Radovan 1975
napsal(a):
Zdravím všechny,chtěl bych se zeptat,jestli je běžné u andulek,že jedna samice zlikviduje druhé samici mladé????Měl jsem v budce asi třítydenní mladé,vlezla tam samice z jiného páru a mladé zabila,přitom si připravovala jinou budku.Setkaly jste se s něčím podobným????????
Něco podobného se mi také stalo. Nejde o kanibalismus. Někdy je to nedostatkem budek. Někdy to děla lichá samice v chovu.
cajin
napsal(a):
Něco podobného se mi také stalo. Nejde o kanibalismus. Někdy je to nedostatkem budek. Někdy to děla lichá samice v chovu.
Mě se stalo něco podobného letos taky. Měl jsem v menší voliérce 2 páry andulek. Měly k dispozici 2 budky, o které se nejdříve "hádaly", nakonec se rozdělily a zahnízdily. jedna měla 8, druhá 7 vajíček. jakmile se jedny začaly líhnout (byly už dvě mláďata) tak druhá je všechny zlikvidovala. V zápětí došlo ke zničení i druhé snůšky. takže teoreticky škoda 15 mladých (oplozené byly všechny vajíčka). Musel jsem páry oddělit. Obě znova zahnízdily a vše už ok. ondra
plesoun
napsal(a):
Mě se stalo něco podobného letos taky. Měl jsem v menší voliérce 2 páry andulek. Měly k dispozici 2 budky, o které se nejdříve "hádaly", nakonec se rozdělily a zahnízdily. jedna měla 8, druhá 7 vajíček. jakmile se jedny začaly líhnout (byly už dvě mláďata) tak druhá je všechny zlikvidovala. V zápětí došlo ke zničení i druhé snůšky. takže teoreticky škoda 15 mladých (oplozené byly všechny vajíčka). Musel jsem páry oddělit. Obě znova zahnízdily a vše už ok. ondra
Nejde o kanibalismus. Tohle je poměrně běžná věc u andulek. Zpravidla to dělají, pokud jsou chované ještě s jinými druhy ptáků, těm hnízda i s mladými spolehlivě likvidují, ale někdy si to dělají i vzájemně. Většinou to dělá jen jedna samice - potvora, to je třeba vysledovat a takovou samici z hejna odstranit...