Už jsem to nakousl v diskusi o chovu našich ptáků v klecích. Snad nebude vadit pokud tomu věnujeme samostatné téma. Třeba já jsem pro sebe nedávno zjistil že ptákům chutná Rdesno Hadí Kořen.
datl
napsal(a):
Už jsem to nakousl v diskusi o chovu našich ptáků v klecích. Snad nebude vadit pokud tomu věnujeme samostatné téma. Třeba já jsem pro sebe nedávno zjistil že ptákům chutná Rdesno Hadí Kořen.
Nevím ani pořádně jak se jmenuje tahle rostlina. Je to trvalka a vloni jsem jí nacházel až do prvního sněhu. Tahle roste u mě před domem. Odkvetlé úbory chutnají hlavně stehlíkům.
datl
napsal(a):
Nevím ani pořádně jak se jmenuje tahle rostlina. Je to trvalka a vloni jsem jí nacházel až do prvního sněhu. Tahle roste u mě před domem. Odkvetlé úbory chutnají hlavně stehlíkům.
Ještě detail.
datl
napsal(a):
Penízek nebo zelenou řepku se ptáci musí naučit brát. Některým to trvá i týdny. Někdy je potřeba přidružit je ke společnosti ptáků, kteří vědí co a jak. Často pomůže několik lusků rozloupnout.
datl
napsal(a):
Nevím jestli to na ifauně bude vidět ale tohle jsou nasmýkané mšice. Letos v květnu jsem je snadno získával na břízách. Mám takový šusťákový pytel s násadou, který na burze někdo prodával na odchyt ptáků ve voliérach. Mšice pomáhají vyvést mladé hlavně čížkům. Vždycky jsem je z pytle nasypal do plastových kontejnerů na jídlo (mají víčka) a uchovával i dva dny v lednici. Ptáci okamžitě zjistili že ten kontejner znamená hody a vrhali se přímo na mšice.
Neregistrovaný uživatel

datl
napsal(a):
Ta rostlina je Sonchus arvensis - mléč rolní
datl
napsal(a):
Nevím jestli to na ifauně bude vidět ale tohle jsou nasmýkané mšice. Letos v květnu jsem je snadno získával na břízách. Mám takový šusťákový pytel s násadou, který na burze někdo prodával na odchyt ptáků ve voliérach. Mšice pomáhají vyvést mladé hlavně čížkům. Vždycky jsem je z pytle nasypal do plastových kontejnerů na jídlo (mají víčka) a uchovával i dva dny v lednici. Ptáci okamžitě zjistili že ten kontejner znamená hody a vrhali se přímo na mšice.
Mohou se krmit i ty černé mšice?
remi
napsal(a):
Mohou se krmit i ty černé mšice?
No... mšic je mnoho druhů. Třeba ty "černé" na kokošce nebo na javorech ptáci ochotně berou ale "černé" z pcháčů jim moc nejedou. "Zelené" jsou lepší. Prostě to vyzkoušej.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ta rostlina je Sonchus arvensis - mléč rolní
Vím že tady na ifauně je kvalita fotek mizerná. .. Ale mléč rolní má dle květeny květní stopky žlutě žláznatě chlupaté. Tahle rostlinka je má lysé. Navíc "záhadná" rostlina má listy pouze v přízemní růžici. Snad by to mohl být Hypochoeris radicata - prasetník kořenatý (neboli náholník)
Každopádně všechny druhy mléčů (zelinný ,drsný...) jsou výborné a osvědčené krmení. Ptáci rádi berou nezralá semena, ale i listy a stonky. Bohužel není dovoleno umisťovat sem odkazy a momentálně nemám fotku mléče. Ovšem každý dobrý vyhledávač vám je na netu rychle najde
Ještě kvíz. Kdo uhádne co je následující fotce?
datl
napsal(a):
Vím že tady na ifauně je kvalita fotek mizerná. .. Ale mléč rolní má dle květeny květní stopky žlutě žláznatě chlupaté. Tahle rostlinka je má lysé. Navíc "záhadná" rostlina má listy pouze v přízemní růžici. Snad by to mohl být Hypochoeris radicata - prasetník kořenatý (neboli náholník)
Každopádně všechny druhy mléčů (zelinný ,drsný...) jsou výborné a osvědčené krmení. Ptáci rádi berou nezralá semena, ale i listy a stonky. Bohužel není dovoleno umisťovat sem odkazy a momentálně nemám fotku mléče. Ovšem každý dobrý vyhledávač vám je na netu rychle najde
Ještě kvíz. Kdo uhádne co je následující fotce?
podle obrazku tipuji ze to je lesknice ted mi take roste na zahradce
datl
napsal(a):
No... mšic je mnoho druhů. Třeba ty "černé" na kokošce nebo na javorech ptáci ochotně berou ale "černé" z pcháčů jim moc nejedou. "Zelené" jsou lepší. Prostě to vyzkoušej.
Cierne msice & Mravce
mikahel
napsal(a):
Cierne msice & Mravce
Sede msice na aktualnej repke olejnej
mikahel
napsal(a):
Sede msice na aktualnej repke olejnej
Mliecne zrno mladej psenice je aktualna pochutina pre vsetky vtaky od A - Ž
datl
napsal(a):
Díky za příspěvek. Už jste někdy ochutnali třeba ptačinec žabinec? Připomíná mi chutí nezralou kukuřici. Proto jsem zkusil dávat vloni oloupané nezralé klasy kukuřice a ptáci se na nezralou kukuřici opravdu naučili.
datl
napsal(a):
Díky za příspěvek. Už jste někdy ochutnali třeba ptačinec žabinec? Připomíná mi chutí nezralou kukuřici. Proto jsem zkusil dávat vloni oloupané nezralé klasy kukuřice a ptáci se na nezralou kukuřici opravdu naučili.
Moji "vrabci" se můžou utlouct po žabinci. V mléčné zralosti dávám pšenici, oves, lesknici , proso žluté a senegalské a kukuřici.
datl
napsal(a):
O potravě z přírody se zmiňuje J.A.Trpák v knížce naši ptáci v klecích(1925) a vyjmenovává ptačinec žabinec, lipnici roční, pampelišku (smetánka lékařská), rožec, kokošku , kozí bradu, šťovík, haděněc (???), blatouch (tak to mě OPRAVDU překvapilo), rdesen (patrně Rdesno), žeříček, čekanku, pupalku, vřes a divoký mák. k jednotlivým rostlinám uvádí i ptačí druhy, které ho požírají. Dále doporučuje šišky (mě se osvědčily hlavně šišky modřínové a olšové, ale ptáci berou všechny šišky a krásně se s nimi zabaví) větvičky s pupeny a nejrůznější ovoce o jablek až po fíky(!). Ze semen jmenuje řepku, bílé proso, lesknici, slunečnici, len, semenec, oves a salátové semeno. Jak je vidět ne všechno staré je špatné. I když nebyla v roce 1925 k dispozici některá semena jako niger, perila nebo kardi už tehdy měli chovatelé a ptáčníci solidní paletu potravy k prostřídání.
No a pokud mluvíme o těch novinkách - vloni v zimě jsem pozoroval hejna čížků na hřbitovních tůjích. Nadšeně vyzobávali semínka z maličkých šišek i ze sněhu pod stromy.
datl
napsal(a):
Tady v misce je ta modřínová šiška...
datl
napsal(a):
Tady v misce je ta modřínová šiška...
Dodávám foto nějakého toho mléče. Bývají na něm také často zelené mšice.
datl
napsal(a):
Dodávám foto nějakého toho mléče. Bývají na něm také často zelené mšice.
Začíná se objevovat krvavec toten.
datl
napsal(a):
Začíná se objevovat krvavec toten.
kvetoucí salát a lebeda.
datl
napsal(a):
kvetoucí salát a lebeda.
pupalka dvojrocna vtaky ju maju velmi rady (semienka z tychto rastlin)
pavol
napsal(a):
pupalka dvojrocna vtaky ju maju velmi rady (semienka z tychto rastlin)
este jedna semienka su v pucikoch na stonke ktore sa otvaraju priblizne v polovyci augusta
pavol
napsal(a):
este jedna semienka su v pucikoch na stonke ktore sa otvaraju priblizne v polovyci augusta
moje vtaky tiez zboznuju brezove sisky ( semienka)
datl
napsal(a):
Stellaria graminea - ptačinec trávovitý (ptačinec trávolistý) - ptáci berou dozrávající semena.
datl
napsal(a):
Stellaria graminea - ptačinec trávovitý (ptačinec trávolistý) - ptáci berou dozrávající semena.
o tom ze vtaky pupalku zboznuju svädci aj par tichto fotiek
pavol
napsal(a):
o tom ze vtaky pupalku zboznuju svädci aj par tichto fotiek
hore carduelis carduelis a dole 2 x carduelis major
pavol
napsal(a):
hore carduelis carduelis a dole 2 x carduelis major
carduelis hornemanni vsetky sedia vecsinou dna na pupalke!
pavol
napsal(a):
carduelis hornemanni vsetky sedia vecsinou dna na pupalke!
ani carduelis chloris nepohrdne pupalkou
pavol
napsal(a):
ani carduelis chloris nepohrdne pupalkou
este raz 2 x major a na tejto fotke mozete spozorovat ako vyzera pupalka po utoku!
pavol
napsal(a):
este raz 2 x major a na tejto fotke mozete spozorovat ako vyzera pupalka po utoku!
a este raz major
datl
napsal(a):
Mým ptákům chutná peťour malokvětý.