Prosím chovatele o radu. Nafouknuté vole. Spěchá.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.6.2008 18:35
0chovatel0

XXX.XXX.151.217

Zdravím, prosím zkušené chovatele o odbornou radu. dnes jsem našel v budce u korel jedno mládě s nafouknutým volátkem plným vzduchu. Je opravdu nafouknuté na maximum, nikdY jsem se s něčím takovým nesetkal. Nevíte někdo co by s tím šlo udělat? Ještě včera bylo mládě naprosto normální! Ostatní mládata z této budky jsou v pořádku akorát ještě jedno má ve volátku vodu, tak jestli to není třeba tím, že mu krmení zkvasilo..? Nevím..
Děkuji

27.6.2008 18:41
0chovatel0

XXX.XXX.151.217

0chovatel0 napsal(a):
Zdravím, prosím zkušené chovatele o odbornou radu. dnes jsem našel v budce u korel jedno mládě s nafouknutým volátkem plným vzduchu. Je opravdu nafouknuté na maximum, nikdY jsem se s něčím takovým nesetkal. Nevíte někdo co by s tím šlo udělat? Ještě včera bylo mládě naprosto normální! Ostatní mládata z této budky jsou v pořádku akorát ještě jedno má ve volátku vodu, tak jestli to není třeba tím, že mu krmení zkvasilo..? Nevím..
Děkuji

Zepředu. Čím to může být?

27.6.2008 19:17
papagajove

XXX.XXX.48.29

0chovatel0 napsal(a):
Zepředu. Čím to může být?

Něco podobného jsem měl letos u druhé snůšky korel. Všechna mláďata měla malou bublinku vzduchu na volátku. Druhý den však bylo vše v pořádku. Vaše mláďě má ve volátku nahromaděný vzduch. Pokud nesplaskne ještě dnes může mít mláďě ve voleti zkvašenou potravu znedostatečného trávení. Další možnost je, že při krmení rodič už mláďěti nedával potravu ale mládě stále žadonilo a nasálo do volátka vzduch aniž by chtělo. Jedniné co je mi divné jsou ty červené jako by krvavé skvrny ve volátku. V knížce umělý odchov mláďat jsem myslím četl něco o propíchnutí tenkým očištěným špendlíkem ale nevím jestli by to v tomto případě mohlo také pomoci. Snad písne ještě nikdo další. Držím palce.

27.6.2008 19:47
petikk

XXX.XXX.178.231

papagajove napsal(a):
Něco podobného jsem měl letos u druhé snůšky korel. Všechna mláďata měla malou bublinku vzduchu na volátku. Druhý den však bylo vše v pořádku. Vaše mláďě má ve volátku nahromaděný vzduch. Pokud nesplaskne ještě dnes může mít mláďě ve voleti zkvašenou potravu znedostatečného trávení. Další možnost je, že při krmení rodič už mláďěti nedával potravu ale mládě stále žadonilo a nasálo do volátka vzduch aniž by chtělo. Jedniné co je mi divné jsou ty červené jako by krvavé skvrny ve volátku. V knížce umělý odchov mláďat jsem myslím četl něco o propíchnutí tenkým očištěným špendlíkem ale nevím jestli by to v tomto případě mohlo také pomoci. Snad písne ještě nikdo další. Držím palce.

Rada zde ne diskuzi nad zlato,jen nepropíchávat.to ne!Vemte tenkou hadičku třeba ventil gumku potřete zvenku olejem a zasuntě korelce do krku až do volete opatrně na jazyk a ať ji neudusíte dávejte ji tu hadičku z levého boku zobáčku,pokud budete postupovat správně hadičkou vzduch unikne a volátko splaskne,červené skvrny jsou nejspíš popraskané cévky,napište jak jste dopadl

27.6.2008 20:33

petikk napsal(a):
Rada zde ne diskuzi nad zlato,jen nepropíchávat.to ne!Vemte tenkou hadičku třeba ventil gumku potřete zvenku olejem a zasuntě korelce do krku až do volete opatrně na jazyk a ať ji neudusíte dávejte ji tu hadičku z levého boku zobáčku,pokud budete postupovat správně hadičkou vzduch unikne a volátko splaskne,červené skvrny jsou nejspíš popraskané cévky,napište jak jste dopadl

Přesně tak, použijte výše zmíněný postup. Hadičku se snažte tlačit co nejvíce směrem nahoru, ať se opravdu trefíte do volete a mládě neudusíte

27.6.2008 20:40
kele

XXX.XXX.91.221

0chovatel0 napsal(a):
Děkuji

Stav je akútny, jedná sa o prienik vzduchu z klavikulárneho vzdušného vaku do podkožia. Hrvoľ je v poriadku . Sterilnou - práve otvorenou inj. ihlou prepichnite kožu - len kožu - asi 1 cm pod hlavou. Vypúšťanie vzduchu regulujte prstom na olivke ihly - náhle spustenie môže vyvolať kolaps.
Nebojte sa toho a rýchlo konajte. Tento stav sa môže ešte párkrát vrátiť - prichystajte si viac nových inj. ihiel.
MVDr.M.Kelecsényi.

27.6.2008 20:44
kele

XXX.XXX.91.221

kele napsal(a):
Stav je akútny, jedná sa o prienik vzduchu z klavikulárneho vzdušného vaku do podkožia. Hrvoľ je v poriadku . Sterilnou - práve otvorenou inj. ihlou prepichnite kožu - len kožu - asi 1 cm pod hlavou. Vypúšťanie vzduchu regulujte prstom na olivke ihly - náhle spustenie môže vyvolať kolaps.
Nebojte sa toho a rýchlo konajte. Tento stav sa môže ešte párkrát vrátiť - prichystajte si viac nových inj. ihiel.
MVDr.M.Kelecsényi.

Páni, čo radia a nemajú vyplnený profil - ste vôbec chovatelia???
Pán Mlejnek, ak by ste mali v profile telefón, zavolal by som Vám.
MVDr.M.Kelecsényi.

28.6.2008 06:34
mikahel

XXX.XXX.21.250

kele napsal(a):
MVDr.M.Kelecsényi.

Jednoznacne treba suhlasit s tym, ze vzduch sa uz dostal mimo traviaci trakt.

Jedine prepichnutie koze uvolni vzduch, ako radi MVDr. Kelecsenyi (sam je dlhorocny chovatel). Odborne to spravne opisuje aj tu spomenuta a zle pochopena starsia odborna literatura!

28.6.2008 12:18
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.35.226

mikahel napsal(a):
Jednoznacne treba suhlasit s tym, ze vzduch sa uz dostal mimo traviaci trakt.

Jedine prepichnutie koze uvolni vzduch, ako radi MVDr. Kelecsenyi (sam je dlhorocny chovatel). Odborne to spravne opisuje aj tu spomenuta a zle pochopena starsia odborna literatura!

tohle se mě stalo jednou při ručním dokrmení, papouškovi z neznámého důvodu zkvasila potrava ve volátku a ač jsem dělal všechno pro to abych ho zachránil tak do druhého dne uhynul, zkuste mu tou hadičkou dostat ten vzduch ven, ale obávám se toho nejhoršího.

29.6.2008 21:52
0chovatel0

XXX.XXX.151.217

kele napsal(a):
MVDr.M.Kelecsényi.

Tak jsem se mláděti předevčírem pokusil vypustit vzduch hadičkou ale bezúspěšně, vzduch tam zůstal. A jelikož už byl večer tak jsem se rozhodl mládě nechat do rána v budce. Ráno jsem šel mládě zkontrolovat s očekáváním toho nejhoršího. S sebou jsem si vzal jehlu, s přesvědčením, že když mládě bude stejné jako včera tak mu volátku trošku propíchnu. Ale byl jsem hodně překvapen, když jsem odevřel budku a našel mládě v pořádku, nakrmené a se splasklým volátkem. Akorát bylo mládě poznamenané a mělo vole červené, zřejmě od popraskaných žilek. Myslím si, že přes noc si ho asi propíchlo zobákem nebo možná mu to udělali rodiče při krmení. Vypadalo to, že to bude mít šťastný konec, mládě bylo celý den v pořádku. Bohužel jsem ale dnes odpoledne nalezl mládě mrtvé( bohužel.. Ostatní 2 mláďata jsou ale naštěstí v pořádku. děkuji za rady.

29.6.2008 23:07
lutino

XXX.XXX.227.225

0chovatel0 napsal(a):
Tak jsem se mláděti předevčírem pokusil vypustit vzduch hadičkou ale bezúspěšně, vzduch tam zůstal. A jelikož už byl večer tak jsem se rozhodl mládě nechat do rána v budce. Ráno jsem šel mládě zkontrolovat s očekáváním toho nejhoršího. S sebou jsem si vzal jehlu, s přesvědčením, že když mládě bude stejné jako včera tak mu volátku trošku propíchnu. Ale byl jsem hodně překvapen, když jsem odevřel budku a našel mládě v pořádku, nakrmené a se splasklým volátkem. Akorát bylo mládě poznamenané a mělo vole červené, zřejmě od popraskaných žilek. Myslím si, že přes noc si ho asi propíchlo zobákem nebo možná mu to udělali rodiče při krmení. Vypadalo to, že to bude mít šťastný konec, mládě bylo celý den v pořádku. Bohužel jsem ale dnes odpoledne nalezl mládě mrtvé( bohužel.. Ostatní 2 mláďata jsou ale naštěstí v pořádku. děkuji za rady.

Poněkud vás nechápu, před dvěma dny vám radil MVDr.Kelescényi propíchnout vole a vypustit vzduch. Netvrdím, že by ho to určitě zachránilo, ale když už nevěříte ani zkušenému veterinárnímu lékaři a dlouholetému chovateli, tak proč žádáte o radu? Pokud mu ho staří prokousli, mohli ho i proškrábnout drápem, mohla se tam dostat infekce, jehlou by to bylo sterilní. Následně mohlo zemřít i na sepsi. Přeji hodně úspěchů.

30.6.2008 10:27
evena

XXX.XXX.35.177

lutino napsal(a):
Poněkud vás nechápu, před dvěma dny vám radil MVDr.Kelescényi propíchnout vole a vypustit vzduch. Netvrdím, že by ho to určitě zachránilo, ale když už nevěříte ani zkušenému veterinárnímu lékaři a dlouholetému chovateli, tak proč žádáte o radu? Pokud mu ho staří prokousli, mohli ho i proškrábnout drápem, mohla se tam dostat infekce, jehlou by to bylo sterilní. Následně mohlo zemřít i na sepsi. Přeji hodně úspěchů.

Asi nemá každý doma sterilní jehlu a v 9 večer se bude těžko shánět. Řešila bych to stejně

30.6.2008 10:36
mikahel

XXX.XXX.21.250

evena napsal(a):
Asi nemá každý doma sterilní jehlu a v 9 večer se bude těžko shánět. Řešila bych to stejně

Vyroba sterilnej ihly. Akukolvek ihlu (krajcirsku) namocime to alkoholu, alebo zahrejeme nad otvorenym ohnom (plynovy sporak) a mame "sterilnu ihlu"

30.6.2008 17:13
lutino

XXX.XXX.227.225

mikahel napsal(a):

Vyroba sterilnej ihly. Akukolvek ihlu (krajcirsku) namocime to alkoholu, alebo zahrejeme nad otvorenym ohnom (plynovy sporak) a mame "sterilnu ihlu"

Nechce se mi věřit, že si někdo nedokáže poradit se sterilizací jehly. Ale je hezké, že se ho paní nebo slečna zastala. Raději konec diskuze, život ptákovi to nevrátí, jen jsem tím myslel, že není vždy dobré čekat.

1.7.2008 20:49
0chovatel0

XXX.XXX.151.217

lutino napsal(a):

Mládě jsem oběvil na večer a než mi pan veterinář poradil, už jsem se nedostal k Pc a i kdyby si to přečetl dříve tak nevím jestli je nejlepší lézt v 10h večer k ptákům, když tam jsou mláďata, která se šíleně vyplaší i když tam jdu přes den! A korely mám ve výletu s dalšími 8 papoušky .! Když jsem si to přečetl druhý den ráno a šel jsem sterilní jehlou propíchnout vole bylo mládě už v pořádku a vypadalo dobře(nevím co se přes noc stalo).. Bohužel to skončilo tak jak to skončilo. Tady na netu snad skoro každej akorát rejpe!

1.7.2008 22:05
lutino

XXX.XXX.227.225

0chovatel0 napsal(a):
Mládě jsem oběvil na večer a než mi pan veterinář poradil, už jsem se nedostal k Pc a i kdyby si to přečetl dříve tak nevím jestli je nejlepší lézt v 10h večer k ptákům, když tam jsou mláďata, která se šíleně vyplaší i když tam jdu přes den! A korely mám ve výletu s dalšími 8 papoušky .! Když jsem si to přečetl druhý den ráno a šel jsem sterilní jehlou propíchnout vole bylo mládě už v pořádku a vypadalo dobře(nevím co se přes noc stalo).. Bohužel to skončilo tak jak to skončilo. Tady na netu snad skoro každej akorát rejpe!

Pokud berete svoji liknavost jako "rejpání", tak promiňte, omlouvám vám. Jste borec, udělal jste to správně a včas.

8.8.2012 12:35
secretfranta

XXX.XXX.254.135

Tak jsem včera řešil stejný problém... také jsem našel u korel jedno mládě, které mělo nafouknuté vole. Po přečtení této diskuze jsem neváhal, vzal jehlu, steriloval jí a šel na věc. Vzduch jsem nakonec dostal ven, ale dnes jsem mládě našel mrtvé... :-( ale aspoň sem se pokusil ho zachránit.

8.8.2012 14:35
docid

XXX.XXX.128.34

Občas mám u korel ve volátku vzduchovou bublinku zhruba tak 5x5mm, neni to ani cm3. Je to normální nebo stejný problem? mládata ale rostou jak z vody.

8.8.2012 15:14
secretfranta

XXX.XXX.254.135

docid napsal(a):
Občas mám u korel ve volátku vzduchovou bublinku zhruba tak 5x5mm, neni to ani cm3. Je to normální nebo stejný problem? mládata ale rostou jak z vody.

já myslím že ne, ta moje měla velké volátko jen o něco menší než jako korela na obrázku na začátku diskuze.

9.8.2012 01:06
zbosace

XXX.XXX.108.35

Kedže sa korelám venujem viac ako dve desiatky rokov, tento problém neobišiel ani mňa. Mrzí ma však čo tu píšete, či už rady alebo kritiku aj na úkor zadavatela. Uvedomujem si že nie každý tu je fundovaný a strávil mnoho hodín študiom odbornej literatúry či rozoberaním vlastných neúspechov. Aj mne dlho trvalo dokial som problém pochopil. Musel som siahnuť po odbornej literatúre vtedy dostupnej a čo to preskúmať aj pri pitvaní jatočnej hydiny. Pan doktor má vzdelanie a napísal to velmi odborne aby to večšina chovatelov pochopila. Určite velká časť hobby chovatelov ani netuší že vtáky majú nejaké vzdušné vaky a tobôž ani na čo slúžia. A tu je kameň úrazu. Nie je VOLE ako VOLE. Vzduchová bublina na priloženej perfektnej fotografii nemá vôbec nič spoločné s volátkom mláďatka, slúžiacim na zhromaždenie potravy pred vlastným trávením a využitím v tráviacom trakte. Z určitých dôvodov ktorých múže byť viac sa dostane vzduch zo vzdušných vakov ktoré má mláďatko za hrvolčekom v podkoží a ktoré sú spojené z dýchacím aparátom pri mechanickom porušení mimo vak a pod tlakom si razí cestu a napína podkožie. Mláďa pri krmení a tým spojenom vzrušení intenzívnejšie dýcha a tým sa vzduch dostáva rôznymi smermi niekedy až na hlavičku do oblasti oka. Preto je velmi nebezpečné prepichovať hoci kde. Neodborne prepichnutie ako tu niekto radil môže porušiť aj krehkú stenu hrvolčeka a tým infikovať aj malým mn. potravy miesta v podkoží. Tak isto aj rodičia korelky skúmajú túto anomáliu a často kožu pretrhnú. Ďalej čo sa týka ihly. Pan Dr. odporučil injekčnú a tak to treba robiť injekčnou. Je dutá, dá sa ňou regulovať tlak vypúšťaného vzduchu a znižuje riziko ešte večšieho poškodenia už narušeného vz. vaku. Nie je ale vôbec zaručené že sa zákrok podarí, každopádne je to prvá pomoc. U niektorých mojich takto postihnutých mláďat som mal podozrenie na roztoče vo vzd. vakoch ktoré pravdepodobne poškodili stenu a spolu zo vzduchom putovali pod kožu. Nemám to odborne potvrdené ale usudzujem podla drobných červených bodiek ktoré ste tu niektorý určili ako krvácanie z prasknutej cievky.

8.1.2014 21:01
sachabi

XXX.XXX.93.155

Prosím Vás zkušené o radu: mám úplně stejný problém jako je na prvních fotkách na této diskusi. Po přečtení Vašich příspěvků, jsem zkusila propíchnout kůži na krčku, jak zde radíte. Bohužel to nepomáhá a kůže se po chvíli opět nafoukne. Mládě korely je staré 10 dnů a rodiče ho zpět nepříjmuli, a odstrkují ho z hnízda. Proto jsem ho umístila do umělé odchovny a jelikož mělo volátko prázdné, tak jsem ho i nakrmila, papalo pěkně a s chutí, ale nejsem si jistá, jakou má mít nastavenou teplotu. Momentálně mu udržuji teplotu 27,2 °C - když teplotu zvednu na 28°C mládě začne být neklidné, mává lehce křidélkami a jakoby lapal po dechu. Mládě se ale stále klepe, hlavně to jde vidět na nožkách. Není zvyklé na teplo od rodičů, jelikož na nich přestali přes den téměř sedět-zahřívat. Druhé mládě je zcela v pořádku a v hnízdě je spokojené-rodiče se o něho starají.

9.1.2014 08:51
aymara55

XXX.XXX.70.146

sachabi napsal(a):
Prosím Vás zkušené o radu: mám úplně stejný problém jako je na prvních fotkách na této diskusi. Po přečtení Vašich příspěvků, jsem zkusila propíchnout kůži na krčku, jak zde radíte. Bohužel to nepomáhá a kůže se po chvíli opět nafoukne. Mládě korely je staré 10 dnů a rodiče ho zpět nepříjmuli, a odstrkují ho z hnízda. Proto jsem ho umístila do umělé odchovny a jelikož mělo volátko prázdné, tak jsem ho i nakrmila, papalo pěkně a s chutí, ale nejsem si jistá, jakou má mít nastavenou teplotu. Momentálně mu udržuji teplotu 27,2 °C - když teplotu zvednu na 28°C mládě začne být neklidné, mává lehce křidélkami a jakoby lapal po dechu. Mládě se ale stále klepe, hlavně to jde vidět na nožkách. Není zvyklé na teplo od rodičů, jelikož na nich přestali přes den téměř sedět-zahřívat. Druhé mládě je zcela v pořádku a v hnízdě je spokojené-rodiče se o něho starají.

10 dňové mláďa potrebuje zhruba 30 - 32°C.

22.4.2014 16:03
sachabi

XXX.XXX.93.155

Děkuji za radu, nakonec jsme to zvládli s injekční stříkačkou a dezinfekcí, párkrát jsme propichli "bublinu" a vrátili korellku k rodičům, nyní je z ní krásná zdravá korelka. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík