Zdravím všechny chovatele barevných kanárů,
chci se zeptat všech zkušených chovatelů. V těchto dnech se mi líhnou mladí kanáři,
mám 9 párů, oplozenost vajec je 70-80%, což si myslím, že není špatné.
Kanáři se mi pravidelně líhnou 14-tý den od zasednuti samice na vajíčka, bohužel však přichází zklamání, např. z pěti odlozených vajec se mi vylíhne jen jedno mladé.
Jak už jsem řekl, vejce jsou odpozená, ptáci nepříbuzní, nemyslím že mám v místnosti, kde se vše odehrává, příliš suchý vzduch, ptáci mají k dispozici koupelničku. Některá mládata jsou ve vajíčku plně vyvinutá, už opeřená, jinde jsou odumřelá embrya.
Děkuji za vaši pomoc, chci se vyhnout tomuto problému při druhém hnízdění.
Pomůže např. vajíčka kropit, 2-3 dny před líhnutím?
Tomáš Bubeníček
tomas21
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele barevných kanárů,
chci se zeptat všech zkušených chovatelů. V těchto dnech se mi líhnou mladí kanáři,
mám 9 párů, oplozenost vajec je 70-80%, což si myslím, že není špatné.
Kanáři se mi pravidelně líhnou 14-tý den od zasednuti samice na vajíčka, bohužel však přichází zklamání, např. z pěti odlozených vajec se mi vylíhne jen jedno mladé.
Jak už jsem řekl, vejce jsou odpozená, ptáci nepříbuzní, nemyslím že mám v místnosti, kde se vše odehrává, příliš suchý vzduch, ptáci mají k dispozici koupelničku. Některá mládata jsou ve vajíčku plně vyvinutá, už opeřená, jinde jsou odumřelá embrya.
Děkuji za vaši pomoc, chci se vyhnout tomuto problému při druhém hnízdění.
Pomůže např. vajíčka kropit, 2-3 dny před líhnutím?
Tomáš Bubeníček
Zdravím Tomáši, já jsem měl taky jednu sezónu tenhle problém. Týkal se ale jen prvních snůšek a to u všech párů. Po neúspěšném prvním hnízdě jsem vydesinfikoval bednové klece a dopřál jsem kanárům denně po dobu jedné hodiny misku s vodou pro koupel. Všechno pak bylo v pořádku. Nevím ale přesnou příčinu neúspěchu. Stalo se mi to ale jen v bednách, ve venkovních voliérách je po celou sezónu oplozenost a líhnivost skoro stoprocentní. Roman