takze vam to nebudem vysvetlovat!! a co sa tyka vaskho priania ze vela lasky k ludom !! mali by ste si pozametat konecne pred vlastnym prahom a chovat sa ferovo k ludom co vas oslovia ohladom eurofauny! nie za kazdu cenu predat nelegalny odchov neznalemu zaciatocnikovy a to nie za male peniaze!!!!! s pozdravom Chabrecek

"nie za kazdu cenu predat nelegalny odchov neznalemu zaciatocnikovy a to nie za male peniaze!!!!! s pozdravom Chabrecek"

O čom to stále tu na fóre píšete, trepete? Lebo som Vám nechcel zadarmo prenechať mojich mutačných stehlíkov major?:-)

Vám všetky vtáky z voliéry naj pravdepodobnejšie uleteli, zostali Vám "papiere" a očí pre plač. Robíte to Pavelkovi zo závistí?

11.2.2011 17:09
carduelis

XXX.XXX.45.204

viete co vy mi za to nestojite a tym ze sa tu budem s vami natahovat nic neziskam!! a ja som od vas nic za darmo nechcel chcel som kupit za cenu ako ste si povedali 500€ ale vtaky ktore by som mohol legalne chovat a nie jedince ktore by mi urad zivotneho prostredia zhabal ako nelegalne jedince!! a este by som niesol nasledky ! vdaka bohu som si to overil aj u inych zdrojov a prisiel tak na to ake rozsirujete bludy !!!!! a tym koncim chovajte predavajte a pan pavelka urcite vam nemam co zavidiet to co tu na ifaune predvadzate ci uz v temach o kanarikoch alebo eurofaune hranici s psichickou chorobou!! a asi by ste mali vyhladat odbornu pomoc!!! maj te sa krasne ! koli ludom ako ste vy stracaju taketo diskusie vyznam ! toto je moja posledna reakcia s pozdravom P.Ch.

11.2.2011 18:12
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Na obrázku pár stehlíkov majorov na letnom slniečku. Samička vyžmýkaná po dvoch neúspešných hniezdach...

Asi mal tento pár pre chovateľa veľké šťastie. Kvôli neúspechu. Predsa neodchoval v chovnej sezóne mladých potomkov a tak nevyrobil chovateľovi svojim NELEGÁLNY ODCHOV žiadne problémy. Taketo hodnotenie - konštatovanie je na psychiku chovateľa, naozaj veľmi ťažké smajlík

11.2.2011 23:17
lukas bryndza

XXX.XXX.151.225

Na obrázku pár stehlíkov majorov na letnom slniečku. Samička vyžmýkaná po dvoch neúspešných hniezdach...

Asi mal tento pár pre chovateľa veľké šťastie. Kvôli neúspechu. Predsa neodchoval v chovnej sezóne mladých potomkov a tak nevyrobil chovateľovi svojim NELEGÁLNY ODCHOV žiadne problémy. Taketo hodnotenie - konštatovanie je na psychiku chovateľa, naozaj veľmi ťažké smajlík

Pán Pavelka ja si myslím, že Vaše sebavedomie by vyliečila len inšpekcia zo životného prostredia. Nikomu nič neprajem a nikoho bonzovať nemienim, ale komu niet rady. Škoda, že svoj chovateľský potenciál nevybíjate iným smerom, ale rozpútavaním neplodných hádok. Je mi Vás ľúto. Dobrú noc

11.2.2011 23:34
eupatria

XXX.XXX.55.233

dobrý den ešte raz dakujem za príkladné vysvetlenie sposobu registrácie eurofauny ano mám záujem o eurofaunu ale registrovanú čiže s platnými dokladmi ,chovné kusy si zabezpečím sám a určite nebudem riskovat pokutu a nepríjemnosti s MžP .a teraz pán pavelka nechcem sa vás nijako dotknút ale nejde mi dohlavy prečo vy na každom jednom fore kde prispievate s te na konci fora považovaný za experta typu AJETO,či už pri hádkach s pánom brázdilom a dalšímy proste nechápem .

12.2.2011 08:25
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

lukas bryndza napsal(a):
Pán Pavelka ja si myslím, že Vaše sebavedomie by vyliečila len inšpekcia zo životného prostredia. Nikomu nič neprajem a nikoho bonzovať nemienim, ale komu niet rady. Škoda, že svoj chovateľský potenciál nevybíjate iným smerom, ale rozpútavaním neplodných hádok. Je mi Vás ľúto. Dobrú noc

Pavel Chabreček = ty ludia ktorych si vazim a maju naozaj seriozny pristup k chove eurofauny o tom i vedia a to je pre mna dolezite !! neviem ako mozete tvrdit ze vas chov je registrovany ked odchovavate krizence ! co je u nas na slovensku vyslovne zakazane medzidruhove krizenie sa nesmie uskutocnovat!!! chovat ich mozete ale len pokial si ich zakupite v inich statoch!! ale to vy vsetko ignorujete takze vam to nebudem vysvetlovat!!

Vážení diskutujúci zo Slovenska!
Zamyslíte sa. Na 26. Európskej výstave zvierat v expozícií vtáctva v Nitre 2009, Váš krajan získal 2 x európskeho majstra za krížence. Experti na krížence, ako Brázdil na túto výstavu sa neprišli ani pozrieť, nie to recipročne vynahradiť to, čo je pre vystavovateľov zo Slovenska, účasť na Exote Olomouc normálne. Vážení Slováci, špiníte si do vlastného hniezda.

Na obr. Stehlík pestrý veľký, žltý (Carduelis s. major domesticus) foto J.M.F.

P.S. Našťastie na svete je málo ľudí, ktorí po vykonaní toalety, beží to hlásiť na ÚRAD, alebo lekárovi psychiatrovi.

12.2.2011 08:33
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Na obr. Stehlík pestrý veľký, žltý (Carduelis c. major domesticus) foto J.M.F.:-)

12.2.2011 10:09
carduelis

XXX.XXX.22.211

Pavel Chabreček = ty ludia ktorych si vazim a maju naozaj seriozny pristup k chove eurofauny o tom i vedia a to je pre mna dolezite !! neviem ako mozete tvrdit ze vas chov je registrovany ked odchovavate krizence ! co je u nas na slovensku vyslovne zakazane medzidruhove krizenie sa nesmie uskutocnovat!!! chovat ich mozete ale len pokial si ich zakupite v inich statoch!! ale to vy vsetko ignorujete takze vam to nebudem vysvetlovat!!

Vážení diskutujúci zo Slovenska!
Zamyslíte sa. Na 26. Európskej výstave zvierat v expozícií vtáctva v Nitre 2009, Váš krajan získal 2 x európskeho majstra za krížence. Experti na krížence, ako Brázdil na túto výstavu sa neprišli ani pozrieť, nie to recipročne vynahradiť to, čo je pre vystavovateľov zo Slovenska, účasť na Exote Olomouc normálne. Vážení Slováci, špiníte si do vlastného hniezda.

Na obr. Stehlík pestrý veľký, žltý (Carduelis s. major domesticus) foto J.M.F.

P.S. Našťastie na svete je málo ľudí, ktorí po vykonaní toalety, beží to hlásiť na ÚRAD, alebo lekárovi psychiatrovi.

pan pavelka jediny kto by sa tu mal zamysliet ste prave vy!! tu nejde o to ci odchovavate alebo nie tu ide o to ako to robite a do vlastneho teda slovenskeho hniezda spinite vy!!! od kazdeho legalneho chovatela v zahranici dostanete k vtakovy aj papiere a je to samozrejmostou co u vas neplati pretoze ich nemate! a mate naozaj stastie ze sa na vas zatial neprisiel pozriet nejaky odbornik na vtaky z uradu zivotneho prostredia ktory by rozpoznal vtaky!! nie taky co sa spita na zltocierneho kanara co je to za vtak! ako napisal uz pan Brindza nemam v umysle niekoho bonzovat ale vas by asi vyliecila iba navsteva z uz spomonaneho uradu! to ze nerespektujete a ignorujete zakon doknca otvorene tvrdite ako vypustate krizence cizikov na slobodu to je to co skodi slovenskemu chovatelstvu!!! pokial si nieco take precita uradnik na zivotnom okamzite ma eso v rukave aby v nasledujucej novele zakona uviedli i nadalej zakaz medzidruhovaho krizenia z dovodu zachovania cisteho druhu! im nevysvetlite ze krizence su neplodne oni to ani nebudu chciet pochopyt!! to vy svojimy nezmyselnymi prejavmy a bezhlavymi blbostami ktore casto nemaju ani nohu ani patu skodite viac ako kto kolvek iny ! ja nemam nic proti malemu chalanovy co si niekde tajne chova stehliky je to jeho vec ale vy pan pavelka proste podrazate nohy tym co sa snazia dostat chov eurofauny na slovensku co i len o trochu dalej!! P.CH.
P.S. mimochodom panovy Brazdilovy z daleka nesiahate ani po clenky co sa tyka vedomosti o genetike a ani odchovmy vtakov!!

12.2.2011 12:23
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Pán Pavel Chabreček, kto vie na moderovanom fóre prečítať naše rôznorodé názory a potešiť sa z prílohy v podobe zaujímavého fota, nepotrebuje váhu rímskej bohyni spravodlivosti Justícii, aby si utvoril svoj názor o našom dialógu. smajlík

Foto 26. Európska výstava zvierat v Nitre, Slovenská republika 2009 (pekný víťaz:-) v nepeknej klietke:-()

15.3.2011 15:19
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Dobrý deň prajem,
potreboval by som sa skontaktovať s p. Marcom. Mohli by ste mi prosím napísať kontakt na lukas.bryndza@centrum.sk. Prípadne mi prezvoniť na +421 905 946 958. Ďakujem LB

16.3.2011 22:04
atratus

XXX.XXX.199.174

Na obr. Stehlík pestrý veľký, žltý (Carduelis c. major domesticus) foto J.M.F.:-)

Zdravim.

Sice nerad sa zapajam do tejto diskusie..., ale mohli by ste nam vysvetlit, aky je to druh: Carduelis carduelis major domesticus? Podla sucasnej taxonomie a nomenklatury pan Pavelka, taketo nieco neexistuje! Predpokladam iba, kedze to tu opakujete viackrat, ze to nepisete iba zo zartu!
Domestikovane mame kury, kacice, husy, morky, pavy, holuby a to je z avifauny vsetko! Viete, cudujete sa, teda aspon podla Vasich niektorych reakcii, ze Vam na tomto fore vycitaju Vase nazory, ale toto je typicky priklad, kedy sa mylite a preto som sa rozhodol prispiet, aby ste tym nezavadzali zacinajucich, ci menej s vecou oboznamenych chovatelov. Ani napr. hociktory druh bazanta nemozete oznacit za domestikovany druh. Vas stehlik je stale druhom, sice jednym z popisanych jeho poddruhov, ale bez toho domesticus..! Jedna sa Vo vasom pripade iba o farebnu odchylku, mutaciu, chovatelsky podchytenu z vtakov chovanych v zajati (alebo nie..., ale to pri niektorych mutaciach ani nevieme). A urady rozlisuju, ci ide o jedinca z volnej prirody, teda neoznaceneho celistvou obruckou (teda prirodneho aberanta, ktoreho ste teoreticky mohli ziskat z volnej prirody z odchytu), alebo z odchovu. Preto napr. stehliky podliehaju a to bez ohladu na farebnu odlisnost jedincov od prirodneho zafarbenia, a tiez na to, o aky poddruh stehlika sa jedna, prislusnej registracii, ci sa Vam to osobne paci, alebo nie. To je realita.

P.S. Tiez by som podotkol, ze dovodom zakazu krizenia je, aby taketo jedince, ktore mozu byt plodne, nenarusali po ulete do volnej prirody povodny genofond toho - ktoreho druhu, Ak sa vam to niekomu zda nezmyselne, ako priklad na podporu tohoto dovodu mozno pozit nemoznost vypustat Stehliky ohnive (Carduelis cucullata) z chovov zo zajatia do volnej prirody za ucelom posilnenia zvyskov volne zijucich populacii prave preto, ze na zaklade rozboru DNA maju tieto jedince uz nie cisty genofond, su teda poznacene krizenim s inymi druhmi stehlikov (cizikov) v minulosti. Takze tak, pane.

17.3.2011 12:01
pelpi

XXX.XXX.180.83

Původně jsem se do této diskuze nechtěl vměšovat, ale některé názory je nutné poopravit. Především mám za to, že chov většinou evropské avifauny, by nebylo nutné tak přísně evidovat. Kolik je chovatelů těchto ptáků k celkovému počtu všech chovatelů? Bude to vždy úzká skupina, svým způsobem šlechta, mezi chovateli.Tito chovatelé v žádném případě populaci evropské avifauny neohrozí.Hlavní nebezpečí číhá někde jinde. Více jak 40let jsem pracoval v lesnictví a tak vím jaké škody jsou páchány např. celoroční těžbou dřeva. Tam je úbytek chráněných živočichů daleko větší a nechává to všechny ty pseudoochránce v klidu. A to nemluvím odalších činnostech, jako např. jedna vydařená technopárty v pravý čas, zničí možná víc ptáků, než kolik se jich chová právě v zajetí

18.3.2011 17:15
kanariky

XXX.XXX.139.139

atratus: Domestikovane mame kury, kacice, husy, morky, pavy, holuby a to je z avifauny vsetko!
LONCHURA DOMESTICA / Pestúnka -chuvička japonská, SERINUS CANARIUS DOMESTICUS / Kanáriky ?smajlík

19.3.2011 23:39
atratus

XXX.XXX.159.23

kanariky napsal(a):
atratus: Domestikovane mame kury, kacice, husy, morky, pavy, holuby a to je z avifauny vsetko!
LONCHURA DOMESTICA / Pestúnka -chuvička japonská, SERINUS CANARIUS DOMESTICUS / Kanáriky ?smajlík

Pre upresnenie, ide o domestikovanu formu druhu - Lonchura striata, kanar sa uz neda povazovat iba za povodny druh, kedze napr. cervena farba bola ziskana z krizenia so Stehlikom ohnivym (Carduelis cucullata). Nic to ovsem nemeni na skutocnosti, ze stehlik nie je domestikovanym druhom...:-)!

20.3.2011 06:54
arasta

XXX.XXX.194.41

Ještě pro pana ATRATUS doplňuji jeden domestikovaný druh původem z Tater

20.3.2011 21:30
redpoll

XXX.XXX.71.99

Dobrý den, no domnívám se, je to tu dlouhé dost, tohle má v úvodu datum už více jak tři roky staré. Já zůstanu ještě tady protože reaguji na příspěvek z tohoto vlákna. Budete-li chtít psát ještě co jiného o eurofauně, začněte už nové vlákno, prosím. Snad tady nikomu nebudu jako najednou nový vadit, přislíbil jsem, že už se tu neobjevím, ale změna zásadních okolnosti dovoluje i mně změnit rozhodnutí.
Už jsem tu před dlouhým časem na tohle téma něco zmínil. Chov stehlíků v Itálii jakož i sám stehlík je s tímto národem spjat tradicí, kterou těžko dokážu k něčemu přirovnat. Zkuste vyhledat náhodně některá díla renesančních malířů s vyobrazením P. Marie s Ježíškem, velmi často tam jen jako náhodou někde u nohou nebo na Ježíškově rameni či v ruce je také stehlík. Myslím, že to je obtížné u nás pochopit, je to přece jen půl tisíciletí zpět. Jinak ale jsou Italové stále lidé z masa a kostí. Stejně jako všude jinde nejen že se modlí a malujou obrázky, ale i kradou a pytlačí jako všude na světě. Přesto asi vnímají dost odpovědně, že stejně jako je dobře za volantem se řídit nějakými obecnými pravidly provozu, je to obdobné i s chovem stehlíků. Proto usilují, aby dříve či později to se stehlíkem dopadlo jako s kanárem, který také kdysi žil v přírodě a dnes jej můžete už chovat bez registru a byrokracie. Navíc v Itálii má sídlo i mezinárodní klub chovatelů stehlíků a že sem tam narazíte na termín Carduelis c. domestica (Stehlík domácí) lze vnímat docela přirozeně. http://www.ilclubdelcardellino.it/ Takže p. Pavelka to jistě napsal správně. Přesně jak to sám chápal a jak to viděl, že to je užíváno i jinde. http://www.youtube.com/watch?v=-DAPNzNkRtY

http://www.clubcolore.it/prg/1_articoli005.htm
Text je záznamem korespondence mezi zástupcem nějaké televizní sekce a redaktorem renomovaného chovatelského časopisu Alcedo reagujícím asi na nějakou odvysílanou reportáž týkající se konkrétní pytlácké akce nedovolého odchytu stehlíků v Kalábrii.
Redaktor Alceda Massimo Natale stojící na straně chovatelů zmiňuje mimo jiného, že v Itálii jsou tisíce chovatelů, kteří stehlíky chovají nepřetržitě již po desítky generací a to naprosto zákonně, v souladu se všemi předpisy a už mnoho let zvyšují stavy těchto doma chovaných ptáků. Každý, kdo chce mít stehlíka na kleci na balkóně (běžná italská praxe nebo zvyk) si jej může řádně a legálně zakoupit. Nad tím vším bdí i centrální registrace doma odchovaných a nezaměnitelně kroužky značených jedinců. Dostupnost takových ptáků vlastně nepřímo chrání volně žijící populaci, protože pytláci obtížnějí nachází odbyt. Stehlík se současně dostává do podobné situace jako kanár, kdopak by nějak stál o to usilovat o odchycené z Kanárských ostrovů? A stejně jako nikoho nenapadne zpět vracet přírodě kanáry, je na tom už dnes po mnoho generací chovaný stehlík. Bylo by stejným zločinem, za který je považováno pytláctví a nedovolený odchyt, kdyby někdo chtěl zabavovat a vracet do přírody řádně chované „domácí ” stehlíky. Na diskusích a v inzercích chovatelů si nelze nevšimnout, že velká část registrovaných chovatelů své příspěvky doprovází ikonou vyjadřující zápor k chovu ptáků z odchytu a tím se vlastně hlásí k zmíněné praxi chovu desítek generací v zajetí. Dokazují to mimo jiné i pochopitelně i rozšířením barevných mutací těchto ptáků, které se v přírodě běžně nevyskytují.

20.3.2011 22:06
redpoll

XXX.XXX.71.99

Liberale da Verona (c.1445 - 1526/29), Madonna del cardellino, tavola, Verona, Museo di Castelvecchio

21.3.2011 02:18
atratus

XXX.XXX.222.143

http://www.youtube.com/watch?v=HpNN04qr7ZA

http://www.youtube.com/watch?v=wwiEFHub9CA

http://www.youtube.com/watch?v=jriLbv5XzdM&feature=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=i5EzSKoW2R4&feature=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=jriLbv5XzdM&feature=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=gBDoN23AWBM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=W1I8qsxmE8U&feature=related

Vyssie uvedene celkom nezodpoveda tomu, ze by taliani nepouzivali jedince z odchytu a nevypustali ich i do prirody... Tomuto sa u nas hovori ilegalny odchyt (cizba), neviem, ci je to u nich oficialne povolene...Pokial ano, podporuje to iba moje tvrdenia. Napovedala by tomu i skutocnost, ze tym dotycnym osobam nerobi problem sa verejne zobrazovat! Takze asi je to legalne....(?) Potom ovsem zakonite vyvstava otazka: Naco su im pri tak dlhorocnom chove stehlikov v zajati potrebne jedince z odchytu? Pokial su naviac, ako udavate, v praxi prakticky nepredajne? Myslim si, ze to u nich s tou ochranou nikto (vratane uradov) neberie az tak vazne...(Osobne mi na vytvorenie si usudku o tom postacili dlhorocne postrehy pri ich lovoch v bazanatniciach! )
A evidencia je preto zavedena z dovodu zamedzenia nelegalnych odchytov.
Isteze, po chovatelskej stranke to smeruje k domestikacii (ci uz skor existujucej) tu opisovaneho druhu, ovsem je to asi cesta dlhodobejsieho charakteru. Obdobna situacia je i u inych druhov chovanych v zajati (napr. papagaje, astrildovite atd.), ovsem tiez treba uviest, ze existujuci dopyt po jednotlivych druhoch napriek ich domestikacii by pri neexistencii zakazu odchytu v prirode mohol, a ci aj mal ( vid napr. Carduelis cucullata atd.) za nasledok rapidne znizenie stavov niektorych druhov v prirode.
U eurazijskych stehlikov nie je az taky problem so zachovanim cistoty genofodu u jednotlivych poddruhov, kedze tieto na okrajoch arealu svojho vyskytu ( napr. nominatny Carduelis carduelis vytvara s C.c.major atd. prechodne formy ).
Ovsem dosledky krizenia druhov mozu mat (v niektorych pripadoch, kedy su plodne krizence) neziaduci vplyv na volne zijuce druhy. A preto ten tu vysie uvadzany zakaz chovu krizencov. Ja som ako priklad uviedol nemoznost reintrodukcie druhu do prirody, ktoreho genofond bol poskodeny v chovoch v zajati z dosledku krizenia s inymi z rodu Carduelis, kde teda nasledne vypustenie by mohlo ohrozit uz i tak zdecimovane stavy mnou popisovaneho druhu.
A prave toto ten zakon mal na mysli, i ked je treba tiez uviest, ze na Slovensku sa tym sledovalo zakazat chov krizencov sokolov...ktory moze a uz asi i sposobuje ( opisuju to priame pozorovania ornitologov z prirody) reprodukcne poruchy u druhu Sokol stahovavy (Falco peregrinus; vid: (str.6). http://www.sopsr.sk/cinnost/programy/PZ%20Falco%20peregrinus.pdf
Takze toto nie su iba teoreticke ale uz i opisovane prakticke a priame skodlive faktory vyplyvajuce z krizenia druhov na volne zijuce populacie niektorych, a to najma druhov malopocetnych!
Ja tymto tu samozrejme nebrojim proti chovu krizencov u pinkovitych vtakov, kde odchovy su prevazne neplodne, iba som sa snazil poukazat i na mozne negativa tejto zaujmovej cinnosti. Osetrit to legislativne je dost ale problematicke, kedze nevieme (iba z empirie) urcit, ktore druhy su natolko pribuzne, ze potomstvo je este plodne...

15.2.2013 12:24
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Stehlík pestrý je najpopulárnejší európsky spevák.

1/Spev stehlíka pestrého
2/Zdomácnený stehlík pestrý major
3/Video z návštevy úspešného chovateľa

http://www.youtube.com/watch?v=T96-e1KSpQw

http://www.youtube.com/watch?v=3o06viXeexM

http://www.youtube.com/watch?v=toVYDlnm2TU

video, foto - net

Přidejte reakci

Přidat smajlík