Zdravím všechny s dotazem, jaké budky se Vám pro chov neofém nejvíc osvědčily. Literatura uvádí všechno možné, vertikální, horizontální, větší, menší a nejspíš a každý chovatel má svou vlastní zkušenost, takže se dá těžko dobrat nějakého standardu. Přesto si myslím, že je to zajímavé téma... Přispějete?
hyphen
napsal(a):
Zdravím všechny s dotazem, jaké budky se Vám pro chov neofém nejvíc osvědčily. Literatura uvádí všechno možné, vertikální, horizontální, větší, menší a nejspíš a každý chovatel má svou vlastní zkušenost, takže se dá těžko dobrat nějakého standardu. Přesto si myslím, že je to zajímavé téma... Přispějete?
sice nejsem chovatelem neofem dříve jsem je míval a osvědčili se mě budky ležatého typu o rozměrech 25 x 20cm o výšce 20- 25cm s otvorem 5cm
zebricka
napsal(a):
Já dávám stojaté dno 16 x 16 cm a výška 25 cm, vletový otvor 5, ale stačí i 4 cm.
Já používám pro neophemy budky ležatého typu stejné jako pro andulky.Darax
darax
napsal(a):
Já používám pro neophemy budky ležatého typu stejné jako pro andulky.Darax
letos sem vyráběl,,
hyphen
napsal(a):
Bouři odchovali v budce po p.nádherných. Divil jsem se.
hyphen
napsal(a):
Dobrý den, pro neofémy se dá použít lecos. Je jen otázkou, co je vhodné a naopak. Předně je třeba si uvědomit, že se u nás chovájí v podstatě čtyři druhy. Co druh, to jiné požadavky. Chovám neofémy asi čtyřicet let a nemohu říct, že je na to jednoznačný recept. tato problematika je natolik obsáhlá, že by vydala na knížku. Za optimální řešení považuji základnu 15 x18 cm výšku 20 - 25 cm, vletový otvor 6 cm. Vletový otvor neofémám nevadí, když je větší, naopak bývají problémy , zvláště u modrohlavých, když je malý. Velká základna zůsobuje problémy při sezení, samice bývají nervoznější, dochází k častému přemisťování vajec, tím i k častému rozbití vajec celkově k nižší líhnivosti.