Spektrum nahrazující sluneční záření

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2008 11:12
lary

XXX.XXX.22.154

Přeji všem dobrý den,
měl bych prosbu,nemáte někdo zkušenost s jakou zářivkou nahradit sluneční záření?Nemyslím tím zářivky do akvárií...
Děkuji Pokorný B.

12.10.2008 12:43
saroun

XXX.XXX.89.202

lary napsal(a):
Přeji všem dobrý den,
měl bych prosbu,nemáte někdo zkušenost s jakou zářivkou nahradit sluneční záření?Nemyslím tím zářivky do akvárií...
Děkuji Pokorný B.

Zdravím vás pane Pokorný, osobně bych si s tímto problémem hlavu nelámal, protože každá zářivka v určitém smyslu nahrazuje sluneční záření, protože vydává ultrafialové záření, o které vám patrně jde, neboť je důležité pro tvorbu a přeměnu D3. Že u běžných zářivek chybí záření teplejších vlnových délek, pokládám za nedůležité. Slunce je ve své podstatě živým organizmům škodlivé a nebezpečné.

12.10.2008 13:40
lary

XXX.XXX.22.154

saroun napsal(a):
Zdravím vás pane Pokorný, osobně bych si s tímto problémem hlavu nelámal, protože každá zářivka v určitém smyslu nahrazuje sluneční záření, protože vydává ultrafialové záření, o které vám patrně jde, neboť je důležité pro tvorbu a přeměnu D3. Že u běžných zářivek chybí záření teplejších vlnových délek, pokládám za nedůležité. Slunce je ve své podstatě živým organizmům škodlivé a nebezpečné.

I já Vás zdravím pane Šaroune,svojim způsobem máte asi pravdu,ale i tak pokládám sluneční záření v rozumné míře za zdraví prospěšné,už i pro to,že člověk kolikrát pozoroval svoje ptáky jak vyhledávali přímé slunce a s roztaženými křídli si toto neuvěřitelně užívali,nyní po vykradení venkovního chovu mám ptáky už jen doma a toto jim už při nejlepší vůli nemohu nabídnout,tak se snažím o nějákou náhradu a nemám s tímto vůbec zkušenost,ale jak píši...díky za odpověď.

12.10.2008 13:49
usak

XXX.XXX.210.1

lary napsal(a):
Přeji všem dobrý den,
Děkuji Pokorný B.

Pokud chcete udělat dobrou věc a mít klidné svědomí použijte zářivky osram biolight, narva bioactiv nebo arcadia pro ptáky, ale ty jsou myslím zbytečně předražené a účinek není zaručen. Tyto osadte do svítidla s předřadníkem, né proto, že jinak zářivka bliká, ale že se prodlouží její životnost, sníží spotřeba. Některé zářivky jsou přímo konstruované pro toto zapojení a ovlivnuje to jejich funkčnost. Já mám na místnost 9x9m jednu 36W a stačí, ale jedná se o podkroví. Pokud jsou prostory hodně tmavé, použil bych zářivek víc dle potřeby. Dle mého ptáci reagují víc na intenzitu světla, než na nějaké UV a reakce je stejně jen krátkodobá v čase krátce po přechodu z šera do světla ( tedy po rozsvícení).

12.10.2008 15:54
lary

XXX.XXX.41.196

usak napsal(a):
Pokud chcete udělat dobrou věc a mít klidné svědomí použijte zářivky osram biolight, narva bioactiv nebo arcadia pro ptáky, ale ty jsou myslím zbytečně předražené a účinek není zaručen. Tyto osadte do svítidla s předřadníkem, né proto, že jinak zářivka bliká, ale že se prodlouží její životnost, sníží spotřeba. Některé zářivky jsou přímo konstruované pro toto zapojení a ovlivnuje to jejich funkčnost. Já mám na místnost 9x9m jednu 36W a stačí, ale jedná se o podkroví. Pokud jsou prostory hodně tmavé, použil bych zářivek víc dle potřeby. Dle mého ptáci reagují víc na intenzitu světla, než na nějaké UV a reakce je stejně jen krátkodobá v čase krátce po přechodu z šera do světla ( tedy po rozsvícení).

Díky za radu,jdu to na netu vyhledat a zkusím některou z nich....

13.10.2008 07:51
daktari

XXX.XXX.20.53

lary napsal(a):
Díky za radu,jdu to na netu vyhledat a zkusím některou z nich....

Dobrý den všem. Mám pro neofemky místnost cca 5 x 4 m, kde mám do čtvrtkruhu postaveno 15 klecí ve třech řadách a proti nim dvě zářivky Arcadia ve vzdálenosti asi 3 až 3,5 m. Svítím přes spínací hodiny 14 hodin denně, přes noc dvě světla 12 V se zeleným krytem. Toto používám již rok a půl a jsem velmi spokojen a přesvědčen, že to ptákům prospívá, neboť okny do místnosti příliš denního světla nejde a slunce pouze asi dvě hodiny ráno, pokud vůbec svítí. Teplotu držím na 21 st C a vlhkost okolo 60%. Ptáci hnízdí celoročně mimo plánovaných přestávek na odpočinek. Tedy myslím, že náhradní osvětlení speciálními zářivkami má vyznam. Daktari.

13.10.2008 15:46
martin fiury

XXX.XXX.66.166

lary napsal(a):
Přeji všem dobrý den,
Děkuji Pokorný B.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na zářivky narva. Narva bioaktiv jsem na jejich stránkách nenašel, jak uvádí předchozí pisatel. Našel jsem v e-shopu jen typy s plným spektrem - COLOURLUX DE LUXE NARVA, nebo lineární zářivky pro terária - SPECIAL REPTILIGHT NARVA. Nevím, kterou bych mohl použít. Nevíte, jestli se tato zářivky dají koupit v hobby shopu či v elektru v Praze? Narva má sice na stránkách uvedenou podnikovou prodejnu, ale ta je pro mne dost z ruky. Předem děkuji za odpovědi.

13.10.2008 18:41
usak

XXX.XXX.210.1

martin fiury napsal(a):
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na zářivky narva. Narva bioaktiv jsem na jejich stránkách nenašel, jak uvádí předchozí pisatel. Našel jsem v e-shopu jen typy s plným spektrem - COLOURLUX DE LUXE NARVA, nebo lineární zářivky pro terária - SPECIAL REPTILIGHT NARVA. Nevím, kterou bych mohl použít. Nevíte, jestli se tato zářivky dají koupit v hobby shopu či v elektru v Praze? Narva má sice na stránkách uvedenou podnikovou prodejnu, ale ta je pro mne dost z ruky. Předem děkuji za odpovědi.

Vytáhl jsem vám téma z historie, kde je vše napsáno. Opakuji, že je určitě dobré přisvěcovat, ale není nutné kupovat to nejdrahší, protože se někde píše , že je to nejlepší a úplně nejvíc super. Každý at si udělá svou představu a dle toho at se zachová. Pokud má ovšem někdo, opravdu převratně dobrou zkušenost, určitě by jsme zde všichni ocenili její popis.

13.10.2008 21:53
agap54

XXX.XXX.65.154

martin fiury napsal(a):

Dobrý večer.Martine Narva má zastoupení i v Praze stačí se podívat na stránky Narvy.Já používám Osram biolux 36 W, 6500 lu, tak že parametry tolik co drahá Arcadia.Cena Osramu biolux v pražském e shopu 185 kč M

16.10.2009 18:05
petrik2

XXX.XXX.221.43

agap54 napsal(a):
Dobrý večer.Martine Narva má zastoupení i v Praze stačí se podívat na stránky Narvy.Já používám Osram biolux 36 W, 6500 lu, tak že parametry tolik co drahá Arcadia.Cena Osramu biolux v pražském e shopu 185 kč M

Máte někdo zkušenost z touto zářivkou. Dostala se mi do ruky a nevím jestli by se dala využít při chovu papoušků. Philips TLD 18w/08

16.10.2009 21:54
docid

XXX.XXX.172.5

lary napsal(a):
I já Vás zdravím pane Šaroune,svojim způsobem máte asi pravdu,ale i tak pokládám sluneční záření v rozumné míře za zdraví prospěšné,už i pro to,že člověk kolikrát pozoroval svoje ptáky jak vyhledávali přímé slunce a s roztaženými křídli si toto neuvěřitelně užívali,nyní po vykradení venkovního chovu mám ptáky už jen doma a toto jim už při nejlepší vůli nemohu nabídnout,tak se snažím o nějákou náhradu a nemám s tímto vůbec zkušenost,ale jak píši...díky za odpověď.

to si trochu pleteš s těmi roztaženými křídly. Skus se někdy podivat kolik je na teploměru. V nejvěčích pařácích mají i naši ptáci roztažené křídla kvůli teplotě. Chladí se tak

16.10.2009 22:30
agap54

XXX.XXX.65.154

martin fiury napsal(a):

pošlou z centrálního skladu Narva do tří dnů dobírkou .Alespoň tak jsem to měl já.Precizně zabalené v bublinkové folii proti poškození.

19.10.2009 11:12
army

XXX.XXX.156.26

martin fiury napsal(a):

Dobrý den, také jsem toto hledal a přišel jsem na to, že lidé popisují zářivku jako Narva BIOACTIV nebo BIOLIGHT, ale po tom co jsem kontaktoval firmu Narva jsem dostal odpověď, že se jedná o zářivku Narva BIOVITAL. Možná to přejmenovali nebo nevím. Také si je teď budu kupovat a proto jsem se zeptal na zastou pení v jižních čechách. Z Narvy mi doporučili elektro, které zásobují, že si to tam můžu objednat bez poštovného, takže pokud máte nějaké otázky není nic lepšího než kontaktovat přímo firmu. Hezký den. Petr

20.10.2009 08:34
lary

XXX.XXX.48.125

docid napsal(a):
to si trochu pleteš s těmi roztaženými křídly. Skus se někdy podivat kolik je na teploměru. V nejvěčích pařácích mají i naši ptáci roztažené křídla kvůli teplotě. Chladí se tak

Opravdu máš dojem ,že při teplotě +7st.C a v tu dobu jsem měl neofémy modrohlavé ve venkovní voliéře se NA SLUNÍČKU CHLADILY???. A opravdu jsi přesvědčenej o tom,že se ptáci slétnou na místo kam jde nejvíc slunce a s roztaženými křídli se tak chladí?Asi si budu muset doplnit znalosti,díky za poučení

Přidejte reakci

Přidat smajlík