Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2008 11:26
evena

XXX.XXX.35.177

Dobrý den, vysvětlil by mi někdo jaký je přesně rozdíl mezi bílou a albínem? O albínovi se dá mluvit pouze v případě, že je oko jasně červené nebo staší červený náhech?

21.7.2008 10:10
mikahel

XXX.XXX.21.250

evena napsal(a):
Dobrý den, vysvětlil by mi někdo jaký je přesně rozdíl mezi bílou a albínem? O albínovi se dá mluvit pouze v případě, že je oko jasně červené nebo staší červený náhech?

Príklad: Potkan

Albín (Albino, pink eyed white): čistě bílá srst, červené oči, tlapky, uši a ocas bez pigmentu. Albinismus znám od 19. století, mezi standardy od roku 1901 - albín, bílý, růžovooký. Možné jsou i rubínové oči (od roku 1991).

Bílý s černýma očima (black eye white): čistě bílá srst, černé oči, tlapky, uši a ocas bez pigmentu, znám od roku 1984.

21.7.2008 13:58
hicks

XXX.XXX.183.35

mikahel napsal(a):

Albín (Albino, pink eyed white): čistě bílá srst, červené oči, tlapky, uši a ocas bez pigmentu. Albinismus znám od 19. století, mezi standardy od roku 1901 - albín, bílý, růžovooký. Možné jsou i rubínové oči (od roku 1991).

Bílý s černýma očima (black eye white): čistě bílá srst, černé oči, tlapky, uši a ocas bez pigmentu, znám od roku 1984.

Albino = bílý pták s červeným okem
Bílý = bílý pták s černým okem

Lutino = žlutý pták s červeným okem
žlutý = žlutý pták s černým okem.

22.7.2008 10:08
rasekm

XXX.XXX.156.6

mikahel napsal(a):

Dobry den,

na rozdil od savcu (jako je potkan) maji papousci o neco slozitejsi situaci, protoze nemaji jen jeden pigment.

Velmi, opravdu velmi zjednodusene vypada situace asi takto:
Papousci maji dva druhy zbarveni psittacin a eumelanin.

pokud chybi eumelanin - tmave barvivo - je ptak ,ktery je puvodne zeleny, cely zluty.

To mohou zpusobit hned dve mutace
1) ino mutace pak mame lutino jedince
2} tmavooka zluta (zkratka DEC) dostaneme celeho ciste zluteho jedince s cernym okem

Navic jako "zluta" je casto oznacovana mutace dilute, ktera tmave barvivo neodstrani zcela a ptak je pak vicemene zluty se zelenym nadechem - zalezi na druhu. Dilute mutace ma take cerne oko.

Pokud se k vyse zminenym mutacim prida jeste modra mutace, ktera odstrani zluty (pripadne cerveny nebo oranzovy) psittacin, dostaneme zminene v bile rade, tedy

albino - kombinace modre a ino
bila tmavooka - kombinace modre a DEC
"bila" - kombinace modre a dilute

S pozdravem
Martin Rasek
www.gencalc.com

22.7.2008 10:49
evena

XXX.XXX.35.177

rasekm napsal(a):
Dobry den,

na rozdil od savcu (jako je potkan) maji papousci o neco slozitejsi situaci, protoze nemaji jen jeden pigment.

Velmi, opravdu velmi zjednodusene vypada situace asi takto:
Papousci maji dva druhy zbarveni psittacin a eumelanin.

pokud chybi eumelanin - tmave barvivo - je ptak ,ktery je puvodne zeleny, cely zluty.

To mohou zpusobit hned dve mutace
1) ino mutace pak mame lutino jedince
2} tmavooka zluta (zkratka DEC) dostaneme celeho ciste zluteho jedince s cernym okem

Navic jako "zluta" je casto oznacovana mutace dilute, ktera tmave barvivo neodstrani zcela a ptak je pak vicemene zluty se zelenym nadechem - zalezi na druhu. Dilute mutace ma take cerne oko.

Pokud se k vyse zminenym mutacim prida jeste modra mutace, ktera odstrani zluty (pripadne cerveny nebo oranzovy) psittacin, dostaneme zminene v bile rade, tedy

albino - kombinace modre a ino
bila tmavooka - kombinace modre a DEC
"bila" - kombinace modre a dilute

S pozdravem
Martin Rasek
www.gencalc.com

No, nevím co na to říct :-))) Spíš mě zajímá vizuální rozdíl mezi bílou a albínem /genetika není zrovna můj koníček, a kdyby byla, tak se takto neptám/. Zkusím to více upřesnit /a zdůrazňuji, že jsem lajk/. V příspěvku /níže/ o korelách je zmíněno u bělohlavé čistě bílé, že se jedná o "bílou", nikoli o "albína". A protože se mi od bělohlavých takové mláďata taky líhnou /a myslela jsem si že mám albíny/, tak mě zajímá rozdíl /vizuální/ mězi těmito. Byla jsem přesvědčená, že albín má oko "krvavě" červené a bílá černé. Mé korely mají červený nádech /jakoby až na druhý pohled poznáte že je červené/, rozhodně není černé. A tak mě zajímá co vlastně mám, albína nebo bílou?

Přidejte reakci

Přidat smajlík